ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η αντιλαϊκή επέλαση

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Για την ...πρόοδο που σημειώνουν οι ρουμανικές αρχές στην εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων έκανε λόγο σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Ρουμανία, Τζέφρι Φρανκς, σημειώνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε βάθος στις επιχειρήσεις του Δημοσίου - σε τομείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές - για τις οποίες απαιτείται, όπως υποστήριξε, σημαντική εισροή κεφαλαίου (δηλαδή ολική ή μερική ιδιωτικοποίηση) και ιδιωτική διαχείριση.

Παρά τις όποιες ανακοινώσεις για τη «θετική πορεία» της χώρας, οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του 2010, όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε μείωση μισθών κατά 25%, ενώ ο ΦΠΑ παραμένει στο 24% και η κυβέρνηση συνασπισμού συνεχίζει τις μαζικές απολύσεις στο όνομα της μείωσης της δημόσιας χρηματοδότησης. Την περασμένη βδομάδα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα απολύσει 1.300 εργαζομένους έως το τέλος του 2011 σε τρεις κρατικές εταιρείες ενέργειας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Τράιαν Ιγκας ανακοίνωσε τον Ιούνη 9.000 απολύσεις.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Ανησυχητική» η κατάσταση στα σύνορα

Δηλώσεις του Αμερικανού επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων προδιαγράφουν νέες «αντιτρομοκρατικές» επεμβάσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΕΚΙΝΟ.--

«Η πιο επικίνδυνη περιοχή του κόσμου και επίκεντρο της τρομοκρατίας παραμένει η διασυνοριακή περιοχή μεταξύ Αφγανιστάν και Πακιστάν», δήλωσε προς το βρετανικό δίκτυο BBC ο ναύαρχος Μάικ Μάλεν, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Αφγανιστάν, επίσκεψη που θεωρείται ότι θα είναι η τελευταία πριν από την απόσυρσή του από επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Η συνεχιζόμενη αστάθεια στην περιοχή των φυλών του Πακιστάν κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας και κάλεσε το Πακιστάν να κινηθεί εναντίον «τρομοκρατών», αλλιώς θα επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις. Σχέσεις που έχουν διαταραχθεί από την 31η Μάρτη, όταν και έγινε η επιχείρηση δολοφονίας του Μπιν Λάντεν και παραμένουν τεταμένες, όπως παραδέχθηκε και ο Μάλεν.

Στο Αφγανιστάν, οι επιδρομές συνεχίστηκαν. Κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας, στην έδρα του αρχηγού της αστυνομίας στην πόλη Λασκάρ πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ, σκοτώθηκαν δέκα Αφγανοί αστυνομικοί και ένα παιδί ενώ αργά το βράδυ της Κυριακής, τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην περιοχή Ουάμα της επαρχίας Νουριστάν κατά τη διάρκεια επιχείρησης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας Τζαμαλουντίν Μπαντάρ.

Στο Πακιστάν, το αίμα ρέει ακόμη πιο άφθονο. Τέσσερις άνθρωποι, που οι αρχές χαρακτήρισαν ως ενόπλους, σκοτώθηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους σε περιοχή των φυλών, στο Αζαμ Ουάσρακ, 15 χλμ. δυτικά της Ουάνα, της μεγαλύτερης πόλης του νοτίου Ουαζιριστάν. Στο Καράτσι, από το πρωί της Κυριακής 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των φυλών Παστούν και Μουτζαχίρ, ενώ μέσα στον Ιούλη, ο απολογισμός των νεκρών αγγίζει τους 200.

Εμπλοκή και της Κίνας

Ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας του Πακιστάν-ISI, στρατηγός Αχμεντ Σουτζά Πασά, από την Κυριακή επισκέπτεται την Κίνα. Επίσκεψη που εντάσσεται στο ευρύτερο κυβερνητικό σχέδιο για τη σταδιακή «απεξάρτηση» από τις ΗΠΑ. Πάντως, οι κινεζικές αρχές ακριβώς ανήμερα της επίσκεψης του επικεφαλής της ISI, ανακοίνωσαν ότι πίσω από τα επεισόδια και τις επιθέσεις στην Κασγκάρ στην επαρχία Σιντζιάνγκ στη βορειοδυτική Κίνα, βρίσκονται «εξτρεμιστές» που εκπαιδεύτηκαν στο «Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν», το οποίο εδρεύει στο Πακιστάν. Κατά τις επιθέσεις σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και 15 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Στο Σιντζιάνγκ, μια επαρχία στα σύνορα της Κίνας με το Τατζικιστάν ζουν πολλοί μουσουλμάνοι, τουρκόφωνοι Ουιγούροι, ενώ η ευρύτερη περιοχή διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Πλημμύρες μετά το λιμό...

Σαν να μην έφτανε ο εφιάλτης της πείνας, τα βάσανα από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τις εσωτερικές συγκρούσεις, δεκάδες χιλιάδες Σομαλοί ένιωσαν στο πετσί τους το κρύο και την υγρασία, καθώς, μέσα στο Σαββατοκύριακο, έπεσαν καταρρακτώδεις βροχές στις περιοχές που πλήττονται εδώ και πολύν καιρό από παρατεταμένη ξηρασία.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις απομάκρυναν χτες ορισμένα από τα οδοφράγματα Σέρβων του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου που στήθηκαν την περασμένη βδομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την προσπάθεια των Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών να αναλάβουν τη φύλαξη τελωνείων και μεθοριακών φυλακίων στα διοικητικά όρια με τη Σερβία.

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Η νιγηριανή κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες για πρώτη φορά ότι θα επιθυμεί την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ακραία ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χάραμ που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια δεκάδες ένοπλες επιχειρήσεις και βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία του βόρειου τμήματος της χώρας.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Εκατοντάδες Ισραηλινοί γιατροί, που απεργούν εδώ και περίπου τρεις μήνες, διαδήλωσαν προχτές στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, απαιτώντας μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς. Ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Γιατρών Λεονίντ Εϊντελμαν ξεκίνησε απεργία πείνας, ζητώντας από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να παρέμβει για να επιλυθεί η κρίση. Στο μεταξύ ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες υποδέχθηκε χτες αντιπροσωπεία νέων που κινητοποιούνται ενάντια στην ακριβή στέγη, διαβεβαιώνοντας ότι θα μεσολαβήσει ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Ο Μαουρίσιο Μάκρι, υποψήφιος του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου, δεξιού κόμματος PRO και απερχόμενος κυβερνήτης της μητροπολιτικής περιοχής του Μπουένος Αϊρες, επανεξελέγη με ευρύτατη πλειοψηφία (64,25%) στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, σύμφωνα με το πρακτορείο «Telam».

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ο Χοσέ Αντόνιο Ακόστα Ερνάντες, γνωστός με το παρατσούκλι «Ελ Ντιέγκο» και επικεφαλής της συμμορίας Λα Λίνεα, που συνελήφθη μετά από μάχη με την αστυνομία, ομολόγησε ότι διέταξε τη δολοφονία 1.500 ατόμων. Οι ΗΠΑ αναμένεται να ζητήσουν την έκδοση του Ελ Ντιέγκο στις ΗΠΑ, ώστε να δικαστεί για τις δολοφονίες της Αμερικανίδας προξενικού υπαλλήλου Λέσλι Ενρίκες, του Αμερικανού συζύγου της Αρθουρ Ρέντελφς και του συζύγου μιας άλλης προξενικής υπαλλήλου, του Χόρχε Αλμπέρτο Σαλσέδο, το 2010.

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Απόφαση για την αποσυμφόρηση των φυλακών έλαβε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, καθώς η κατάσταση είναι πλέον «εκρηκτική». Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, ανακοινώθηκε ότι θα αποφυλακισθεί το 40% των κρατουμένων, δηλαδή 20.000 άτομα που δεν έχουν τελέσει σοβαρά εγκλήματα. Οι κρατούμενοι αυτοί θα αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Προθυμία για νέες συνομιλίες

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Ετοιμη για συμμετοχή στις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου εμφανίστηκε η ΛΔ Κορέας έπειτα από τις διήμερες συνομιλίες στη Ν. Υόρκη μεταξύ Βορειοκορεατών και Αμερικανών διπλωματικών αξιωματούχων.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας παραμένει αμετακίνητη στη θέση της για την επανέναρξη των εξαμερών διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις σε πρώτο στάδιο και για την εφαρμογή ευρέως της κοινής δήλωσης της 19ης Σεπτεμβρίου με βάση την αρχή της ταυτόχρονης δράσης», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το ίδιο 24ωρο ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Νότιας Κορέας Γουί Σουνγκ Λακ κάλεσε τη γείτονα Πιονγιάνγκ να επιδείξει «σοβαρότητα» και να προχωρήσει στη λήψη «συγκεκριμένων μέτρων» στις προσπάθειες για απεμπόληση των ατομικών της όπλων πριν ακόμη αρχίσουν οι συνομιλίες στο Πεκίνο, ανάμεσα σε αξιωματούχους από την Κίνα, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη ΛΔ Κορέας.

ΡΩΣΙΑ
Νέα τραγωδία με βύθιση ποταμόπλοιου

ΜΟΣΧΑ.--

Εννέα συνολικά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ του Σαββάτου καθώς το ποταμόπλοιο «Lastochka», στο οποίο επέβαιναν, συγκρούστηκε με φορτηγίδα στον ποταμό Μόσκοβα, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τις παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας της ναυσιπλοΐας, σχεδόν ένα μήνα μετά τη βύθιση πλοίου στον ποταμό Βόλγα και το θάνατο 122 επιβατών του.

Επτά επιβάτες διασώθηκαν, ενώ ο ιδιοκτήτης και καπετάνιος του «Lastochka», Γκενάντι Ζίνγκερ, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους νεκρούς. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το πλοιάριο μετέφερε 16 ανθρώπους, ενώ είχε δυνατότητα να μεταφέρει 12. Σημειώνεται πως ο Ζίνγκερ είχε τιμωρηθεί τρεις φορές μέσα στο 2011 για παραβίαση του ορίου του αριθμού των επιβατών.

ΙΡΑΚ
«Ζήτημα ασφάλειας»...

...βλέπουν οι Αμερικανοί

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το Ιράκ είναι λιγότερο ασφαλές απ' ό,τι πριν ένα χρόνο, ενώ η κατάσταση ασφαλείας έχει χειροτερέψει πέντε μήνες πριν την ολοκλήρωση της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, όπως δήλωσε χτες ο Στιούαρτ Μπόουεν, Αμερικανός επιθεωρητής, υπεύθυνος για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, την ώρα που ο αμερικανικός στρατός επισημαίνει ότι το θέμα είναι «ιδιαίτερα πολύπλοκο» για να εκτιμηθεί από τις «βραχυπρόθεσμες τάσεις».

Οι δηλώσεις μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με τις επίσημες δηλώσεις του αμερικανικού στρατού «περί ικανοποίησης για την αυξανόμενη ικανότητα των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας να περιορίζουν τη βία», αλλά συνάδουν με την επιθυμία των ΗΠΑ να διαιωνίσουν τη στρατιωτική παρουσία, έστω και περιορισμένη, ασκώντας τεράστιες πιέσεις στην ιρακινή κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις, μάλιστα, έγιναν τη στιγμή που επισκέφτηκε το Ιράκ ο Αμερικανός ναύαρχος Μάικ Μάλεν και συνέπεσαν και με την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων εκ μέρους του υπουργείου Υγείας του Ιράκ όσον αφορά τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν για το μήνα Ιούλιο, που έφτασαν τους 159, στο υψηλότερο επίπεδο για το 2011. Τέλος, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης Ιρακινών και Αμερικανών στρατιωτών, στην περιοχή Μπαλάντ, στα βόρεια της Βαγδάτης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ