ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Τι είναι αυτό που στοιχειώνει τις μέρες τους;

Τι λέει ...το στόμα τους; Ο ένας χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «την τελευταία κομμουνιστική χώρα» και ο άλλος διαμαρτύρεται γιατί κάποιος Ευρωπαίος πολιτικός είπε πως η χώρα μας θυμίζει χώρα του υπαρκτού μετά τις ανατροπές.

Ο πρώτος, ο Πρετεντέρης, ξεπερνά κάθε όριο αθλιότητας. Μ' ένα «χιούμορ» - που παραπέμπει σε «αμερικανιά» - επιχειρεί να βγάλει από το πετσί της τάξης του το αίμα 90 ανθρώπων που μακέλεψε ο Σουηδός φασίστας, γέννημα-θρέμμα της τάξης και της ιδεολογίας του Πρετεντέρη.

Δεν το κάνει από βλακεία, ούτε για να προβοκάρει. Κλίμα στρώνει. Η τάξη που εκπροσωπεί έχει ανάγκη ένα ακόμα πιο αυταρχικό κράτος. Και για να το φέρει σαν ώριμο φρούτο, εντέλλονται οι κάθε λογής πρετεντέρηδες να καταφύγουν σε λαθροχειρίες για να δείξουν πως η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι και άρα πρέπει να μαντρωθεί.

Ο δεύτερος, ο αρθρογράφος στην «Ημερησία», αφού διαμαρτύρεται, δήθεν, γιατί ένας Γερμανός πολιτικός παρομοίωσε την Ελλάδα με χώρα του υπαρκτού σοσιαλισμού, επιχειρεί να πείσει τους αναγνώστες του ότι η Ελλάδα είναι ένας δημοκρατικός παράδεισος, σ' αντίθεση με την κόλαση του σοσιαλισμού. Το κακό γι' αυτόν είναι η ίδια η εμπειρία των λαών: Κάθε δημοκρατική κατάκτηση, κάθε κοινωνική κατάκτηση, κάθε εργατική κατάκτηση έχει τη σφραγίδα των κατακτήσεων των εργατών που οικοδόμησαν το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Και κάθε ανατροπή αυτών των κατακτήσεων είναι άμεσο συνεπαγόμενο της ανατροπής του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε.

Ομως, και οι δύο παρεμβάσεις ομολογούν ένα: Οτι ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε - όπως και η ανατρεπτική δυναμική που περικλείει το κομμουνιστικό κίνημα και μετά τις ανατροπές - στοιχειώνουν το καθεμέρα των αστών.

Ο κόσμος που χτίζουν οι καπιταλιστές και υπερασπίζουν οι κολαούζοι τους στον αστικό Τύπο, είναι ένας κόσμος όπου ο εργάτης πρέπει ξανά απ' την αρχή να βγει στην αγορά και να κατακτήσει με αίμα ένα προς ένα όλα όσα εκατομμύρια εργάτες μερικές δεκαετίες πριν τα θεωρούσαν δεδομένα, ακριβώς γιατί η μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση εκτίναξε ψηλά τον πήχη της σύγκρισης του τι σημαίνει εργάτης - αφέντης στο σοσιαλισμό και τι εργάτης - σκλάβος στον καπιταλισμό.

Η επιμονή των αστών δημοσιογράφων ή δημοσιολόγων να φορτώσουν κάθε κακό - που το δικό τους σύστημα γεννά - στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, συνιστά ταυτόχρονα πρόκληση για κάθε εργάτη να μελετήσει μία προς μία τις κατακτήσεις των εργατών που έκαναν την έφοδο στον ουρανό, να διδαχτεί απ' αυτή την πορεία, να κατανοήσει πως για την επόμενη έφοδο πρέπει να 'ναι απόλυτα αδιάλλακτος απέναντι στα αφεντικά του, είτε άμεσα, είτε έμμεσα.

***

Τι είναι αυτό το κακό που έπαθαν οι υπουργοί; Δε θα πάνε διακοπές! Και χωρίς να τους δοθεί καν επίδομα παραγωγικότητας πρέπει ως το Σεπτέμβρη να κλείσουν οργανισμούς του δημοσίου, να πουλήσουν ό,τι μπορούν να πουλήσουν από τη δημόσια περιουσία, να πετσοκόψουν μισθούς στο δημόσιο, να κυνηγήσουν κάθε φτωχοδιάβολο σαν φοροφυγά για να μείνουν στο απυρόβλητο οι εκλεκτοί της κυβέρνησης, βιομήχανοι και εφοπλιστές, για τους οποίους προβλέπονται νέα φοροπρονόμια.

***

Το μέλλον είναι εδώ. Το ρεπορτάζ - απ' το Αμέρικα - μιλά για φυλετικές διαφορές. Είναι καθαρά ταξικές. Οι ισπανόφωνοι και οι αφροαμερικανοί τραβάνε το κουπί της πιο σκληρής εκμετάλλευσης και η διαφορά στο εισόδημά τους σε σχέση με τους λευκούς είναι ενδεικτική του μεγέθους της εκμετάλλευσης που υφίστανται, όπως και καθένας που αναγκάζεται να αφήσει τον τόπο του κυνηγώντας την αυταπάτη ότι τα αφεντικά είναι καλύτερα κάπου αλλού.

***

Ασχετο: Στις φυλακές χιλιάδες φτωχοδιάβολοι περνάνε της ψυχής τους τον τάραχο. Ακρα του τάφου σιωπή συνοδεύει τη ζωή τους. Η οποία κάποιες φορές φωτίζεται εξ αντανακλάσεως όταν το πρόβλημα ενός εκλεκτού κρατούμενου βγαίνει στη δημοσιότητα. Δεν ξέρουμε τι έχουν να μοιράσουν η κυβέρνηση που επέλεξε τον Κουφοντίνα για συνομιλητή και η «Ελευθεροτυπία» που διαμαρτύρεται. Ξέρουμε ότι αμφότεροι έχουν γραμμένους στα παλιά τους τα παπούτσια τους κολασμένους... Και υποψιαζόμαστε πως δεν είναι για καλό η ταυτόχρονη ενασχόληση του Πεταλωτή με τον Κουφοντίνα, του Πρετεντέρη με τον Ξηρό και της «Ελευθεροτυπίας» - για ποιον άραγε;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΖΟΡΙΑ

ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ: «Ηταν τουλάχιστον ατυχής και υπερβολική η χθεσινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Oικονομίας Φ. Pέσλερ πως η κατάσταση στην Ελλάδα μοιάζει με εκείνη των ανατολικών χωρών μετά την κατάρρευση των καθεστώτων στη δεκαετία του '90. H χώρα μας μπορεί σε δομές να θυμίζει ακόμη την τελευταία χώρα του άλλοτε "υπαρκτού σοσιαλισμού", αλλά οι κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες, το βιοτικό επίπεδο και πολλά άλλα δεν αντέχουν σε σύγκριση με τα καθεστώτα της ανατολικής Eυρώπης» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ: «Κανείς υπουργός δεν μπορεί να πάει διακοπές. Τα ηλεκτρονικά σημειώματα του Πρωθυπουργού με τις προτεραιότητες του καθενός δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες. Το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να γίνουν με συνοπτικές διαδικασίες όλα όσα δεν έγιναν το τελευταίο εξάμηνο. Είναι όρος για την επιβίωση της χώρας να κερδηθεί το χαμένο έδαφος στο κλείσιμο οργανισμών, στις αποκρατικοποιήσεις, στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο και στον δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής (...) Οι Αγγλοι για τις δύσκολες αποστολές λένε "όποιος δεν αντέχει τη ζέστη, δεν μπαίνει στην κουζίνα". Αυτό πρέπει να έχουν στον νου τους οι υπουργοί - όποιος δεν αντέχει την πίεση, να παραδίδει στον επόμενο» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: «Αρνητικά μηνύματα έρχονται από την πολυφυλετική, πολυπολιτισμική Αμερική (...) Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι (...) Διευρύνεται το χάσμα ανάμεσα στους λευκούς και τους πολίτες από άλλες φυλετικές μειονότητες. Η έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου Pew Research Center δείχνει ότι ο δείκτης ευημερίας των λευκών Αμερικανών είναι κατά 18 φορές υψηλότερος από εκείνον των ισπανόφωνων και κατά 20 φορές από αυτόν των αφροαμερικανών (...) Τα περιουσιακά στοιχεία του μέσου λευκού αμερικανικού νοικοκυριού υπολογίστηκαν το 2009 στις 113.149 δολάρια, ενώ του ισπανόφωνου στις 6.325 και του αφροαμερικανού στα 5.677 δολάρια» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΒΟΡΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ και αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης

ΤΑ ΝΕΑ: Καύσωνας (υπουργικός) 35 ημερών

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Σκάσε και... κολύμπα

Ο ΛΟΓΟΣ: Αύγουστος εργασιοθεραπείας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καταιγίδα εισφορών από την 1η Αυγούστου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φοροκάρτα με ανωνυμία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Πυρετός» στις τράπεζες. Μετρούν το κόστος της λύσης για τα ομόλογα

ΑΥΡΙΑΝΗ: Παίζει με τη δραχμή ο Ρουμπινί

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Υποδούλωση ή έξοδος από το ευρώ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο Σόιμπλε επιτίθεται στην Ελλάδα. Ο Παπανδρέου επιτίθεται στον Σαμαρά

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυτοανακηρύχθηκε... «Σωτήρας της Ελλάδας»!

Η ΑΥΓΗ: Kaputt κυριαρχία

ΕΘΝΟΣ: Διορισμοί με το σταγονόμετρο στα σχολεία

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ξεπέρασε τα όρια της αθλιότητας

«Λάθος χώρα διάλεξε ο Αντερς Μπρέρινγκ Μπρέιβικ για να ξεσπάσει το δολοφονικό μένος του (...) Στην Ελλάδα (...) εφημερίδες, δημοσιογράφοι και δικηγόροι (...) θα έλεγαν ότι κακώς διώκεται διότι ο άνθρωπος είναι "αντιεξουσιαστής" - και ως γνωστόν ο "αντιεξουσιαστής" είναι στη χώρα μας κάτι σαν προστατευόμενο είδος... (...) Θα αναρωτιόντουσαν πονηρά γιατί να καταδικαστεί ο φονιάς από τη στιγμή που οι υπαίτιοι της Siemens ή του Χρηματιστηρίου δεν έχουν καταδικαστεί ακόμη (...) Στην Ελλάδα (...) όποια ποινή (...) θα ήταν έξω στα εννέα χρόνια - όπως ο Β. Ξηρός (...) Δεν ήξερε. Δεν ρώταγε; Εκτός και αν δεν μπορούσε να φανταστεί ότι είναι δυνατόν να υπάρχει ευρωπαϊκή δημοκρατία στην οποία η βία, η αυτοδικία και η τρομοκρατία θεωρούνται (από ορισμένους αλλά όχι από λίγους...) κάτι σαν θεμιτή, δημόσια δραστηριότητα, η οποία οφείλει να τυγχάνει στοργής και προστασίας (...) Είναι όμως η χώρα μας ευρωπαϊκή δημοκρατία; (...) Αρχίζω να πιστεύω πως στην ΟΝΕ μάς έβαλαν όχι με ψεύτικα στοιχεία αλλά με ψεύτικες εντυπώσεις. Μας πήραν για άλλους (...) Νόμιζαν ότι έχουν να κάνουν με μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Και βρέθηκαν να έχουν φορτωθεί την τελευταία κομμουνιστική χώρα της Ευρώπης» (ο Γ. Πρετεντέρης στα ΝΕΑ).

Τυχαία συνάντηση

«Ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον Δημήτρη Κουφοντίνα είχε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γ. Πεταλωτής, την Τετάρτη (...) Ο υφυπουργός θέλοντας να ακούσει από πρώτο χέρι τις συνθήκες κράτησής τους, που είναι διαφοροποιημένες σε σχέση με αυτές των άλλων κρατουμένων, δέχτηκε να συναντήσει τον Δημ. Κουφοντίνα και είχε μία σύντομη συζήτηση μαζί του (...) Από πηγές του υπουργείου τονίζεται, επίσης, ότι δεν έγινε επιλογή του Δημ. Κουφοντίνα με κάποια κριτήρια και αναφέρεται ότι η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να είχε γίνει και με τον Αλέξ. Γιωτόπουλο, όπως και με κάθε άλλον κρατούμενο...» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

και επιλεκτικές ανησυχίες

«Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της "Ε" (προέρχονται περίπου από τους μισούς έγκλειστους των φυλακών Κορυδαλλού, συμπεριλαμβανομένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων), ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Πεταλωτής επισκέφθηκε τις μονάδες του. Η περιήγηση ήταν επιλεκτική όπως συνήθως ή είχε κι άλλο στόχο; Θεωρώ δεδομένο ότι ο κ. Πεταλωτής δεν θα απαντήσει. Οπως θεωρώ δεδομένη την ΟΜΕΡΤΑ δημοσιογράφων, πολιτικών και διαφόρων ειδών θρασύδειλων για την υπόθεση της 17Ν» (το σχόλιο με υπογραφή Μ. Τ. στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ