ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ολοι οι φοιτητικοί - σπουδαστικοί σύλλογοι να στηρίξουν το Σύλλογο του ΤΕΙ Λαμίας
  • Πλατιά ενημέρωση και διαμαρτυρίες ξεκινά ο Σύλλογος Σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας για την απόρριψη της ίδρυσής του από το Πρωτοδικείο
  • Ανακοίνωση στήριξης από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ

Επιχειρούν να βγάλουν παράνομη κάθε αντιιμπεριαλιστική λαϊκή δράση
Επιχειρούν να βγάλουν παράνομη κάθε αντιιμπεριαλιστική λαϊκή δράση
Με παραστάσεις διαμαρτυρίας, πλατιά ενημέρωση των σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας και του λαού της πόλης απαντά η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας, στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαμίας να απορρίψει την αίτηση ίδρυσης του Συλλόγου γιατί στο καταστατικό του καταγράφεται η εναντίωσή του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου επισημαίνει ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου έχει απόλυτη σχέση με το νέο νόμο - πλαίσιο, την κατάργηση του ασύλου και την αντιδραστική παρέμβαση που επιχειρείται στο φοιτητικό κίνημα:

«Θέλουν συλλόγους που να μην αντιδρούν, που να μην αντιστέκονται, που να είναι μηχανισμοί του κράτους και των επιχειρήσεων.

Τους καταγγέλλουμε και λέμε ξεκάθαρα ότι η απόφασή τους αφορά όλη την τοπική κοινωνία. Αποφασίζουν να απορρίψουν την αίτηση του νέου Συλλόγου και νομιμοποιούν ένα Σύλλογο που λειτουργεί σαν μαφιόζικη οργάνωση. Νομιμοποιούν ένα παραμάγαζο της συγκεκριμένης παράταξης που δρα με νεοφασιστικές μεθόδους.

Κάνουμε πλατύ άνοιγμα στο λαό της Λαμίας, στα σωματεία, στο Εργατικό Κέντρο και τους καλούμε να εκφράσουν την συμπαράστασή τους και να καταδικάσουν την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου», σημειώνει η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή.

Το κίνημα δεν τρομάζει με δικαστικές αποφάσεις

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καταγγέλλει την άθλια απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Λαμίας που κρίνει παράνομη και απορρίπτει την αίτηση για ίδρυση ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ στο ΤΕΙ Λαμίας. Η ανάγνωση και μόνο της απόφασης προκαλεί ανατριχίλα, αποτελεί αντιδραστική εξέλιξη όχι μόνο εναντίον των σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας αλλά εναντίον του φοιτητικού και του λαϊκού κινήματος.

Ποινικοποιούν όχι μόνο τις πράξεις, αλλά τους σκοπούς και το περιεχόμενο των σκοπών τους.

Ποια είναι τα "ήθη" που παραβιάζει το καταστατικό του συλλόγου;

Αμφισβήτηση του συστήματος = παρανομία. Να τι γράφει η απόφαση: "δεν επιτρέπεται να επιδιώκει σκοπό που αντίκειται στη δημόσια τάξη ... εκείνες οι διατάξεις που συγκροτούν τα θεμέλια του κρατικού κοινωνικού και οικονομικού συστήματος της χώρας".

Δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ = παρανομία. Να τι γράφει η απόφαση: "...ρητά εξαγγέλεται από το καταστατικό του σωματείου, ...ότι αυτό δίνει απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η διατύπωση αυτή ... καταλείπει αμφιβολίες ... σχετικά με το εάν το σωματείο επιδιώκει σκοπό που να εναρμονίζεται με τη νομιμότητα"... Επίσης ΟΤΙ "...να εκθέσει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με το κράτος των ΗΠΑ ή άλλα κράτη που συμμετέχουν τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στην ΕΕ"...

Διαφωνία με την κυβέρνηση = παρανομία. Να τι γράφει η απόφαση: "η πιθανότητα να μετέρχεται το σωματείο και παράνομα ή βίαια μέσα για την επίτευξη του σκοπού του... Η κρίση δε αυτή του δικαστηρίου ενισχύεται από τον αποκλεισμό ως μελών του σωματείου όσων υπηρέτησαν ή υπηρετούν τα σώματα ασφαλείας π.χ. αστυνομικών".

Αυτά είναι τα δικαστήρια και η νομιμότητα του κεφαλαίου!

"Νόμιμη" η έρευνα για το ΝΑΤΟ, το επιστημονικό κόψιμο μισθών, το σουλατσάρισμα επιχειρήσεων στην Παιδεία, οι διαλέξεις από "αμερικανάκια" και άλλους υποστηρικτές του συστήματος, οι χαφιέδες στους συλλόγους..

"Παράνομη" η δράση ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η πάλη ενάντια στους φονιάδες λαών και δικαιωμάτων, ο αγώνας ενάντια σε κεφάλαιο, αστικό κράτος και καταστολή.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών όπως στήριξε την ίδρυση και τη δημιουργία του συλλόγου σπουδαστών από συνάδελφους μας στο ΤΕΙ Λαμίας, έτσι και θα συνεχίσει. Η κατάπτυστη αυτή απόφαση θα γίνει κουρελόχαρτο. Το κίνημα έχει πείρα, και δεν τρομάζει με καταστολή, φοβέρες και δικαστικές αποφάσεις.

Καλούμε όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα να στηρίξουν με κάθε μέσο το Σύλλογο του ΤΕΙ Λαμίας».

Κανένας φοιτητής να μη μείνει άστεγος

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τη στέγαση των φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ανύπαρκτη είναι πια η δωρεάν στέγαση για τους φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπως καταγγέλλει σε Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή, προς την υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους. Ο βουλευτής επισημαίνει:

«Στις σχολές του Ιόνιου Πανεπιστημίου (ΙΠ) φοιτούν περίπου 3.000 φοιτητές, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από φτωχές λαϊκές οικογένειες. Οι φοιτητές αυτοί είναι αυτονόητο πως αν δεν έχουν δωρεάν στέγαση και σίτιση θα αναγκασθούν να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση, με την ανοχή αν όχι και τη συνενοχή της Πρυτανείας του ΙΠ, ξεκίνησε από πέρυσι μια πρωτοφανέρωτη επίθεση στη φοιτητική μέριμνα, αφού μείωσε σημαντικά τα κονδύλια για τη στέγαση των φοιτητών (στην Κέρκυρα ως γνωστό οι φοιτητές μένουν σε ξενοδοχεία, αφού η υπάρχουσα υποτυπώδης φοιτητική εστία μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 70 φοιτητές). Η επίθεση αυτή, φέτος, συνεχίζεται αμείωτη και έχει δημιουργήσει εφιαλτικές καταστάσεις στους φοιτητές με τα ανυπέρβλητα ταξικά εμπόδια που η κυβέρνηση με τη συνδρομή της Πρυτανείας υψώνει μπροστά τους.

Συγκεκριμένα, η περικοπή στα κονδύλια για τη στέγαση για το 2011 φτάνει στις 657.000 ευρώ! Δηλαδή από 850.000 που δόθηκαν την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά για τη στέγαση (πρόπερσι το κονδύλι αυτό ήταν 1.200.000 ευρώ), το κονδύλι φέτος πέφτει στις 193.000. Επιπλέον κόπηκε εντελώς η στέγαση για την πλειοψηφία των φοιτητών για το μήνα Σεπτέμβριο (από τους 520 περίπου θα στεγαστούν μόλις 74). Παρόλο που είναι εξεταστική περίοδος, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς αυτά τα παιδιά θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην Κέρκυρα προκειμένου να δώσουν τα μαθήματά τους.

Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό και με το νέο νόμο - πλαίσιο, που προβλέπει υποβάθμιση των σπουδών με προγράμματα - μενού (σύμφωνα με το χαρακτηρισμό της ίδιας της υπουργού Παιδείας), εξ ολοκλήρου παράδοση της φοιτητικής μέριμνας σε ιδιώτες, περικοπές σε συγγράμματα, κατάργηση του ασύλου, πιο αντιδραστική παρέμβαση στις δομές του φοιτητικού κινήματος, αποτελούν πλευρές του Πανεπιστημίου - ΑΕ, που είναι κομμένο και ραμμένο στις επιταγές της αγοράς, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού και των παιδιών του.

Γίνεται φανερό ότι κλείνει η στρόφιγγα της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση για τα πιο φτωχά παιδιά που δε θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος σπουδών, που προορίζονται για φτηνή εργατική δύναμη. Ηδη πολλά από αυτά τα παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους ή άλλοι να τις εγκαταλείπουν. Την ίδια στιγμή που εξελίσσεται η επίθεση αυτή ενάντια στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που σπουδάζουν, ο προϋπολογισμός του Ιονίου Πανεπιστημίου προβλέπει 100.000 ευρώ για "ταξίδια" και 140.000 ευρώ για προβολή και διαφήμιση του Πανεπιστημίου, προκειμένου να γίνει πιο ελκυστικό στις επιχειρήσεις-χορηγούς».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την υπουργό Παιδείας ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει ούτως ώστε:

  • Κανένας φοιτητής του ΙΠ να μη μείνει άστεγος και να μην υπάρξει φοιτητής που δεν θα δώσει εξεταστική για οικονομικούς λόγους.
  • Να ανεγερθεί άμεσα φοιτητική εστία που θα καλύπτει όλους τους φοιτητές. Μέχρι τότε να γίνει μίσθωση κι άλλων ξενοδοχείων μέσα στην πόλη, να παρθούν μέτρα ούτως ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των φοιτητών για δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές, αναλώσιμα.
ΕΕΔΥΕ
Να επαγρυπνεί κάθε προοδευτικός άνθρωπος

Την κάθετη αντίθεσή της στην προκλητική απόφαση του Πρωτοδικείου της Λαμίας εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, που μεταξύ άλλων σημειώνει: «Το Πρωτοδικείο ουσιαστικά κηρύσσει παράνομες όλες τις αντιιμπεριαλιστικές, φιλειρηνικές κινητοποιήσεις που έγιναν κατά της συμμετοχής της χώρας μας και σε συντονισμό με το λαϊκό, μαζικό, ταξικό κίνημα στους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και αλλού. Η απαγόρευση αυτή σε συνδυασμό με αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις οποίες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ όχι μόνο συμμετείχαν αλλά και συναποφάσιζαν, δείχνουν ότι ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση και ότι κάθε διαφωνία με την κυβέρνηση είναι παρανομία».

Η ΕΕΔΥΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση, εάν θεωρεί παράνομη κάθε λαϊκή δράση κατά των πολέμων θυμίζοντας ότι πρωτοκλασάτα στελέχη της έπαιρναν μέρος σε τέτοιες κινητοποιήσεις στο παρελθόν. Καλεί δε τις Επιτροπές Ειρήνης και κάθε προοδευτικό άνθρωπο «σε επαγρύπνηση και ένταση του αγώνα ενάντια σε τέτοιες μεθοδεύσεις, νόμους και δικαστικές αποφάσεις που στοχεύουν στον περιορισμό και την κατάργηση των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων κατοχυρώνοντας παράλληλα τη νομιμότητα της εκμετάλλευσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ