ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Κλιμάκωση της σύγκρουσης φοιτητών και κυβέρνησης

Η καταστολή επιστρατεύτηκε εναντίον των φοιτητών
Η καταστολή επιστρατεύτηκε εναντίον των φοιτητών
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

«Συνέχεια του αγώνα» υποσχέθηκαν οι φοιτητές που διαδήλωσαν χτες στην πρωτεύουσα της Χιλής, ουσιαστικά απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης για την υποτιθέμενη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Παιδείας. «Διαδηλώνουμε απαιτώντας μια πραγματικά δημόσια Παιδεία», δήλωσε ο Καμίλο Μπαλεστέρος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σαντιάγο - (Feusach), προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουμε, ώστε να το επιτύχουμε με ή χωρίς άδεια τόνισε ο Μπαλεστέρος και ενόσω οι συγκρούσεις μεταξύ των φοιτητών και της αστυνομίας και των Καραμπινιέρων συνεχίζονταν.

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι σχεδόν τρεις μήνες τώρα αγωνίζονται, ζητούν να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση για τη δημόσια και την ανώτατη Παιδεία και να μεταρρυθμιστεί η νομοθεσία για τη Δημόσια Παιδεία που χρονολογείται από την εποχή του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να πραγματοποιήσουν δύο διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση, που ήδη έχει καταθέσει σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης, όχι μόνο δε χορήγησε την άδεια για την πραγματοποίηση των διαδηλώσεων, αλλά κινητοποίησε και όλες τις δυνάμεις της τάξης, ώστε να αποτρέψουν τους φοιτητές να διαδηλώσουν.

Μέχρι αργά χτες, ώρα Ελλάδας, πάνω από δέκα φοιτητές είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με χιλιανά ΜΜΕ, ενώ οι φοιτητές είχαν αποκλείσει δεκατρείς κεντρικούς δρόμους και οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και νερό υπό πίεση για να τους διαλύσουν.

«Υπάρχει ένα όριο και το έχουν ξεπεράσει. Οι φοιτητές δεν είναι ιδιοκτήτες των δρόμων», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Cooperativa ο νέος υπουργός Παιδείας της Χιλής, Φελίπε Μπούλνες, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες και οδήγησε και σε παραίτηση τον προηγούμενο υπουργό Παιδείας. Πρόκειται για την κλιμάκωση της καταστολής, δεδομένης της απόρριψης της «συνταγματικής μεταρρύθμισης» του Μπούλνες, που κρίνεται όχι ικανοποιητική, καθώς δεν κατοχυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα παρά προχωρά σε διακοσμητικές αλλαγές και σε αύξηση των δαπανών, αλλά υπό τη μορφή της αύξησης του αριθμού των υποτροφιών και της χορήγηση πιο ευνοϊκών δανείων στους φοιτητές.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δολοφονία συνδικαλιστή

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Την εν ψυχρώ εκτέλεση του Ραφαέλ Τομπόν Ζέα, ηγετικού συνδικαλιστικού στελέχους και ιδρυτικού μέλους του τοπικού συνδικάτου στη Σεγκόβια, καταγγέλλει στην κολομβιανή και τη διεθνή κοινότητα, με ανακοίνωσή της η ομοσπονδία εργαζομένων στα ορυχεία, την ενέργεια, την χημική βιομηχανία και συναφή επαγγέλματα της Κολομβίας, FUNTRAENERGETICA, που είναι συνδεδεμένη με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία.

O Ραφαέλ Τομπόν, που δολοφονήθηκε στις 26 Ιούλη από παραστρατιωτικούς που τον γάζωσαν, πρωτοστατούσε εδώ και 15 χρόνια στις κινητοποιήσεις στα ορυχεία χρυσού Frontino Gold Mines, ενώ είχε διωχθεί από την εταιρεία για την συνδικαλιστική του δράση και τελικά «απολύθηκε για παρακόλληση της παραγωγής» στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στο ξεπούλημα της εταιρείας που εκποιήθηκε σε ξένη πολυεθνική.

Η «Funtraenergetica» καταδικάζει τη δολοφονία του Ραφαέλ Τομπόν, αλλά και άλλων αγωνιστών που έχουν δολοφονηθεί στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων ή έχουν τραυματιστεί θανάσιμα, όπως ο Αλφρέντο Τομπόν και ο Τζον Χάιρο Σαπάτα Μαρουλάντα.

Παράλληλα εκφράζει την αλληλεγγύη της στην οικογένεια του Ραφαέλ Τομπόν, αλλά και στους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και απαιτεί την άμεση καταδίκη και διαλεύκανση της δολοφονίας και την καταδίκη των δολοφόνων αλλά και των αυτουργών από τις δικαστικές και τοπικές αρχές και την κυβέρνηση προκειμένου να μην ενταχθεί και αυτή η δολοφονία στο σωρό των «ανεξιχνίαστων δολοφονιών» και οι δολοφόνοι να συνεχίζουν ατιμώρητοι το έργο εξόντωσης του συνδικαλιστικού και λαϊκού κινήματος της Κολομβίας, με τη στήριξη των αστικών κυβερνήσεων.

ΗΠΑ
Εξάρθρωση δικτύου παιδικής πορνογραφίας

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Δεκάδες συνελήφθησαν και σε ακόμη περισσότερους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, έπειτα από παγκόσμια επιχείρηση εξάρθρωσης δικτύου παιδικής πορνογραφίας, όπως ανακοίνωσε επισήμως στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σε 72 άτομα απαγγέλθηκαν κατηγορίες - από τους οποίους οι 52 συνελήφθησαν. Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανακοίνωσαν το κατηγορητήριο το οποίο απαγγέλθηκε στα 72 άτομα μέλη του παγκόσμιου δικτύου (από 14 χώρες) που εξαρθρώθηκε, στο πλαίσιο της επιχείρησης Delego, όπως ήταν η κωδική ονομασία της. Θεωρείται ότι είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση δίωξης ατόμων που εμπλέκονται σε διαδικτυακή ομάδα εκμετάλλευσης και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης, σε αυτούς που ασκούνται διώξεις συμμετείχαν «στο «Dreamboard », ένα ιδιωτικό διαδικτυακό χώρο, με είσοδο μόνο σε μέλη και σκοπό λειτουργίας την προώθηση της παιδοφιλίας, καθώς και την ενθάρρυνση της σεξουαλικής κακοποίησης νεαρών ανηλίκων, διευκρινίζοντας ότι τα μέλη του δικτύου αντήλλασσαν εικόνες και βίντεο ενήλικων που κακοποιούσαν παιδιά, ενώ προαπαιτούμενο για την είσοδο στο κλειστό κλαμπ «Dreamboard» ήταν η διάθεση, από τον ενδιαφερόμενο, πορνογραφικού υλικού ανηλίκων κάτω των 12 ετών. Το φαινόμενο βέβαια αυτής της διαστροφής δεν είναι τυχαίο και «φύεται» μέσα στο «θερμοκήπιο» της σάπιας καπιταλιστικής κοινωνίας με την κατάπτωση των αξιών και την αποθέωση του κέρδους. Το ότι εξαρθρώθηκε ένα δίκτυο δε σημαίνει ότι εξαλείφθηκαν οι αιτίες που γεννάνε αυτήν τη διαστροφή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ