ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Αντίσταση στον ακρωτηριασμό των αναπηρικών συντάξεων

Ενημερωτική συγκέντρωση - σύσκεψη αύριο Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 22 Σεπτέμβρη στη 1 το μεσημέρι

Πορεία της ΣΕΑΑΝ προς το υπουργείο Οικονομικών το Φλεβάρη του 2011
Πορεία της ΣΕΑΑΝ προς το υπουργείο Οικονομικών το Φλεβάρη του 2011
«

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης έρχονται να ξεθεμελιώσουν ό,τι άφησαν τα προηγούμενα χρόνια» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) με αφορμή τη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και την εξαγγελία της κυβέρνησης για τη σύνταξη νέου Κανονισμού Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ).

Η ΣΕΑΑΝ οργανώνει πλατιά σύσκεψη την Πέμπτη, 8 Σεπτέμβρη, 7 μ.μ., στην Ενωση Λογιστών, Κάνιγγος 27, 5ος όροφος. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί από όλους τους χώρους των ΑμΕΑ, χρονίως πασχόντων, γονέων και κηδεμόνων. Επίσης, η ΣΕΑΑΝ οργανώνει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 22 Σεπτέμβρη 2011, ώρα 1 το μεσημέρι, ενώ καλεί στο συλλαλητήριο των ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, 11 π.μ. στο Σύνταγμα.

Στην ανακοίνωσή της η ΣΕΑΑΝ επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα:

«Ολα τα μέτωπα είναι ανοικτά και ο καθένας και η καθεμία από εμάς πρέπει να πάρει θέση, πρέπει να πάρει την ευθύνη, να μετατρέψουμε την αγανάκτηση, την οργή σε πεισματική απόφαση για οργανωμένο αγώνα μέχρι τέλους για εμάς και τα παιδιά μας. Αυτοί που κατασκεύασαν τους ανάπηρους - "μαϊμού", δείγμα της σαπίλας και του εκφυλισμού του συστήματός τους, έρχονται σήμερα να τους χρησιμοποιήσουν για να κατακρεουργήσουν τα δικαιώματα των πραγματικών αναπήρων, να κτυπήσουν το θεσμό των αναπηρικών συντάξεων. Εμφανίζονται σα να μην ξέρουν τίποτα για το έγκλημα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, μήπως και με αυτό τον τρόπο δεν διαμόρφωναν τους κομματικούς μηχανισμούς και δεν διαμόρφωναν τα ποσοστά που έπαιρναν στις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις;

Ομως, την κυβέρνηση δεν την έπιασε κρίση συνείδησης και αποφάσισε να ξεμπερδέψει με τους ανάπηρους - "μαϊμού". Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και αυτοί που τους στηρίζουν μαζί με τα ΜΜΕ, με πρόσχημα τους ανάπηρους - "μαϊμού" ετοιμάζουν ένα άγριο έγκλημα ενάντια στην εργατική τάξη, τους εργαζόμενους, ενάντια στους πραγματικούς ανάπηρους και τους χρόνιους πάσχοντες. Θέλουν κυριολεκτικά να ακρωτηριάσουν και να πετσοκόψουν το θεσμό των αναπηρικών συντάξεων, των επιδομάτων, των παροχών προς τα ΑΜΕΑ. Αυτή είναι η απαίτηση της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ. Γι' αυτό θέλουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή του νέου κανονισμού διαβάθμισης της αναπηρίας, όπως μετονόμασε το ΠΑΣΟΚ, την κάρτα λειτουργικότητας της αναπηρίας, που είχε ετοιμάσει όλη την υποδομή η ΝΔ και είχε συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό έφτιαξαν τα Κέντρα Πιστοποίησης της Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) τα νέα ικριώματα για κάθε ανάπηρο και χρόνιο πάσχοντα».

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Το αγωνιστικό ριζοσπαστικό αναπηρικό κίνημα μαζί με τον ενιαίο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και νήσων έχουμε αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα αυτών των οικογενειών απαιτώντας συγκεκριμένες λύσεις, πολλές φορές με υπομνήματα, παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις. Κάθε φορά εισπράτταμε κατανόηση, συμπάθεια, δήλωση από πλευράς του υπουργείου "ότι ναι, κάτι πρέπει να κάνουμε". Ετσι και στις 4 Ιούλη 2011 στην τελευταία κινητοποίηση ο νέος υφυπουργός πρόνοιας κ. Μπόλαρης μας είπε και αυτός ότι θέλει να ενημερωθεί, να μελετήσει και ότι θα μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις!!! Ακόμα μελετάει ο κ. υφυπουργός!! Ενώ ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος, ο λαλίστατος και πολύ τσαμπουκάς, κουβέντα δεν είχε να απαντήσει στα συγκεκριμένα ζητήματα που θέταμε με τις κινητοποιήσεις μας, αλλά ούτε και στο γράμμα που του έστειλε η μάνα των δυο παιδιών με αυτισμό για τα τραγικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει. Γράμμα - μάθημα αξιοπρέπειας και αγώνα, που μας γεμίζει με ευθύνες για να οργανώσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικούς και μαζικούς αγώνες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με πολύ βαριά αναπήρους».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Με την οργάνωση του αγώνα και την αγωνιστική συμπαράταξη με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, στο μαύρο μέτωπο ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., Δημοκρατία Συμμαχία, ΕΕ να απαιτήσουμε λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα που βασανίζουν τις οικογένειες των βαριά αναπήρων, ενάντια στο νομοσχέδιο που έρχεται να αποτελειώσει ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υπηρεσίες και ιδρύματα πρόνοιας. Για την πλήρη χρηματοδότηση και ένταξή τους στο Δημόσιο όλων των κέντρων ειδικής αγωγής, για να μη διωχτεί κανένα παιδί από αυτά τα κέντρα επειδή οι γονείς δεν έχουν να πληρώσουν. Ενάντια στις περικοπές στις αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα».

ΔΗΠΑΚ - ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό» και πορεία στο υπουργείο

Θα γίνουν αύριο στις 9 το πρωί στο πλαίσιο της διήμερης πανελλαδικής παν-ιατρικής απεργίας

Με συγκέντρωση στα επείγοντα του «Ευαγγελισμού», ώρα 9 πμ, και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Υγείας συμμετέχουν η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ) και οι Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Υγεία στη διήμερη πανελλαδική απεργία, αύριο και μεθαύριο, που αποφάσισε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Για τη συμμετοχή στην απεργία πήραν αποφάσεις πολλές οργανώσεις των γιατρών, όπως οι Ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ). Επίσης με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) θα γίνει συγκέντρωση αύριο, ώρα 11 πμ, στο υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, οι συμβιβασμένες ηγεσίες στον ΠΙΣ και στις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι επικίνδυνες καθώς «στηρίζουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας και την ανταγωνιστικότητα», όπως καταγγέλλουν η ΔΗΠΑΚ και οι Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Υγεία. Με τις θέσεις τους, τονίζουν, «για αμοιβές "κατά πράξη και περίπτωση", την "ιατρική επιχειρηματικότητα" σε αντιπαράθεση με την "εξωιατρική", την "ελεύθερη επιλογή" γιατρού, τον "πληθωρισμό" γιατρών, τις πληρωμές από τα λεηλατημένα από το κεφάλαιο ασφαλιστικά ταμεία, συμβάλλουν στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, στρώνουν το έδαφος στους μεγαλεμπόρους της Υγείας. Αυτούς στηρίζουν τόσο τα κοινά πλαίσια - ψηφίσματα [ΔΗΚΙ, ΠΑΝΔΗΚΙ (Καλοκαιρινός), ΠΑΣΚ και ΑΕΓ] στη ΓΣ του ΠΙΣ, όσο και το κοινό πλαίσιο της ΔΗΚΙ-ΑΕΓ-ΑΡΣΙ στο λεγόμενο παν-ιατρικό μέτωπο, όπου επανειλημμένα υπογράμμιζε η ηγεσία του ΙΣΑ-ΙΣΠ ότι στηρίζει την "ιατρική" επιχειρηματική δραστηριότητα και την επέκταση της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Οι νέοι γιατροί, οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι με χαμηλά εισοδήματα και οι λαϊκές ανάγκες μπορούν να εξασφαλιστούν, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, που θα χρηματοδοτούνται επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εχουμε τη δύναμη, ενισχύοντας την πάλη μας, την ένταξη και τη συμμαχία με το ταξικό και ριζοσπαστικό κίνημα, αλλάζοντας τους συσχετισμούς».

Προάγγελος περικοπών

Προάγγελο των περικοπών των αναπηρικών συντάξεων που θα επιχειρηθεί με τη λειτουργία του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) αποτελεί η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για την «εξαίρεση εκδίκασης υποθέσεων σχετικά με την προσαύξηση ποσοστού αναπηρίας από τις αρμοδιότητες των Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών (ΤΔΕ) του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».

Η ρύθμιση αυτή προβλέπεται από το νόμο 3996/2011 και στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ρητά ότι καταργείται η «αρμοδιότητα των ΤΔΕ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προσαυξάνουν το ποσοστό αναπηρίας που χορηγείται από τις Υγειονομικές Επιτροπές, με ποσοστό ασφαλιστικής αναπηρίας μέχρι και 17%». Ετσι από την ημερομηνία ισχύος του νόμου, δηλαδή 4/8/2011, δεν θα εξετάζονται από τις ΤΔΕ ενστάσεις κατά αποφάσεων διευθυντών σχετικών με το ανωτέρω θέμα. Θα εισαχθούν όμως για εκδίκαση στις ΤΔΕ όσες ενστάσεις υποβλήθηκαν μέχρι 4/8/2011.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
Ελλείψεις σε παιδιατρική και αξονικό τομογράφο

Τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολουθεί η κυβέρνηση και στον τομέα της Υγείας, όπως αυτά εκφράζονται και στο Νοσοκομείο Λαμίας αναδεικνύει η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνει, «στο Νοσοκομείο Λαμίας λείπουν πολλοί γιατροί. Περισσότερο ορατή είναι, όμως, η έλλειψή τους στην παιδιατρική κλινική και στον αξονικό τομογράφο. Σε δύο βασικά τμήματα του νοσοκομείου που πρέπει να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 24 ώρες το 24ωρο και φυσικά αυτό είναι αδύνατο με τη σημερινή τους στελέχωση.

Το πρόβλημα ήταν γνωστό από τις αρχές του καλοκαιριού και δεν αντιμετωπίσθηκε από το Υπουργείο και την Κυβέρνηση. Οπως δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί και από την Διοίκηση που διαχειρίζεται την πολιτική τους τοπικά. Το νοσοκομείο και τα συγκεκριμένα τμήματα λειτούργησαν μέχρι σήμερα χάριν της ευαισθησίας και με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού τους.

Μετά τη λιποθυμία της γιατρού του αξονικού τομογράφου και την δυσκολία εξεύρεσης εφημερεύοντος για την παιδιατρική κλινική, οι ευθύνες του Υπουργείου και της Κυβέρνησης είναι άμεσες και συγκεκριμένες.

Δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από γενικόλογες διακηρύξεις για την πολιτική που προωθούν με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Πως τάχα οι ελλείψεις της Λαμίας μπορούν να καλυφθούν από αντίστοιχους γιατρούς του Καρπενησίου ή της Αμφισσας, όταν και εκεί υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και δυσκολίες σε προσωπικό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ