ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σχεδιασμός και οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς

Πανελλαδικές πολύμορφες παρεμβάσεις οργανώνουν αύριο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Χρηματοπιστωτικό με αφορμή τη συγχώνευση των Αλφαμπανκ - Γιούρομπανκ

Να αναδειχθεί ο πραγματικός αντεργατικός χαρακτήρας των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο και να πειστούν οι εργαζόμενοι ότι μπορούν να απαντήσουν αποτελεσματικά με οργανωμένο ταξικό αγώνα και αλληλεγγύη στην επίθεση που δέχονται. Στην κατεύθυνση αυτή δίνουν τη μάχη οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο, όπως τονίστηκε και στη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής με αφορμή τη διαδικασία συγχώνευσης των Αλφαμπανκ - Γιούρομπανκ, που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες. Στο πλαίσιο αυτό το σωματείο καλεί σε συμμετοχή στις πολύμορφες παρεμβάσεις που θα οργανώσουν αύριο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Χρηματοπιστωτικό και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη.

Εισηγητικά και στις τοποθετήσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων σε διάφορες τράπεζες επισημάνθηκε ότι η αναγγελθείσα συγχώνευση συνοδεύεται από ιδεολογήματα μέσω των οποίων οι τραπεζίτες και οι δυνάμεις του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι είναι προς όφελός τους. Ομως η ίδια η εμπειρία διδάσκει ότι η συγχώνευση δε γίνεται για το καλό όλων. Οπου έχουν γίνει συγχωνεύσεις, μέχρι σήμερα, έχουν χτυπηθεί συνολικά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Από τη σημερινή συγχώνευση εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών περί τα 650 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας. Από αυτά τα 350 εκατομμύρια θα προέλθουν από τη μείωση του λεγόμενου μισθολογικού κόστους. Μεταξύ άλλων αυτό σημαίνει και μείωση των θέσεων εργασίας.

Παράλληλα με τη συγχώνευση η επίθεση στους εργαζόμενους όλου του κλάδου εκφράζεται με καταργήσεις επιδομάτων, μειώσεις στο σύνολο των αποδοχών, εφαρμογή μορφών εργασιακής εφεδρείας και άλλα. Την επίθεση αυτή, τονίστηκε, στηρίζει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός και πρέπει να αποκαλύπτεται συνεχώς ο ρόλος του.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, υπογραμμίστηκε η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα των εργαζομένων μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς. Ενας από τους στόχους του αγώνα είναι να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες των συγχωνεύσεων. Να μπουν εμπόδια στην εφαρμογή των αντεργατικών σχεδιασμών και ταυτόχρονα ο αγώνας αυτός να συμβάλλει στην κατανόηση ότι αποτελεί μονόδρομο η οργάνωση της πάλης για την ανατροπή συνολικά αυτών των πολιτικών και των φορέων τους, του ίδιου του καπιταλισμού. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η μάχη για συντονισμό της αγωνιστικής δράσης μεταξύ των διάφορων κλάδων των εργαζομένων, για έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη σε κάθε αγώνα που δίνεται.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Απεργιακή αναμέτρηση με ευρύτερη σημασία

Τον αγώνα των εργαζομένων σε τρόφιμα - ποτά στηρίζει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας

Με καθημερινές εξορμήσεις και συζητήσεις εργάτη τον εργάτη, η ταξική Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών εντείνει τη δραστηριότητά της για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας, στις 13 και 14 Σεπτέμβρη, που έχει προκηρύξει για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ο αγώνας του κλάδου για την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών ΣΣΕ αποκτά ξεχωριστή σημασία, μετά και την εκφρασμένη πρόθεση κυβέρνησης, τρόικας και μεγαλοεργοδοσίας να προχωρήσουν στην κατάργηση της υπογραφής κλαδικών συμβάσεων και τη σταδιακή μετατροπή τους σε ατομικές. Πρόκειται για μια μάχη που δεν αφορά «στενά» μόνο τους εργαζόμενους ενός κλάδου, αλλά το σύνολο των εργαζομένων, το σύνολο της εργατικής τάξης, διότι, ακριβώς, η κατάργηση των συμβάσεων δεν «ξεχωρίζει» τους κλάδους, δεν «ξεχωρίζει» τους εργαζόμενους. Αφορά όλους το ίδιο. Ετσι ο αγώνας που δίνεται στον κλάδο των τροφίμων - ποτών βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ευρύτερης αναμέτρησης με την πολιτική του κεφαλαίου και η επιτυχία αυτής της απεργιακής μάχης μπορεί και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, όλων των κλάδων.

Χτες έγιναν εξορμήσεις στα εργοστάσια του κλάδου ΜΕΒΓΑΛ, ΥΦΑΝΤΗΣ, ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ, ΠΕΠΣΙ (Κορωπίου), ΑΓΝΟ, «Ελληνικοί Φούρνοι», ΜΠΙΝΓΚΟ και ΝΗΡΕΑΣ. Σήμερα, οι εξορμήσεις και οι συζητήσεις με τους εργαζόμενους συνεχίζονται στα εργοστάσια ΕΛΜΠΙΣΚΟ, ΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΝΙΚΑΣ, ΠΕΠΣΙ (Οινόφυτα) και στην ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ Σχηματαρίου. Ο στόχος της ταξικής Ομοσπονδίας είναι κάθε εργάτης να γίνει μπροστάρης της μάχης, να συμμετάσχει δραστήρια και ενεργά όχι μόνο στην ίδια την απεργία, αλλά και στην οργάνωση και την περιφρούρησή της. Μόνον έτσι ο κάθε τόπος δουλειάς μπορεί να γίνει φρούριο του αγώνα και κάστρο αντίστασης.

Απεργία στον «Κατσέλη»

Στο μεταξύ, σήμερα πραγματοποιείται 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην εταιρεία ΚΑΤΣΕΛΗΣ, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου των Εργαζομένων της επιχείρησης, απαιτώντας την άμεση καταβολή δεδουλευμένων δύο μηνών που τους χρωστάει η εταιρεία. Η απεργία αποφασίστηκε μετά από συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι με την εργοδοσία, όπου και δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη. Να σημειωθεί, δε, πως σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, η Ομοσπονδία θα έχει συνάντηση με το ΣΕΒ, όπου θα συζητηθεί η μία απ' τις τέσσερις συνολικά συμβάσεις που υπογράφει η Ομοσπονδία.

Στηρίζει και η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Μετά την Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζομένων στα τρόφιμα - ποτά και σημειώνει την ανάγκη να στηριχτεί «με κάθε τρόπο και μέσο». «Ο αγώνας των εργαζομένων στα τρόφιμα - ποτά για υπογραφή σύμβασης - σημειώνει σε ανακοίνωσή της - ανοίγει δρόμους και σε άλλους κλάδους. Αυτός ο αγώνας είναι όλων των εργατών και πρέπει να στηριχτεί με έμπρακτη αλληλεγγύη από την εργατιά σε όλη τη χώρα».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ - ΥΓΕΙΑ
Ατόφιος ο χαρακτήρας ανατροπών

Με ατόφια τα σχέδια κατεδάφισης των τελευταίων δομών πρόνοιας καθώς και τη διεύρυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα δημόσια νοσοκομεία εγκρίθηκε χτες απ' το Υπουργικό Συμβούλιο και στη δεύτερη ανάγνωσή του το σχέδιο νόμου: «Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Ενταξη των Κ.Α.Φ.Κ.Α. στο Ε.Σ.Υ. για την παροχή υπηρεσιών Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης - Σύσταση ενιαίου Εθνικού Μητρώου δικαιούχων επιδομάτων και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με το σχέδιο συγχωνεύονται ή καταργούνται οι περισσότερες απ' τις 94 δομές Πρόνοιας, εκ των οποίων τα 7 Κέντρα Αποθεραπείας, Φροντίδας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) - με τα 600 κρεβάτια - εντάσσονται στα δημόσια νοσοκομεία. Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρηθεί η κάλυψη των αναγκών αποκατάστασης αναπήρων και τραυματιών ή αρρώστων με εγκεφαλικά, καθώς στο δημόσιο τομέα υπάρχουν μόλις 200 κρεβάτια, ενώ, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ανάγκες είναι για 2.000.

Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να εκτελούν ιατρικές πράξεις στα δημόσια νοσοκομεία, ενισχύοντας έτσι την επιχειρηματική «ολοήμερη λειτουργία» των δημόσιων νοσοκομείων. Η «παροχή» αυτή προς τους αυτοαπασχολούμενους για συμπλήρωση των αποδοχών τους αποτελεί όχημα για εκτεταμένη εφαρμογή του στα δημόσια νοσοκομεία, με ανατροπή των εργασιακών σχέσεων όλων των γιατρών και τη σύνδεση ενός μεγάλου μέρους των αποδοχών με την αποδοτικότητα. Επίσης, η «παροχή» αυτή συνδέεται και με τη διάθεση μέρους δημόσιων κρεβατιών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Βήμα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης αποτελεί και η ένταξη στην «ολοήμερη λειτουργία» και η λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων από τους πανεπιστημιακούς γιατρούς καθώς και η δυνατότητα να ιδρύονται ιδιωτικές μονάδες ημερήσιας νοσηλείας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Εντείνει τη μάχη για την υπογραφή σύμβασης

Με 24ωρη απεργία στις 11 Οκτώβρη και 3ωρες στάσεις εργασίας στις 22 Σεπτέμβρη (στην αρχή της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας), απαντούν οι εργαζόμενοι του Τύπου και του Χαρτιού στην προκλητικότητα της εργοδοσίας, απαιτώντας την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Η ταξική Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, πραγματοποίησε χτες μαζική σύσκεψη με σωματεία και σωματειακές επιτροπές με θέμα την οργάνωση των κινητοποιήσεων για την υπογραφή ΣΣΕ, όπου εκφράστηκε η αποφασιστικότητα να δοθεί δυναμικά η μάχη για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων.

«Δεν υπάρχει θέση για ολιγωρία, υποχώρηση, συναίνεση», επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Τόλης, κατά τη χτεσινή σύσκεψη και πρόσθεσε: «Οι κλαδικές ΣΣΕ, το δικαίωμα να διαπραγματευόμαστε τους όρους πώλησης της εργατικής δύναμης, τα συγκροτημένα δικαιώματα που εμπεριέχονται στις ΣΣΕ, δεν πρέπει και δεν έχουμε δικαίωμα να τα παραδώσουμε». Για να τονίσει σε άλλο σημείο: «Βάζουμε εμπόδια στην αντεργατική επέλαση, τους δυσκολεύουμε, αποκαλύπτουμε τη βαθύτερη στόχευσή τους που είναι να σωθούν όχι γενικά η οικονομία αλλά το σύστημά τους απ' την κρίση και τα καπιταλιστικά κέρδη, κάνοντας σκόνη τα δικά μας δικαιώματα. Επιβάλλουμε με το συνεχή και ανυποχώρητο αγώνα μας, υπογραφή τώρα των ΣΣΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ