ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Νέα προβλήματα για γονείς και παιδιά

MotionTeam

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (τεύχος 1701 της 1/8/2011) η απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τους δήμους, αρμοδιότητα που μέχρι πέρυσι ανήκε στις νομαρχίες, με προβλήματα να δημιουργούνται κάθε τόσο λόγω έλλειψης πόρων να μετακινηθούν οι μαθητές, τους δε ιδιοκτήτες ΚΤΕΛ, γενικά μεταφορείς, να διεκδικούν δεδουλευμένα τους. Από φέτος, η αρμοδιότητα περνά στους καλλικρατικούς δήμους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ήδη πετσοκομένους προϋπολογισμούς τους, τους γονείς αναγκασμένους να στέλνουν τα παιδιά σε πιο απομακρυσμένες σχολικές μονάδες λόγω συγχωνεύσεων σχολείων (κατάργησή τους σε κωμοπόλεις και χωριά), και όποια άλλα προβλήματα αναμένεται να εμφανιστούν και πάλι, όσο η αρμοδιότητα μεταφοράς όλων των μαθητών δε γίνεται αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους με κάλυψη όλης της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για το σχολικό έτος που ξεκινά, προϋπολογίζεται ετήσια σχετική δαπάνη 140.000.000 ευρώ. Μόνο για φέτος, τα 84.000.000 θα καλυφθούν από τις Περιφέρειες και τα υπόλοιπα 56.000.000 από τους δήμους. «Για τα επόμενα έτη, η εν λόγω δαπάνη θα καλυφθεί από τις πιστώσεις που θα εγγράφονται στους ΚΑΠ των ΟΤΑ α΄ βαθμού», προειδοποιεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την απόφαση, οι δήμοι υποχρεούνται να μεταφέρουν δωρεάν (με δημοτική συγκοινωνία, τρένα και λεωφορεία του ΟΣΕ, ή να επιδοτούν ιδιώτες όπως ΚΤΕΛ και ταξί) τους μαθητές δημόσιων σχολείων, οι οποίοι κατοικούν από την έδρα του σχολείου τους σε απόσταση μεγαλύτερη από την οριζόμενη ως εξής: α) 1.200 μέτρα για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, β) 2.500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων, γ) 4.000 μέτρα για μαθητές Λυκείων. Αρα, ένα δεκαεξάχρονο παιδί μπορεί στη λογική των κυβερνώντων να περπατήσει εφτά χιλιόμετρα για να πάει και να έρθει από έναν οικισμό στο μόνο σχολείο που θα έχει απομείνει να λειτουργεί στην έδρα του καλλικρατικού δήμου.

Αν η μεταφορά των μαθητών είναι αδύνατη από τους δήμους ή κρίνεται οικονομικά ασύμφορη και οι μαθητές: α) έχουν εγκατασταθεί στην έδρα του σχολείου τους, ή β) μεταφέρονται με ευθύνη εκείνων που έχουν τη γονική μέριμνα των μαθητών ή των νομίμων επιτρόπων τους, χορηγείται στους μαθητές της πρώτης περίπτωσης ως «μηνιαίο» επίδομα το εξευτελιστικό ποσό των 85 ευρώ, στους δε μαθητές της δεύτερης περίπτωσης «μηνιαίο» επίδομα υπολογιζόμενο βάσει της χιλιομετρικής απόστασης της κατοικίας από το σχολείο με χιλιομετρικό κόστος ίσο με 0.35 ευρώ/χιλιόμετρο και για τις μέρες λειτουργίας του σχολείου και μέχρι 1.500 ευρώ ανά μαθητή για κάθε σχολικό έτος. Στο μεταξύ, η βενζίνη ήδη «τρέχει» στην επαρχία στα 1,7 ευρώ/λίτρο με ανοικτό το ενδεχόμενο και νέων αυξήσεων. Τα «μηνιαία» επιδόματα μόνο κατ' όνομα είναι τέτοια, εφόσον καταβάλλονται από τον οικείο δήμο σε τρεις δόσεις (31 Δεκέμβρη, 31 Μάρτη και 30 Ιούνη του τρέχοντος σχολικού έτους) σε όσους έχουν τη γονική μέριμνα των μαθητών.

Ελπιδοφόρο μήνυμα σε όλη τη χώρα

Με σύνθημα «Ο δικός σου δρόμος - για τις δικές σου ανάγκες, με το ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό», το 37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζει το καλοκαιρινό του ταξίδι σε διάφορες πόλεις. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σεπτέμβρη σε πολλές πόλεις της χώρας και στην Αθήνα με το κεντρικό Φεστιβάλ το οποίο θα γίνει 15 - 16 - 17 Σεπτέμβρη στο «πάρκο Τρίτση» στο Ιλιον. Σημείο ανταμώματος με τη νεολαία που όλο το περασμένο διάστημα βρέθηκε στο πλευρό της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στους καθημερινούς και μεγάλους αγώνες, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» αποτελεί πρωτοπόρα παρέμβαση και μαχητική πρόταση ζωής, πάλης και προοπτικής, μεταφέροντας σήμερα σε χιλιάδες λαού και νεολαίας το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα: Οτι υπάρχει λύση σε όφελος του λαού και της νεολαίας, με το ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό.

Με επιτυχία έγινε το περασμένο Σάββατο στη Μύρινα Λήμνου η εκδήλωση της ΚΝΕ, με κεντρικό ομιλητή τον βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτη. Ο ομιλητής αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην οικονομία, την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών και τις τρέχουσες εξελίξεις που έχουν επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της ζωής της νεολαίας και των εργαζομένων, τονίζοντας ότι τα μέτρα που παίρνονται με πρόσχημα την κρίση στόχο έχουν να αυγατίσουν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιελάμβανε αφιέρωμα στον ηθοποιό Μάνο Κατράκη και προβολή βίντεο για την καπιταλιστική κρίση.

  • Εκδήλωση στο πλαίσιο του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη στις 8 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Πάνω Αρχανών, στο Ηράκλειο της Κρήτης. Θα μιλήσει ο Γιάννης Ζαχαριουδάκης, μέλος του ΝΣ Ηρακλείου της ΚΝΕ.
ΜΠΛΟΚΟ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις

Με καταθέσεις στεφάνων σε σημεία της πόλης όπου εκτελέστηκαν αγωνιστές ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες του Μπλόκου της Κοκκινιάς το 1944. Τις εκδηλώσεις, που ολοκληρώνονται την Κυριακή, διοργανώνει το Παράρτημα Κοκκινιάς της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ.

Σήμερα Τετάρτη 17 Αυγούστου: Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 6 μ.μ. με κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Αγίου Νικολάου. Θα ακολουθήσουν καταθέσεις στεφάνων σε άλλα σημεία της πόλης όπου εκτελέστηκαν πατριώτες. Στις 8.15 μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο χώρο της Μάνδρας και θα ακολουθήσει ομιλία εκπροσώπου του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Στις 8.45 μ.μ. θα γίνει η πρεμιέρα της επανέκδοσης της ταινίας «Το Μπλόκο» του Αδωνι Κύρου στη Μάνδρα του Μπλόκου.

Την Κυριακή 21 Αυγούστου: Στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στο χώρο της πλατείας 17ης Αυγούστου 1944. Θα γίνει ομιλία εκπροσώπου του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, κατάθεση στεφάνων, πορεία στο χώρο του κοινοτάφιου του 3ου Νεκροταφείου και προσκλητήριο νεκρών.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 67 χρόνων από το «Μπλόκο», η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Ρέντη του ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της:

«Εξήντα επτά χρόνια από το "Μπλόκο" της Κοκκινιάς, τη μαζική εκτέλεση αλλά και τον απαράμιλλο ηρωισμό που έδειξαν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του λαού της Κοκκινιάς απέναντι στο φασισμό - ναζισμό, στον ιμπεριαλισμό, για μια πατρίδα λεύτερη, για ζωή με δικαιώματα. Εξήντα επτά χρόνια μετά και ο λαός μας δέχεται την πιο άγρια αντιλαϊκή επίθεση, έναν πόλεμο που τον οδηγεί στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση.

Η αστική τάξη της χώρας μας, της ΕΕ, προκειμένου να ξεπεράσουν την κρίση τους, να βρουν διεξόδους για τα κεφάλαιά τους, να βγάλουν περισσότερα κέρδη, χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία που έχουν στα χέρια τους, ακόμα και τα όπλα. Μόνος δρόμος για το λαό, η οργανωμένη και ανυποχώρητη πάλη ενάντια στην καταπίεση, τον αυταρχισμό, τον πόλεμο.

Μόνος δρόμος η συστράτευση με το ΚΚΕ, που και τότε και τώρα πάλεψε και παλεύει στην πρώτη γραμμή, για την απόκρουση αυτής της επίθεσης που δέχεται ο λαός, ανοίγει το δρόμο για την αντεπίθεση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, για τη λαϊκή εξουσία.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες έχουμε βαριά παρακαταθήκη: Τις ηρωικές στιγμές του λαού μας. Διδασκόμαστε και βαδίζουμε στα χνάρια τους. Τιμάμε τη μνήμη των εκτελεσμένων του Μπλόκου στις 17 Αυγούστου 1944, με τους σημερινούς αγώνες, απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, στα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ, μέχρι να γίνει ο λαός αφέντης στον τόπο του».

Εκδήλωση αντιστασιακών

Εκδήλωση για να τιμηθεί η ορκωμοσία των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ, που έγινε στις 20 Ιούλη του 1942 στο Μπεχτέσι Καρυάς Ολύμπου, οργανώσουν τα παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Αυγούστου, στις 11 πμ, στη θέση «Ξερόλακας» της Καρυάς και καλούνται να πάρουν μαζικά μέρος τα μέλη και οι φίλοι των αντιστασιακών οργανώσεων, αλλά και η νεολαία και οι μαζικοί φορείς της περιοχής.

Τα λεωφορεία από τη Λάρισα θα ξεκινήσουν στις 8 το πρωί από την πλατεία Εβραίων και δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται στο τηλεφωνικό νούμερο 2410.252.611, καθημερινά από τις 9 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι.

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στη μία χτες το μεσημέρι στον υπόγειο χώρο στάθμευσης «Polis», στη συμβολή των οδών Πατησίων και Αλεξάνδρας.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στο δεύτερο από τα πέντε επίπεδα του πάρκινγκ, με αποτέλεσμα να καεί ένα αυτοκίνητο. Τα αίτια της πυρκαγιάς ήταν αδιευκρίνιστα, ωστόσο την ίδια ώρα σημειώθηκε ληστεία στο ΑΤΜ του υπογείου πάρκινγκ στη συμβολή της οδού Πατησίων και της Λ. Αλεξάνδρας. Ενας τεχνικός και ένας υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, ενώ επισκεύαζαν το ΑΤΜ του υπογείου πάρκινγκ, δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι με την απειλή όπλου τους ακινητοποίησαν, αφαιρώντας άγνωστο χρηματικό ποσό από το ΑΤΜ και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ