ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2011
Σελ. /24
Πάτα γερά, φύγε μπροστά

Πολύ πριν ξεσπάσει η καπιταλιστική κρίση, το ΚΚΕ μίλησε για τον ερχομό της, όχι γιατί είχε κάποια μαντική ικανότητα, αλλά γιατί εκεί οδηγούσε η ανάλυση των δεδομένων.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε, κάθε άλλη κριτική, στην πιο «αριστερή» της εκδοχή έχει χρησιμοποιήσει κάμποσους χαρακτηρισμούς για να αποφύγει έναν: Οτι πρόκειται για βαθιά καπιταλιστική κρίση.

Για «καπιταλισμό καζίνο» ακούσαμε, για το χρηματοπιστωτικό πρόβλημα γράψανε χιλιόμετρα κειμένων, ένα ουρανοκατέβατο χρέος ξόρκισαν, χωρίς κανείς τους ακόμα και σήμερα να το συνδέει με την ίδια την καπιταλιστική κρίση. Επειδή θέλουν να αποφύγουν το μόνο πραγματικό δεδομένο: μια κρίση υπερπαραγωγής, κρίση υπερσυσσώρευσης, κρίση εντέλει που από τη σκοπιά του καπιταλισμού δεν μπορεί να ξεπεραστεί παρά μόνο καταστρέφοντας κεφάλαιο - παραγωγικές δυνάμεις.

Ο ακριβής προσδιορισμός του χαρακτήρα της κρίσης είναι κρίσιμο στοιχείο για την εργατική τάξη γιατί καθορίζει τα δικά της καθήκοντα: Από την αυτοάμυνα ως την αντεπίθεση. Από την υπεράσπιση της όρων ζωής της σήμερα, ως την κατάκτηση της εξουσίας για τον εαυτό της.

Το ίδιο κρίσιμο είναι κι από τη σκοπιά όσων προσπαθούν να αποφύγουν το πικρό ποτήρι. Από αυτούς που με θολά λόγια μιλούν για δικτατορία των πιστωτών, για να μη μιλήσουν για τη δικτατορία των μονοπωλίων, έως αυτούς που επιμένουν να βλέπουν κρίση νεοφιλελευθερισμού για να μπορεί να χωρέσει στην ανάλυσή τους η πρόταση για σοσιαλδημοκρατική διέξοδο, δηλαδή για έναν εναλλακτικό καπιταλισμό. Πρόταση για την οποία επίσης καταγράφεται συνωστισμός όσων διεκδικούν την πατρότητά της. Γεγονός που με τη σειρά του υποχρεώνει άλλους να επαναφέρουν στην τάξη τους παρεκκλίνοντες θυμίζοντας ότι προέχει η σωτηρία του συστήματος ανεξαρτήτως ταμπέλας.

***

Κάθε τέτοια εκδοχή, τόσο για το χαρακτήρα της κρίσης όσο και για τη διέξοδο, προσκρούει στην πραγματικότητα που βιώνει η εργατική τάξη: Κάθε μέρα και απώλεια. Κάθε βήμα μπροστά για τους καπιταλιστές, πολλά βήματα πίσω για τους εργάτες.

Οσο οξύνεται η κατάσταση τόσο πιο αναγκαίο γίνεται να πετιώνται στα σκουπίδια όλες οι «εναλλακτικές» για τη σωτηρία του συστήματος, να προβάλλεται επίμονα ο μονόδρομος της εργατικής τάξης: Η προετοιμασία της για σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων, το χτίσιμο των συμμαχιών της έτσι που να αφαιρεί δυνάμεις από τους καπιταλιστές, να ενισχύει το δικό της μέτωπο.

Το ιδεολογικό πλαίσιο για τη μάχη το δίνει η ίδια η μαρξιστική ανάλυση, τα «πυρομαχικά» για το «καθεμέρα» της πάλης οφείλουμε να τα πάρουμε από τα ίδια τα οπλοστάσια του αντίπαλου: Κάθε μέτρο πολιτικής που αποφασίζεται στα πλαίσια αυτού του συστήματος μπορεί να γυρίζει μπούμερανγκ ενάντια στο σύστημα. Αρκεί το φίλτρο της ανάλυσης να παραμένει καθαρό: ποια τάξη ωφελείται, ποια τάξη χάνει.

***

Το βασικό για το επόμενο διάστημα, που οι εξελίξεις αναμένονται ως και καταιγιστικές, είναι η εργατική τάξη να μην ξαφνιαστεί από την όποια τροπή πάρουν τα πράγματα. Να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη για μεγάλες μάχες. Κι αυτό σημαίνει ακόμα πιο αποφασιστική συσπείρωση γύρω από το πλαίσιο πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ, ακόμα πιο δυναμική καθημερινή αντιμετώπιση όλων των πλευρών της αντιλαϊκής πολιτικής (από τα επίκαιρα αυτήν την περίοδο ζητήματα της Παιδείας, ως τα καθημερινά προβλήματα της επιβίωσης).

***

Το σύστημα, λένε, οι υποστηριχτές του, έχει ασφαλιστικές δικλείδες. Πράγματι, το βεβαιώνει «η τσέπη» του «Facebook». Με το όραμα να συγκεντρώσει σε πρώτη φάση τους «πολίτες» του σ' ένα μέρος όπου ο μισθός, η πρόνοια, τα δικαιώματα, θα είναι άγνωστες λέξεις. Για νάναι απόλυτη η ήττα των εργατών.

Το βεβαιώνουν και κάτι fake (πλαστές, μαϊμού) «εξεγέρσεις», όπου «το μέσον είναι το μήνυμα», όπως στη σχετική καταγραφή από τη Συρία. Οπου στο όνομα της «δημοκρατίας» εξαφανίζεται ο θανατηφόρος για τους λαούς ενδοϊιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός.

Το κρίσιμο παραμένει: Οχι πια περιγραφές της πραγματικότητας, αλλά συγκεκριμένο διά ταύτα στη διέξοδο. Ωστε και να μη μένει χώρος σε κανέναν να κάνει ανέξοδη αντιπολίτευση (όπως η ΝΔ στα θέματα Παιδείας) ενώ συμφωνεί με τον πυρήνα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αλλά και νάναι καθημερινά αποτελεσματική η αντεπίθεση.

Η ανάλυση που κάνει το ΚΚΕ για τη σημερινή πραγματικότητα και η διέξοδος που προβάλλει ανταποκρίνεται στο πανάρχαιο «δως μοι πα στω και τα γαν κινήσω». Δίνει στην εργατική τάξη τη βάση να πατήσει για να φέρει τα πάνω κάτω.


ΣΦΙΓΓΟΥΝ ... ΤΑ ΠΡΑΜΑΤΑ

ΘΟΛΑ ΛΟΓΙΑ ΣΕ ΠΙΚΡΟ ΠΟΤΗΡΙ: «Τρία χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ξανά στο σημείο μηδέν... (...) Οι εξελίξεις αυτές προμηνύουν έναν δύσκολο Σεπτέμβρη. Οσο η κρίση θα βαθαίνει τόσο περισσότερο οι αγορές και οι εντολοδόχοι τους πολιτικοί θα επιζητούν περισσότερο αίμα, έως ότου όχι μόνον "κρατικοδίαιτες" καπιταλιστικές οικονομίες σαν την ελληνική γίνουν πιο "ανταγωνιστικές" με συνθήκες εργασίας και δικαιώματα Κίνας... αλλά έως ότου ανατραπούν ολοκληρωτικά οι κοινωνικές κατακτήσεις ενός και πλέον αιώνα και σε αναπτυγμένες οικονομίες, όπως η ιταλική, η γαλλική και σε τελική ανάλυση η γερμανική. Προς όφελος, υποτίθεται, μιας θολής μελλοντικής ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας, στην ουσία προς όφελος της δικτατορίας των πιστωτών!» (από άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ: «Διανύουμε το τέλος της κυριαρχίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου παγκοσμίως. Οι πολιτικές ηγεσίες δεν θέλουν να το παραδεχθούν, διότι τότε θα είναι σαν να αποχωρούν. Κι όμως, το πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας είναι πολιτικό πρόβλημα. Η πολιτική λιτότητας που επιχειρούν οι χρεωκοπημένες ηγεσίες να επιβάλουν στις κοινωνίες οδηγεί την οικονομία ακόμη βαθύτερα στην κρίση. Η κρίση χρεών μετατρέπεται σε κρίση ανάπτυξης, δηλαδή σε επιβράδυνση και τελικά ύφεση.(...) Η κρίση και η ύφεση μπορεί να ενεργοποιήσουν ενδιάθετες κοινωνικές δυνάμεις και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις εναλλακτικών πολιτικών σχεδίων, έξω από την "ήπειρο του νεοφιλελευθερισμού"» (από το κύριο άρθρο στην ΑΥΓΗ).

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ: «Ο πρωθυπουργός θα αναδείξει τις διαφορές του ΠΑΣΟΚ από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, υποστήριζαν χτες κυβερνητικά στελέχη» (η καταγραφή στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ «ΤΑΞΗ»: «Καλό όμως είναι να είμαστε όλοι "ψυλλιασμένοι" κατά το επόμενο διάστημα γιατί σε αυτή τη χώρα έχουν συμβεί απίθανα πράγματα και σοβαρές απάτες στο όνομα του σοσιαλισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εθνικής κυριαρχίας και άλλων ψευδωνύμων επιδιώξεων. Η μάχη που δίνεται και θα δοθεί το επόμενο διάστημα θα κρίνει το μέλλον της χώρας, αλλά και το αν θα επιβιώσει ή όχι ένα άρρωστο, διαπλεκόμενο σύστημα εξουσίας. Αν τα σκοτεινά συμφέροντα και οι φορείς τους τα καταφέρουν να μείνουν τα πράγματα "ως έχουν", θα μας στείλουν στη δραχμή και στο περιθώριο της Ευρώπης» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λαϊκή αφύπνιση - αντεπίθεση για τη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εφιάλτης νέων μέτρων εν όψει

ΕΘΝΟΣ: Αγριο ψαλίδι

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «Η χώρα προχωράει» προς τον γκρεμό

ΑΥΡΙΑΝΗ: Βαράνε κανόνι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Λουτρό αίματος» στις αγορές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Ξηλώνεται» η συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας

Η ΑΥΓΗ: Καταρρέει ο νεοφιλελευθερισμός

Ο ΛΟΓΟΣ: Ο κόσμος «καίγεται» και αυτοί... χτενίζονται

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρεις χώρες απειλούν το Β' δάνειο

ΤΑ ΝΕΑ: Η Εφορία προειδοποιεί και απειλεί

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στο ΙΚΑ βάζουν και το Επικουρικό της ΕΥΔΑΠ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Οι «πολίτες» του facebook

«Για καλό... ...και για κακό, ο εγκέφαλος και η τσέπη του facebook, ο Πίτερ Τιλ, 43 ετών, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ξεκινά το προσεχές έτος το πιο φιλόδοξο σχέδιό του: την ίδρυση μιας υπερπόντιας χώρας, εκεί κάπου "στο τέλος της γης και στη γη της αρχής", όπως έγραφε ο ποιητής Λόρενς Φερλινγκέτι. Με μικρές πλωτές πόλεις που θα είναι αγκυροβολημένες 200 μίλια στα ανοιχτά του Σαν Φρανσίσκο και θα μπορούν να φιλοξενήσουν εκατομμύρια «πολίτες» έως το 2050. Και εκεί, σε αυτά τα πλωτά κοινωνικά εργαστήρια, ο Πίτερ Τιλ ελπίζει να βρει επιτέλους την ασφάλεια που δε βρήκε στον υπόλοιπο κόσμο, εφαρμόζοντας το κοινωνικό πείραμά του: μια κοινωνία ακραιφνώς φιλελεύθερη, χωρίς κοινωνική πρόνοια, χωρίς ελάχιστο εγγυημένο μισθό, χωρίς πολιτική, χωρίς κανόνες και νόμους. Οι "βάρβαροι" μπορεί μεν να βρίσκονται προ των πυλών, αλλά δεν διαθέτουν ναυτικό ακόμη

Η "εξέγερση" για το youtube

(...) Η εξέγερση έχει μεταμορφώσει όμως και πόλεις σαν τη Χομς, που οι κάτοικοί τους παλιότερα δεν ενδιαφέρονταν καθόλου για την πολιτική. Κάθε βράδυ οι συγκρούσεις εδώ ξαναρχίζουν. Πριν από λίγες ημέρες, 200 άτομα διαδήλωσαν μπροστά στο ξενοδοχείο "Σαφίρ" (...) "Δεν ανησυχούμε για την ασφάλειά μας", είπε ένας διαδηλωτής. Η διαδήλωση ήταν μικρή και μέχρι να φτάσουν τα λεωφορεία με τους άνδρες της ασφάλειας προλάβαινε να διαλυθεί. Ανθρωποι των διαδηλωτών βρίσκονταν έξω από τα αστυνομικά τμήματα και θα έδιναν αμέσως σήμα. Ο σκοπός της διαδήλωσης ήταν συμβολικός: να "ανεβούν" βίντεο στο YouTube» (τα αποσπάσματα από τα ΝΕΑ)

Η διαμαρτυρία χωρίς «διά ταύτα»

«Οι πομπώδεις εξαγγελίες της κυβέρνησης για δήθεν μεγάλες αλλαγές και εκσυγχρονισμό στην Παιδεία αποδεικνύονται, μέρα με τη μέρα, ένα επικοινωνιακό προπέτασμα καπνού για να περάσουν τα πιο ακραία μέτρα που θα οδηγήσουν στην ακόμα πιο βαθιά απαξίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και θα καταργήσουν και εκείνα τα λίγα εναπομείναντα στοιχεία της δωρεάν Παιδείας. Η προχειρότητα, η ανοργανωσιά, η ανευθυνότητα και η αυθαιρεσία, με την οποία χειρίζεται η κυβέρνηση αυτόν τον νευραλγικής σημασίας τομέα δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για "καυτό" φθινόπωρο, και για ταλαιπωρία μαθητών και γονέων» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ