ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εντείνουν τις επιθέσεις οι «Ταλιμπάν»

Συντρίμμια το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης του Παρουάν στο Αφγανιστάν
Συντρίμμια το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης του Παρουάν στο Αφγανιστάν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο «προβληματισμός» περισσεύει στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, καθώς η υποτιθέμενη σταδιακή αποχώρηση που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα, μετά από 10 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν που το τέλος του είναι άδηλο, στοιχίζει στο «ηθικό» των κατοχικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων και έχει «αναπτερώσει» τους «Ταλιμπάν». Είναι προφανές ότι ο «προβληματισμός» ενισχύεται, καθώς ο πόλεμος είναι πάντα μία διέξοδος για την καπιταλιστική κρίση, η οποία συνεχώς βαθαίνει.

Οι «Ταλιμπάν» πάντως, που έχουν ανοίξει το δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ από τον περασμένο Ιούνη, όπως έχει επισήμως επιβεβαιώσει και ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, εντείνουν τις επιθέσεις. Μετά τις επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή στο αδελφό του προέδρου Χαμίντ Καρζάι, και μια βδομάδα μετά την πιο φονική τους επίθεση που περιελάμβανε και την κατάρριψη ελικοπτέρου «Σινούκ» με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 39 Αμερικανοί και Αφγανοί - μεταξύ αυτών και 25 μέλη της επίλεκτης ομάδας SEALS - επιτέθηκαν εναντίον της έδρας της κυβέρνησης στην επαρχία Παρουάν, 50 χλμ. βόρεια της Καμπούλ. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 25 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 37. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ενόσω στα γραφεία του κυβερνήτη άρχιζε σύσκεψη ασφαλείας με τη συμμετοχή Αφγανών αξιωματούχων και αξιωματούχων της ΝΑΤΟικής κατοχικής δύναμης - ISAF, γεγονός που, κατά το περιοδικό στρατηγικής ανάλυσης «Stratford», σημαίνει ότι οι «Ταλιμπάν» έχουν αυξήσει τη διείσδυσή τους στις «αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας».

Επίσης, τη Δευτέρα, ένας Βρετανός ΝΑΤΟικός στρατιώτης σκοτώθηκε στην επαρχία Χελμάντ από βόμβα στην άκρη του δρόμου, ενώ τέσσερις φρουροί ασφαλείας σκοτώθηκαν κατά την επίθεση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο και τη βάση στην Κανταχάρ, βάση που χρησιμεύει ως σταθμός ανεφοδιασμού για τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, με εφόδια που προέρχονται κατά κανόνα από το άλλο μέτωπο του πολέμου, το Πακιστάν.

Στο Πακιστάν, 11 νεκροί και 20 τραυματίες είναι ο απολογισμός από την έκρηξη βόμβας σε διώροφο ξενοδοχείο του Μπαλουχιστάν, περιοχή στο νοτιοδυτικό Πακιστάν στα σύνορα με το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times», το Πακιστάν έδωσε τη δυνατότητα στις κινεζικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών να φωτογραφήσουν και να πάρουν δείγματα από το ειδικό περίβλημα του ελικοπτέρου με δυνατότητα αποφυγής ραντάρ (stealth), η ύπαρξη του οποίου ήταν μυστική, και το οποίο συνετρίβη στη διάρκεια της επιδρομής επιλέκτων των ειδικών δυνάμεων της ομάδας SEAL's για την επιχείρηση δολοφονίας του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

ΛΙΒΥΗ
Εκτόξευση πυραύλου «Scud» ενώ συνεχίζονται οι μάχες

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Πύραυλο «Scud» εκτόξευσαν την Κυριακή το πρωί οι προσκείμενες δυνάμεις στον Μουαμάρ Καντάφι με στόχο να πλήξουν περιοχές που έχουν καταλάβει αντικαθεστωτικοί στην πόλη Μπρέγκα, έναν πετρελαϊκό κόμβο που διαθέτει μια από τις σημαντικότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Ο πύραυλος τελικά έπεσε στην έρημο χωρίς να προκληθούν θύματα. «Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες, ότι η απομόνωσή του γίνεται μεγαλύτερη κάθε μέρα που περνά...» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Καναδός συνταγματάρχης Ρόλαντ Λαβουά, χαρακτηρίζοντας τον πύραυλο «τρομοκρατικό όπλο», δήλωσε πως «η χρήση του αποτελεί άμεση απειλή κατά αθώων ανθρώπων», ...ξεχνώντας τους αλλεπάλληλους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά αμάχων. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η πόλη Μπρέγκα έχει βρεθεί στο στόχαστρο σημαντικών αεροπορικών βομβαρδισμών.

Η κίνηση αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που οι αντικαθεστωτικοί συνεχίζουν τις μάχες τους για τον έλεγχο περιοχών που βρίσκονται κοντά στην Τρίπολη. Οπως ανακοίνωσαν, τη Δευτέρα κατάφεραν να λάβουν τον έλεγχο άλλων δύο στρατηγικής σημασίας πόλεων, της Ζαουίγια που βρίσκεται 50 χλμ δυτικά της Τρίπολης και της Γκαριάν, 80 χλμ από την πρωτεύουσα, κάτι που διέψευσε όμως το καθεστώς. Την προηγούμενη εβδομάδα οι αντικαθεστωτικοί είχαν λάβει τον έλεγχο κάποιων ανατολικών συνοικιών της Μπρέγκα, ωστόσο οι δυνάμεις του Καντάφι συνεχίζουν να ελέγχουν το διυλιστήριο και το λιμάνι της πόλης. Σε ό,τι αφορά τη Ζαουίγια, συνεχίστηκαν και χτες οι μάχες ανάμεσα στις δύο πλευρές μία ημέρα αφότου έλαβαν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης οι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι προχώρησαν και διέκοψαν τη ροή των αγωγών που μεταφέρουν πετρέλαιο στην πρωτεύουσα.

Τέλος, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Αμπντούλ Ιλάχ αλ - Χατίμπ έχει φτάσει στην Τυνησία και σύμφωνα με πηγές προερχόμενες από τις Τυνησιακές υπηρεσίες ασφαλείας υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς και τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι, σε ξενοδοχεία της Ντζέρμπα την Κυριακή. Ο Χατίμπ δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» πως συναντήθηκε με «σημαίνουσες προσωπικότητες» της Λιβύης που διαμένουν στην Τυνησία. Πάντως, τόσο οι αντικαθεστωτικοί όσο και αξιωματούχοι διαψεύδουν την ύπαρξη μιας τέτοιας συνάντησης.

ΙΡΑΚ
Στο επίκεντρο η παραμονή του κατοχικού στρατού

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μετά από πολύμηνες και ασφυκτικές πιέσεις για το «επίσημο αίτημα παραμονής» εκ μέρους της ιρακινής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «εξετάζουν σοβαρά» το ενδεχόμενο «να αποδεχτούν οποιοδήποτε αίτημα για να μείνουν», αίτημα που φυσικά δεν έχει γίνει ποτέ, υπό το φως των αιματηρότερων επιθέσεων εδώ και ένα χρόνο: 116 νεκροί και 337 τραυματίες σε μία σειρά επιθέσεων σε δέκα πόλεις.

Πάντως, εν μέρει, οι πιέσεις έχουν αποδώσει, καθώς μετά την «πεισματική» άρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι κάποιες πρώτες «συνομιλίες» όσον αφορά την παραμονή κάποιων χιλιάδων Αμερικανών κατοχικών στρατιωτών έχουν ξεκινήσει, αν και ο Ιρακινός πρωθυπουργός βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς οι αντιδράσεις για τη συνεχιζόμενη κατοχή είναι μεγάλες.

Ας σημειωθεί ότι κάποιες έστω προκαταρκτικές συνομιλίες ξεκίνησαν με την αύξηση των επιθέσεων, εκ νέου, τις τελευταίες βδομάδες.

Οι επιθέσεις ενάντια σε συγκεκριμένους στόχους, σε σιιτικές πόλεις και σε αξιωματούχους ασφαλείας κορυφώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου τριημέρου, θεωρούνται από τις αρχές ασφαλείας «συντονισμένες» και ότι συνδέονται με πυρήνες της «Αλ Κάιντα». Εντούτοις ο Αύγουστος είναι κατά το σύνηθες «αιματηρός». Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στις πόλεις Κουτ, Τικρίτ, Βαγδάτη, Νατζάφ, Μπακούμπα, Κιρκούκ, Ραμάντι, Κερμπάλα, Χαν Μπένι Σαάντ και Μπαλάντ, με την πλέον αιματηρή τη διπλή επίθεση στην πόλη Κουτ με 34 νεκρούς και 64 τραυματίες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΡΤ Ω ΠΡΕΝΣ.-- Στους 6.000 έχουν φτάσει οι νεκροί από την επιδημία χολέρας που εξακολουθεί να θερίζει τον αϊτινό λαό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, που θεωρείται ότι απέχουν πολύ από την πραγματικότητα που είναι χειρότερη, έως τις 31 Ιουλίου είχαν πεθάνει 5.968 άνθρωποι, καθημερινά χάνουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι και περισσότεροι από 420.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί, ενώ 600 κρούσματα καταγράφονται καθημερινά.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ξεκίνησε χτες και επίσημα η έρευνα για το ρόλο της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην τεράστια αποζημίωση που είχε καταβληθεί στον Μπερνάρ Ταπί, επιχειρηματία και στενό φίλο του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, όταν η Λαγκράντ ήταν υπουργός Οικονομικών το 2008. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται η Λαγκάρντ επισύρουν ποινή κάθειρξης 10 ετών και επιβολής προστίμου 150.000 ευρώ.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ξεκίνησε τη Δευτέρα η δίκη του πτέραρχου Μπιλγκίν Μπαλάνλη, ο οποίος μαζί με άλλους 27 ανώτατους αξιωματούχους του στρατού παρέστησαν στο δικαστήριο όπου κατηγορούνται για συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, στην υπόθεση «Βαριοπούλα».

ΚΑΙΡΟ.-- Για τις 5 Σεπτέμβρη αναβλήθηκε η συνέχιση της δίκης σε βάρος του πρώην Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ με τις κατηγορίες της δολοφονίας διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων που τελικά οδήγησαν στην ανατροπή του. Ο 83χρονος πρώην πρόεδρος είχε φθάσει στο δικαστήριο με ελικόπτερο από το νοσοκομείο και μπήκε στη δικαστική αίθουσα μέσα σε σιδερένιο κλωβό.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-- Ερευνητές στη Σιγκαπούρη επανασχεδίασαν και δημιούργησαν αβλαβές στέλεχος βακτηρίου E.coli για να καταπολεμήσουν ένα άλλο κοινό μικρόβιο (Pseudomonas aeruginosa) με υψηλή ανθεκτικότητα στα φάρμακα και ιδιαίτερα θανατηφόρο για ασθενείς με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Μάθιου Γουκ Τσανγκ ισχυρίζονται ότι το εργαστηριακό βακτήριο εμπόδισε την ανάπτυξη του παθογόνου μικροβίου κατά 90%

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Αντί να δει τους ισλαμιστές δράστες της εναντίον του επίθεσης που είχε γίνει τον περασμένο Φλεβάρη στο χωριό Τσικεουσίκ της κεντρικής Ινδονησίας να καταδικάζονται, καταδικάστηκε ο ίδιος σε ποινή εξάμηνης κάθειρξης. Πρόκειται για τον 48χρονο Ντέντεν Σουντγτζάνα που καταδικάστηκε χτες επειδή χρησιμοποίησε το δικαίωμα της αυτοάμυνας απέναντι σε απόπειρα λιντσαρίσματός του αγνοώντας την έκκληση των αστυνομικών να φύγει από την περιοχή...

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Αυστραλίας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλει φόρους για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον Ιούλιο του 2012.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ