ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενισχύεται η καταστολή σε βάρος των μεταναστών

Η κυβέρνηση προχωρά στο διαγωνισμό για την κατασκευή του φράχτη στον Εβρο

Associated Press

Την ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων σε βάρος μεταναστών ανακοίνωσε, προχτές, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με 275 εκατομμύρια ευρώ, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της μελέτης για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του εθνικού συστήματος επιτήρησης συνόρων, που θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αντίστοιχου EUROSUR. Το τελευταίο παρακολουθεί κάθε πολίτη τρίτης χώρας που εισέρχεται στην ΕΕ συνδεόμενο με βάση δεδομένων όπου καταχωρούνται όσοι αλλοδαποί έχουν ζητήσει βραχεία διαμονή σε χώρα της ΕΕ. Ηδη, έχει συσταθεί το εθνικό συντονιστικό του κέντρο που θα εξοπλιστεί σύντομα.

Παράλληλα, την ερχόμενη Παρασκευή θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του φράχτη στον Εβρο, που θα έχει μήκος 10,3 χιλιόμετρα (σ.σ. στο ΒΑ τμήμα των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων) και θα αποτελείται από «διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος σε στύλους που θα συνίσταται από χαλύβδινες και γαλβανισμένες πρότυπες τυπικές διατομές. Ανάμεσα στις δύο περιφράξεις θα τοποθετηθούν χαλύβδινα συρματοπλέγματα». Σε συνεργασία με το ΕΜΠ, στην περιοχή της Ορεστιάδας θα εγκατασταθεί σύστημα αυτοματοποιημένης επιτήρησης των συνόρων με χρήση θερμικών καμερών σε σταθερά σημεία με ειδικό λογισμικό ανίχνευσης. Επίσης, οι υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης θα εφοδιαστούν με 44 σκύλους, οχήματα, φορητές κάμερες θερμικής απεικόνισης, πέντε αυτοκινούμενα επιχειρησιακά κέντρα, δύο ελικόπτερα, τέσσερις αυτοκινούμενες μονάδες Xray, όπως και εγκατάσταση λειτουργίας του συστήματος Σένγκεν ΙΙ. Ανάλογος εξοπλισμός σε σκάφη και άλλο υλικό θα παραδοθεί στο Λιμενικό Σώμα.

Οσοι μετανάστες και πρόσφυγες κατορθώσουν και περάσουν από τα κατάφρακτα ελληνοτουρκικά σύνορα, τους περιμένουν τα κέντρα κράτησης - παραμονής αλλοδαπών. Γι' αυτά ο Χρ. Παπουτσής ανακοίνωσε τη σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών για το κτίσιμό τους. Σε αυτά «εγκαινιάζεται ένα νέο σύστημα έγκυρης πιστοποίησης της ταυτότητας και της προέλευσης των αλλοδαπών, μέσω ειδικής τεχνογνωσίας και παράλληλης εκπαίδευσης του προσωπικού», δηλαδή, θα γίνεται το ξεψάχνισμά τους.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Ποινικοποιεί τους αγώνες των συμβασιούχων εργαζομένων

Σε ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων προχωρά η δημοτική αρχή της Αθήνας. Μπροστά στην κατάληψη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Δήμου (στην οδό Μαιζώνος) που προχώρησαν απολυμένοι συμβασιούχοι της υπηρεσίας, σε μια προφανή προσπάθεια να τους τρομοκρατήσει, από νωρίς χθες το πρωί διέχεε φήμες ότι καταθέτει σε βάρος τους μήνυση για παρακώλυση λειτουργίας της υπηρεσίας.

Οι συμβασιούχοι εκεί υπολογίζεται ότι εργάζονταν με μπλοκ παροχής υπηρεσιών από το 2003 με 7 συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων, καθαρά 650 - 750 ευρώ το μήνα, εξυπηρετώντας καθημερινά (και στο ΚΕΠ που λειτουργεί στο ισόγειο) εκατοντάδες αλλοδαπούς. Τους τελευταίους μήνες ελέω πολιτικής κυβέρνησης και ευρωμονόδρομου απολύθηκαν ή απολύονται οι περίπου 55 συμβασιούχοι, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει στη δουλειά μόλις δέκα μόνιμοι.

Ετσι, χτες το μεσημέρι, εισήχθη εκτάκτως και συζητήθηκε ως εκτός ημερησίας διάταξης το ζήτημά τους στην Οικονομική Επιτροπή που πήρε και την απόφαση ο Δήμος να προχωρήσει σε μηνύσεις εναντίον των καταληψιών.

Στο πλευρό των απολυμένων που αγωνίζονται (με αιτήματά τους μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων, όχι στις απολύσεις) βρέθηκε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. Συζήτησε μαζί τους, εξέφρασε στήριξη και αλληλεγγύη στον αγώνα τους.

  • Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν από το βράδυ της προσεχούς Κυριακής οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, καθώς λόγω των απολύσεων εκατοντάδων συμβασιούχων στη συγκεκριμένη Διεύθυνση η δουλειά δεν βγαίνει. Η δημοτική αρχή προβάλλει ως λύση την τριετή παράταση των συμβάσεών τους.
ΧΑΪΔΑΡΙ
Διαμαρτυρία για την κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου πραγματοποίησαν χτες το πρωί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των βρεφονηπιακών σταθμών Χαϊδαρίου και οι γονείς οι οποίοι αντιστέκονται στην εκβιαστική απόφαση της δημοτικής αρχής, ότι αν δεν πληρώσουν τη διαφορά των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, μετά τις αυξήσεις που είχε επιβάλλει, δεν θα εξετάσει τις αιτήσεις των παιδιών για τη νέα σχολική χρονιά, αφήνοντας εκτός παιδικών σταθμών τα παιδιά τους.

Στο πλευρό των γονιών βρέθηκαν και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στο Δήμο Χαϊδαρίου, οι οποίοι μαζί με τους γονείς - όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα - δίνουν μάχη ώστε να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των γονιών και κανένα παιδί να μη μείνει εκτός παιδικών σταθμών.

Στη συνάντηση που είχαν οι γονείς, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των βρεφονηπιακών σταθμών Χαϊδαρίου με το δήμαρχο Δ. Μαραβέλια, στην οποία συμμετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, διαμαρτυρήθηκαν για τη στάση της δημοτικής αρχής, τονίζοντας ότι η ίδια στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης με δήλωσή της είχε διαβεβαιώσει ότι κανένα παιδί δε θα μείνει χωρίς προσχολική αγωγή, καθότι όλες οι αιτήσεις έγιναν αποδεκτές, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένουν περίπου 40 αιτήσεις που αφορούν άνεργες μητέρες και τις οποίες θα απαιτήσει να γίνουν δεκτές.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χαϊδαρίου επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των γονιών, μιλώντας για τη ρευστή κατάσταση που υπάρχει στους παιδικούς σταθμούς. Οπως είπε, ο αριθμός των παιδιών που θα γίνει αποδεκτός στους σταθμούς θα εξαρτηθεί άμεσα από τον αριθμό των διμηνιτών εργαζομένων που θα προσληφθούν για να «επανδρώσουν» τα τμήματα.

Μιλώντας εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων η πρόεδρός του, Αγγελική Γκούσκου, ξεκαθάρισε ότι οι γονείς δεν σκοπεύουν να κάνουν πίσω τόσο από την πρόθεσή τους να μην πληρώσουν δεκάρα τσακιστή παραπάνω όσο και από το αίτημά τους να γίνουν αποδεκτά όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως στους παιδικούς σταθμούς της περιοχής. Και πρόσθεσε ότι το ερχόμενο διάστημα οι γονείς θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με αποφάσεις που θα πάρουν μέσα από τη γενική συνέλευση του Συλλόγου που θα πραγματοποιήσουν αύριο στις 7 το απόγευμα στο Παλατάκι.

Φωτιά στη Θέρμη

Οι κίνδυνοι που υπάρχουν από τη λειτουργία της βάσης καυσίμων του Στρατού και του πεδίου βολής της Αστυνομίας, στη δασική περιοχή Θέρμης Πανοράματος, Θεσσαλονίκης, αναδείχθηκαν το περασμένο Σάββατο, όταν ξέσπασε φωτιά στην περιοχή. Η φωτιά, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε από το πεδίο βολής της Αστυνομίας. Αμέσως τέθηκαν σε συναγερμό δυνάμεις πυρόσβεσης, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο επέκτασης στις εγκαταστάσεις καυσίμων. Με τη βοήθεια πυροσβεστικών εναέριων μέσων τέθηκε υπό έλεγχο αργά το απόγευμα, αφού προηγουμένως έκαψε χαμηλή βλάστηση.

Την άμεση απομάκρυνση της βάσης καυσίμων και τη μετεγκατάσταση του πεδίου βολής ζητά η τοπική Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ. Ο βουλευτής του Κόμματος Θόδωρος Ιγνατιάδης σημείωσε σε δήλωσή του την τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και συνολικά των κυβερνήσεων του δικομματισμού. «Αναδεικνύει τη δασοκτόνα πολιτική τους και τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας. Είναι μεγάλες οι ευθύνες τους για τους κινδύνους που προκύπτουν τόσο από την εγκατάσταση της βάσης καυσίμων μέσα στο δάσος, όσο και από τη λειτουργία μέσα σε αυτήν του πεδίου βολής της Αστυνομίας», είπε.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ελευσίνας και Πέριξ διοργανώνει, την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη και ώρα 11 το πρωί, εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές του 304 Συντάγματος που έπεσαν στη γνωστή μάχη της Κάζας - Σαλίγκαρου (13 Αυγούστου 1943).

    Η ΝΕ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ νομού Πέλλας διοργανώνει, την Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2011 ώρα 10 το πρωί στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι Εδεσσας, παλλαϊκή εκδήλωση προς τιμήν των νικηφόρων μαχών του ΕΛΑΣ και των ηρωικών νεκρών εναντίον των φασιστικών δυνάμεων.
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ
Ακινητοποιημένα δεκάδες πλοία

Δεκάδες επιβατηγά πλοία (ακτοπλοϊκά, ημερόπλοια, πορθμεία) έχουν ήδη ακινητοποιηθεί με την υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών κλάσης που εξέδιδε με τη σέσουλα το γραφείο της ιδιωτικής εταιρείας του Ρωσικού Νηογνώμονα στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι μέχρι τώρα έχουν δέσει 24 πλοία προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, τη μεταφορά επιβατών και στην τροφοδοσία τους. Μέχρι και χτες αναφερόταν ότι η λίστα με τα πλοία που φέρουν πλαστά πιστοποιητικά έχουν φτάσει τα 60 και όπως όλα δείχνουν έπεται συνέχεια.

Ολοι οι νηογνώμονες με βάση τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ είναι πλέον ιδιωτικές εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μηχανισμοί για την κάλυψη και την προστασία της κερδοφορίας των εφοπλιστών ενώ στα διοικητικά τους συμβούλια συμμετέχουν και εφοπλιστές όπως συμβαίνει και στον Ελληνικό Νηογνώμονα όπου μέλος της διοίκησης είναι ο εφοπλιστής Βερνίκος. Που σημαίνει ότι εφοπλιστής ελέγχει τον... εαυτό του.

Πρόκειται για εξέλιξη που επιβεβαιώνουν μέχρι κεραίας τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ότι είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη Ελληνικού Νηογνώμονα κρατικού, υπό λαϊκό έλεγχο μη κερδοσκοπικό που θα συμβάλλει στην έρευνα και την τεχνολογία για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Ενα ακόμη νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της πολιτικής δίκης έρχεται για άλλη μια φορά στη Βουλή. Με αυτό φορτώνεται επιπλέον 40% περίπου δικαστηριακή ύλη στα ειρηνοδικεία, καθώς διευρύνεται η αρμοδιότητά τους και από υποθέσεις μέχρι 12.000 ευρώ που δικάζουν σήμερα, αυξάνεται στις 20.000 ευρώ. Πάντως, οι δικαστές σημειώνουν πως το μέτρο αυτό, αν δε συνοδευτεί με αύξηση των θέσεων των ειρηνοδικών, θα οδηγήσει «σε μπλοκάρισμα» των δικαστηρίων.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζοντας την πάγια τακτική της να κάνει πιο ακριβή την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για τα λαϊκά στρώματα, καθιερώνει την καταβολή τέλους δικαστικού ενσήμου και επί των αναγνωριστικών αγωγών. Οπως αναφέρεται μάλιστα στην αιτιολογική έκθεση, αυτό θα συμβάλει στην «αύξηση των δημοσίων εσόδων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ