ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προστασία και αποκατάσταση των αποθεματικών στα Ταμεία

Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς τον πρωθυπουργό, με αφορμή την ένταξη των ομολόγων τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής για την αναδιάρθρωση του χρέους

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τα αποθεματικά των Ταμείων και την απόφαση της κυβέρνησης να ενταχθούν τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, κατέθεσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η Επίκαιρη Ερώτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, των άλλων λαϊκών στρωμάτων έχουν κατακρεουργηθεί. Ειδικότερα, με τους νόμους που ψηφίστηκαν τους τελευταίους περίπου 18 μήνες μειώθηκαν οι συντάξεις, αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, συρρικνώθηκαν οι ιατροφαρμακευτικές παροχές. Εκτός όμως όλων των παραπάνω, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις το πλιάτσικο σε βάρος των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Δεκάδες εκατομμύρια έχουν απολεσθεί από τα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της τοποθέτησής τους σε ομόλογα, μετοχές και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον αέρα. Γι' αυτό το πλιάτσικο, γι' αυτή τη λεηλασία καμία κυβέρνηση δεν έχει λογοδοτήσει απέναντι στον ελληνικό λαό.

Η κατάσταση επιδεινώνεται με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας, την αύξηση της εισφοροδιαφυγής, την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση των μισθών, με οδυνηρές συνέπειες στα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων. Το ΙΚΑ, αλλά και άλλα Ταμεία, εξαιτίας της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της στήριξης της εργοδοσίας που ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν αναγκαστεί να δανειστούν εκατομμύρια ευρώ με μεγάλες επιπτώσεις σε βάρος των ασφαλισμένων.

Ταυτόχρονα, όπως επιβεβαιώθηκε και την Παρασκευή από τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), αναφέρθηκε ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν στην κατοχή τους ομόλογα ύψους 25 δισ. ευρώ, για τα οποία δόθηκε οδηγία να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων, με βάση τη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι απώλειες από αυτή τη διαδικασία θα είναι τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, με ανυπολόγιστες συνέπειες στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Πρόκειται για μια καθαρή προσπάθεια μετακύλισης του κόστους της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, στα πλαίσια της ελεγχόμενης καταστροφής κεφαλαίου και της στρατηγικής που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Ολα αυτά καθιστούν την κατάσταση απειλητική, ακόμα και για τις εναπομένουσες πενιχρές συντάξεις και άλλες παροχές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. πρωθυπουργός:

  • Τι μέτρα θα παρθούν για την προστασία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, για να γίνει αποκατάσταση των ζημιών με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, για να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού Συστήματος και να σταματήσει η εισφοροδιαφυγή της εργοδοσίας;
  • Τι μέτρα θα παρθούν, ώστε οι μεγάλοι επιχειρηματίες και το κράτος να καλύψουν όλες τις απώλειες και να γυρίσουν πίσω όσα έχουν πάρει με διάφορους τρόπους;».
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΟΜΟΛΟΓΩΝ
Αναδιάρθρωση του χρέους για ελεγχόμενη πτώχευση

Λήγει μεθαύριο Παρασκευή η δήλωση ενδιαφέροντος από τους ιδιώτες για συμμετοχή τους στο πρόγραμμα

Οπως και στην περίπτωση του τζόγου με τα αποθεματικά, έτσι και με το «κούρεμα», το αστικό κράτος δουλεύει για τα συμφέροντα των καπιταλιστών
Οπως και στην περίπτωση του τζόγου με τα αποθεματικά, έτσι και με το «κούρεμα», το αστικό κράτος δουλεύει για τα συμφέροντα των καπιταλιστών
Τα 5 δισ. ευρώ θα αγγίξει η χασούρα των ασφαλιστικών Ταμείων από την υποχρεωτική συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, βάσει των αποφάσεων της ΕΕ στις 21 του Ιούλη. Τα τιτλοποιημένα αποθεματικά όλων των ασφαλιστικών Οργανισμών φτάνουν σήμερα τα 25 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η επαναγορά προβλέπει κούρεμα 21% της αξίας τους, οι ασφαλισμένοι θα φορτωθούν ένα ακόμα βαρίδι στο σβέρκο τους, προκειμένου να προχωρήσει η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και να σωθεί η ντόπια πλουτοκρατία.

Στο ίδιο πρόγραμμα έχουν δηλώσει ότι θα συμμετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες, με το ποσοστό όσων έχουν ήδη δηλώσει ενδιαφέρον να φτάνει στο 70%. Ωστόσο, δε δείχνουν την ίδια προθυμία και οι άλλες τράπεζες του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον αέρα το σχέδιο που επεξεργάστηκε το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Είναι φανερό ότι στο παρασκήνιο και αυτής της απόφασης εκδηλώνονται έντονοι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε μερίδες της πλουτοκρατίας για το ποιος θα ζημιωθεί περισσότερο ή λιγότερο από την ελληνική χρεοκοπία.

Σύμφωνα με δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, το σχέδιο της επαναγοράς δε θα προχωρήσει αν δε συμμετάσχει τουλάχιστον το 90% των ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, που λήγουν μέχρι το 2024. Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία στην Ελλάδα, η συμμετοχή τους θεωρείται δεδομένη, όπως ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα ο Ευ. Βενιζέλος. Καταληκτική ημερομηνία για τη δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι η Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη.

Το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων προβλέπει την ανταλλαγή των υφιστάμενων ομολόγων:

  • Με νέα 30ετή στην ονομαστική τιμή και επιτόκιο 4,75%.
  • Με νέα 30ετή στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών («κούρεμα» 20%) και επιτόκιο 6,62%.
  • Με νέα 15ετή, στο 80% της ονομαστικής τιμής των παλαιών, δηλαδή με «κούρεμα» (haircut) 20%, και μεσοσταθμικό επιτόκιο 5,90%. Το κεφάλαιο του νέου 15ετούς ομολόγου θα είναι εγγυημένο κατά 80%.
Καταγγέλλει τη νέα λεηλασία η ΠΑΣΕΒΕ

Σε ανακοίνωση για τα σχέδια της κυβέρνησης να εντάξει τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα επαναγοράς, η Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει ότι αυτά αποτελούν συνέχεια της «αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, της μείωσης των συντάξεων και της δραστικής περικοπής στις παροχές Υγείας - φάρμακα» και μεταξύ άλλων τονίζει:

«Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ληστέψουν τα ασφαλιστικά ταμεία για να εξυπηρετήσουν την πολιτική που φορτώνει την καπιταλιστική κρίση στα λαϊκά στρώματα. Απαιτούμε από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα του ΟΑΕΕ να μην προχωρήσουν στην ένταξη των αποθεματικών στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων. Απαιτούμε τα χρήματα των ασφαλισμένων που είναι σε ομόλογα, τίτλους, χρηματιστήριο κλπ. να πληρωθούν στο ακέραιο από το κράτος και αυτούς που κέρδισαν από το τζογάρισμα των αποθεματικών, που δεν είναι άλλοι από τις "εισηγμένες" και τα μονοπώλια. Ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά δεν πρέπει να πάει στον "Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης" των τραπεζών και των μονοπωλιακών ομίλων.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα και όλους τους συναδέλφους να αντιδράσουν δυναμικά στη νέα προσπάθεια καταλήστευσης του ΟΑΕΕ και της υπονόμευσης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Στη νέα επίθεση επιβάλλεται να απαντήσουμε με δυνάμωμα του κοινού αγώνα και τη συμμαχία με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ».

ΕΤΑΠ - ΜΜΕ
Στην πυρά της αναδιάρθρωσης 370 εκατ. ευρώ

Σήμερα συνεδριάζει η διοίκηση του Ταμείου

Για το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα της ανταλλαγής ομολόγων, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη - συζήτηση των ΔΣ, από τα σωματεία των εργαζομένων που ασφαλίζονται στο ΕΤΑΠ - ΜΜΕ. Στη σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε η διοίκηση του Ταμείου, συμμετείχαν η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, η Ομοσπονδία Τύπου Χάρτου, η ΠΟΕΣΥ, η ΠΟΕΠΤΥΜ, η ΕΣΗΕΑ, η ΕΠΗΕΑ, η Ενωση Περιοδικού Τύπου, η ΕΤΙΤΑ και η Ενωση Φωτογράφων - φωτορεπόρτερ.

Ο πρόεδρος του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, Κ. Τσουπαρόπουλος, ενημέρωσε πως η κυβέρνηση διά του υπουργού Εργασίας, όπως και για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, απαιτεί και από το Ταμείο των εργαζομένων στα ΜΜΕ να συμμετάσχει στο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, με ομόλογα ονομαστικής αξίας 370 εκατομμυρίων ευρώ, που λήγουν τμηματικά μέχρι το 2017. Να σημειωθεί ότι το 90% των ομολόγων (335 εκατ. ευρώ) αγοράστηκαν από το ταμείο μόλις το 2010! Οπως αποκαλύφθηκε από τη σχετική συζήτηση, τα Ταμεία δε θα χάσουν μόνο το 21% της αξίας των ομολόγων τους, αλλά επιπλέον, κανένας δεν εγγυάται το κεφάλαιο τον νέων ομολόγων, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο.

Από τους συνδικαλιστές, και ιδιαίτερα από τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, εκφράστηκε η αντίθεση στη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα ανταλλαγής. Ωστόσο, η διοίκηση του Ταμείου επικαλέστηκε ωμά «πολιτικούς λόγους» και το «αρνητικό μήνυμα που θα εκπέμψει στο εξωτερικό μια πιθανή μη συμμετοχή των ελληνικών Ταμείων στο πρόγραμμα», προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφαση που αναμένεται να λάβει σε σημερινή συνεδρίαση, για ανταλλαγή των ομολόγων με «κούρεμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ