ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αναπλάσεις σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων

Ενας ασφυκτικός αντιμεταναστευτικός κλοιός έχει στηθεί στο κέντρο της Αθήνας

Eurokinissi

Ενας ασφυκτικός αντιμεταναστευτικός κλοιός έχει στηθεί στο κέντρο της Αθήνας
Μια Αθήνα παραδομένη σε μεγαλοξενοδόχους και μεγαλεμπόρους, μακριά από την ικανοποίηση βασικών λαϊκών αναγκών, προωθούν συστηματικά κυβέρνηση, δημοτική αρχή της πόλης και περιφερειακή διοίκηση Αττικής. Ταυτόχρονα, όσοι μεγαλοκατασκευαστές έσπευσαν τα προηγούμενα χρόνια να αγοράσουν ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές από κατοίκους απογοητευμένους (λόγω της κυρίαρχης πολιτικής, μεγάλα τμήματα της πόλης υποβαθμίστηκαν με έλλειψη υποδομών, μεθοδευμένη προώθηση εκεί προσφύγων, αστέγων κ.λπ.), πλέον ζητούν ανοικτά επιπλέον μέτρα αναβάθμισης αυτών των (δικών τους πλέον) περιοχών, μάλιστα με δημόσιο χρήμα. Στόχος να βγάλουν στο πολλαπλάσιο την αρχική «επένδυσή» τους μεταπουλώντας ή μισθώνοντάς την.

Σε αυτό το πλαίσιο «αποστείρωσης» του κέντρου, εντάσσεται το τελευταίο διάστημα η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ για την εικόνα του κέντρου της πόλης. Εντάσσεται η πρεμούρα της δημοτικής αρχής για την εικόνα της πλατείας Συντάγματος ως «βιτρίνας» της πόλης, οι επισκέψεις του δημάρχου στο εξωτερικό για να προσελκύσει τουρίστες ή να καταστήσει την Αθήνα προορισμό συνεδριακού τουρισμού, η συνάντηση που είχαν αρχές Ιούλη και η από κοινού επίσκεψη στην πλατεία Θεάτρου, του δημάρχου Γιώργου Καμίνη μαζί με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό. Εκεί ο περιφερειάρχης ζήτησε κατεδάφιση όλων των παλιών κτισμάτων του κέντρου, δημιουργία νησίδων πρασίνου, αισθητική αναβάθμιση των διατηρητέων με βοήθεια και του ΥΠΕΚΑ, αλλά κυρίως αποκατάσταση εγκαταλελειμμένων κτιρίων του Δημοσίου, προκειμένου να φιλοξενήσουν εκ νέου υπηρεσίες.

Με σκούρο χρώμα είναι το 46% των ιδιωτικών περιουσιών της περιοχής Κεραμεικού - Μεταξουργείου, που αποτελείται από κενά οικόπεδα ή υποβαθμισμένα κτίρια
Με σκούρο χρώμα είναι το 46% των ιδιωτικών περιουσιών της περιοχής Κεραμεικού - Μεταξουργείου, που αποτελείται από κενά οικόπεδα ή υποβαθμισμένα κτίρια
Καθόλου τυχαία ήδη από τις αρχές του 2010 ο Σγουρός, ως νομάρχης τότε, έλεγε ότι εντός του 2011 θα μετεγκατασταθούν στην πλατεία οι υπηρεσίες της Νομαρχίας, στο κτίριο της «Διπλαρείου Σχολής». Γίνονταν εκτιμήσεις τότε ότι έτσι η επισκεψιμότητα της περιοχής θα ανέβει κατά 800.000 άτομα το χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επαγγελματικά ακίνητα της περιοχής. Λίγο μετά, Ιούνη 2010, υπουργείο και εταιρεία «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις» (ΕΑΧΑ) προκήρυξαν διαγωνισμό για την «αναβάθμιση» της περιοχής με πεζοδρόμηση της οδού και της πλατείας Θεάτρου και της οδού Διπλάρη. Επίσης, οι υποψήφιοι πρότειναν αναπλάσεις των όψεων των γύρω κτιρίων και της οδού Μενάνδρου. Επιπρόσθετα το υπουργείο προωθεί συνολικά την ανάπλαση της περιοχής Γεράνι, που περικλείεται από τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Επικούρου, Πειραιώς.

Εδώ ακριβώς «δένουν» πληροφορίες για μεγάλο παζάρι εκεί με τη γη. Οτι γνωστός μεγαλοκατασκευαστής αγόρασε έγκαιρα ακίνητα στην πλατεία, υπολογίζοντας σε εκτόξευση της αξίας τους όταν η περιοχή αναπλαστεί, με λεφτά του κρατικού κορβανά.

Για «ανταγωνιστικότητα» και «επιχειρηματικότητα»

Στο ίδιο πλαίσιο αποστείρωσης του κέντρου από τα λαϊκά στρώματα και παράδοσής του, αναβαθμισμένου, σε μεγαλοεπιχειρηματίες εντάσσονται και άλλα μέτρα της κυβέρνησης όπως το Πρόγραμμα «Αθήνα - Αττική 2014». Προβλέπει αναπλάσεις, εκτός από πλατεία Θεάτρου και οδό Μενάνδρου, και σε Αγ. Παντελεήμονα, πλατεία Αττικής, Αγ. Νικόλαο Αχαρνών, Κολωνό, Ελαιώνα.

Αλλο ένα είναι το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής, με συνολική δημόσια δαπάνη 3.561.000.000 ευρώ, συν κοινοτική συμμετοχή 2.438.000.000. Αν κάποιοι ελπίζουν ότι με τέτοια μέτρα ωφελούνται τα φτωχομεσαία στρώματα, παραπέμπουμε στους στόχους του ΠΕΠ όπου συγκαταλέγονται «Η βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας σαν Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο» και «Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσω της ενθάρρυνσης (...) της επιχειρηματικότητας».

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε μέσα Μάη η κυβέρνηση, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο κέντρο, το ΥΠΕΚΑ προχωρά σε πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων στο κέντρο της Αθήνας, με «φορολογικά και οικονομικά κίνητρα για την κινητοποίηση και ιδιωτικών πόρων». Δηλαδή μέσω ΣΔΙΤ, επενδυτικό σχήμα όπου ο ιδιώτης βάζει ένα ποσοστό της επένδυσης και μετά εκμεταλλεύεται μια υποδομή για δεκαετίες.

Ταυτόχρονα, προβλέπονται μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την ανάπλαση και ανακατασκευή κτιρίων. Οι περιοχές που μπαίνουν στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι Μεταξουργείο, Κεραμεικός, Γεράνι. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση δίνει πολλά κίνητρα σε επιχειρηματίες και ομίλους που κατέχουν ήδη ακίνητα στο κέντρο ή σκοπεύουν να αγοράσουν. Π.χ. βοηθούνται οι αγοραπωλησίες, καθώς ο φόρος μεταβίβασης από 10% μειώνεται στο 3%, ευνοώντας την αγορά υποβαθμισμένων ακινήτων με ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις για τον αγοραστή. Επίσης μειώνονται οι τιμές των αντικειμενικών αξιών έως 31/12/13 κατά 50% για τους ισόγειους χώρους (βλ. καταστήματα) και κατά 30% για ορόφους και υπόγειους χώρους.

Ποιοι ωφελούνται, τι άλλο θέλουν

Ο «Ρ» έχει, ήδη, γράψει για τη δραστηριότητα εταιρειών που είτε ανακατασκευάζουν ακίνητα, όπως παλιά εργοστάσια, είτε οικοδομούν σε οικόπεδα που αγόρασαν. Π.χ., στο Μεταξουργείο ο όμιλος ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ ολοκλήρωσε συγκρότημα 40 πολυτελών κατοικιών. Στο Βοτανικό, ο όμιλος ΜΑΜΙΔΑΚΗ έχει αντίστοιχο συγκρότημα. Στα Κάτω Πετράλωνα, η ΓΝΩΜΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ «αναδιαμορφώνει» σε πολυτελείς κατοικίες δύο διατηρητέα βιομηχανικά κτίρια. Η ALPHA LAND DEVELOPMENT έχει τέσσερα τέτοια συγκροτήματα στο Γκάζι. Λίγο παραδίπλα, σε Κεραμεικό και Μεταξουργείο, η εταιρεία «Ανάπτυξη Ακινήτων Oliaros» φέρεται να έχει αποκτήσει δεκάδες ακίνητα στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Πειραιώς, Ιερά Οδό, Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως και Δεληγιώργη, συνολικής επιφάνειας 500 στρεμμάτων.

Να προσθέσουμε και την CF COMPANY που κατασκεύασε στο Γκάζι κτίριο διαμερισμάτων 80-144 τ.μ., συν άλλο ένα στην ίδια περιοχή με κατάστημα και διαμερίσματα. Επίσης ανακατασκεύασε παλιό, εγκαταλελειμμένο σπίτι στο Μεταξουργείο σε επαγγελματικό χώρο. Στο γειτονικό Ταύρο μετασκεύασε βιομηχανικό κτίριο που στέγαζε επί σειρά ετών βιοτεχνία φωτιστικών. Τώρα πουλά ή νοικιάζει 930 τ.μ. στο ισόγειο και τρεις ορόφους από 800 τ.μ. έκαστος.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Διαγκωνισμοί για να κρυφτεί η σύμπλευση

Με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και επίδειξη εκατέρωθεν της πυγμής τους ενάντια στο λαό, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί πιο αποτελεσματικά να προωθήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να τσακίσει το κίνημα. Αφορμή για την επανάληψη του αποπροσανατολιστικού για το λαό σκυλοκαυγά, στάθηκε χτες η απάντηση του Θ. Πάγκαλου σε προηγούμενα σχόλια στελεχών της ΝΔ και του εκπροσώπου του κόμματος, σχετικά με την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας και την «αδυναμία» της κυβέρνησης να παραδώσει το ιστορικό κέντρο «καθαρό» στα επιχειρηματικά συμφέροντα που καραδοκούν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε χτες μ' ένα μακροσκελή κατάλογο δράσεων, όπου παραθέτει όλα τα κατασταλτικά και αντιμεταναστευτικά μέτρα της κυβέρνησης για το κέντρο της Αθήνας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον Γ. Μιχελάκη ως έναν από τους «επτά νάνους» της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, που «κερδίζει τον τίτλο του "αιώνιου γκρινιάρη"» και «μαζί με τον αρχηγό του, είναι οι "ιεραπόστολοι" της εθνικής μιζέριας». Οσον αφορά το πακέτο μέτρων που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αυτό αναφέρεται στη συνεχή αστυνομοκρατία στο κέντρο της πρωτεύουσας, που έχει προκαλέσει, μόνο τον περασμένο Ιούλη, 51.967 ελέγχους και 23.936 προσαγωγές πολιτών ως εν δυνάμει υπόπτων. Το παραπάνω αποτελεί «έργο» της κυβέρνησης όπως χαρακτηρίζεται από τον αντιπρόεδρό της. Ενα ...έργο που αποφασίστηκε τον περασμένο Μάη και βρίσκεται στην κατεύθυνση της έντασης της καταστολής, από τη μία, και της ικανοποίησης συγκεκριμένων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, από την άλλη. Δεν αγγίζει τη δράση των οργανωμένων κυκλωμάτων ναρκωτικών, πορνείας, διακίνησης και εκμετάλλευσης μεταναστών, την εγκληματική δράση φασιστοειδών που εξαπολύουν πογκρόμ εναντίον αθώων μεταναστών.

Απαντώντας αργότερα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ ισχυρίζεται: «θα ήταν καλύτερα και για τον ίδιο (σ.σ. τον Θ. Πάγκαλο) και για τον τόπο εάν βρισκόταν σε μόνιμες διακοπές. Αλλωστε, τα όσα δηλώνει, δείχνουν πως ζει σε άλλη χώρα και μιλά για άλλη κυβέρνηση». Στηρίζοντας επί της ουσίας την κυβερνητική στρατηγική, ο εκπρόσωπος της ΝΔ ισχυρίζεται ότι «ολόκληρες γειτονιές - ακόμη και ο χώρος έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο - κατάντησαν αιχμάλωτες σε παράνομους μετανάστες, εμπόρους και χρήστες ναρκωτικών» και καταγγέλλει ότι «ο νόμος, που ψήφισαν για την ιθαγένεια, έκανε την Ελλάδα μαγνήτη λαθρομετανάστευσης».

Πυροβόλησε μετανάστες

Τους πυροβόλησε όταν τους βρήκε στην αποθήκη του. Το περιστατικό συνέβη την περασμένη Πέμπτη το βράδυ σε αποθήκη σε χωριό του Δήμου Ευρώτα στη Λακωνία. Δράστης 50χρονος Ελληνας και θύματα τρεις μετανάστες από το Πακιστάν.

Οι μετανάστες, 24, 25 και 36 χρόνων, βρίσκονταν στην αποθήκη του δράστη. Οταν τους είδε ο 50χρονος στην αρχή τους χτύπησε με ξύλο. Απομακρύνθηκε και στη συνέχεια επέστρεψε κρατώντας κυνηγετικό όπλο και τους πυροβόλησε τραυματίζοντας με τα σκάγια του όπλου του τους δύο από αυτούς. Τα θύματα μεταφέρθηκαν στο ΚΥ Βλαχιώτη, με δεκάδες σκάγια σφηνωμένα στα σώματά τους, όπου κρίθηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Σπάρτης. Εκεί νοσηλεύτηκαν και το περασμένο Σάββατο έφυγαν από αυτό ζητώντας καταφύγιο σε σπίτι ομοεθνών τους. Ηδη, έχει σχηματιστεί δικογραφία εναντίον του δράστη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, για απειλή, και για πρόκληση σωματικής βλάβης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ