ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζεται για το μακελειό σε βάρος εργατών - συνταξιούχων

Συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη. Προκλητική παρέμβαση στο θέμα των ΒΑΕ. Αντίδραση του ΠΑΜΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων για την υπεράσπιση των ΒΑΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων για την υπεράσπιση των ΒΑΕ
Σε προπαγανδιστικό μαραθώνιο έχει επιδοθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να πείσει για την αναγκαιότητα των νέων βάρβαρων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί με ταχύτητα το επόμενο χρονικό διάστημα. Μετά τη συνέντευξη στο «Βήμα» την προηγούμενη Κυριακή, χτες, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, μίλησε και στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη. Σε αυτές τις συνεντεύξεις αναδείχθηκε, για μια ακόμη φορά, η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει το αντιλαϊκό της μαχαίρι μέχρι το «κόκαλο» των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Είναι ενδεικτικό πως, ο υπουργός, αναφερόμενος στην εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου για τον τομέα του υπουργείου, δήλωσε: «θα είμαστε σωστοί στους χρόνους μας», προεξοφλώντας την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης. Να υπενθυμίσουμε πως το μεσοπρόθεσμο προβλέπει μόνο για την πενταετία 2011 - 2015 την υφαρπαγή 6,845 δισ. ευρώ από εργαζόμενους και συνταξιούχους με χαράτσια, μείωση παροχών, κατάργηση επιδομάτων. Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπονται:

  • 661 εκατομμύρια ευρώ από τις περικοπές των επιδομάτων σε ΟΑΕΔ, Οργανισμό Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.
  • 1.280 εκατομμύρια ευρώ από τη συρρίκνωση κοινωνικών προγραμμάτων.
  • 841 εκατομμύρια ευρώ από τα νέα κριτήρια σε συνταξιοδοτικές παροχές και επιδόματα.
  • 455 εκατομμύρια ευρώ το χαράτσι στους δημόσιους υπαλλήλους για την ανεργία.
  • 100 εκατομμύρια ευρώ το ίδιο χαράτσι στους αυτοαπασχολούμενους.
  • 305 εκατομμύρια ευρώ το ίδιο χαράτσι για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Σε όλα αυτά η κυβέρνηση θα είναι ...«σωστή», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Κουτρουμάνη.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε πως θα υπάρξει πετσόκομμα και στις επικουρικές συντάξεις, ωστόσο αυτή τη φορά επιχείρησε να φανεί ...καθησυχαστικός, λέγοντας πως οι μειώσεις δεν αφορούν όλα τα ταμεία. Ωστόσο, με βάση το μεσοπρόθεσμο και μόνο για την πενταετία 2011 - 2015, θα πρέπει να υπάρξει πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων που θα φτάνει τα ...860 εκατομμύρια ευρώ.

Προκλητικές οι δηλώσεις για τα ΒΑΕ

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Γ. Κουτρουμάνης και για τα ΒΑΕ. Απαντώντας σε σχετική Ερώτηση, είπε μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχουν σήμερα επιπτώσεις γι' αυτούς οι οποίοι είναι σήμερα στο καθεστώς το συγκεκριμένο, ανεξάρτητα αν εξαιρεθεί η ειδικότητά τους και εφόσον συμπληρώνουν μέχρι το 2015, 12 χρόνια στο συγκεκριμένο καθεστώς». Εκείνο που δεν απάντησε, βέβαια, ο υπουργός είναι γιατί ένας εργοδότης να μην μπορεί να απολύσει αυτόν τον εργαζόμενο και να προσλάβει έναν «νεότερο» δίχως ΒΑΕ...

Και μόνο, λοιπόν, γι' αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις - που εκτός των άλλων επιδιώκουν το διαχωρισμό των εργαζομένων σε παλιούς και νέους - οι κλάδοι που εξαιρούνται απ' τα ΒΑΕ αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι, πρέπει να δώσουν δυναμική και μαζική απάντηση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ταξικές δυνάμεις στον Επισιτισμό - Τουρισμό, προετοιμάζονται εντατικά για την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας στις 23 Αυγούστου.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τα ΒΑΕ

Στο μεταξύ το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με σχόλιο του Γραφείου Τύπου και αναφερόμενο στις δηλώσεις του Γ. Κουτρουμάνη για τα ΒΑΕ, τονίζει:

«Είναι προκλητικές οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για τα ΒΑΕ. Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ισχυρίστηκε ότι για όσους είναι σήμερα στα ΒΑΕ δε θα υπάρξουν επιπτώσεις από την πολιτική που θα αποφασίσει η κυβέρνηση. Επιχειρεί να διαχωρίσει τους εργαζόμενους σε παλιούς και νέους.

Ψεύδεται ο υπουργός γιατί με το χτύπημα από τον αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων από τα ΒΑΕ θα έχουν συνέπειες όλοι οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα οι νέοι.

Για όσους δε θα παραμείνουν στα ΒΑΕ, εκείνο που δεν είπε ο υπουργός είναι ότι οι εργοδότες θα τους απολύουν για να παίρνουν όσους θα έχουν αποχαρακτηριστεί, αφού θα "στοιχίζουν φθηνότερα".

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην πιστέψουν τίποτα από όσα λέει η κυβέρνηση και οι υπουργοί της. Καλεί ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στον επισιτισμό - τουρισμό, τα συνδικάτα με μεγαλύτερο πείσμα να ριχτούν στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 23 Αυγούστου».

ΔΗΜΟΣΙΟ
Εγκύκλιος για πενταετή «άδεια» άνευ αποδοχών

Χωρίς σταματημό προχωρά η κυβέρνηση ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο τις αντεργατικές της ρυθμίσεις, εφαρμόζοντας το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Χτες, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία δίνει τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, σε ΝΠΔΔ και ΟΤΑ να λαμβάνουν άδεια χωρίς αποδοχές τουλάχιστον για 5 χρόνια, αντί των 2 ετών που ίσχυε μέχρι σήμερα, για εργασία στον ιδιωτικό τομέα, ή με μειωμένο ωράριο μέχρι και 50% και αποδοχές για ανάλογο χρονικό διάστημα.

Η εγκύκλιος εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης που στοχεύει, αφενός στη μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα με την εφαρμογή της «εργασιακής εφεδρείας» και των απολύσεων και αφετέρου στη «συγκράτηση του μισθολογικού κόστους». Η εγκύκλιος - η οποία αποτελεί προάγγελο νομοθετικής ρύθμισης - παρουσιάζει τις ρυθμίσεις αυτές ως «καινοτομία», υποστηρίζοντας ότι «διευκολύνουν» τους δημόσιους υπαλλήλους και προστατεύουν το ατομικό τους συμφέρον.

Πίσω, όμως, από την «καινοτομία», εκείνο που πρώτα απ' όλα επιχειρείται είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους. Επιπρόσθετα, στην εγκύκλιο αναφέρεται πως η χρήση των παραπάνω δυνατοτήτων δε θα έχει καμιά επίπτωση ως προς την υπηρεσία των υπαλλήλων στο Δημόσιο με την επιστροφή τους. Ωστόσο, είναι ένα ερώτημα, αν το προσωπικό που θα χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνατότητες θα μπορεί να θεωρηθεί πλεονάζον ή ακόμη και δίχως αντικείμενο, με συνέπεια την ένταξή του στην εργασιακή εφεδρεία, μιας και για πέντε έτη η εκάστοτε υπηρεσία θα λειτουργεί δίχως αυτούς τους υπαλλήλους.

Αναφορικά με τη ρύθμιση του μειωμένου ωραρίου και τη μείωση των αντίστοιχων αποδοχών, αυτό που επιχειρείται είναι να συγκαλυφθούν κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν, όπως αυτά με εργαζόμενες μητέρες με μικρά παιδιά, οι οποίες προφανώς θεωρείται ότι σήμερα κοστίζουν λόγω των αυξημένων αναγκών που αντιμετωπίζουν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Αποφάσισαν νέες κινητοποιήσεις

Με ενημερωτικές συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς, ενημερωτικά φυλλάδια και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών στις 22 Αυγούστου αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που καταργούνται, συγχωνεύονται και συρρικνώνονται μετά και από την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 4 Αυγούστου. Το Συντονιστικό των σωματείων ΟΣΚ, ΙΓΜΕ, ΕΟΜΜΕΧ, ΟΠΕΓΕΠ, ΕΙΝ, ΕΘΙΑΓΕ συνεδρίασε προχτές και αποφάσισε νέο κύκλο κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει σημαντικούς Οργανισμούς και Φορείς και να οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα, (με εργασιακή εφεδρεία, υποχρεωτικές μετατάξεις, επαναξιολόγηση κ.λπ.) τους εργαζόμενους στην απόλυση.

Τέλος, επειδή με την ψήφιση της τροπολογίας θα γίνει προσπάθεια απομόνωσης των φορέων, προκειμένου να περάσουν πιο εύκολα τις αποφάσεις τους, το Συντονιστικό αποφάσισε να ενισχύσει τον κοινό αγώνα των σωματείων και να το διευρύνει και με άλλα σωματεία που θα βρεθούν σε ανάλογες καταστάσεις.

Με δελτίο Τύπου, το Συντονιστικό στέκεται ιδιαίτερα στη θέση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Μακρυπίδη λίγο πριν από την ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας, «ότι τα επόμενα 3-4 χρόνια "θα μπει στην μπρίζα" όχι μόνο ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, αλλά και ο στενός δημόσιος τομέας εξαιτίας των ριζικών αλλαγών που έχει σκοπό να προωθήσει η κυβέρνηση».

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ «εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μορφή συρρίκνωσης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ/ΜΠΕ και δηλώνει ότι θα αντιδράσει δυναμικά». Δεν είναι η πρώτη φορά που η εργοδοτική και κυβερνητική πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ με μεγαλόστομες δηλώσεις προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις, ενώ στην πράξη δεν υπάρχει αντεργατικό μέτρο στον κλάδο των ΜΜΕ που να μη φέρει την «υπογραφή» της.

ΠΑΜΕ
Οργάνωση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ, με σχόλιό του αναφορικά στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, σημειώνει:

«Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Κουτρουμάνη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ δεν μπορούν να διασκεδάσουν το μακελειό που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, με τις περικοπές των συντάξεων, των παροχών, τον αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων από τα ΒΑΕ, τις απολύσεις.

Η όποια μείωση των ελλειμμάτων στον κλάδο των συντάξεων αν υπάρξει θα στηρίζεται στη δραστική μείωσή τους που θα οδηγήσει περισσότερους ακόμα συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Το ταξικό εργατικό κίνημα, τα συνδικάτα υπόσχονται στην κυβέρνηση ότι το επόμενο διάστημα θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Θα απαντήσουν με οργάνωση στους τόπους δουλειάς, στις συνοικίες και νέους αγώνες.

Σε αυτή τη μάχη το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τις γυναίκες, τη νεολαία να προετοιμαστούν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ