ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Σήμερα η απεργιακή μάχη με αιχμή την υπεράσπιση των ΒΑΕ

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις:

  • Αθήνα, 11 π.μ., πλατεία Κλαυθμώνος
  • Θεσσαλονίκη, 9 π.μ., πλατεία Αριστοτέλους (μπροστά από το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς»)
  • Ηράκλειο Κρήτης, 10 π.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο

Μέλλον χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης στον κλάδο
Μέλλον χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης στον κλάδο
Μια ιδιαίτερα σημαντική μάχη δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια, στις ταβέρνες, στις καφετέριες, συνολικά στον επισιτισμό και τουρισμό στη χώρα, που πραγματοποιούν 24ωρη απεργία με αιχμή την υπεράσπιση των ΒΑΕ.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος. Μπροστάρη και οργανωτή αυτής της μάχης οι εργαζόμενοι στον κλάδο έχουν τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ που με αμείωτη ένταση όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και σήμερα από τα χαράματα με την ίδια ένταση θα δώσουν τη μάχη της περιφρούρησης.

Η προετοιμασία της απεργίας στην Αθήνα ολοκληρώθηκε χτες - μετά από πολλές μέρες εξορμήσεων και περιοδειών σε δεκάδες χώρους δουλειάς, συζητήσεων με εκατοντάδες εργαζόμενους - με εξορμήσεις στις επιχειρήσεις κέτερινγκ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», στο ξενοδοχείο «ΝΟΒΟΤΕΛ» στην Αθήνα, καθώς και σε ξενοδοχεία του Πειραιά και στο καζίνο της Πάρνηθας. Την περασμένη Κυριακή το ταξικό κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας οργάνωσε μια μαζική εξόρμηση στα καταστήματα εστίασης στην Πλάκα, το Μοναστηράκι και το Θησείο. Ιδιαίτερα θερμή μάλιστα ήταν η υποδοχή (χειροκροτήματα, δηλώσεις συμπαράστασης κλπ) που τους επιφύλαξαν πολλοί πελάτες σε διάφορα καταστήματα κατά τη διάρκεια της εξόρμησης.

Από τη μαζική εξόρμηση που οργάνωσε το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας την περασμένη Κυριακή σε καταστήματα στην Πλάκα, το Θησείο και το Μοναστηράκι
Από τη μαζική εξόρμηση που οργάνωσε το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας την περασμένη Κυριακή σε καταστήματα στην Πλάκα, το Θησείο και το Μοναστηράκι
Με τη σημερινή τους απεργία οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο στέλνουν αποφασιστικό μήνυμα οργάνωσης και πάλης κόντρα και ενάντια στο αδηφάγο τουριστικό κεφάλαιο που τα θέλει όλα: εργαζόμενους δούλους, με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα, χωρίς σταθερή δουλειά. Στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση που σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε βάρβαρο αντεργατικό αίτημα των μεγαλοξενοδόχων και επιχειρηματιών του τουρισμού, μετατρέποντας τη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους σε κόλαση.

Στη Θεσσαλονίκη

Με στόχο η επιτυχία της σημερινής απεργίας να γίνει υπόθεση κάθε εργαζόμενου στον κλάδο, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής πραγματοποίησε πανεξόρμηση σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα της περιοχής. Μετέφερε το κάλεσμα οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα σε εκατοντάδες εργαζόμενους του κλάδου και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει σήμερα στις 9 το πρωί στη συμβολή της Πλατείας Αριστοτέλους με την οδό Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στους δρόμους της πόλης.

Μέσα από την πολυήμερη πανεξόρμηση, που κορυφώθηκε το Σαββατοκύριακο με εξορμήσεις σε ξενοδοχεία της Πιερίας και της Χαλκιδικής και χτες με εξορμήσεις σε ξενοδοχεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης, σε αλυσίδες επισιτιστικών καταστημάτων και στο Εμπορικό Κέντρo «Cosmos», αναδείχθηκε η διάθεση των εργαζομένων να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα για την υπεράσπιση του θεσμού των ΒΑΕ, για την απόκρουση συνολικά της επίθεσης που εξελίσσεται στο σύνολο των δικαιωμάτων του. Αυτή η διάθεση των εργαζομένων εκφράστηκε και με τις δεκάδες νέες εγγραφές στο σωματείο, αλλά και μέσα από την πλούσια συζήτηση και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε.

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων σε ξενοδοχεία και χώρους εστίασης οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον επισιτισμό - τουρισμό στο Ηράκλειο καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση, που έχει οριστεί στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ χτες το πρωί κορύφωσαν αυτή τη δράση τους με περιοδεία στο ξενοδοχείο «LAGUNA» στην περιοχή Χερσόνησος Ηρακλείου ενημερώνοντας και καλώντας τους συναδέλφους τους στην απεργία και απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Για το λόγο αυτό ήρθαν αντιμέτωποι με την εργοδοσία του ξενοδοχείου και μάλιστα τον υποδιευθυντή, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και αντιπρόεδρο του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Νίκο Βλασιάδη ο οποίος μαζί με τον διευθυντή του ξενοδοχείου εξαπέλυσαν επίθεση στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα, τους επιτέθηκαν λέγοντάς τους ότι βρίσκονται παράνομα στο χώρο, αφού δεν ζήτησαν την άδεια τους πρώτα, καθώς και ότι αν δεν απομακρυνθούν θα καλέσουν την αστυνομία.

Αναφέρουμε ότι στα ξενοδοχεία της συγκεκριμένης εταιρείας στο Ηράκλειο οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι τουλάχιστον για δυο μήνες και καταπατιέται κάθε δικαίωμα που προβλέπεται από τη συλλογική σύμβαση.

Η νέα επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ με πρωτεργάτη τον συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ , ο οποίος να αναφέρουμε είναι συστηματικά απεργοσπάστης, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τον απεργοσπαστικό και αντεργατικό ρόλο του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, που σκοπεύει στο «μπλοκάρισμα» της δυναμικής αγωνιστικής δράσης που αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο. Και αυτό γιατί όλοι μαζί, μεγαλοξενοδόχοι και το σινάφι τους, οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι και τα συνδικαλιστικά τους δεκανίκια, όσο ισχυροί και αν εμφανίζονται, τρέμουν μπροστά στην ταξική ενότητα, στη δύναμη της εργατικής αλληλεγγύης.

Θέλουν με κάθε τρόπο να κόψουν τις «ενοχλητικές» φωνές και τους «ενοχλητικούς» εργαζόμενους που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ίδιων και των συναδέλφων τους, μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση της πάλης μέσα τους χώρους δουλειάς.

Σε άλλες περιοχές της χώρας

Στη Ρόδο, οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου θα δώσουν από νωρίς το πρωί τη μάχη της περιφρούρησης στα ξενοδοχεία. Η απεργιακή αυτή αναμέτρηση θα κορυφωθεί με συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Στην Κέρκυρα, οι δυνάμεις του κλάδου οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο ΙΚΑ.

Στη Λάρισα, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.

Τέλος, στην Κω, η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί στις 9.30 το πρωί στο ΙΚΑ. Ενώ κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και συμπαράστασης στην απεργιακή συγκέντρωση απευθύνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ