ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Νέοι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί με δεκάδες νεκρούς

Σε εξέλιξη οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί
Σε εξέλιξη οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ΝΑΤΟικών αεροπορικών βομβαρδισμών αργά το βράδυ της Δευτέρας στο χωριό Μαζάρ, κοντά στην πόλη Ζλιτάν, περίπου 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. Εκπρόσωπος του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραήμ, που οδήγησε δημοσιογράφους στην περιοχή δήλωσε πως σκοτώθηκαν συνολικά 85 πολίτες, ανάμεσά τους 33 παιδιά και 32 γυναίκες, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από αποτεφρωμένες σορούς παιδιών ηλικίας κάτω των 10 ετών, καθώς και πλάνα τραυματισμένων παιδιών και γυναικών... Πρόκειται για «σφαγή αμάχων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης, προσθέτοντας παράλληλα πως το χωριό Μαζάρ βρέθηκε στο στόχαστρο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η προέλαση των αντικαθεστωτικών δυνάμεων από το νότο. Το λιβυκό καθεστώς ανακήρυξε τριήμερο πένθος για τα θύματα. Παράλληλα, αεροπλάνα του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν ένα λιβυκό πολεμικό πλοίο που ήταν αραγμένο στο λιμάνι της Τρίπολης, που όπως ανακοινώθηκε από τη Συμμαχία, απ' αυτό οι δυνάμεις του Καντάφι αφαιρούσαν όπλα και εξοπλισμό με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν, πιθανά κατά αμάχων. Ισχυρές ΝΑΤΟικές αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν και στη λιβυκή πρωτεύουσα με δημοσιογράφους να αναφέρουν πως είδαν ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα να κατευθύνονται σε περιοχή 20 χλμ. από το κέντρο της πρωτεύουσας.

Από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ συνταγματάρχης Ρολάντ Λαβουά επιχειρώντας να δικαιολογήσει τους βομβαρδισμούς στη Ζλίτεν χαρακτήρισε ως «νόμιμο» το στόχο, υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για δύο παλιά αγροτικά κτίρια, τα οποία χρησιμοποιούν τα στρατεύματα του Μ. Καντάφι για στρατιωτικούς σκοπούς. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η Συμμαχία δεν έχει αποδείξεις πως στη διάρκεια των επιθέσεων έχασαν τη ζωή τους άμαχοι, προσθέτοντας κυνικά πως «το ΝΑΤΟ λαμβάνει εξαιρετικές προφυλάξεις, ώστε να μην πλήξει αθώους πολίτες που ζουν ή εργάζονται κοντά» στους στόχους...

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του «Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου» των αντικαθεστωτικών Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ έπαυσε αιφνιδιαστικά χτες την εκτελεστική επιτροπή που λειτουργεί ως κυβέρνηση, ενώ ζητήθηκε από τον προϊστάμενο του Εκτελεστικού Γραφείου Μαχμούντ Τζιμπρίλ να την ανασχηματίσει. Οπως έγινε γνωστό, κάποια μέλη δε θα περιληφθούν στο νέο «σχήμα».

Η ενέργεια αυτή έρχεται λίγες βδομάδες μετά τη μυστηριώδη δολοφονία του στρατηγού Αμπντέλ Φάταχ Γιουνές (στρατηγός που είχε αυτομολήσει από το καθεστώς Καντάφι) η οποία έχει προκαλέσει κρίσιμα ερωτήματα, σχετικά με την συνοχή των αντικαθεστωτικών, αν υπήρξε «συνωμοσία» για τη δολοφονία του ή αν ευθύνεται κάποια ισλαμιστική ομάδα που συμμετέχει στους αντικαθεστωτικούς.

ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις για τερματισμό των επιχειρήσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Πιέσεις στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, ώστε να τερματίσει τη βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων ειδάλλως διακυβεύει την παραμονή του στην εξουσία χάνοντας, μεταξύ άλλων, «και τη φιλία της Τουρκίας», άσκησε χτες στη Δαμασκό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος αξιωματούχος, επικεφαλής αντιπροσωπείας διπλωματών της χώρας του, είχε αρχικά τρίωρες συνομιλίες με την αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Σύρων αξιωματούχων με επικεφαλής τον Πρόεδρο της χώρας Ασαντ. Ακολούθως πραγματοποίησε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Σύρο Πρόεδρο, η οποία διάρκεσε επίσης τρεις ώρες. Εντούτοις, σε καμία από τις δύο συναντήσεις δεν έγιναν δηλώσεις, γεγονός που τροφοδότησε τις φήμες για ηλεκτρισμένες σχέσεις ανάμεσα σε Δαμασκό και Αγκυρα, που μοιράζονται κοινά σύνορα σε μήκος 850 χλμ.

Εντούτοις, οΣύρος Πρόεδρος αντιστάθηκε στις πιέσεις διαμηνύοντας ότι η Δαμασκός θα συνεχίσει την καταδίωξη τρομοκρατικών οργανώσεων, σημειώνοντας ότι σε καμία περίπτωση δε θα κάμψει τον αγώνα της...

Πάντως, η κυβερνητική συριακή εφημερίδα «Αλ Μπάαθ», σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, εξέφραζε την εκτίμηση ότι χώρες του Περσικού Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ που ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους από τη Δαμασκό και η Τουρκία «θα διορθώσουν γρήγορα τη στάση τους»...

Εντούτοις, χτες δεν ήταν η Τουρκία ο μοναδικός μοχλός εξωτερικής πίεσης στη Δαμασκό. Χτες μετέβησαν στη Δαμασκό ανώτεροι αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών Ινδίας, Βραζιλίας, ασκώντας πιέσεις για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τη θέληση του συριακού λαού. Παράλληλα, από την Πρετόρια, η Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών, Μάιτε Νκοάνα Μασαμπάνε, διαμήνυσε πως η χώρα της επιθυμεί δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη Συρία, αλλά απορρίπτει τις ξένες παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας.

Στο μεταξύ, ενώ το συριακό πρακτορείο SANA μετέδιδε από προχτές το βράδυ την έναρξη αποχώρησης των δυνάμεων του στρατού από την πόλη Χάμα με το σκεπτικό ότι «αποκαταστάθηκε η τάξη και συνετρίβησαν οι ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες», ο συριακός Εθνικός Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετέδιδε το θάνατο τουλάχιστον 30 ατόμων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων στα περίχωρα της πόλης, αλλά και μέσα στις πόλεις Τιμπέτ Αλ Ιμάμ και Μπίνες, που απέχει 30 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία. Μεταξύ των νεκρών αμάχων φέρεται να είναι και δύο αδέλφια ηλικίας έξι και ένδεκα χρόνων. Στρατιωτικές επιχειρήσεις σημειώθηκαν χτες για τρίτο 24ωρο και στην πόλη Ντέιρ Αλ Ζορ.

Εν μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων ο Πρόεδρος Ασαντ επέλεξε να αντικαταστήσει τον υπουργό Αμυνας Χαμπίμπ Μαχμούντ με τον (Ορθόδοξο Χριστιανό) στρατηγό και επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού Νταούντ Ρατζίχα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΑΜΑ.-- Στην απελευθέρωση 137 κρατουμένων, ανάμεσά τους δύο σιίτες πρώην βουλευτές, προέβησαν χτες οι αρχές του Μπαχρέιν, εν αναμονή της δίκης τους για υποκίνηση για αλλαγή καθεστώτος.

MOΡΟΝΙ.-- Τουλάχιστον 50 άνθρωποι πνίγηκαν όταν βυθίστηκε χτες τα ξημερώματα νότια του νησιού της Μεγάλης Κομόρας το σκάφος στο οποίο επέβαιναν και το οποίο είχε αποπλεύσει από την πρωτεύουσα Μορονί των Νήσων Κομόρος και κατευθυνόταν προς το νησί Ανζουάν του Ινδικού Ωκεανού.

ΤΟΚΙΟ.-- Ζημικές 571, 7 δισ. γεν (ήτοι 7,4 δισ. δολάρια) του τελευταίου τριμήνου ανακοίνωσε χτες η μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας στην Ιαπωνία ΤEPCO (ΤΕΠΚΟ), που βρίσκεται πίσω από το εφιαλτικό πυρηνικό δυστύχημα που εξακολουθεί να εξελίσσεται στη βορειοανατολική περιοχή της Φουκοσίμα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Σέρβοι του βόρειου Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τα μπλόκα σε ορισμένα μεθοριακά φυλάκια, μέχρι να επανεξετάσουν τη στάση τους. Παράλληλα, ο επικεφαλής της σερβικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με την Πρίστινα Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς προέβλεψε πως ο διμερής διάλογος θα συνεχιστεί στις 5 Σεπτέμβρη, στις Βρυξέλλες και πως θα συζητηθεί και η διένεξη σχετικά με τα τελωνεία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

ΧΑΓΗ.-- Το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο (TSL) ανακοίνωσε χτες ότι εξετάζει «τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει», αφού ενημερώθηκε από τις αρχές του Λιβάνου ότι κανένα από τα τέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ, που κατηγορούνται στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία το 2005 του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ραφίκ Χαρίρι, «δεν έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Κέρας της Αφρικής, που πλήττεται από ξηρασία, χρειάζεται επιπλέον 103 εκατομμύρια δολάρια για να καταπολεμήσει το λιμό, εκτίμησε χτες ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), συγκαλώντας σχετικό συνέδριο στις 18 τρέχοντος μηνός. Νωρίτερα, η μεταβατική σομαλική κυβέρνηση πρότεινε αμνηστία στους ισλαμιστές της οργάνωσης Σεμπάμπ υπό την προϋπόθεση πως θα παραδώσουν τα όπλα και θα σταματήσουν τις επιθέσεις.

ΒΛΑΝΤΙΒΟΣΤΟΚ.-- Ρωσικό αεροσκάφος μεταφοράς φορτίων, τύπου «Antonov -12», συνετρίβη χτες το πρωί στην περιοχή Μαγκαντάν της ρωσικής Απω Ανατολής με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα εννέα μέλη του πληρώματος και οι δύο επιβάτες του, ανακοίνωσε το γραφείο του εισαγγελέα αρμόδιου για θέματα μεταφορών.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Πέντε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, ανάμεσά τους ένας αξιωματικός, σκοτώθηκαν σε ενέδρα από λεγόμενους «τρομοκράτες» στο βορειοδυτικό Ιράν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, μετέδωσε το πρακτορείο «Fars» επικαλούμενο δηλώσεις τοπικού αξιωματούχου. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα του Ιούλη οι «Φρουροί της Επανάστασης», επίλεκτη δύναμη του ιρανικού στρατού, εξαπέλυσαν ευρεία επιχείρηση ενάντια σε βάσεις των Κούρδων του κόμματος «Ελεύθερη Ζωή στο Κουρδιστάν» στα βορειοδυτικά της χώρας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μήνυση κατά του πρώην υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ κατέθεσαν 2 Αμερικανοί πολίτες, πρώην εργαζόμενοι σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στο Ιράκ, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για το ρόλο του στα βασανιστήρια που υποβλήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ όταν θέλησαν να αποκαλύψουν παράνομες δραστηριότητες.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αγωγή για αστική αποζημίωση κατέθεσε ενώπιον δικαστηρίου του Μπρονξ, η καμαριέρα του ξενοδοχείου «Σοφιτέλ» Νέας Υόρκης, η οποία στο ποινικό δικαστήριο έχει ήδη κατηγορήσει τον Ντομινίκ Στρος-Καν για «σεξουαλική επίθεση εναντίον της».

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Βία, φτώχεια και περιβαλλοντική υποβάθμιση, αντιμετώπισαν οι Ιρακινοί το 2010, όπως αναφέρει νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή του ΟΗΕ στο Ιράκ (Unami) και την Υπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Περίπου 3.000 άμαχοι έχασαν την ζωή τους το 2010 σε συγκρούσεις, αναφέρεται επίσης στη συγκεκριμένη έκθεση.

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Επίσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών

ΧΑΡΤΟΥΜ - ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Μετά την επίσκεψή του στο (βόρειο) Σουδάν όπου ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τη χορήγηση άτοκου δανείου 15,6 εκατ. δολαρίων στο Χαρτούμ και συμφωνίες για την εκμετάλλευση τριών πετρελαϊκών κοιτασμάτων, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γιανγκ Τζιετζί, μετέβη χτες και στο ανεξάρτητο Νότιο Σουδάν, επιδιώκοντας την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Σε κάθε αφορμή, ο Κινέζος αξιωματούχος, που είναι ο πρώτος που επισκέπτεται το ανεξάρτητο Νότιο Σουδάν, σημείωσε την ανάγκη καλών σχέσεων γειτονίας ανάμεσα σε σουδανικό βορρά και νότο, επισημαίνοντας πως το Πεκίνο θέλει να υποστηρίξει αμφότερες τις χώρες και να τις βοηθήσει στην ανάπτυξη των πετρελαϊκών βιομηχανιών τους.

«Επιθυμούμε καλές σχέσεις σε τομείς όπως η γεωργία, οι κατασκευαστικές υποδομές, η πετρελαϊκή παραγωγή», σημείωσε ο Τζιετσί στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, έπειτα από τη χτεσινή συνάντησή του με τον ηγέτη της νέας ανεξάρτητης χώρας, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ.

Ο Κινέζος υπουργός πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο να δώσει αμέριστα τη βοήθειά του στο σουδανικό λαό ώστε να συμβάλει στην άνοδο του βιοτικού του επιπέδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ