ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΙ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Μαζική αφαίμαξη από το ΦΠΑ

Από 1η Σεπτέμβρη νέες τρανταχτές ανατιμήσεις. Στο 23% (από 13%) εστίαση, αναψυκτικά, εμφιαλωμένα νερά κ.ά.

Νέες μαζικές ανατιμήσεις στα εμπορεύματα λαϊκής κατανάλωσης, την πρόσθετη φοροαφαίμαξη στα λαϊκά εισοδήματα φέρνει η εφαρμογή των μέτρων του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και του πρώτου από τους εφαρμοστικούς νόμους.

Από την 1η Σεπτέμβρη και με στόχο να πιάσουν τις νόρμες της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης, ξεκινούν οι μεταφορές εμπορευμάτων πρώτης ανάγκης από το λεγόμενο «χαμηλό» 13% συντελεστή ΦΠΑ, στο ψηλό του 23% με αύξηση δηλαδή του φόρου κατά 10 επιπλέον μονάδες, διευρύνοντας τα προηγούμενα πακέτα και απογειώνοντας τη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος. Η μεταφορά των νέων συντελεστών ΦΠΑ στις τελικές τιμές σημαίνει επιβάρυνση των τιμών κατά 8,84%!

Το νέο μέτρο αφορά συνολικά τον κλάδο της εστίασης, το ταβερνάκι της γειτονιάς και το σουβλατζίδικο της γωνίας. Επεκτείνεται σε χυμούς, αναψυκτικά, σε κατηγορίες από εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά, ακόμη και για την περίπτωση που αγοράζονται από το περίπτερο, το μπακάλικο ή οποιοδήποτε άλλο σημείο πώλησης. Η κλιμάκωση θα έχει και συνέχεια από τον Οκτώβρη φέτος με τις νέες ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης πάνω στο πετρέλαιο θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών. Φόρους που το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας έχει αποφασίσει να σηκώσει ακόμη περισσότερο στον «επόμενο τόνο», προκειμένου να ικανοποιήσει την αδηφαγία των μονοπωλίων.

Το απόλυτο ψέμα είναι οι «αιτιάσεις» που προβάλλουν ορισμένοι από τους κυβερνητικούς παράγοντες τάχα για την «προσωρινότητα» του νέου μέτρου, όπως και τα κροκοδείλια δάκρυα για την πτώση του τζίρου, την «απασχόληση», για τα μικρομάγαζα... Κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί έχουν συμφωνήσει ότι για οποιαδήποτε «αλλαγή» ακόμη και στη «λογική του Χότζα», όπως για την επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στα προηγούμενα επίσης ληστρικά επίπεδα, θα «πρέπει» προηγουμένως να βρεθούν άλλα μέτρα με τουλάχιστον «ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Είναι, δηλαδή, απόλυτα φανερό ότι οι αντιλαϊκοί στόχοι μαζί και οι προδιαγραφές της πολιτικής τους όχι μόνο δεν πρόκειται να αμβλυνθούν, αλλά, αντίθετα, θα ενισχυθούν στη συνέχεια με πρόσθετα πακέτα.

Η κυβερνητική εγκύκλιος

Από την 1η του Σεπτέμβρη μπαίνει ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ (23% από 13%) στην εστίαση, στα αναψυκτικά και αλλού.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τις μετατάξεις εμπορευμάτων προβλέπει:

  • Στο 23% ανεβαίνει η εστίαση (ταβέρνες, εστιατόρια, καφενεία, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια κ.ά.), καθώς επίσης και τα έτοιμα τρόφιμα που διατίθενται σε «πακέτο» στο σπίτι. Η αναβάθμιση της φορο-ληστείας αφορά σε ολόκληρη την γκάμα των προσφερόμενων έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων.
  • Εξαίρεση στο παραπάνω αποτελούν τα κυλικεία των σχολείων, εκπαιδευτικών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, επίσης και το ψωμί (ανεξάρτητα από το σημείο πώλησης). Τα είδη αυτά παραμένουν στο 13% στο επίπεδο δηλαδή που τα ανέβασαν με τις προηγούμενες αποφάσεις τους.
  • Επίσης, στο 23% (από 13%) μετατάσσονται και οι «υπηρεσίες εστίασης» των ξενοδοχείων. Ο ΦΠΑ για τις άλλες παρεχόμενες υπηρεσίες τους, για τη διευκόλυνση των μεγαλοξενοδόχων παραμένει στο 6,5%.
  • Στο 23% μετατάσσονται τα μεταλλικά και αεριούχα νερά, έτοιμα ροφήματα (καφές, τσάι, σοκολάτα), χυμοί φρούτων και λαχανικών, ανεξάρτητα από το σημείο πώλησης και το είδος του καταστήματος λιανικής. Στο 13% παραμένουν μόνο τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ούτε αρωματισμένα.

Πέρα και από το ΦΠΑ, οι διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου προβλέπουν και την αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 21 στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο. Το μέτρο θα μπει σε εφαρμογή από 15 Οκτώβρη με την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Πάνω στον αυξημένο ειδικό φόρο προσθέτουν και το ΦΠΑ (ακόμη 23%). Μόνο από τη συγκεκριμένη φορολογική επιβάρυνση (χώρια οι ανατιμήσεις των πετρελαιάδων) φέρνουν ανατιμήσεις ύψους 6 λεπτών στο λίτρο ή 60 ευρώ στο χιλιόλιτρο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κατρακύλα 13,1% τον Ιούνη

Βύθιση 12,2% για τον κλάδο της μεταποίησης

Με εντονότερους τους ρυθμούς συνεχίστηκε το μήνα Ιούνη του 2011 η συρρίκνωση του όγκου των παραγόμενων εμπορευμάτων, τόσο από τον κλάδο της μεταποίησης, όσο και συνολικά η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα (ορυχεία, λατομεία - μεταποίηση - ηλεκτρισμός - παροχή νερού).

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) τα σημερινά επίπεδα είναι 25% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ εξαετίας (έτους 2005) που αποτελεί και τη βάση μέτρησης του ισχύοντος δείκτη βιομηχανικής παραγωγής. Στα τελευταία χρόνια, η κατρακύλα προσλαμβάνει εντονότερους ρυθμούς (2010: 5,7%, 2009: 9,4%, 2008: 3,7%), διαδικασία που θα συνεχιστεί και επιταχυνθεί μέχρις ότου βγουν εκτός «ανταγωνισμού» οι πλέον αδύναμοι κρίκοι. Η κατρακύλα, που έχει εντατικοποιηθεί στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης, είχε ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, είναι αποτέλεσμα και των γενικότερων αναδιαρθρώσεων σε κλάδους και τομείς της οικονομίας, της εντεινόμενης ανισομετρίας στις καπιταλιστικές αγορές. Οι σημερινές εξελίξεις είναι αποτέλεσμα και της κάθετης πτώσης του επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης, ενώ για το επόμενο διάστημα προδιαγράφουν και την παραπέρα ραγδαία επιδείνωση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν στο α' εξάμηνο (Γενάρη με Ιούνη) του 2011:

Μεταποίηση: Ο ρυθμός πτώσης για το μήνα Ιούνη εντάθηκε στο 12,2% και σε μέσα επίπεδα για το α' εξάμηνο διαμορφώνεται στο 9,5% (από 4,3% πέρυσι). Σε καθοδική τροχιά κινήθηκαν οι 10 από τους συνολικά 24 ταξινομούμενους κλάδους. Ανάμεσα σε αυτούς και οι κλάδοι: Τρόφιμα 3,5%, ποτά 9,1%, είδη ένδυσης 27,6%, δέρματα 11,9%, έπιπλα 19,8%, παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα 19,3%, μη μεταλλικά ορυκτά 34,4%, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός 11,5% κ.ά.

Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε τον Ιούνη πτώση 13,1% και σε μέσα επίπεδα εξαμήνου (Γενάρης - Ιούνης) 8,8% (από 5,5% πέρυσι). Πτώση 9% καταγράφει η «παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος», η «επεξεργασία και παροχή φυσικού νερού» υποχώρησε με ρυθμό 4,6% και εξορυκτική παραγωγή (ορυχεία - λατομεία) 8,8%.

Με πτωτικούς ρυθμούς συνεχίζουν να κινούνται και όλες οι κύριες ομάδες των ταξινομούμενων βιομηχανικών κλάδων. Συγκεκριμένα:

  • Διαρκή καταναλωτικά αγαθά 18,2%.
  • Ενέργεια: 10,5.
  • Μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 6%.
  • Κεφαλαιουχικά αγαθά: 8,3%.
  • Ενδιάμεσα αγαθά: 8,5%.
ICAP
Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να κερδοφορούν

Ζημιές ύψους 2,33 δισ. ευρώ παρουσίασαν στο σύνολό τους, με βάση τους ισολογισμούς του 2010, περίπου 25.616 επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε και δημοσιοποίησε χτες η ICAP.

Ωστόσο, με βάση τη μέθοδο EBITDA, τη μέθοδο που όπως λένε οι επιχειρηματίες αποτυπώνει πιο ουσιαστικά την οικονομική κατάσταση μιας επιχείρησης, σε όλους τους κλάδους εξακολουθούν να εμφανίζονται κέρδη, αν και μειωμένα.

Συνολικά, τα κέρδη EBITDA των επιχειρήσεων που είχαν δημοσιεύσει ισολογισμούς για τη χρήση του 2010 μέχρι τα μέσα του Ιούλη διαμορφώθηκαν σε 11,4 δισ. ευρώ έναντι 15,4 δισ. ευρώ το 2009 . Αυτό, με δυο λόγια, αποδεικνύει ότι σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωπα με τη βάρβαρη επίθεση που έχουν εξαπολύσει εναντίον τους κυβέρνηση - ΕΕ - μονοπώλια, μια μερίδα επιχειρήσεων εξακολουθεί να μετράει κέρδη παρά τις πιέσεις που αναμφισβήτητα δέχονται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.

Στην κορυφή των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων φιγουράρουν μια σειρά από εκείνες που η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την παράδοσή τους στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, με συνολικά κέρδη προ φόρου ύψους 2,58 δισ. ευρώ το 2010 πρωταθλητές της κερδοφορίας αναδείχτηκαν οι: ΟΠΑΠ με κέρδη 893,2 εκατ. ευρώ , η ΔΕΗ με κέρδη 726,1 εκατ. ευρώ, η COSMOTE με κέρδη 406,1 εκατ.ευρώ, τα ΕΛΠΕ με κέρδη 247,8 εκατ. ευρώ , το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με κέρδη 158,5 εκατ.ευρώ και ο ΟΤΕ με κέρδη 152,4 εκατ. ευρώ.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Εντοκα γραμμάτια για 812,5 εκατ. ευρώ

Στο 4,85% η τοκογλυφία των τραπεζών

Στους τραπεζίτες για δανεικά μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας προσέφυγε για μια ακόμη φορά το υπουργείο Οικονομικών, είτε προκειμένου να «ανακυκλώσει» προηγούμενα δάνεια, είτε για να καλύψει τα νεοεμφανιζόμενα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού.

Το κρατικό χρέος, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Μάρτης 2011), έπιασε τα 355 δισ. ευρώ (155% του ΑΕΠ) και συνεχίζει να διογκώνεται με εξωφρενικούς ρυθμούς. Στον τελευταίο ενάμιση χρόνο - από το Γενάρη του 2010 - μετά και με τις εκταμιεύσεις των δόσεων από τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς έχουν προστεθεί ποσά πάνω από 56 δισ. ευρώ.

Το μέσο επιτόκιο στη χτεσινή δημοπρασία διαμορφώθηκε σε 4,85% για ποσό 812,5 εκατ. ευρώ (από 4,9% τον Ιούλη για ποσό 1,6 δισ. ευρώ). Οι «προσφορές» από τους τραπεζίτες προς την κυβέρνηση έφτασαν στο 1,9 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά τρεις φορές το δημοπρατούμενο ποσό. Τα αντίστοιχα δανειστικά επιτόκια στις δημοπρασίες του Γενάρη 2010 είχαν διαμορφωθεί στο 1,39% και ακόμη χαμηλότερα στο τέλος του 2009.

Οι «προσφορές» από τους τραπεζίτες προς την κυβέρνηση έφτασαν στα 1,9 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά τρεις φορές το δημοπρατούμενο ποσό.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταργηθεί τώρα!

Σε σχόλιο, για τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% και για τους χυμούς, τα αναψυκτικά, τα σουβλάκια κ.ά. γεμίζει οργή τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Κοινή πρέπει να είναι η απάντηση και διεκδίκησή τους: Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στη ΔΕΗ κ.λπ. Την κρίση και το χρέος να πληρώσει η πλουτοκρατία που τα δημιούργησε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ