ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Ταλαιπωρία για γέροντες και τις οικογένειές τους

Η κυβέρνηση, αφού με τις αποφάσεις της τσακίζει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων κόβοντας συντάξεις, δώρα, επιδόματα, κ.λπ., απαιτεί να παρουσιάζονται και κάθε χρόνο στις τράπεζες για να αποδεικνύουν ότι είναι ζωντανοί, προκειμένου να μην τους κοπεί η σύνταξη. Τα ψίχουλα δηλαδή που η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων λαμβάνει και καλείται να επιβιώσει! Το αίσχος, όμως, δε σταματά εδώ, καθώς για τους συνταξιούχους που αδυνατούν - λόγω βαριών ασθενειών και γηρατειών - να βάλουν ακόμα και την υπογραφή τους η ταλαιπωρία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους είναι ασύλληπτη, προκειμένου να βεβαιώσουν ότι είναι ζωντανοί!

Παραθέτουμε καταγγελία που έκανε στον «Ρ» ο Βαγγέλης Σταματούκος, ο οποίος εδώ και 10 μέρες προσπαθεί τρέχοντας από υπηρεσία σε υπηρεσία και από αρχή σε αρχή να απογράψει την βαριά άρρωστη μητέρα του Ξανθή Σταματούκου, 82 ετών που πάσχει από την νόσο «Αλτσχάιμερ» και όπως χαρακτηριστικά είπε, είναι κατάκοιτη και δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον.

Ο γολγοθάς του Β. Σταματούκου ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα όταν πήγε στο ΙΚΑ της Αγ. Παρασκευής, όμως το πληρεξούσιο που απαιτούνταν και είχε στα χέρια του, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, ήταν παλαιότερο (η μητέρα του αδυνατεί να κάνει καινούργιο λόγω της κατάστασής της) και έτσι η υπάλληλος του ΙΚΑ δήλωσε ότι δεν μπορεί να το δεχτεί. Στη συνέχεια, η υπάλληλος του ΙΚΑ του έδωσε ένα νέο χαρτί της υπηρεσίας στο οποίο αναφέρεται ότι σε περίπτωση αδυναμίας επικοινωνίας του συνταξιούχου, πρέπει να γίνουν διαδικασίες διορισμού προσωρινού διαχειριστή και μέχρι τότε ότι μπορεί να προσκομίσει στο ΙΚΑ βεβαίωση από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή (ΙΚΑ, ΚΕΠ, Αστυνομία, Δήμο) ότι η μητέρα του είναι εν ζωή. Η υπάλληλος όμως ξεκαθάρισε ότι το ΙΚΑ δεν μπορεί να δώσει τη βεβαίωση, γιατί το ΙΚΑ δεν έχει αρμόδια επιτροπή ούτε υπαλλήλους για να πάνε κατ' οίκον.

Στη συνέχεια, ο Β. Σταματούκος επισκέφτηκε το Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής και την περασμένη Τρίτη αστυνομικός πήγε στο σπίτι της μητέρας του, αλλά δήλωσε ότι δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι η Ξ. Σταματούκου είναι ζωντανή γιατί δεν έχει πάρει τέτοια εντολή. Παρέπεμψε μάλιστα το γιο της συνταξιούχου στον Εισαγγελέα προκειμένου να δώσει τη σχετική εντολή.

Πράγματι, όπως μας είπε ο Β. Σταματούκος, χτες πήγε στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας και πήρε την εντολή που υποδεικνύει στις αρμόδιες αρχές να βεβαιώσουν ότι η μητέρα του είναι ζωντανή. Με αυτή την εντολή ο Β. Σταματούκος πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγ. Παρασκευής όπου του είπαν ότι πρέπει να προσέλθει ξανά σήμερα το πρωί για να πρωτοκολληθεί. Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Β. Σταματούκος πήγε σε υποκατάστημα ΚΕΠ για να ξανακούσει ότι οι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν κάτι, καθώς και ότι ούτως ή άλλως δεν υπάρχει αυτοκίνητο διαθέσιμο για να μεταφέρει υπάλληλο στο σπίτι της μητέρας του και θα πρέπει να προσέλθει εκ νέου σήμερα στο ΚΕΠ όπου θα βρίσκεται εκεί και ο διευθυντής. Και η ταλαιπωρία συνεχίζεται...

ΚΕΡΚΥΡΑ
Πέτυχαν καταβολή δεδουλευμένων οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Το δρόμο του οργανωμένου ταξικού αγώνα και τις κατακτήσεις που αυτός μπορεί να έχει, επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας που κάμπτουν την εργοδοτική αδιαλλαξία.

Οι μεγαλοξενοδόχοι σε 6 ξενοδοχειακές (EVA, IMPERIAL, ΔΑΦΝΙΛΑ, MEDITERANO, ΣΙΔΑΡΙ VILLAGE, BLU ΒΕΙ) μπροστά στη χτεσινή στάση εργασίας (7 π.μ.-10 π.μ.) που κήρυξε το ταξικό κλαδικό σωματείο ως συνέχεια των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται από την αρχή της σεζόν ενάντια στην απλήρωτη εργασία, και όχι μόνο, αναγκάστηκαν άρον άρον να προχωρήσουν σε καταβολή των δεδουλευμένων για το μήνα Ιούνη.

Στα ξενοδοχεία AQUIS PELEKAS, ΑΙΟΛΟΣ και ΑΛΜΥΡΟΣ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετείχαν καθολικά στην κινητοποίηση του σωματείου. Συγκεντρώθηκαν από το πρωί μαζί με τις ταξικές δυνάμεις στις πύλες των ξενοδοχείων με πανό και συνθήματα που δήλωναν ακριβώς τα διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα των εργαζομένων που παράγουν τον πλούτο και των μεγαλοεργοδοτών που τον καρπώνονται. Η εργοδοσία του ΑΙΟΛΟΣ ενοχλημένη από το αγωνιστικό μπλόκο ενάντια στην απλήρωτη εργασία σε μια κίνηση αντιπερισπασμού δεν δέχθηκε για δουλειά τις καμαριέρες όταν έληξε η τρίωρη στάση εργασίας και έδωσε ρεπό κάτι που βέβαια δεν έγινε αποδεκτό και καταγγέλθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας. Η εργοδοσία των παραπάνω 3 ξενοδοχείων δεσμεύτηκε για την καταβολή των δεδουλευμένων που οφείλονται μέχρι την Παρασκευή με τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα για την υλοποίηση στην πράξη των δεσμεύσεων αυτών.

ΣΕΤΗΠ
Απεργία σήμερα στην «InternetQ»

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «InternetQ», που προκήρυξε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) για την άμεση επαναπρόσληψη των 5 απολυμένων εργαζομένων, να σταματήσουν οι απλήρωτες υπερωρίες και Σαββατοκύριακα, να σταματήσουν οι απολύσεις, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Απεργία στο χώρο έχει επίσης προκηρύξει και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Οπως σημειώνει ανάμεσα σε άλλα σε ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ: «Η διοίκηση της "InternerQ" αποφάσισε να "απαγορεύσει" τη συνδικαλιστική δράση στο χώρο. Μάλιστα, δεν έμεινε μόνο στην απόλυση των 5 συναδέλφων που προσπάθησαν να οργανώσουν το σύνολο των εργαζομένων στην "InternetQ", αλλά μετέφερε και την κύρια δραστηριότητα της εταιρείας μέσα σε μια νύχτα στο Κορωπί αμέσως μετά την πρώτη επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση. Ταυτόχρονα, οι προϊστάμενοι απειλούν τους εργαζόμενους που θα συμμετέχουν ή θα γίνουν μέλη στο Συνδικάτο». Ταυτόχρονα, το ΣΕΤΗΠ σημειώνει ότι οι εργοδότες «είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι επειδή μεταφέρθηκαν στο Κορωπί θα εμποδίσουν το ΣΕΤΗΠ, το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους» και σε κάθε περίπτωση οι ταξικές δυνάμεις μαζί με τους εργαζόμενους θα δώσουν αποφασιστική απάντηση.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΑΣ: Κινητοποίηση πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (ΕΑΣ), οι οποίοι αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα και θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι από τα Σωματεία του Υμηττού, της Ελευσίνας, του Λαύριο, της Μάνδρας και των Κεντρικών Γραφείων.

ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ από συμβολαιογραφείο της Κατερίνης, 6 μήνες πριν τη σύνταξη, με σκοπό τη μη καταβολή αποζημίωσης που δικαιούται, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων Θεσσαλονίκης - Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
Ακυρη η απόλυση εργαζόμενης στο «HONDOS»

Καταχρηστική και, επομένως, άκυρη έκρινε το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης την απόλυση εργαζόμενης από το κατάστημα «HONDOS Απολλώνια» στη Θεσσαλονίκη που έγινε τον Αύγουστο του 2010. Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης έρχεται να δικαιώσει τον πολυήμερο αγώνα που έκαναν οι εργαζόμενοι μαζί με το κλαδικό σωματείο τους, την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, ενάντια στις δεκάδες απολύσεις που πραγματοποίησε πέρσι η επιχείρηση.

Θυμίζουμε ότι οι απολύσεις στο κατάστημα «HONDOS Απολλώνια» είχαν ξεκινήσει σταδιακά από την αρχή του 2010. Μετά από παρεμβάσεις της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων οι εργαζόμενοι προχώρησαν στη συγκρότηση σωματειακής επιτροπής αγώνα προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση της εργοδοσίας. Η επιχείρηση απάντησε με νέες, αυτή τη φορά τρομοκρατικές απολύσεις. Ανάμεσα στις απολυμένες ήταν και δύο μέλη της σωματειακής επιτροπής, που αρνήθηκαν να υπογράψουν την απόλυσή τους και προσέφυγαν και δικαστικά, διεκδικώντας την ανάκληση της απόλυσης και την επιστροφή στην εργασία τους.

Η δίκη για την περίπτωση της Δέσποινας Χατζοπούλου έγινε στις 30 Μάη του 2011. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αποφάνθηκε ότι «η απόλυσή της έγινε από λόγους εκδίκησης και εχθρότητας εξαιτίας της νόμιμης μεν πλην όμως μη αρεστής συμπεριφοράς της». Επιδίκασε μισθούς υπερημερίας έως και το Μάη (7.400 ευρώ) και διέταξε την άμεση καταβολή τους.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά

Διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, δίχως όρους και προϋποθέσεις, τα Σωματεία των Δήμων Πετρούπολης - Καματερού, Περάματος και Διονύσου, συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους παραπάνω Δήμους και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, απαιτώντας συνάντηση με την ηγεσία του. Στην παράσταση παραβρέθηκαν και ο δήμαρχος Πετρούπολης, Θωμάς Κοτσαμπάς και η δημοτική σύμβουλος του ΚΚΕ στο Διόνυσο Ζωή Σώκου.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών απουσίαζε και η συνάντηση - που εκκρεμούσε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα - δεν πραγματοποιήθηκε, ωστόσο οι ίδιοι οι φορείς απαίτησαν νέα συνάντηση. Σε αυτό το σημείο τονίζουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πετρούπολης, με εισήγηση του κομμουνιστή δημάρχου, έχει πάρει απόφαση να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος, στηρίζοντας το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία, ενώ ανάλογη απόφαση πήρε και ο Δήμος Διονύσου, ύστερα από πίεση που άσκησαν οι εργαζόμενοι και το σωματείο, έχοντας ως όπλο και την απόφαση της Πετρούπολης. Τελικά, το υπουργείο δεσμεύτηκε για συνάντηση αύριο Παρασκευή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ