ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μπαχρέιν, Κουβέιτ και Σ. Αραβία ανακαλούν τους πρεσβευτές

Πληροφορίες για δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, όπου επικεντρώνονται οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Στην ανατολική πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, που απέχει 450 χλμ. από την πρωτεύουσα της Συρίας, επικεντρώνει αυτή τη βδομάδα ο συριακός στρατός τις επιχειρήσεις κατά «ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων» που, όπως ισχυρίστηκε ο Σύρος Πρόεδρος, Μπάσαρ Αλ Ασαντ, μετά την προχτεσινή συνάντησή του με τον Λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών, Αντνάν Μανσούρ, «τρομοκρατούν τον πληθυσμό και αποκλείουν πόλεις». Ωστόσο, οι επιχειρήσεις του στρατού, που ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο, προκαλούν πλέον έντονες επικρίσεις ακόμη και μεταξύ αραβικών χωρών καθώς φαίνεται πως έχουν πολλά θύματα (50 έως 100 νεκρούς μέσα στο τελευταίο 48ωρο σύμφωνα με το δίκτυο «Μπλούμπεργκ»), πολλές δεκάδες τραυματίες και χιλιάδες συλληφθέντες (μόνο στη συνοικία Γκαράγκμα της Ντέιρ αλ Ζορ συνελήφθησαν προχτές πάνω από 1.500 άνδρες άνω των 18 ετών...).

Οι νέες επιχειρήσεις του συριακού στρατού στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, μετά από αυτές της περασμένης βδομάδας στην πόλη Χάμα, είχαν χτες ως αποτέλεσμα την ανάκληση των πρεσβευτών του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας από τη Δαμασκό «για διαβουλεύσεις», καλώντας τη Συρία είτε «να ενεργήσει με φρόνηση» (όπως το Μπαχρέιν), είτε να «προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις» (όπως η ...Σαουδική Αραβία, που είναι μία από τις πιο αυταρχικές χώρες της περιοχής).

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Νάσερ Τζούντεχ, κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου σημειώνοντας ότι για τη χώρα του «η ενότητα, η ασφάλεια και η σταθερότητα της Συρίας είναι κόκκινη γραμμή» και δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Δαμασκού.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στη Δαμασκό σήμερα, Τρίτη, «για να παραδώσει ένα ισχυρό μήνυμα κατά της καταστολής».

Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Νάμπιλ Ελαράμπι, σημείωσε ότι ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει «περισσότερη πειθώ παρά δραστικά μέσα» για να πιέσει για τον τερματισμό της βίαιης καταστολής των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων στη Συρία, εξηγώντας πως ό,τι συμβαίνει εκεί «προκαλεί ανησυχία στον Αραβικό Σύνδεσμο και τον κόσμο».

Το ίδιο διάστημα ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κρίστοφ Στέγκμανς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Σύρος Πρόεδρος «θα χάσει τη νομιμοποίησή του να κυβερνά εάν δεν σταματήσει την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων», σημειώνοντας ότι το Βερολίνο εξακολουθεί να είναι σε επαφή με όλες τις χώρες της περιοχής και χαιρετίζει την εντεινόμενη πίεση έναντι της Δαμασκού. Επιπροσθέτως, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι το Παρίσι υποστηρίζει μία «δημοκρατική μετάβαση» στη Συρία, προσθέτοντας ότι εξαιτίας «των μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει παρέλθει ο καιρός της ατιμωρησίας για τις συριακές αρχές».

Αφορμή για παρέμβαση στις συριακές εξελίξεις βρήκε και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' που εξέφρασε χτες τη ζωηρή ανησυχία του καλώντας την κυβέρνηση Ασαντ να «ανταποκριθεί στις νόμιμες προσδοκίες του λαού».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ταραχές στο Βόρειο Λονδίνο

Ταραχές και γενικευμένη βία στη βρετανική πρωτεύουσα
Ταραχές και γενικευμένη βία στη βρετανική πρωτεύουσα
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στις φλόγες παραδόθηκαν συνοικίες στο Βόρειο Λονδίνο, καθώς οι ταραχές που ξεκίνησαν το Σάββατο το βράδυ έξω από το αστυνομικό τμήμα του Τότεναμ, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στην αστυνομική βία μετά τη δολοφονία του 29χρονου Μαρκ Ντάγκαν, επεκτάθηκαν την Κυριακή και στο Εϊνφιλντ και το Μπρίξτον.

Η ακολουθία των γεγονότων στο Τότεναμ το Σαββατοκύριακο ήταν ίδια με τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στο Τόξτεθ και στο Λίβερπουλ το 1981: Μια μικρή τοπική διαμαρτυρία για την αστυνομική βία ξέφυγε γρήγορα από τον έλεγχο και οδήγησε σε γενικευμένες ταραχές στις πιο φτωχές και φυλετικά διαχωρισμένες συνοικίες στο κέντρο μιας μεγάλης πόλης. Σε αυτήν την περίπτωση, στα περίχωρα του Λονδίνου.

Κατ' αρχήν, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες όσον αφορά τη δολοφονία του Ντάγκαν, πατέρα 4 παιδιών, το βράδυ της Πέμπτης. Η αστυνομία ισχυρίζεται ότι ο Ντάγκαν, ο οποίος ήταν σεσημασμένος, άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών. Εντούτοις αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι εκτελέστηκε εν ψυχρώ ενώ κειτόταν στο έδαφος, αμέσως μετά που η ειδική ομάδα των αστυνομικών με την ενίσχυση και της ειδικής ομάδας CO19 σταμάτησε το ταξί στο οποίο επέβαινε, στο πλαίσιο της «καλά προετοιμασμένης επιχείρησης».

Οσο για τις ταραχές, αστυνομικές αρχές κάνουν λόγο για μία αρχικά ειρηνική συγκέντρωση, που έγινε βίαιη όταν ένα τμήμα «εξαγριωμένων νεαρών» έβαλε φωτιά στα αστυνομικά οχήματα. Ωστόσο κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Γκάρντιαν», ότι οι ταραχές ξέσπασαν όταν μία έφηβη, περίπου 15 ετών, διαπληκτίστηκε λεκτικά με τους αστυνομικούς και ένας από αυτούς την χτύπησε με γκλομπ.

Το τι ακολούθησε ήταν μάλλον αναμενόμενο: Φωτιές, λεηλασίες, συγκρούσεις με αστυνομικούς, ταραχές που την Κυριακή επεκτάθηκαν και στις συνοικίες Εϊνφιλντ και Μπρίξτον. Οχι τυχαία, όλες αμιγώς εργατικές συνοικίες με μεγάλο αριθμό μεταναστών, που πρώτοι απ' όλους πληρώνουν το τίμημα της κρίσης και των περικοπών που έχει προωθήσει η κυβέρνηση. Περικοπές που είναι η χαριστική βολή για τους εργαζόμενους και κυρίως τους νέους που εδώ και τρεις δεκαετίες βιώνουν τη συρρίκνωση των αποδοχών τους και του βιοτικού τους επιπέδου. «Οι ταραχές ήταν θέμα χρόνου να συμβούν. Η δολοφονία Ντάγκαν ήταν η σπίθα που άναψε την πυρκαγιά», δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής στην εφημερίδα «Τelegraph».

Μέχρι χθες, η αστυνομία είχε προβεί σε περισσότερες από 40 συλλήψεις, ενώ 20 αστυνομικοί και 3 πολίτες τραυματίστηκαν. Τα επεισόδια καταδίκασαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, ενώ ο βουλευτής των Εργατικών στο Τότεναμ, Ντέιβιντ Λάμι, άφησε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές χειρίστηκαν τα επεισόδια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

XAΡΑΡΕ.-- Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, εκτίμησε, χτες ότι το ΝΑΤΟ είναι μία «τρομοκρατική οργάνωση... την οποία διοικούν «τρελοί στην Ευρώπη». Το ίδιο 24ωρο ρεπορτάζ που μετέδωσε το ΒΒC υποστηρίζει ότι στρατιωτικοί και αστυνομικοί της Ζιμπάμπουε έχουν στήσει «στρατόπεδο βασανιστηρίων» κοντά στα κοιτάσματα διαμαντιών Μαράνγκε για να τρομοκρατούν τους πολίτες που εργάζονται στα ορυχεία...

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Τετραπλασιασμό των ποσοστών μητρικής θνησιμότητας στη Ν. Αφρική διαπιστώνει νεότερη έκθεση του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

ΡΙΑΝΤ.-- Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να έπεισαν τον Πρόεδρο της Υεμένης, Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος αναρρώνει στη Σαουδική Αραβία μετά την απόπειρα δολοφονίας του, να μην επιστρέψει στην πατρίδα του όπου μαίνονται οι μάχες ανάμεσα σε δυνάμεις που τον υποστηρίζουν και σε μαχητές φυλών που αντιτίθενται στην κυβέρνησή του.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επισκέφθηκε προχτές το πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας εκφράζοντας αλληλεγγύη στις προσπάθειες του Τόκιο να συνέλθει από την τριπλή καταστροφή του σεισμού, τσουνάμι και πυρηνικού δυστυχήματος.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Εκατοντάδες αγρότες της Βοσνίας έστησαν χτες μπλόκα σε τέσσερα μεθοριακά περάσματα της χώρας απαιτώντας οικονομική υποστήριξη από την ΕΕ για να προσαρμοστούν στα κριτήρια ποιότητας που έχει θέσει η ΕΕ για τα αγροτικά προϊόντα.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Η Νάνσι Γουέικ, ηρωίδα της γαλλικής Αντίστασης και μία από τις πλέον παρασημοφορημένες Αυστραλές κατασκόπους του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, πέθανε προχτές σε νοσοκομείο του Λονδίνου σε ηλικία 98 ετών.

ΚΙΕΒΟ.-- Απερρίφθη, χτες, το αίτημα των δικηγόρων της πρώην πρωθυπουργού και πρωτεργάτη της λεγόμενης «πορτοκαλιάς επανάστασης», Γιούλια Τιμοσένκο, από δικαστή της Ουκρανίας, θέτοντάς την υπό προσωρινή κράτηση. Η Τιμοσένκο, η οποία δικάζεται για κατάχρηση εξουσίας, τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση την Παρασκευή για απείθεια προς το δικαστήριο μετά την επανειλημμένη άρνησή της να συνεργαστεί με τον δικαστή.

ΑΒΑΝΑ.-- Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, έφθασε την Κυριακή στην Κούβα προκειμένου να ακολουθήσει ένα δεύτερο στάδιο χημειοθεραπείας του καρκίνου, για τον οποίο στις 20 Ιούνη εγχειρήθηκε στο νησί. Στο διεθνές αεροδρόμιο της Αβάνας τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, και ο υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια.

ΛΙΒΥΗ
Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο οι σφοδρές μάχες μεταξύ Λίβυων αντικαθεστωτικών και δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι για τον έλεγχο της πόλης στρατηγικής σημασίας Ζλιτάν που βρίσκεται 160 χλμ. από την Τρίπολη, ενώ οι αντικαθεστωτικοί υποστήριξε πως εξαιτίας της έλλειψης πολεμοφοδίων αναγκάστηκαν να τηρήσουν απλώς μια «αμυντική στάση». Αντικαθεστωτικοί δέχθηκαν επιθέσεις από τις δυνάμεις του Καντάφι στην πόλη Μπιρ αλ Γκάνεμ, που απέχει 85 χλμ. από την Τρίπολη, που το Σάββατο πέρασε στον έλεγχό τους. Ωστόσο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του καθεστώτος Μπαγνταντί Μαχμουντί είχε υποστηρίξει πως η πόλη είχε περάσει στην κυριαρχία των πιστών στον Λίβυο συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεων. Πάντως, δημοσιογράφοι του Ρόιτερς και του Γαλλικού πρακτορείου μετέδωσαν πως οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν τα σημεία ελέγχου και πως αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πετούσαν συχνά πάνω από την πόλη τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Στο μεταξύ, χτες, η εφημερίδα «Times» δημοσίευσε υπόμνημα 70 σελίδων των Λίβυων αντικαθεστωτικών για τη μετά Καντάφι εποχή στο οποίο προβλέπεται η διατήρηση των περισσότερων υποδομών του νυν καθεστώτος (τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και ενεργειακός τομέας), ώστε να αποτραπεί, όπως υποστηρίζουν, το χάος στη χώρα. Οι αντικαθεστωτικοί που συγκροτούν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο υπολογίζουν να αναπτύξουν μια «επιχειρησιακή δύναμη στην Τρίπολη» με 10.000-15.000 άνδρες για την ασφάλεια της πρωτεύουσας και τη σύλληψη των οπαδών του Καντάφι. Επιπλέον θα στρατολογηθούν 5.000 αστυνομικοί για να χρησιμεύσουν ως δυνάμεις ασφαλείας της προσωρινής κυβέρνησης, ενώ υπολογίζουν σε μεγάλο βαθμό στις αποσκιρτήσεις σημειώνοντας πως σχεδόν το 70% των υψηλόβαθμων αξιωματούχων θα συμμετάσχουν στο νέο καθεστώς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ