ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Θηλιά 116 δισ. ευρώ στα λαϊκά νοικοκυριά

Στα 116 δισ. ευρώ, πάνω από το 50% του παραγόμενου ΑΕΠ, διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιούνη τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των νοικοκυριών στις τράπεζες. Παρά το γεγονός ότι στο τελευταίο διάστημα συνεχίζεται η οριακή τάση υποχώρησης, η «θηλιά» του τραπεζικού δανεισμού σφίγγει ολοένα και περισσότερο μαζί με την καπιταλιστική κρίση, τις απολύσεις και τη μαζική ανεργία, τις συνεχιζόμενες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, τη συρρίκνωση συνολικά του λαϊκού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας:

Νοικοκυριά: Το συνολικό υπόλοιπο των δανείων φτάνει στα 116 δισ. ευρώ με το ρυθμό μεταβολής σε σχέση με τον Ιούνη του 2010 να υποχωρεί σε ποσοστό 2,5%. Ειδικότερα, τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων διαμορφώνονται στα 79,8 δισ. ευρώ με ρυθμό υποχώρησης 1,7% και τα καταναλωτικά στα 33,6 δισ. ευρώ με υποχώρηση 5,8%.

Επιχειρήσεις: Διαμορφώνονται στα 121,4 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση 0,2% και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις στα 16 δισ. ευρώ (-3,4%).

Το συνολικό υπόλοιπο (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) φτάνει στα 253,5 δισ. ευρώ (110% του ΑΕΠ) και εμφανίζει ρυθμό υποχώρησης 1,2%.

Για την ενίσχυση των τραπεζών και για την «αντιμετώπιση» της καπιταλιστικής κρίσης, στο όνομα διοχέτευσης ρευστότητας στην «αγορά», οι κυβερνήσεις πρώτα της ΝΔ και στη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ τους εκχώρησαν 4 στη σειρά πακέτα ύψους 98 δισ. ευρώ σε κεφαλαιακές ενισχύσεις και κρατικές εγγυήσεις για λογαριασμό και των άλλων τρωκτικών του πλούτου. Περίπου άλλα τόσα, πάνω από 100 δισ. ευρώ, είναι τα σχεδόν τζάμπα κεφάλαια που έχουν σήμερα από το μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ετοιμο για ξεκοκάλισμα έχουν και το κομμάτι με τα 10 δισ. ευρώ από τα συνολικά δάνεια με τα 110 δισ. ευρώ των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Μέχρι σήμερα έχουν επιδοτηθεί με κρατικές και διακρατικές ενισχύσεις με ποσά που φτάνουν στο παραγόμενο ΑΕΠ.

ΦΟΡΟ-ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Αναδιαρθρώσεις στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Μαζικά λουκέτα και συγχωνεύσεις στις Εφορίες. Ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι και ιδιώτες στα νευραλγικά πόστα του υπουργείου Οικονομικών

Μαζικά λουκέτα και συγχωνεύσεις στις Εφορίες της χώρας βάζει μπροστά το υπουργείο ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζοντας την «τεχνογνωσία» ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ) προσλαμβάνει σε κρίσιμους και νευραλγικούς τομείς του φοροελεγκτικού μηχανισμού ισχυρά μονοπώλια του λογιστικού - ελεγκτικού κλάδου. Μαζί με αυτούς άλλοι ιδιώτες αναλαμβάνουν το ρόλο του «ελεγκτή», θα εφοδιάζουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες με το λεγόμενο «πιστοποιητικό» με το οποίο θα «καθαρίζουν» τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Από την ερχόμενη βδομάδα μπαίνουν τα πρώτα λουκέτα με το κλείσιμο 10 ΔΟΥ της χώρας και σύμφωνα με τις νόρμες του υπουργείου Οικονομικών από περίπου 300 σήμερα, μέχρι το 2012 θα έχουν απομείνει μόλις οι 30. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, σε κάθε περιοχή θα υπάρχει ελάχιστος αριθμός εφοριακών υπαλλήλων που πιθανόν θα στεγάζεται στα «Kέντρα Eξυπηρέτησης Πολιτών».

Το νέο μοντέλο, πέρα από τις «εξοικονομήσεις», είναι βγαλμένο μέσα από το γενικότερο προωθούμενο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων που αφορά συνολικά στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το φοροελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών:

  • Σε επιτελικούς τομείς, σε ρόλο κυβερνητικού συμβούλου, έχει πιάσει πόστα το λεγόμενο «big 5», οι 5 ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι (Ernst & Younk, Price Water House Coopers, Delloite & Touche, Grand Thornton και KPMG). Οι συγκεκριμένοι έχουν αναπτύξει δεσμούς αίματος με τους μεγαλοπελάτες τους, άλλα μονοπώλια και ισχυρούς ομίλους (τραπεζίτες, βιομηχάνους κ.ά.) στους οποίους παρέχουν λογιστικές και άλλες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το έργο του «big 5» επεκτείνεται και στις δαπάνες του κράτους, κάθε υπουργείου και φορέα ξεχωριστά.
  • Στις δράσεις τους, τάχα για τη...φοροδιαφυγή, είναι η εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης για την καθιέρωση του λεγόμενου «φορολογικού πιστοποιητικού». Με αυτό τον τρόπο οι μεγάλες εταιρείες (ΑΕ κ.ά.) δεν θα ελέγχονται από το φοροελεγκτικό μηχανισμό, αλλά από ιδιωτικές εταιρείες - «ελεγκτές». Οι εν λόγω συνεργάτες τους εφόσον δε διαπιστώσουν κάτι το «μεμπτό», θα εκδίδουν «ετήσιο φορολογικό πιστοποιητικό» με το οποίο τους εξασφαλίζουν τη φορολογική ασυλία! Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση, που ήδη ψήφισαν, με το φορολογικό πιστοποιητικό και εφόσον δεν περιλαμβάνει «παρατηρήσεις και διαπιστώσεις παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας», δεν θα διενεργείται τακτικός φορολογικός έλεγχος ! Με σχετικά πρόσφατη εγκύκλιο από το υπουργείο Οικονομικών, η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση θα έχει άμεση εφαρμογή.
  • Είναι απόλυτα φανερό ότι και η λεγόμενη «ηλεκτρονική διακυβέρνηση», τάχα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως η υποχρεωτική, από την επόμενη χρονιά, υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσα από το διαδίκτυο δεν είναι ούτε «αθώα» ούτε και ταξικά ουδέτερη. Αντίθετα αναβαθμίζεται μόνο και μόνο για να περάσει στην υπηρεσία του νέου μοντέλου, των συντελούμενων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ
Με άδεια χέρια «λακίζει» η συνδικαλιστική ηγεσία

Ο Σγουρός ετοιμάζεται να αφαιρέσει άδειες κι ο Παπουτσής επαίρεται για τους χιλιάδες που σέρνει στα αστυνομικά τμήματα. Στις Επιτροπές Αγώνα πέφτει το βάρος της οργάνωσης των κινητοποιήσεων και της απόκρουσης της κρατικής καταστολής

To «άλλοθι» που εναγώνια ζητούσε τις τελευταίες μέρες η συνδικαλιστική πλειοψηφία της Ομοσπονδίας στα ταξί, για να σημάνει «λήξη» των απεργιακών κινητοποιήσεων, δόθηκε τελικά από τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό, ο οποίος μετά το τέλος της συνάντησης, που πραγματοποίησε χτες με το προεδρείο της, δήλωσε ότι οι περιφερειάρχες δεν πρόκειται τις επόμενες 30 μέρες να υπογράψουν καμία από τις 4.600 αιτήσεις για έκδοση νέων αδειών ταξί που βρίσκονται στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών, πριν το σχετικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή όμως, ο Γ. Σγουρός τόνισε ότι η «εγκύκλιος Ραγκούση» βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή και πως οι περιφερειάρχες θα την εφαρμόσουν «κατά γράμμα». Η περιφέρεια Αττικής έχει αποστείλει πάνω από 1.000 προσκλήσεις για απολογία σε απεργούς, ενώ έχει έτοιμες ακόμη 1.500. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι προβλεπόμενες ποινές είναι αφαίρεση της άδειας για ένα έτος και σε περίπτωση «υποτροπής» - δηλαδή αν απεργήσουν ξανά - οριστική αφαίρεση της άδειας. Παράλληλα, σε χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» Χρ. Παπουτσής, υπεραμύνθηκε των «κατηγοριών» εναντίον της αστυνομίας για «ολιγωρία», λέγοντας πως κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων καταγράφονταν μαζικά πινακίδες ταξί και πρόσθεσε ότι «έχει συμβεί το πρωτοφανές - γιατί είναι πρωτοφανές, ποτέ δεν έχει ξαναγίνει για μια επαγγελματική κινητοποίηση, σε μια αγωνιστική κινητοποίηση - να έχουν καταγραφεί αυτή τη στιγμή πάνω από 7.500 περιπτώσεις... Είναι τρομερό νούμερο, είπε, και εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί να ισχύει και αυτό το νούμερο και την ίδια στιγμή να κατηγορείται η Αστυνομία ότι ολιγωρεί...»

Ετσι, ενώ οι «γαλαζοπράσινοι» συνδικαλιστές αφήνουν χιλιάδες αυτοκινητιστές αντιμέτωπους με εξοντωτικές ποινές, σύμφωνα με τις προσταγές των κομμάτων τους, οι Επιτροπές Αγώνα, σε συνεργασία με τη «Δημοκρατική Συσπείρωση», πραγματοποιούν σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Συνδικάτο Οικοδόμων σύσκεψη ενημέρωσης των απεργών, για την απόκρουση της κρατικής καταστολής.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση», με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει ότι «τέτοιες τρομοκρατικές πρακτικές, που καταπατούν στοιχειώδη δικονομικά δικαιώματα, αναδεικνύουν, για πολλοστή φορά, την υποκρισία της κυβέρνησης, όταν καλεί σε σεβασμό της συνταγματικής "νομιμότητας" κάθε κλάδο των εργαζομένων που αντιστέκεται στη βάρβαρη πολιτική της». Απαιτεί από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε κατασταλτική δράση κατά των αγωνιζόμενων ταξιτζήδων και «δηλώνει την πρόθεσή της να συμπαρασταθεί και νομικά δίπλα στις Επιτροπές Αγώνα, για τη μαχητική νομική υποστήριξη των διωκόμενων. Καλεί επιπλέον τους ριζοσπάστες νομικούς να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους».

Την αλληλεγγύη του στους αυτοαπασχολούμενους ταξιτζήδες εκφράζει το Εργατικό Κέντρο Σάμου, ενώ ανάλογο ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε και η ΕΣΑΚ οδηγών φορτηγών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Πολιτική διάλυσης και ιδιωτικοποίησης

Στη δραματική συρρίκνωση και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της αγροτικής έρευνας, της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών και της πιστοποίησης των αγροτικών προϊόντων προχωρά η κυβέρνηση με τη συγχώνευση τεσσάρων εποπτευόμενων οργανισμών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε έναν. Ταυτόχρονα, πολλοί εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση εργασίας τους. Συγκεκριμένα, συγχωνεύονται το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), ο Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης & Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ - «ΔΗΜΗΤΡΑ»), ο Οργανισμός Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ - AGROCERT) και ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ) και μετά τη συνένωση θα ονομαστούν «Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός - Δήμητρα» και θα μετατραπούν αντίστοιχα σε γενικές διευθύνσεις του νέου οργανισμού.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Σκανδαλίδης, ρωτήθηκε πολλές φορές χτες για το μέλλον των εργαζομένων και αν θα γίνουν απολύσεις. Δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση και παρέπεμψε το θέμα στο νέο ΔΣ του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού. Ανέφερε σχετικά πως θα γίνει πρώτα εσωτερική αξιολόγηση. Ομως, η προοπτική για αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ, για εργασιακή εφεδρεία και για απολύσεις είναι ορατή ό,τι και να διαλαλεί ο Κ. Σκανδαλίδης. Παράλληλα, είναι ορατή και η διάλυση αντίστοιχων διευθύνσεων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αφού θα αλληλοκαλύπτονται με τις γενικές διευθύνσεις του νέου οργανισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ