ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΙΝΤΕΡΚΕΜ»
Δυναμική απεργιακή κινητοποίηση

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ

Στιγμιότυπο από την απεργία στην «ΙΝΤΕΡΚΕΜ»
Στιγμιότυπο από την απεργία στην «ΙΝΤΕΡΚΕΜ»
Με τη συνέχιση των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών απαντούν οι εργαζόμενοι στο χημικό εργοστάσιο «ΙΝΤΕΡΚΕΜ» στο Βαθύ Αυλίδας, απαιτώντας να ανακληθούν οι έξι απολύσεις στις οποίες προχώρησε η αγγλική «CONSILIA» του ομίλου της «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ». Η συμμετοχή στην απεργία είναι καθολική από την περασμένη Δευτέρα.

Καθημερινά οι εργαζόμενοι από τις 6 το πρωί περιφρουρούν την απεργία τους, συγκεντρώνονται στην πύλη του εργοστασίου, όπου έχουν αναρτήσει πανό με συνθήματα όπως «Μόνιμη δουλειά για τους εργαζόμενους», «Αγωνιστικά διεκδικούμε τα δικαιώματά μας» κ.ά. Ετσι και χτες έπεσε στο κενό η απεργοσπαστική επιχείρηση της εργοδοσίας, που κάλεσε ακόμα και την αστυνομία προκειμένου να μπάσει στο εργοστάσιο βυτιοφόρα. Να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εργοδοσία επιχείρησε να σπάσει την απεργία. Την περασμένη Δευτέρα η εταιρεία είχε φέρει κλούβα της αστυνομίας και περιπολικά της αστυνομίας και της ασφάλειας για να ...περιφρουρήσει τα συμφέροντά της. Η άμεση παρέμβαση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, καθώς και των ταξικών δυνάμεων της περιοχής, είχαν ως αποτέλεσμα να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας. Οπως τόνισε στον «Ρ» ο πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου, Θ. Γιαπλές, αν δεν ανακληθούν οι απολύσεις, ο αγώνας θα συνεχιστεί, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη συνεχή παρουσία στελεχών του ΠΑΜΕ, που από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων. Συνάντηση μαζί τους είχε την περασμένη Τρίτη ο Γ. Μαρίνος, ενώ το ΚΚΕ κατέθεσε και σχετική Ερώτηση στη Βουλή.

Συμπαράσταση από τους οδηγούς ταξί

Χτες, σε μια κίνηση συμπαράστασης και αλληλεγγύης το σωματείο και οι ιδιοκτήτες ταξί της Χαλκίδας πήγαν στο χώρο του εργοστασίου και διαδήλωσαν μαζί με τους εργαζόμενους. Ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών ταξί Χαλκίδας δήλωσε στον «Ρ»: «Με την ενέργειά μας αυτή θέλουμε να δείξουμε ότι το διαίρει και βασίλευε που επιδιώκει η κυβέρνηση δεν πρέπει να περάσει».

  • Στο μεταξύ, οι έξι απολύσεις που έγιναν την προηγούμενη Πέμπτη στην «ΙΝΤΕΡΚΕΜ» δεν είναι οι μοναδικές. Η «CONSILIA» έκλεισε τη μικρή θυγατρική της «ΛΑΜΔΑ ΛΑΜΔΑ» και απέλυσε τους 10 από τους 13 εργαζόμενους.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του ΟΑΣΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15) πραγματοποιεί η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 9 Αυγούστου, στις 09.00 π.μ. αντιδρώντας στη μείωση του συγκοινωνιακού έργου. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει με σχετική ανακοίνωσή της, από το Σάββατο 23 Ιουλίου η κυβέρνηση μέσω του ΟΑΣΑ προχώρησε σε παραπέρα μείωση του ήδη μειωμένου συγκοινωνιακού έργου με καταργήσεις γραμμών, συγχωνεύσεις και μείωση δρομολογίων.

«Στο όνομα της μείωσης των δαπανών και της λογικής του κόστους και του κέρδους καταργούν ακόμα και γραμμές που διέρχονται από νοσηλευτικά ιδρύματα», τονίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και συμπληρώνει: «Αντίστοιχη μείωση γίνεται στα τρόλεϊ. Η επίθεση της κυβέρνησης είναι ενιαία ενάντια στους επιβάτες και τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες. Με τις μειώσεις μισθών, τις μετατάξεις προσωπικού («εθελοντιικές» και υποχρεωτικές) μειώνει το εργατικό δυναμικό σε όλα τα επίπεδα (κίνηση - υποστήριξη) δηλαδή σε οδηγούς - ηλεκτροδηγούς και τεχνικούς- διοικητικούς με συνέπεια, ούτε το λειψό προγραμματισμένο συγκοινωνιακό έργο να μπορεί να υλοποιηθεί. Η συγκοινωνία ως κοινωνικό αγαθό είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων όπου κι αν εργάζονται ή κατοικούν. Η συντριβή της ζωής μας δεν είναι μονόδρομος, αυτό που απαιτείται είναι κοινός συντονισμένος αγώνας με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για ανατροπή αυτής της πολιτικής».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «MIRA MARE»
Στο κενό οι τρομοκρατικές απόπειρες

Στο κενό έπεσαν οι απόπειρες της εργοδοσίας στο ξενοδοχείο της Ρόδου «MIRA MARE WONDERLAND» να τρομοκρατήσει και να εκφοβίσει τους εργαζόμενους, για να μην προχωρήσουν στη δημιουργία Επιχειρησιακού Σωματείου σε ταξική κατεύθυνση.

Το Επιχειρησιακό Σωματείο ιδρύθηκε, παρά την «εργοδοτική πίεση, μέσω απειλών και τρομερών πιέσεων», όπως καταγγέλλει με σχετική ανακοίνωσή του.

Και τονίζει: «Η ταξική πάλη ήταν πρωτόγνωρη για τους περισσότερους εργαζομένους, κάτι που οδήγησε ορισμένους σε πρόσκαιρες οπισθοχωρήσεις, αλλά η πλειοψηφία των συναδέλφων είναι αποφασισμένη να αγωνιστεί για τα δικαιώματά μας έχοντας εμπιστοσύνη στο ταξικό κίνημα και στον εαυτό τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραπέρα ισχυροποίηση του Σωματείου είναι η οργάνωση σε αυτό όλων των εργαζομένων και η διασφάλιση της ταξικής του γραμμής, απομονώνοντας όσους συνειδητά στέκονται απέναντι στα συμφέροντά μας.

Η οργάνωση των εργαζομένων σε Σωματείο είναι συλλογική προσπάθεια η οποία προέκυψε από την ανάγκη των ίδιων των συναδέλφων στο ξενοδοχείο να ενωθούν και να λειτουργούν συλλογικά απέναντι στην εργοδοτική επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά. Για το λόγο αυτό η προσωρινή Διοίκηση καλεί τους εργαζόμενους να δείξουν με το ίδιο σθένος την αγωνιστική τους ετοιμότητα και στάση στις επικείμενες επιθέσεις της εργοδοσίας. Ο αγώνας δεν σταματά αλλά συνεχίζεται και οργανώνεται καθημερινά».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Ανανεώνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού

Ολοκληρώθηκε χτες η πρώτη φάση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ - πρώην ΕΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ), αφού η εταιρεία κλείνει μέχρι τα τέλη του μήνα. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι ανανεώνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού για το Σεπτέμβρη, απαιτώντας να μην ξεπουληθεί και η τελευταία κρατική αμυντική βιομηχανία, να μην μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας - και από εκεί στην ανεργία.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα και οι ταξικές δυνάμεις βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πάλης. Ολη αυτή την περίοδο, καλούν τους εργαζόμενους να προχωρήσουν στο συντονισμό και σε ενιαίο μέτωπο πάλης με όλες τις ΔΕΚΟ και το ταξικό εργατικό κίνημα για την ανατροπή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, των απολύσεων, της κατάργησης μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Να σημειωθεί πως τις μέρες των κινητοποιήσεων τα ταξικά Συνδικάτα και οι Ομοσπονδίες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων των ΕΑΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ