ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τα κατασκηνωτικά προγράμματα των ΑμΕΑ

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε το Κόμμα

«Πάνω από 1.000 παιδιά με αναπηρία έμειναν φέτος εκτός του ήδη πολύ περιορισμένου κατασκηνωτικού προγράμματος για ΑμΕΑ. Από τα 3.000 άτομα με αναπηρία που έκαναν πέρυσι διακοπές στις κρατικές κατασκηνώσεις, φέτος θα πάνε μόλις 1.900 άτομα. Οι περίοδοι περιορίστηκαν μόνο σ' αυτή του δεύτερου μισού του Αυγούστου. Γονείς και παιδιά μέχρι τελευταία, δεν ήξεραν ακόμη αν θα πάνε κατασκήνωση».

Τα παραπάνω τονίζονται σε Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας, Σοφία Καλαντίδου, Θεόδωρος Ιγνατιάδης, Αντώνης Σκυλλάκος, Αποστόλης Νάνος χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτη την συρρίκνωση του κατασκηνωτικού προγράμματος για τα ΑμΕΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στην Ερώτηση, «το φετινό εθνικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα (για ΑμΕΑ, παιδιά και ηλικιωμένους) περικόπηκε κατά 1 εκατομμύριο ευρώ, οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού μειώθηκαν κατά 50%, ενώ το κονδύλι για την αποζημίωση των συνοδών των ατόμων με αναπηρία μειώθηκε από τα 845.000 ευρώ στα 720.000 ευρώ. Τα κονδύλια δεν έφτασαν για τέσσερις κατασκηνώσεις. Ετσι, ανεστάλη η λειτουργία τεσσάρων κατασκηνώσεων για άτομα με αναπηρίες, στον Ταΰγετο, στην Αγία Παρασκευή Λάρισας, στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης και στη Λεπτοκαρυά Πιερίας. Η τελευταία ήταν η μεγαλύτερη στην Ελλάδα, όπου φιλοξενούνταν κάθε χρόνο 700 παιδιά με αναπηρία αλλά και ηλικιωμένοι.

Οι διακοπές και ιδιαίτερα οι κατασκηνώσεις είναι δικαίωμα και αποτελούν σημαντική ανάσα για τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους. Να σημειωθεί ότι το κατασκηνωτικό πρόγραμμα για παιδιά με αναπηρία είναι ήδη πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, καθώς πέρυσι αφορούσε μόνο 3.000 παιδιά, τη στιγμή που συνολικά στη χώρα υπάρχουν 100.000 παιδιά με βαριά αναπηρία μαθητικής ηλικίας και βεβαίως ανάγκη διακοπών και συμμετοχής σε κατασκηνωτικό πρόγραμμα έχουν και οι μεγαλύτεροι ανάπηροι.

Την ίδια στιγμή τα κατασκηνωτικά προγράμματα είναι πολύ υποβαθμισμένα ως προς την ποιότητα μιας και το προσωπικό είναι ελάχιστο, οι πιστώσεις πολύ περιορισμένες και τα παιδιά δεν έχουν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Απάνθρωπη πολιτική κατά των ΑμΕΑ

Η απάνθρωπη αυτή πολιτική δεν είναι πρωτοφανής, ούτε προκύπτει μόνο από την καπιταλιστική κρίση, παρότι η τελευταία αξιοποιείται για σαρωτικές περικοπές ακόμα και στον ευαίσθητο αυτό τομέα της φροντίδας των ΑμΕΑ. Είναι ενδεικτικό ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έκλεισαν τις όποιες δημόσιες κατασκηνώσεις υπήρχαν (όπως του ΠΙΚΠΑ και του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας) και τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτούν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ (ΠΟΣΓΚΑμΕΑ) για τη λειτουργία κάποιων κατασκηνώσεων, φορτώνοντας και αυτό το βάρος στους γονείς. Αφού τα κονδύλια ήταν πολύ περιορισμένα και οι γονείς αναγκάζονταν να πληρώνουν και από την τσέπη τους για να μπορέσει το παιδί τους να πάει για λίγες ημέρες κατασκήνωση.

Εδώ ας σημειωθεί, ότι οι οικογένειες αξιοποιούσαν αυτή την περίοδο να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας που έχουν με θεραπείες ή επεμβάσεις γιατί πολλές από αυτές τις οικογένειες στις περιπτώσεις των βαριά αναπήρων αδυνατούν σε άλλη περίοδο που το παιδί είναι στο σπίτι να ανταποκριθούν στοιχειωδώς σε αυτές τους τις ανάγκες.

Οι δε εργαζόμενοι καλούνταν να εργαστούν κυριολεκτικά σε κίνδυνο να χρεωθούν ατυχήματα μιας και οι υποδομές είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων απαράδεκτες, η αναλογία με τα παιδιά στα όρια επικινδυνότητας ενώ οι μισθοί είναι άθλιοι.

Ωστόσο, συνυπεύθυνη γι' αυτήν την κατάσταση είναι και η ΠΟΣΓΚΑμΕΑ, που έχει διευκολύνει το κράτος να αποποιηθεί την ευθύνη του και στο συγκεκριμένο τομέα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της λειτουργίας αυτού του περιορισμένου κατασκηνωτικού προγράμματος, με έκτακτα κονδύλια, αντί να διεκδικήσει το δικαίωμα στις διακοπές με εκτεταμένο, δημόσιο, δωρεάν, υψηλής ποιότητας δίκτυο κατασκηνώσεων, με βάση τις ανάγκες για όλα τα παιδιά με αναπηρίες, αλλά και τους ηλικιωμένους. Εκτός των άλλων, αξιοποιεί αυτήν την αρμοδιότητα προκειμένου να χειραγωγεί το γονεϊκό κίνημα των ΑμΕΑ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι την έκταση της κατασκήνωσης στη Λεπτοκαρυά Πιερίας που είναι παραθαλάσσια και βρίσκεται κοντά σε ξενοδοχειακές μονάδες, την ορέγονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Το πρόσχημα, που προβλήθηκε από πλευράς του υπουργείου, αυτό του δημοσίου χρέους και της κρίσης, είναι απαράδεκτο, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ πριν 2 χρόνια έχουν χαρίσει πάνω από 110 δισ. ευρώ στις τράπεζες, και από τα νέα δάνεια που φορτώθηκε ο λαός μας θα χαριστούν άλλα 20 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες.

Ολα αυτά όταν κυβέρνηση και ΜΜΕ του κεφαλαίου εξαπολύουν απαράδεκτες συκοφαντικές επιθέσεις στο ΠΑΜΕ, στους ναυτεργάτες, στους ταξιτζήδες, αλλά και στους εργαζόμενους στον τουρισμό ότι με τους αγώνες τους υπονομεύουν τον τουρισμό και τις διακοπές».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό:

  • Γιατί δεν πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά όλες τις περιόδους οι κατασκηνώσεις για τα ΑμΕΑ, για φέτος.
  • Αν θα παρθούν άμεσα με την μορφή του κατεπείγοντος και όλα τα απαραίτητα μέτρα και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που υπάρχουν έστω και την τελευταία στιγμή να ενταχθούν περισσότερα παιδιά στο φετινό πρόγραμμα.
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε από φέτος να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια, για να ενισχυθούν και ν' αναπτυχθούν οι υπάρχουσες υποδομές, να προσληφθεί το ανάλογο μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, και να υπάρχουν οι ανάλογες πιστώσεις ώστε να μπορούν να εξασφαλιστούν και χειμωνιάτικες διακοπές για τα παιδιά που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο φετινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα του καλοκαιριού αλλά και να λειτουργήσει με την ευθύνη του κράτους το πρόγραμμα του χρόνου για πολύ περισσότερα παιδιά και με περισσότερη διάρκεια, χωρίς καμία επιβάρυνση του γονιού.

«ΙΝΤΕΡΚΕΜ»
Ο αγώνας έφερε αποτέλεσμα

Για δεύτερη φορά - μέσα σε ένα μήνα - υποχώρησε η εργοδοσία της αγγλικής «CONSILIA», στο εργοστάσιο της «ΙΝΤΕΡΚΕΜ» του ομίλου της «ΝΕΟΧΗΜΙΚΗΣ» κι αυτή τη φορά πήρε πίσω τις έξι (6) απολύσεις εργαζομένων που είχε κάνει πριν από 10 ημέρες. Το ίδιο είχε κάνει και πριν από ένα μήνα όταν πήρε πίσω τα αντεργατικά μέτρα (απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία) που είχε εξαγγείλει. Κι αυτό, κάτω από τη σθεναρή στάση απόρριψης των αντεργατικών μέτρων από τους εργαζόμενους και την αγωνιστική τους στάση που είχε τη συνεχή συμπαράσταση και αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ και άλλων φορέων.

Πρόκειται για μια σημαντική νίκη των εργαζομένων και μια ξεκάθαρη δήλωση προς την εργοδοσία ότι θα τους βρει απέναντί της στις μεθοδεύσεις και στην προσπάθειά της να περάσει τις αντεργατικές «αναδιαρθρώσεις» που χρειάζονται, όπως λέει στις συναντήσεις της με το σωματείο. Βέβαια, η εργοδοσία δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά της για μείωση του εργασιακού κόστους και μπορεί τον άλλο μήνα να επανέλθει. Εξάλλου, αυτό το διάστημα, ούτε ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία που άσκησε η εργοδοσία με την κλήση ΜΑΤ και Αστυνομίας, πέρασε, αλλά δείχνει, ταυτόχρονα, και τα μέσα που «προσφέρει» στην εργοδοσία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ