ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η Ενέργεια στο «πιάτο» των κεφαλαιοκρατών

Στις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις που διοργάνωσε το ταξικό κίνημα αναδείχτηκε και το ζήτημα της Ενέργειας
Στις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις που διοργάνωσε το ταξικό κίνημα αναδείχτηκε και το ζήτημα της Ενέργειας
Mε την ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. ψηφίστηκε χτες στη Βουλή επί της αρχής το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη «Λειτουργία ενεργειακών αγορών, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου για έρευνα, παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς υδρογονανθράκων».

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με το οποίο επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο ευνοϊκό έδαφος για τη διευκόλυνση της μεγάλης έκτασης επενδύσεων στον τομέα της Ενέργειας, θωρακίζοντας την ανταγωνιστικότητα και υποτάσσοντας στις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών το σχεδιασμό, το ενεργειακό μείγμα και τις πηγές Ενέργειας. Στόχος του να ενισχύσει την κερδοφορία του κεφαλαίου μέσα από την εκμετάλλευση και την παράδοση στους επιχειρηματικούς ομίλους των πλουτοπαραγωγικών πηγών, είτε αυτές αφορούν το λιγνίτη, είτε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είτε τα υδροηλεκτρικά έργα.

ΚΚΕ: Ενέργεια για τις λαϊκές ανάγκες

Το ΚΚΕ καταψήφισε το εν λόγω νομοσχέδιο, στη συζήτηση του οποίου έκανε παρέμβαση και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα (η ομιλία της σε διπλανές στήλες).

Με το νομοσχέδιο αυτό, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα στοχοπροσηλωμένη στην ανάγκη εξυπηρέτησης των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου και στον τομέα της Ενέργειας και δείχνει ιδιαίτερο ζήλο μέσω της ενεργειακής συμμετοχής στην προώθηση των σχεδίων μεταφοράς Ενέργειας που προτάσσουν για την ευρύτερη περιοχή μας οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Προωθείται, είπε, η περαιτέρω επιτάχυνση και ολοκλήρωση της ευρωενωσιακής πολιτικής για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, κάτι που θα αποβεί σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και υπέρ των κερδών των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, ενώ σημαντικό χτύπημα θα δεχθούν και τα συμφέροντα των εργαζομένων στην Ενέργεια, όπως έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο δρομολογείται και το λεγόμενο τρίτο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ στον τομέα της απελευθέρωσης, που έχει ως κεντρικό άξονα το διαχωρισμό ανάμεσα στην παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή της Ενέργειας και γι' αυτό η κυβέρνηση προχωράει ήδη στη σταδιακή παράδοση των λιγνιτικών κοιτασμάτων στη Δράμα και αλλού στους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ δρομολογεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου.

Εμείς, κατέληξε, προτείνουμε στον τομέα της Ενέργειας, όπως και σε όλους τους στρατηγικούς τομείς, να λειτουργεί ένας ενιαίος αποκλειστικός φορέας Ενέργειας που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και θα χαράσσει συνολικά την ενεργειακή πολιτική.

Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Ιγνατιάδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα εργαλείο που στοχεύει στην αύξηση της κερδοφορίας και της κυριαρχίας των ιδιωτικών μονοπωλιακών ομίλων στον τομέα της Ενέργειας με πλήρη παράδοση σε αυτούς του φυσικού δυναμικού και των υποδομών Ενέργειας.

Οπως έχει δείξει η εμπειρία, είπε, μια τέτοια διαδικασία θα οδηγήσει σε νέες υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της λαϊκής κατανάλωσης, σε περισσότερους αποκλεισμούς για τα λαϊκά νοικοκυριά στην πρόσβαση στο αγαθό της Ενέργειας, ενώ θα οδηγήσει στο τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων όσων απασχολούνται στον τομέα της Ενέργειας. Με το νομοσχέδιο, συνέχισε, επιχειρείται να αντισταθμιστεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΔΕΗ που προέρχεται από την παραγωγή Ενέργειας από λιγνίτη και άλλες πηγές προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιώτες και γι' αυτό ιδιωτικοποιείται το υδροηλεκτρικό δυναμικό με αρνητικούς όρους για το περιβάλλον.

Ολα στο σφυρί

Αναλύοντας τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν αποκαλυπτικός, αφού από την αρχή φρόντισε να τονίσει ότι η «Ενέργεια αποτελεί έναν από τους πιο περιζήτητους τομείς για επενδύσεις» και γι' αυτό η κυβέρνηση προχωρά «μεγάλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της ΕΕ ειδικά όσον αφορά την ενέργεια από τον ήλιο».

Το νομοσχέδιο, ξεκαθάρισε, «ανοίγει και δημιουργεί νέες ευκαιρίες επενδύσεων», φωτογραφίζοντας έτσι τα μεγάλα συμφέροντα που αναμένουν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της Ενέργειας. Ασχολείται, είπε, και ρυθμίζει θέματα της ενεργειακής αγοράς ιδιαίτερα στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, προκειμένου να επιτευχθεί «η διαφανής και ομαλή λειτουργία της αγοράς» μέσω της «θεσμικής αναβάθμισης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας». Επιλογή μας, ανέφερε, είναι να εξασφαλιστεί ο λειτουργικός και νομικός διαχωρισμός των δραστηριοτήτων της μεταφοράς και της διανομής ηλεκτρισμού από τις υπόλοιπες δραστηριότητες της κάθετα ολοκληρωμένης επιχείρησης.

Κατά τον υπουργό, το κράτος κρατάει τις βασικές κατευθύνσεις που αφορούν την ενεργειακή πολιτική, το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας. Ξεκάθαρος ήταν και για τις στοχεύσεις της κυβέρνησης στον τομέα του φυσικού αερίου, αφού όπως είπε στόχος μας είναι «η ενίσχυση του ανταγωνισμού σε μια αγορά που γίνεται όλο και πιο ώριμη και η σταδιακή μεταβίβαση σε μια πλήρως ανταγωνιστική αγορά».

Επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες μπίζνες που είναι σε εξέλιξη, είπε ότι στην Ευρώπη «έχει ανοίξει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για την εξαγωγή από το Νότο καθαρής ενέργειας προς το Βορρά, εξαγωγή στην οποία η χώρα μας θέλει να συμμετάσχει και για την οποία ήδη εργάζεται», ενώ έκανε λόγο για «άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής και σε τρίτους εκτός ΔΕΗ και την ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς στα νησιά» και κινήσεις προκειμένου να «διασφαλίσουμε την ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων».

Τέλος, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία και στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ενώ ανέφερε ότι το έργο δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα, αλλά «από ευρύτερες αποφάσεις γειτονικών μας χωρών».

Η απελευθέρωση διευκολύνει μόνο τα μονοπώλια

Απαντώντας στον υπουργό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και άλλων κλιμακώνει την αντιλαϊκή της πολιτική με την πλήρη ιδιωτικοποίηση και αναδιάρθρωση στο στρατηγικό τομέα της Ενέργειας. Υπενθύμισε ότι η διαδικασία της απελευθέρωσης της αγοράς άρχισε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, την οποία είχε καταψηφίσει μόνο το ΚΚΕ, προειδοποιώντας από τότε για τις αντιλαϊκές επιπτώσεις από την εφαρμογή της.

Αντέκρουσε τους ισχυρισμούς των υπερασπιστών της απελευθέρωσης, καλώντας τους να φέρουν έστω και ένα παράδειγμα από μια καπιταλιστική χώρα στην οποία να έγινε πιο φθηνή η Ενέργεια ή οι Τηλεπικοινωνίες.

Αντίθετα, είπε, η απελευθέρωση, που ακολουθούν με παραλλαγές οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οδήγησε στον αυξανόμενο έλεγχο της ευρωενωσιακής και ελληνικής αγοράς από μια χούφτα μονοπωλιακούς ομίλους και χειροτέρεψε τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

Ετσι και με το νομοσχέδιο, συνέχισε, διευκολύνονται τα ντόπια και ξένα μονοπώλια να μπουν χωρίς εμπόδια στην αγορά Ενέργειας και επιχειρείται να λυθεί και το θέμα του ανταγωνισμού των μονοπωλίων, ανταγωνισμός που δε γίνεται για ποιο θα πουλάει πιο φθηνό ρεύμα στο λαό, αλλά στο ποιος θα ελέγξει περισσότερους στρατηγικούς τομείς.

Ενδεικτικό της πλήρους ταύτισης της ΝΔ με την κυβέρνηση ήταν η τοποθέτηση του εισηγητή της Σ. Καλαφάτη, ο οποίος είπε ότι το κόμμα του συμφωνεί αφού δρα «υπεύθυνα» και ωθεί την κυβέρνηση να «τρέξει». Υπενθύμισε, δε, ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ είχαν αναλάβει και αυτές πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Χρυσανθακόπουλος, που είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση και περιέχει «θετικότατες αναφορές», ενώ η Η. Διώτη από τον ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο έρχεται εσπευσμένα γιατί αποτελεί υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που έχει ήδη ψηφιστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ