ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για τα νέα αντικομμουνιστικά μέτρα στη Σλοβακία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τα νέα αντικομμουνιστικά μέτρα στη Σλοβακία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα αντικομμουνιστική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη φορά στη Σλοβακία. Με νόμο από την 1η Σεπτέμβρη θα διώκεται ποινικά και θα τιμωρείται με έξι μήνες έως τρία χρόνια φυλάκιση "όποιος αρνείται να δεχτεί ή προσπαθεί να δικαιολογήσει τα εγκλήματα του καθεστώτος που βασίζονται στην κομμουνιστική ιδεολογία".

Τα απανωτά κρούσματα αντικομμουνισμού, σε ολοένα και περισσότερες χώρες της ΕΕ, οι προσπάθειες να ανακηρύξουν την 23η Αυγούστου ως μέρα εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό, αποτελούν πειστήριο ότι η συκοφαντική αντικομμουνιστική υστερία είναι αποφασισμένη και δρομολογημένη από την ΕΕ και την αστική τάξη σε κάθε χώρα.

Η ένταση του αντικομμουνισμού αποτελεί αναγκαίο συμπλήρωμα των αντεργατικών μέτρων που παίρνει το κεφάλαιο σε συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων και βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης. Ανησυχεί τους κεφαλαιοκράτες ότι πλατύτατες λαϊκές δυνάμεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες νοσταλγούν το σοσιαλισμό που γνώρισαν, μπροστά στα αδιέξοδα του καπιταλισμού, την ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την κατάργηση εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Ομως οι κεφαλαιοκράτες ανησυχούν διπλά, γιατί οι κομμουνιστές, παρά τις δυσκολίες, πρωτοστατούν στην οργάνωση των λαϊκών αγώνων, αναδεικνύοντας την ανάγκη ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο ΚΚ Σλοβακίας και θα πρωτοστατήσει για να δυναμώσει η πίεση, ώστε να παρθούν πίσω τα αντικομμουνιστικά μέτρα και να σταματήσουν οι διώξεις στη Σλοβακία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, να δυναμώσει η πάλη για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΧΙΛΗ
Λαϊκή πανστρατιά παρά τις άμεσες κυβερνητικές απειλές

Από τις διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών
Από τις διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Με αυταρχισμό και καταστολή, τη μόνιμη «κυβερνητική μέθοδο», ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα τη 48ωρη γενική απεργία, που εκτυλίσσεται σε πραγματικό λαϊκό ξεσηκωμό. Η κυβέρνηση μάλιστα κάνει ένα ακόμη βήμα, δηλώνοντας ότι εξετάζει την εφαρμογή του «νόμου για την ασφάλεια» έναντι της απεργίας και των κινητοποιήσεων που ήδη έχουν ανακοινωθεί.

«Η κυβέρνηση θα εκτιμήσει ανάλογα τις συνθήκες που θα επικρατήσουν και το επίπεδο της βίας» για την «εξασφάλιση της ηρεμίας» στη χώρα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αντριου Τσάντγουικ και δίνοντας το στίγμα τού τι πρόκειται να ακολουθήσει τόνισε εν κατακλείδι: «Η απεργία είναι παράνομη και εντελώς αδικαιολόγητη».

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργατών - CUT, Αντρές Μαρτίνες, τόνισε ότι η απεργία έχει ανακοινωθεί εδώ και μήνες και ότι, παρά την «ευημερία» και την «καλή μακροοικονομική εικόνα της χώρας» που παρουσιάζουν οι διάφορες μετρήσεις και στατιστικές, οι αριθμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 13%, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς εργασίας, αλλά επισήμως παραμένει κολλημένη στο 8%. Ενας στους οκτώ εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, ενώ στο σύνολο των οκτώ εκατομμυρίων που είναι το εργατικό δυναμικό, 1,8 εκατομμύρια - σχεδόν το 1/4 - αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές.

Το κρίσιμο για την αξιολόγηση της στάσης της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η 48ωρη απεργία, αλλά το γεγονός ότι έχει εξελιχθεί σε πανστρατιά, καθώς πάνω από 80 λαϊκές οργανώσεις, φοιτητικές ενώσεις και συνδικάτα έχουν δηλώσει συμμετοχή και υπό το πρίσμα του φοιτητικού ξεσηκωμού που έχει συμπληρώσει πάνω από τρεις μήνες και απαιτεί Δωρεάν Δημόσια και Ποιοτική Παιδεία και των πρόσφατων απεργιών στο ορυχείο χαλκού της Εσκονσίδα. Η απεργία έχει διευρύνει πολύ τη βάση της και έχει ριζοσπαστικοποιήσει και τα αιτήματά της: απαιτεί την κατάργηση του υπάρχοντος συντάγματος της Χιλής, σύνταγμα που επιβλήθηκε από τη χούντα του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973 - '90), ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ριζική μεταρρύθμιση του Εργατικού Δικαίου, δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και την Υγεία και θέσπιση νόμων που να κατοχυρώνουν τη λαϊκή βούληση.

ΣΕΡΒΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Οροι της Μέρκελ για ένταξη στην ΕΕ

BΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στην πρώτη της επίσκεψη στη Σερβία μετά τη σύλληψη του ε.α. στρατηγού των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, φωτογράφισε χτες, εμμέσως πλην σαφώς, την κατηγορηματική απαίτηση του Βερολίνου να αναγνωρίσει η Σερβία την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου προτού ενταχθεί στην ΕΕ.

Οπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή της με τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, η Γερμανία «επιθυμεί» μεν «τη Σερβία στην ΕΕ διότι πιστεύει ότι εκεί είναι η θέση της», «αλλά» θα πρέπει προηγουμένως το Βελιγράδι να ξαναρχίσει το διάλογο με το Κοσσυφοπέδιο που πρέπει να οδηγήσει στην πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων «των δύο χωρών». Επίσης, να επιτρέψει στην ευρω-ενωσιακή αποστολή στο προτεκτοράτο (EULEX) «να δουλέψει σε όλες τις περιοχές» (σ.σ. εννοεί και αυτές όπου κατοικούν Σέρβοι στο βόρειο, κυρίως, Κοσσυφοπέδιο), αλλά και να καταργήσει (σ.σ. η Σερβία) όλες τις παράλληλες δομές στις σερβοκατοικούμενες περιοχές του προτεκτοράτου και να μη δημιουργήσει νέες...

Ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, απ' την άλλη, απάντησε πως το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου «είναι πολύ σύνθετο» και πως η Σερβία «δεν επιθυμεί να φέρει στην ΕΕ μία νέα σύγκρουση». Ωστόσο, επέρριψε την ευθύνη για τη νέα όξυνση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στην κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών κατηγορώντας την πως έχει σαν προφανή στρατηγική «να αλλάξει την κατάσταση στο έδαφος με μονομερείς ενέργειες». Η Σερβία, είπε ο Τάντιτς, θέλει συνέχιση του διαλόγου και όχι πάγωμα της σύγκρουσης, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του «δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο και αναζητεί συμβιβαστική λύση» που θα είναι ταυτόχρονα «πρακτική και με την οποία θα διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια όλων των λαών της περιοχής».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΜΙΚ ΣΤΡΟΣ - ΚΑΝ
«Τέλος» της διώξης για βιασμό

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Βιάζομαι να επιστρέψω στην Γαλλία. Εκεί θα μιλήσω και θα δώσω όλες τις απαιτούμενες εξηγήσεις» δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν αμέσως μετά την έξοδό του από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν, όπου ο δικαστής είχε ανακοινώσει την απόφασή του να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του.

Πάντως, ο Ντομινίκ Στρος - Καν μπορεί να βιάζεται να επιστρέψει, ωστόσο ο δικαστής Μάικλ Ομπους, τόνισε κατά την ανάγνωση της απόφασής του, ότι οι δικηγόροι της Ντιαλό έχουν δικαίωμα έφεσης της απόφασης ενώ δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν, εάν ο Στρος-Καν θα πάρει άμεσα το διαβατήριό του, συνεπώς εάν θα μπορεί να ταξιδέψει εκτός ΗΠΑ.

ΡΩΣΙΑ
Νέα παρέμβαση στα εσωτερικά των πολιτικών κομμάτων

Μια ακόμη παρέμβαση στην εσωτερική ζωή των πολιτικών κομμάτων της Ρωσίας σχεδιάζει ο πρωθυπουργός της χώρας, Β. Πούτιν. Συγκεκριμένα, κάλεσε το κυβερνητικό κόμμα «Ενιαία Ρωσία», του οποίου ηγείται και το οποίο έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, να προωθήσει νομοθετικές αλλαγές που θα κάνουν υποχρεωτική για όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας τη διεξαγωγή προκαταρκτικών εκλογών για τον καθορισμό των υποψηφίων του κάθε κόμματος στις βουλευτικές και τοπικές εκλογές.

Την αντίθεσή του με τη νέα επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων πολιτικών κομμάτων και στον τρόπο με τον οποίο αυτά επιλέγουν τους υποψηφίους τους στις εκλογές, εξέφρασε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Οπως δήλωσε ο Ι. Μέλνικοφ, Α` αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, «δεν είναι μυστικό πως στη χώρα μας η δημοκρατία παρουσιάζει έλλειψη, ωστόσο μια τέτοια επίθεση στις παραδόσεις και στα καταστατικά ντοκουμέντα των άλλων κομμάτων δεν αποτελεί τελειοποίηση της νομοθεσίας, αλλά επιβολή της μιας άποψης στους άλλους». Ο Ι. Μέλνικοφ κατηγόρησε τον Πούτιν ότι επιδιώκει να επιβάλει «δυτικά πρότυπα», που είναι ξένα και βλαβερά για την πολιτική ζωή της Ρωσίας.

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη πρόταση δεν αποτελεί τη μοναδική παρέμβαση στην πολιτική ζωή της χώρας. Στη Ρωσία λειτουργεί αντιδημοκρατικό πολιτικό σύστημα, στη βάση του οποίου οι ρωσικές αρχές έχουν αρνηθεί 6 φορές τη νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΕΚΚ), με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του κόμματος από τις εκλογές όλων των επιπέδων.


Ι. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ