ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Επέλαση ανατροπών και εκχωρήσεων στους ιδιώτες

Με ιδιώτες και δήμους θα συμβληθούν, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, οι δομές Πρόνοιας που θα συγχωνευτούν στα δημόσια νοσοκομεία

Με αμείωτο ρυθμό η κυβέρνηση επιχειρεί νέες ανατροπές στο δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, σχεδιάζοντας ταυτόχρονα νέες εκχωρήσεις των δημόσιων δομών, που απέμειναν, στην επιχειρηματική δραστηριότητα είτε μέσω των καλλικρατικών δήμων είτε απευθείας στους ίδιους τους ιδιώτες. Απ' τους συνολικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης προκύπτει ότι ο ασθενής πλέον όλο και πιο δύσκολα θα προσεγγίζει τις υπηρεσίες Υγείας καθώς ετοιμάζεται νέο σύστημα για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, ενώ στην περίπτωση που θα διασφαλίζει την πρόσβαση και σε αυτές τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες θα υποβάλλεται σε συνεχόμενες πληρωμές αφού πλέον εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία ιδιώτες γιατροί που θα είναι συμβεβλημένοι με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη χτεσινή παρουσίαση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας του νομοσχεδίου «Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Ενταξη των ΚΑΦΚΑ στο ΕΣΥ για την παροχή υπηρεσιών Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης - Σύσταση ενιαίου Εθνικού Μητρώου δικαιούχων επιδομάτων και άλλες διατάξεις», που εγκρίθηκε προχτές απ' το Υπουργικό Συμβούλιο.

Με το νομοσχέδιο απ' τις 94 δομές Πρόνοιας οι μισές συγχωνεύονται και 7 Κέντρα Αποθεραπείας Φροντίδας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) - με 600 κρεβάτια - καθώς και τα 23 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) εντάσσονται στα δημόσια νοσοκομεία. Πέρα από το ότι με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται χρόνιες ανεπάρκειες στα δημόσια νοσοκομεία, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε χτες ότι αυτά τα κέντρα μετά την ένταξή τους στα δημόσια νοσοκομεία θα μπορέσουν να συνάψουν προγραμματικές συμβάσεις με την Τοπική Διοίκηση και τους ιδιώτες για την παροχή υπηρεσιών για τις ώρες που δεν θα χρησιμοποιούνται στα πλαίσια των αναγκών των νοσοκομείων. Δηλαδή διασφαλίζεται ένας ακόμη διάδρομος για την επιχειρηματική δραστηριότητα στα δημόσια νοσοκομεία, η οποία φαίνεται να εντάσσεται στα σχέδια για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.

Ακόμα, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε απ' τον υπουργό Υγείας ότι ετοιμάζεται νέο σύστημα για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών καθώς και ένταξη ιδιωτικών μεθόδων διοίκησης του συστήματος Υγείας, όπως το Ωνάσειο, το Ερρίκος Ντυνάν, το Παπαγεωργίου και η Πολυκλινική στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Ταυτόχρονα οι συγχωνεύσεις των κλινικών μετατίθενται προς το τέλος του Οκτώβρη.

Ολες αυτές οι ανατροπές σημαίνουν ούτε μια πρόσληψη γιατρού, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, ενώ κάθε πρόσληψη που θα εγκρίνεται, κατά τον υπουργό, θα είναι για νοσηλευτικό προσωπικό. Κατά τα άλλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει το ωράριο των φαρμακοποιών στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι υποχρεώσεις τους για εφημερίες, ενώ μίλησε και για μια ακόμα επίπεδη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.

Από σήμερα η 48ωρη πανελλαδική απεργία των γιατρών

Προσυγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην Υγεία στον «Ευαγγελισμό», στις 9 π.μ., και πορεία στο υπουργείο Υγείας

Ξεκινά σήμερα η διήμερη πανελλαδική απεργία των γιατρών ενάντια στο τελευταίο σχέδιο νόμου για την πρόνοια που ενέκρινε προχτές το υπουργικό συμβούλιο αλλά και τη λειτουργία του Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Σήμερα, στις 11 π.μ., θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γιατρών στο υπουργείο Υγείας. Με συγκέντρωση στα επείγοντα του «Ευαγγελισμού», ώρα 9 πμ, και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Υγείας συμμετέχουν η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ) και οι Δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην Υγεία στη διήμερη πανελλαδική απεργία, που αποφάσισε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), και στην οποία συμμετέχουν με αποφάσεις τους και οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ΙΣΑ, κλπ.). Με απόφασή του συμμετέχει στη συγκέντρωση και το Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού».

Η κυβέρνηση επέλεξε την ίδια ώρα να κάνει «ανακοινώσεις για τον ΕΟΠΥΥ» στη Βουλή με κοινή συνέντευξη των υπουργών Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη. Μάλιστα, χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όταν τέθηκε το ερώτημα για γενικευμένη αντίδραση των γιατρών στα σχέδια της κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να αντιστρέψει την εικόνα λέγοντας: «Οι γιατροί ασκούν τα δικαιώματά τους συνδικαλιστικά και πολιτικά. Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλά σημεία διαφωνίας. Θα προχωρήσουμε το δρόμο μας».

Χτες, το ΔΣ του ΠΙΣ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου αναφέροντας ότι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ το χρόνο, ήτοι 0,6% του ΑΕΠ εκ των οποίων τα 550 εκατ. ευρώ θα αφορούν ιατρικές επισκέψεις και τα 450 εκατ. ευρώ ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις «ποσό απολύτως ανεπαρκές συνυπολογιζομένης της αδυναμίας των ασφαλιστικών οργανισμών, που εντείνεται λόγω της ανεργίας». Ωστόσο, οι κεντρικές επιλογές της ηγεσίας του ΠΙΣ ήταν στη λεγόμενη «ελεύθερη επιλογή του γιατρού», στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας από γιατρούς, στις αμοιβές κατά πράξη και περίπτωση. Δηλαδή επιλογές που συντηρούν και ενισχύουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας.

Στην τοποθέτησή του ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ Χρήστος Παπάζογλου στο ΔΣ του ΠΙΣ, μεταξύ των άλλων υπογράμμισε, ότι ένα απ' τα βασικά στοιχεία στην παροχή υπηρεσιών Υγείας είναι οι ανάγκες του ασθενούς, τον οποίο δεν τον ενδιαφέρουν αν θα πληρώσει χαράτσια στο δημόσιο ή στην επιχείρηση Υγείας όπου πλειοψηφούν ή μειοψηφούν οι γιατροί. Εκείνο, πρόσθεσε, που τον ενδιαφέρει είναι οι δωρεάν υπηρεσίες Υγείας μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και το οποίο μπορεί να αποτελέσει διεκδίκηση μιας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας των λαϊκών στρωμάτων που διεκδικεί τη λαϊκή εξουσία.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Σε επίσχεση οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο σπίτι»

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται εδώ και 10 μέρες οι 39 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» στην Κεφαλονιά, καθώς είναι απλήρωτοι για 5 έως και 12 μήνες.

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς - Ιθάκης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι στηρίζει τον αγώνα τους και αναδεικνύει «τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ στον τομέα της Πρόνοιας, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ. Τα προγράμματα αυτά εξ αρχής χαρακτηρίστηκαν από την ελάχιστη, λειψή και προβληματική κρατική χρηματοδότηση, τον περιορισμένο χρόνο ζωής, την υλοποίησή του από ελάχιστο προσωπικό με μερική απασχόληση, χωρίς ενιαία ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς και με μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων».

Φάμπρικα διώξεων

Δε σταματά η φάμπρικα των διώξεων κατά του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ και των αγώνων του. Ετσι, για άλλη μια φορά, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, αυτή τη φορά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, για παλιότερη κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στα διόδια Μαλγάρων. Στο πλαίσιο αυτό η Κρατική Ασφάλεια με έγγραφό της ζητά τα «πλήρη στοιχεία των μελών της διοίκησης του ΠΑΜΕ»! Πρόκειται για άλλη μια συνδικαλιστική δίωξη που στόχο έχει να θωρακίσει την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική, να χτυπήσει το ταξικό κίνημα και τη δράση του. Μάταιος όμως ο κόπος τους. Το ταξικό κίνημα δεν πρόκειται να τα διπλώσει. Θα συνεχίσει με κάθε κόστος στη γραμμή της ταξικής πάλης και της υπεράσπισης των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Στις 11 Οκτώβρη απεργία για τις συμβάσεις

Στη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μπαίνει και η ταξική Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, μετά από απόφαση που πήρε το ΔΣ για απεργία στις 11 Οκτώβρη και 3ωρες στάσεις εργασίας στις 22 Σεπτέμβρη (στην αρχή της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας).

Με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία, τονίζει: «Καλούμε όλα τα σωματεία, τις σωματειακές επιτροπές, άμεσα να συνεδριάσουν, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και κυρίως να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της στάσης εργασίας ενημερώνοντας τους εργαζόμενους μέσα από μαζικές - συλλογικές διαδικασίες».

Σήμερα, πραγματοποιούνται εξορμήσεις και συζητήσεις στα εργοστάσια του κλάδου ΧΑΡΤΕΛ, ΜΟΝΤΙ, ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ και ACS, στη Θεσσαλονίκη.

Απεργία σε όλες τις εργολαβίες (6-7) στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας της ΔΕΗ προκήρυξε για σήμερα Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας και καλεί όλους τους εργαζόμενους στις εργολαβίες, τους διμηνίτες, τους οκταμηνίτες και το μόνιμο προσωπικό της ΔΕΗ να συμμετέχουν μαζικά. Από τις 6.30 το πρωί θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της πύλης του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο χώρο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα τα σωματεία εργαζομένων στους δημόσιους φορείς (ΟΣΚ, ΙΓΜΕ, ΕΟΜΜΕΧ, ΟΠΕΓΕΠ, ΕΙΝ, ΕΘΙΑΓΕ), δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να τους καταργήσει ή να τους συρρικνώσει. Η συγκέντρωση θα γίνει στη 1 μ.μ. στο Σύνταγμα, μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε στο προχτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο να επισπεύσει τις διαδικασίες κατάργησης ή συρρίκνωσης, ρίχνοντας τους εργαζόμενους στην εργασιακή εφεδρεία και στις απολύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ