ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χρονοδιάγραμμα για στοχευμένες ανατροπές

Πρόγραμμα 45 ημερών για την προώθηση αντιδραστικών μέτρων που περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο

Νέα επίθεση σε όλα τα μέτωπα, με χρονοδιάγραμμα 45 ημερών και «πυξίδα» τα βάρβαρα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, εξαπολύει η κυβέρνηση. Αύριο, σε διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Γ. Παπανδρέου, θα τεθούν οι αντιλαϊκές προτεραιότητες της κυβέρνησης μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη ζητήσει από τους υπουργούς να προωθήσουν άμεσα 47 παρεμβάσεις.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν επίσης οι οικονομικές εξελίξεις, η πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ αντικείμενο θα αποτελέσουν και οι προτάσεις Γερμανίας - Γαλλίας για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης. «Πρέπει να προωθήσουμε άμεσα όλες τις μεταρρυθμίσεις βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Χρειάζονται ρήξεις και ανατροπές», σημειώνουν σε όλους τους τόνους τα κυβερνητικά στελέχη, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση του πολέμου εναντίον των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση, με την άφιξη του κλιμακίου της τρόικας (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ) στην Αθήνα την επόμενη Δευτέρα και στις 29 Αυγούστου των επικεφαλής τεχνοκρατών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τους καθιερωμένους «ελέγχους» ενόψει της 6ης δόσης του δανείου, προετοιμάζει το έδαφος για τη λήψη νέων μέτρων.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ήδη αναφέρονται στην «απόκλιση των εσόδων του προϋπολογισμού» το πρώτο επτάμηνο του 2011 και των στόχων για τη μείωση των ελλειμμάτων. Χτες, ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις.

Ανάμεσα σε άλλα, άμεσα προωθούνται παραπέρα μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του ενιαίου μισθολογίου, δραστικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, «τσεκούρι» στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, μεγάλες περικοπές στις δαπάνες Υγείας. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, με τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ν. Ρόβλια να σημειώνει σε συνέντευξη την Κυριακή ότι «μέχρι το 2015 θα υπάρχουν 151.000 λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι».

Παράλληλα, πέραν της δρομολογημένης αύξησης του ΦΠΑ στο 23% από 13% για πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών και τα χαράτσια της έκτακτης εισφοράς, την αύξηση πλήθους έμμεσων φόρων, η κυβέρνηση εξετάζει καινούργια φοροεισπρακτικά μέτρα μέσω της «νέου φορολογικού συστήματος» που θα ψηφίσει το Σεπτέμβρη.

Στη γραμμή της «οικονομικής διακυβέρνησης»

Η κυβέρνηση, ενόψει της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης και στο φόντο της ενεργοποίησης της νέας δανειακής σύμβασης όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, ετοιμάζεται να προσφέρει νέες «εγγυήσεις» και διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για την υλοποίηση των αντιλαϊκών της στόχων.

«Εχουμε μπροστά ορισμένες υποχρεώσεις. Πρέπει η πολιτική που εφαρμόζουμε να εφαρμοστεί, πρέπει να μειωθεί το έλλειμμα για να είμαστε και αξιόπιστοι και να μπορούμε να σταθούμε στην Ευρώπη και στα νέα δεδομένα της (...) Αρα, πρέπει να πετύχει γρήγορα, δεν υπάρχουν περιθώρια να σέρνεται το μεσοπρόθεσμο - και τα μέτρα που περιλαμβάνει και η πολιτική που αποβλέπει στη μείωση του ελλείμματος». Αυτό δήλωσε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας, με συνέντευξη στο κρατικό ραδιόφωνο.

Ο ίδιος, μάλιστα, αναφερόμενος στη χτεσινή συνάντηση της Α. Μέρκελ με τον Ν. Σαρκοζί σημείωσε: «Περιμένουμε να συνειδητοποιήσουν οι δύο κορυφαίοι υπό την έννοια των χωρών Ευρωπαίοι ηγέτες ότι η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί στις επιθέσεις που δέχεται η Ευρώπη, είναι η διεύρυνση της οικονομικής διακυβέρνησης, ακόμη πιο ισχυρή Ευρώπη, ακόμη πιο ισχυρή ευρωζώνη».

Το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το καθεστώς της νέας οικονομικής διακυβέρνησης, για να επιβάλει ακόμα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας, αλλά και νέο γύρο καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Στάχτη στα μάτια του λαού

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και την απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ για λογαριασμό του κεφαλαίου, να εξαπατήσει τους εργαζόμενους ότι εκπονεί «νέο χάρτη ανάπτυξης για τη χώρα», προκειμένου να κάμψει τις λαϊκές αντιδράσεις μπροστά στην επερχόμενη φθινοπωρινή λαίλαπα. «Ξέρουμε ότι οι κόποι του ελληνικού λαού σήμερα πιάνουν τόπο. Οχι μόνο θα αντεπεξέλθουμε στις δυσκολίες της κρίσης, αλλά δίνουμε και προοπτική, ελπίδα, δημιουργούμε τις βάσεις για μια κοινωνία δικαίου (...). Για ανάπτυξη που εγγυάται ελπίδα, δουλειές για την νέα γενιά και δικαιοσύνη για όλους», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός την Κυριακή από τη Σκιάθο.

Σ' αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η τηλεφωνική συνομιλία που είχε την Κυριακή ο Γ. Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Φρ. Φιγιόν, όπου, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, «συνομίλησαν για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, αλλά και για την ανάγκη έκδοσης του ευρωομολόγου». Επίσης, οι δύο πρωθυπουργοί, συζήτησαν για την έκδοση «αναπτυξιακού ομολόγου».

Η επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού θα κορυφωθεί στη διάρκεια της παρουσίας του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ (10 - 11 Σεπτέμβρη) και της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ που θα προηγηθεί, στις 3 Σεπτέμβρη. Τα προγράμματα για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας, που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, αποτελούν προγράμματα πεντάμηνης επιδοτούμενης εργασίας με μισθούς των 500 και 600 ευρώ, που έρχονται ουσιαστικά να ανατρέψουν τις εργασιακές σχέσεις και να διαμορφώσουν το μισθολογικό καθεστώς το μέλλοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει και «πρωτοβουλίες» για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, χωρίς να αποκλείονται νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο.

Με σύμμαχο τη ΝΔ

Μείωση των «φορολογικών συντελεστών» στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και ενίσχυση της ρευστότητάς τους, ζητά και η ΝΔ, βάζοντας πλάτη στην κυβερνητική πολιτική. Διεκδικώντας, μάλιστα, το ρόλο του ικανότερου διαχειριστή προς όφελος της πλουτοκρατίας, ο Αν. Σαμαράς ετοιμάζεται να παρουσιάσει από το βήμα της ΔΕΘ (17 - 18 Σεπτέμβρη) το «ολοκληρωμένο πρόγραμμα» της ΝΔ που θα βασίζεται στο «Ζάππειο 2».

«Η κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα», δήλωσε σ' αυτό το πνεύμα ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ Χρ. Σταϊκούρας και συμπλήρωσε: «Το ζητούμενο, συνεπώς, είναι η επανεκκίνηση της Οικονομίας, στην κατεύθυνση μείωσης των φορολογικών συντελεστών και ενίσχυσης της ρευστότητας». Μέσα στη βδομάδα, ο Αν. Σαμαράς, θα έχει διαδοχικές συσκέψεις με στελέχη της ΝΔ, για να λανσάρει τη δήθεν «εναλλακτική πρόταση» του κόμματός του.

Ταυτόχρονα με τις προτάσεις στήριξης του κεφαλαίου, η ΝΔ θα συνεχίσει δημαγωγικά να εγκαλεί την κυβέρνηση για «αποτυχία στη δημοσιονομική προσαρμογή», ζητώντας ουσιαστικά επιτάχυνση τμήματος των αντιδραστικών μέτρων του μεσοπρόθεσμου, τα οποία έχει ψηφίσει (απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, άμεση εκποίηση της δημόσιας περιουσίας). Στενοί συνεργάτες του Αν. Σαμαρά δεν αποκλείουν να στηθούν πρόωρες κάλπες μέσα στο Φθινόπωρο, διαρρέοντας ότι η κυβέρνηση δε «θα αντέξει στις έντονες πιέσεις της κοινωνίας».

Τέλος, τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ζήτησε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος, καλώντας την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τους «αντικαθεστωτικούς» της Βεγγάζης και να απαιτήσει την «απομάκρυνση από την εξουσία των καθεστώτων στη Λιβύη και τη Συρία». Η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ο ίδιος, «καθυστερεί την τυπική αναγνώριση του Εθνικού μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, τη στιγμή που οι ΗΠΑ προέβησαν στη διαπίστευση εκπροσώπου τους, ως Πρέσβη της Λιβύης στην Ουάσιγκτον, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε αντίστοιχες ενέργειες».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, για λογαριασμό των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων που αναζητούν νέα πεδία δράσης, καλεί την κυβέρνηση «να εναρμονίσει πλήρως την εξωτερική πολιτική της με την Ευρώπη», ώστε σε «μια περίοδο οικονομικής κρίσης», να «αξιοποιήσει τις γενικότερες ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί, το ταχύτερο δυνατόν, τη θέση που της αρμόζει».

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Κήρυγμα για συναίνεση με αποδέκτη το λαό

«Ομοψυχία» για το καλό του κεφαλαίου, ζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, με αφορμή τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου

Σε κήρυγμα για «εθνική συναίνεση», με δεδομένους τους τρανταγμούς που προκαλεί στο αστικό πολιτικό σύστημα το βάθεμα της κρίσης, κατέφυγαν οι πολιτικοί αρχηγοί, με αφορμή τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, ζητώντας επί της ουσίας από το λαό να συναινέσει στο ξεκλήρισμά του. «Ομόνοια και σύμπνοια» ζήτησε από την Πρέβεζα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας, για «να είμαστε όλοι ενωμένοι σε αυτό τον κοινό αγώνα, του ξεπεράσματος αυτής της βαθιάς κρίσης».

«Ξέρουμε ότι οι κόποι του ελληνικού λαού σήμερα πιάνουν τόπο (...) Σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε αφοσιωμένοι. Είναι προσπάθεια όλων μας» είπε ο Γ. Παπανδρέου από τη Σκιάθο, όπου βρέθηκε Κυριακή, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς, από την Παναγία Σουμελά στην Ημαθία, είπε ότι «σε εμάς τους Ελληνες δεν αρμόζει η μεμψιμοιρία ούτε η μοιρολατρία (...) ταιριάζει ο αγώνας», όπως στην Ευρώπη των μονοπωλίων «ταιριάζει η αλληλεγγύη και η ενότητα»(!) Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, διαπίστωσε ότι υπάρχει «πλήρης ανεπάρκεια από τους κυβερνώντες» και κάλεσε «να δεηθούμε για την εκ νέου βοήθειά της υπερμάχου στρατηγού».

Περισσότερο συγκεκριμένος, ο εκπρόσωπος του κόμματος, έδωσε το στίγμα της «εθνικής συνεννόησης» για λογαριασμό του κεφαλαίου, λέγοντας ότι «η Πορτογαλία με τη συνεννόηση των τριών κομμάτων δε χρειάστηκε τη δεύτερη δόση του Μνημονίου», ενώ «η Ελλάδα της φαγωμάρας και η Ιταλία του "Μπερλουσκόνιου" καισαρισμού βυθίζονται όλο και πιο βαθιά», αποσιωπώντας ότι είτε με φανερή, είτε με συγκαλυμμένη συναίνεση ανάμεσα στις αστικές δυνάμεις, τα μέτρα σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο είναι ίδια και τσακίζουν το λαό.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΚΟΒ Δήμου Βόρειας Κυνουρίας του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 20 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία στο ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου και βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Οι ΝΕ Αρκαδίας και Λακωνίας του ΚΚΕ και τα αντίστοιχα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για την προσφορά των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου και της ευρύτερης περιοχής στην αντίσταση και στο ΔΣΕ την Κυριακή 21 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία του Αγ. Βασιλείου. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ