ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Τα μέτρα σε βάρος των συνταξιούχων δεν έχουν τελειωμό

Η κυβερνητική επέλαση στα ήδη «χτυπημένα» εισοδήματα χιλιάδων συνταξιούχων της χώρας (κατάργηση επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας, 5ετές πάγωμα των συντάξεων, κλπ.) συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ετσι, μετά την επιβολή του νέου αυξημένου χαρατσιού τύπου ΛΑΦΚΑ από την 1η του Αυγούστου, την επιβολή νέων αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή του ΕΚΑΣ από το οποίο εκτιμάται ότι πάνω από 15.000 συνταξιούχοι θα αποκλειστούν, έρχεται από την 1η του Σεπτέμβρη και η επιβολή της «ειδικής εισφοράς» για όλες τις επικουρικές συντάξεις.

Συγκεκριμένα, από την 1η του Σεπτέμβρη επιβάλλεται «ειδική εισφορά» για όλες τις επικουρικές συντάξεις που είναι πάνω από 300 ευρώ το μήνα. Η «εισφορά» αυτή, δηλαδή η μείωση των επικουρικών, θα είναι:

3% για τις συντάξεις 300 μέχρι 350 ευρώ.

4% για τις συντάξεις 351 μέχρι 400 ευρώ.

5% για τις συντάξεις 401 μέχρι 450 ευρώ.

6% για τις συντάξεις 451 μέχρι 500 ευρώ.

7% για τις συντάξεις 501 μέχρι 550 ευρώ.

8% για τις συντάξεις 551 μέχρι 600 ευρώ.

9% για τις συντάξεις 601 μέχρι 650 ευρώ.

10% για τις συντάξεις πάνω από 651 ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ καταγγέλλει ότι «οι συνταξιούχοι, όπως άλλωστε οι εργαζόμενοι, οι μικροί ΕΒΕ και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο της κυβέρνησης προκειμένου να πάρει απ' αυτούς και να τα δώσει στο μεγάλο κεφάλαιο. Για άλλη μια φορά αυτή η πολιτική επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση των νέων κλιμακίων του ΕΚΑΣ. Τι κι αν έχει λεηλατήσει τις συντάξεις μας (πάγωμα για πέντε χρόνια, χαράτσια τύπου ΛΑΦΚΑ και τα άλλα γνωστά) η κυβέρνηση θεωρεί ότι είμαστε πλούσιοι και κόβει από χιλιάδες συναδέλφους τα ψίχουλα του ΕΚΑΣ».

Η Ομοσπονδία καλεί τους συνταξιούχους «να βγουν στον αγώνα μέσα από τα σωματεία τους, μαζί με τους εργαζόμενους και την Ομοσπονδία για να ανατρέψουμε αυτή τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική να αλλάξουν οι συσχετισμοί προς όφελος δικό μας και των παιδιών μας. Οι αυταπάτες έχουν τελειώσει προ πολλού».

Λάρισα: Καταγγέλλουν τις περικοπές στο ΕΚΑΣ

«Οι συνταξιούχοι τα έχουμε όλα πληρωμένα, δεν χρωστάμε τίποτα. Θα παλέψουμε για τον εαυτό μας, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας. Την καπιταλιστική κρίση να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν, όχι οι συνταξιούχοι!».

Αυτά τονίζει η διοίκηση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Λάρισας σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλοντας την απόφαση τη κυβέρνησης να κόψει από χιλιάδες συνταξιούχους ακόμα και τα ψίχουλα του ΕΚΑΣ.

«Η καπιταλιστική κρίση» - επισημαίνει η ανακοίνωση - «και τα όσα επιφέρει, αντιμετωπίζονται με μέτρα που "βγάζουν και από τη μύγα ξίγκι". Θα προσπαθήσουν να περάσουν από φωτιά και σίδερο τους λαούς για να προστατέψουν τα μεγάλα μονοπώλια. Συνταξιούχοι των 630 ευρώ καλούνται να πληρώσουν διπλάσια λεφτά το χειμώνα για πετρέλαιο θέρμανσης, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, φάρμακα».

Και καταλήγει: «Σ' αυτή την πολιτική, που θέτει ακόμα και ζήτημα επιβίωσης για τους συνταξιούχους, δεν πρέπει να υπάρξει άλλη ανοχή. Είναι ανάγκη, μαζί με τους εργαζόμενους, να παλέψουμε ενάντια στις επιδοματικές πολιτικές. Θα απαιτήσουμε μισθούς και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να μην περάσουν οι αντιλαϊκές πολιτικές, με προοπτική την ανατροπή».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΦΟΡΜΠΛΑΣΤ»
Συγκέντρωση στο εργοστάσιο και παράσταση διαμαρτυρίας

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ
Δυναμική απάντηση στην αντεργατική επίθεση και την τρομοκρατία της εργοδοσίας, που στηρίζεται από την πολιτική της κυβέρνησης και των μηχανισμών του κράτους, έδωσαν χτες το πρωί οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της «ΦΟΡΜΠΛΑΣΤ» στον Ασπρο του Κιλκίς. Συμμετείχαν αποφασιστικά στη στάση εργασίας που είχε κηρύξει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας και στην περιφρούρηση της κινητοποίησης, πραγματοποιώντας συγκέντρωση από τις 5.30 τα χαράματα στην πύλη του εργοστασίου. Στη συνέχεια, μετά τις 8 το πρωί, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα του ΟΑΕΔ στη Γουμένισσα και στα γραφεία του ΣΕΠΕ στο Κιλκίς, που κάνουν πλάτες στην εργοδοσία, για να συνεχίζει ανενόχλητη την αντεργατικής της επίθεση.

Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση αρνείται να πληρώσει τα δεδουλευμένα που οφείλει στους εργαζόμενους εδώ και πολλούς μήνες, ενώ την ίδια ώρα προχώρησε σε προσλήψεις νέου προσωπικού. Το ΣΕΠΕ, αντί να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων που προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, υιοθετεί την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας. Ετσι, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, χτες οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ τους δήλωναν πως η επιχείρηση πρέπει να δουλέψει για να τους πληρώσει, άρα έπρεπε να προσλάβει νέο προσωπικό, εφόσον βρίσκεται σε εξέλιξη επίσχεση εργασίας από το παλιό.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν, για άλλη μια φορά, τα στελέχη του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας και του ΠΑΜΕ που πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα για την απόκρουση της εργοδοτικής επίθεσης.

Κάλεσαν τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν τον αγώνα και να δώσουν προοπτική, συντονίζοντας την πάλη τους με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων και χώρων δουλειάς που δέχονται ανάλογη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη που θα γίνει το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.

ΚΡΗΤΗ
Εργατικό ατύχημα στο λιμάνι του Ηρακλείου

Ενας ακόμη εργάτης στο λιμάνι του Ηρακλείου κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του την ώρα του μεροκάματου, αυξάνοντας τον κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων στο νομό και συνολικά στην Κρήτη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 51χρονο λιμενεργάτη, ο ποίος τραυματίστηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής, στο Λιμάνι του Ηρακλείου κατά την διάρκεια φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων από Φ/Γ πλοίο.

Το περιστατικό συνέβη όταν ακόμα για αδιευκρίνιστους λόγους κιβώτια που μεταφέρονταν με γερανό έπεσαν με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του λιμενεργάτη. Αμέσως, ο 51χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ» Νοσοκομείο, όπου από τις εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι έχει υποστεί κάταγμα λεκάνης και κάταγμα του δεξιού του χεριού. Να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τους γιατρούς η κατάσταση καθημερινά παρουσιάζει βελτίωση χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα μπορέσει να γυρίσει άμεσα στη δουλειά του αφού θα απαιτηθεί χρόνος για αυτό. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ