ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο καπιταλισμός δολοφονεί σε πόλεμο και ειρήνη

Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ για τα 66 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ
Ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ
Αγωνιστές και αγωνίστριες κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στον ιερό βράχο της Ακρόπολης για να τιμήσουν τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του ολοκαυτώματος σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, για να καταδικάσουν τα νέα τρομοκρατικά - επιθετικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε βάρος των λαών. Την εκδήλωση διοργάνωσε και φέτος η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφορμή τα 66 χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις δύο πόλεις της Ιαπωνίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Λουΐζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, η Βέρα Νικολαΐδου, Γενική Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, καθώς και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ. Την εκδήλωση άνοιξε με την απαγγελία του ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου «Ποτέ πια Χιροσίμες» η ηθοποιός Κατερίνα Ψωμά, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η χρήση ατομικών όπλων άρχισε αλλά δεν τελείωσε με τα πυρηνικά ολοκαυτώματα πριν 66 χρόνια σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι. Τη τελευταία 20ετία "μικρά" πυρηνικά όπλα με την κατ' ευφημισμό ονομασία βόμβες και βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου χρησιμοποιούνται σε πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε Περσικό κόλπο, Σομαλία, πρώην Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν κ.α. προκαλώντας μακροπρόθεσμες βλάβες στους ανθρώπους (καρκίνοι διαφόρων τύπων, λευχαιμίες, νευρολογικές ασθένειες και παθήσεις του ανοσοποιητικού, τερατογενέσεις, στειρότητα κ.ά.), στο περιβάλλον, στην τροφική αλυσίδα, αλλά και στα συμμαχικά στρατεύματα που συνεπικουρούν στις κατά καιρούς επεμβάσεις».

Αναφερόμενος στη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για «ειρηνικούς σκοπούς» και τη συζήτηση που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια για τη λειτουργία ή μη πυρηνικών εργοστασίων, υπογράμμισε ότι «στον καπιταλισμό και η πυρηνική ενέργεια είναι αντικείμενο του κερδοσκοπικού παιχνιδιού των μονοπωλίων και η ανθρώπινη ζωή ένα άλλο εμπόρευμα», φέρνοντας σαν παράδειγμα την πρόσφατη πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας και τις ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην υγεία, τη ζωή και το περιβάλλον της περιοχής, μπροστά στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Ακρόπολη
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Ακρόπολη
Σε άλλο σημείο της ομιλία του, σημείωσε: «Στόχος της καπιταλιστικής, ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, είτε αυτή εκφράζεται με τη ρίψη ατομικών βομβών σε περίοδο πολέμου, είτε σε περίοδο ιμπεριαλιστικής ειρήνης, είναι ένας: Η προάσπιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Οι λαοί όλων των χωρών δε θα έχουν κανένα όφελος όσο κριτήριο της ανάπτυξης των κρατών θα είναι το κέρδος των καπιταλιστών και η συμμετοχή τους στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Τα συμφέροντα των λαών, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, συνδέονται με την πάλη για τη δική τους εξουσία, για την οργάνωση της οικονομίας με την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών. Αυτό θα δώσει νικηφόρα ώθηση στους αντιιμπεριαλιστικούς φιλειρηνικούς αγώνες του λαού μας».

Μετά το τέλος της ομιλίας, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία ως την πλατεία Συντάγματος όπου ήταν και ο τελικός προορισμός της συγκέντρωσης, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Βαλκάνια, Αιγαίο, ειρηνικά, έξω οι βάσεις και τα πυρηνικά» και «Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασίγαστο μέτωπο στον ιμπεριαλισμό

Συγκέντρωση και πορεία χτες από την ΕΔΥΕΘ

Από την πορεία στους δρόμους της πόλης

MotionTeam

Από την πορεία στους δρόμους της πόλης
Σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε χτες βράδυ η ΕΔΥΕΘ στο Αγαλμα Βενιζέλου, τιμήθηκαν τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι και καταδικάστηκαν τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα όπου Γης. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, με το σύνθημα «Εμπρός λαέ, μην σκύβεις το κεφάλι, στον ιμπεριαλισμό, αντίσταση και πάλη» να κυριαρχεί.

Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές απαίτησαν την απαγόρευση των πυρηνικών, χημικών, βιολογικών όπλων και όλων των όπλων μαζικής καταστροφής, τη μη εγκατάσταση της λεγόμενης «Αντιπυραυλικής Αμυνας» και την απόκρουση κάθε ενδεχόμενου χρήσης του Αιγαίου για την ενίσχυσή της.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Βασίλης Παπαγεωργίου, αντιπρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, κάλεσε εργαζόμενους, φοιτητές και καθηγητές να αγωνιστούν για να μη γίνει ποτέ το πανεπιστήμιο το μακρύ χέρι της αγοράς, για να μην ανοίξει η πόρτα με την αγορά και στους στρατοκράτες και τους ανθρώπους του ολέθρου.

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου

MotionTeam

Ο Βασίλης Παπαγεωργίου
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ζητάει επιτάχυνση και διεύρυνση των συνομιλιών

Με επιφυλάξεις, αλλά και αρνητικά σχόλια, υποδέχθηκαν τα κυπριακά κόμματα την έκθεση για το Κυπριακό του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν, προσχέδιο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα. Με βάση τις εκτιμήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, «με αυτό το ρυθμό δεν είναι πιθανόν να εξευρεθεί μια λύση», ενώ ζητά «πιο δυναμική διαδικασία στις συνομιλίες», παίρνοντας ωστόσο ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές, αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην τουρκική στάση που εκφράζεται είτε με ανοιχτές απειλές, είτε με κωλυσιεργία.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επισημαίνει πως οι δύο πλευρές, για να επιτύχουν σημαντικό αποτελέσματα, πρέπει να εμπλακούν σε μια πιο δυναμική διαπραγματευτική διαδικασία και να εισέλθουν οπωσδήποτε στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων που θα περιλαμβάνει μια συνολική προσέγγιση πάνω σε όλα τα κύρια θέματα.

Προσθέτει ακόμα: «Οι ηγέτες συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν το ρυθμό των διαπραγματεύσεων, να βελτιώσουν τη μεθοδολογία των συνομιλιών και να ωθήσουν για μια κατάληξη το συντομότερο δυνατόν. Επίσης αποδέχτηκαν να με συναντήσουν ξανά τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη, και μέχρι τότε αναμένω ότι θα είναι σε θέση να αναφέρουν την επίτευξη σύγκλισης σε όλα τα κύρια θέματα». Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, επιφυλάχθηκε να σχολιάσει την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

Ανεπιθύμητη στα Χανιά η ΝΑΤΟική εκπρόσωπος

Καταγγελία της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της την επίσκεψη στα Χανιά και στη Βάση της Σούδας της νέας αναπληρώτριας γενικής γραμματέα του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας πως αυτή η επίσκεψη «δείχνει τη σημασία που έχει η βάση της Σούδας για τη λυκοσυμμαχία». Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Οι δηλώσεις της περί οικονομικών οφελών και πλεονεκτημάτων για τις τοπικές κοινωνίες μόνο "αστείες" μπορούν να χαρακτηριστούν. Οι Χανιώτες και μνήμη έχουν και έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι τους "επικυρίαρχους" φονιάδες με ό,τι προβιά και να ντυθούν τους θεωρούν ανεπιθύμητους. Δεν ξεχνούν τους ξυλοδαρμούς ανύποπτων πολιτών ανδρών και γυναικών, τις παραβιάσεις σπιτιών από τους ράμπο της Βάσης, αυτές είναι οι ευκαιρίες για προβολή που αναφέρει η κ. αναπληρώτρια γγ του ΝΑΤΟ. Εχουν αποδείξει ότι δεν δέχονται τα ματωμένα δολάρια από τους μακελάρηδες και δολοφόνους ανδρών, γυναικών και παιδιών των λαών της περιοχής μας, όπως και της πατρίδας της κ. αναπληρώτριας γγ του ΝΑΤΟ. Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είναι εχθροί των λαών και σαν τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπίζει ο καθένας μας από όποια πλευρά και να τους δει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ