ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
Η κυβέρνηση κάνει εύκολη την πρόσβαση στα ναρκωτικά για τη νεολαία

Αποποινικοποιείται πλήρως η χρήση ναρκωτικών και ανοίγει ο δρόμος να μπουν οι ιδιώτες σε προγράμματα πρόληψης και θεραπείας

Σε μια κρίσιμη εποχή που οι νεολαίοι της χώρας μας βιώνουν την αβεβαιότητα για το μέλλον τους και δέχονται τον αποκλεισμό από την εργασία, την Παιδεία, τον Αθλητισμό και την Υγεία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους προσφέρει... την εύκολη πρόσβαση στον κόσμο των ναρκωτικών. Με το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Παπαϊωάννου, η κυβέρνηση ...επιτυγχάνει τρεις στόχους στον ευαίσθητο αυτό τομέα για τη νεολαία: 1. Αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. 2. Το αδίκημα για προμήθεια, κατοχή και καλλιέργεια κάνναβης για ιδία χρήση δεν τιμωρείται καθόλου, ενώ μειώνεται η ποινή για τους διακινητές. 3. Ανοίγει ο δρόμος για να εισέλθουν ιδιωτικά ιδρύματα και φορείς στον τομέα της πρόληψης και θεραπείας των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης με επιχείρημα τον εξορθολογισμό των ποινών, τις χωρίζει σε τρεις κατηγορίες και, ουσιαστικά, προχωρά σε μείωση των ποινών ακόμη και στις σοβαρές περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, καθώς οι διακινητές τιμωρούνταν με ποινές κάθειρξης από 10 έως 20 χρόνια, ενώ τώρα θα τιμωρούνται από 5 έως 20 χρόνια. Με το νομοσχέδιο η διακίνηση ναρκωτικών χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, στις ελαφρύτερες περιπτώσεις (άρθρο 21), στις βαρύτερες (άρθρο 22) και στις ιδιαίτερα σοβαρές (άρθρο 24).

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις η κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών, καθώς και η καλλιέργεια κάνναβης για ιδία χρήση δεν τιμωρούνται. Αντίθετα, επιβάλλονται μικρές ποινές, κυρίως πταισματικού χαρακτήρα, όταν δε δικαιολογείται η ιδία χρήση. Ηπιότερη ποινική μεταχείριση θα έχουν οι χρήστες για το γνωστό «κέρασμα» (διακίνηση μικροποσότητας ναρκωτικών). Με μικρή ποινή φυλάκισης, μέχρι τρεις μήνες, θα τιμωρείται όποιος καλλιεργεί φυτά κάνναβης για ποσότητα που αδυνατεί να δικαιολογήσει ότι πρόκειται για ατομική χρήση. Οποιος κάνει χρήση σε δημόσιο χώρο θα τιμωρείται με κράτηση μέχρι έξι μηνών. Μέχρι σήμερα η χρήση ναρκωτικών ήταν καταρχήν αξιόποινη πράξη και ο χρήστης τιμωρούνταν με πλημμεληματικού χαρακτήρα ποινή (φυλάκιση μέχρι ένα έτος).

Σε ποινές κάθειρξης από 10 μέχρι 20 χρόνια θα τιμωρούνται υπάλληλοι, όπως φύλακες σωφρονιστικών καταστημάτων, γιατροί, που διακινούν ναρκωτικά, αλλά και όταν ο τόπος διακίνησης αφορά σε χώρους όπως σχολεία ή όταν οι δράστες είναι υπότροποι.

Σε σχετική ερώτηση για τον καθορισμό της «ποσότητας» που θα θεωρείται για ατομική χρήση, καθώς και καλλιέργεια κάνναβης για ιδία χρήση ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε ότι αυτό είναι θέμα του δικαστηρίου και ότι με νομοσχέδιο δεν προσδιορίζεται.

Οι έμποροι ναρκωτικών που δρουν κατ' επάγγελμα ως μεγαλοδιακινητές ή χρηματοδοτούν διακίνηση ναρκωτικών θα απειλούνται ακόμη και με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και δε θα μπορούν να επικαλούνται ότι οι ίδιοι είναι χρήστες για να τύχουν ελαφρότερης ποινικής αντιμετώπισης.

Βήμα ιδιωτικοποίησης της αντιμετώπισης των ναρκωτικών

Στο μεταξύ, με το νέο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά θα μπορούν να εισέρχονται στο χώρο της πρόληψης, της ενημέρωσης και της θεραπείας, ιδρύοντας τις αντίστοιχες μονάδες, ακόμη και ιδιώτες αλλά και διάφοροι μη κυβερνητικοί φορείς. Ετσι, θα μπορούν να ιδρύουν τις ανάλογες μονάδες «φιλανθρωπικά σωματεία και κοινωφελή ιδρύματα, εφόσον τούτο προβλέπεται από τις καταστατικές τους διατάξεις, δήμοι και κοινότητες, εκκλησιαστικοί φορείς, ανώτατα εκπαιδευτικά ή τεχνολογικά ιδρύματα, φυσικά ή νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν συναφείς σκοπούς».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν απέκλεισε να εισαχθούν προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων μέσα στις φυλακές.

Τέλος, οι χρήστες προβλέπεται να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση σε αξιόποινες πράξεις που αφορούν στο νόμο περί ναρκωτικών είτε σε εγκλήματα που τελέστηκαν για να διευκολυνθεί η χρήση ναρκωτικών. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την εισαγωγή του χρήστη σε συγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα, την υποβολή του σε πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης εντός των καταστημάτων κράτησης, την αναβολή άσκησης ποινικής δίωξης κ.ά.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σήμερα, με την κρίση και την επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας, η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών μάλλον στοχεύει να βοηθήσει την καταστολή με τη ναρκω-καταστολή. Εξάλλου, η περίπτωση της Αργεντινής με το ναρκωτικό «πάκο» είναι ενδεικτική. Το 2001, στο απόγειο της κρίσης, η Αργεντινή γέμισε από το τεχνητό και φτηνό ναρκωτικό «πάκο», με αποτέλεσμα να πάει χαμένη μια ολόκληρη γενιά της αργεντίνικης νεολαίας, καθώς εκείνη τη δύσκολη στιγμή αντί να αγωνιστεί για τα δικαιώματά της βρήκε ...καταφύγιο στα ναρκωτικά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανοίγει σήμερα τις πύλες του
  • Το Σάββατο θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
  • Αύριο, συζήτηση για τις οικονομικές - πολιτικές εξελίξεις, με την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη. Οι τριήμερες εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη με ομιλία (9.30 μ.μ.) από τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και χαιρετισμό από τον Θανάση Χριστίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, με ακόμη περισσότερο μεράκι, άοκνα, αντιμετώπισαν τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που προκάλεσε η βροχή από το βράδυ της Τρίτης μέχρι και χτες το μεσημέρι. Ετσι ο χώρος του φεστιβάλ είναι έτοιμος ώστε από σήμερα και για τρεις μέρες να φιλοξενήσει τους χιλιάδες νέους και μεγαλύτερης ηλικίας που θα έρθουν σε επαφή με τη νεολαία του ΚΚΕ και την πολιτική του πρόταση για τη διέξοδο του λαού από τα βάσανα, την απελευθέρωσή του από την εκμετάλλευση.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει συναυλίες με τους Θ. Μικρούτσικο - Χ. Θηβαίο - Μ. Πασχαλίδη, Παντελή Θαλασσινό, Μπλε - Λάκη Παπαδόπουλο, Μελίνα Ασλανίδου, Κίτρινα Ποδήλατα, Δάφνη Λέμπερου, ΣAΒACH, Αγάθωνα, Νίκο Κατσίκα, Π. Θεοχαρίδη, Εκμέκ, Reactive, Βanda latinico, Skelters και σύνολα τζαζ. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα στην Σωτηρία Μπέλλου, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Κώστα Βάρναλη, τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Στ. Καζαντζίδη.

Παράλληλα με τις συναυλίες και τις άλλες πλούσιες και πολύμορφες πολιτιστικές εκδηλώσεις, φιλοξενεί μια σειρά συζητήσεις και αφιερώματα.

Αύριο Παρασκευή ξεχωρίζει η συζήτηση με την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 8.45 μ.μ. (κεντρική εξέδρα) και έχει θέμα: «Οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και προοπτικές της ταξικής πάλης, 20 χρόνια από τη νίκη της αντεπανάστασης».

Το πρόγραμμα σήμερα

Κεντρική εξέδρα: Pandora Jazz Quartet, Νίκος Kατσίκας, Πάνος Ζώης, αφιέρωμα στον Μ. Χατζιδάκι, Παντελής Θαλασσινός.

Λαϊκή εξέδρα: «Φίλοι της παράδοσης» παραδοσιακός σύλλογος Γ' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης.

Βιβλιοπαρουσίαση: Λογοτεχνικές εκδόσεις για την εργατική τάξη.

Θεοχαρίδης Παντελής, Κασούρας Βασίλης με τραγούδια του Καζαντζίδη και μεγάλων συνθετών.

Νεανική εξέδρα: 3 laloun, Εκμέκ, Μπλε - Λάκης Παπαδόπουλος.

Εξέδρα πολιτισμού: Αφιέρωμα στον Θανάση Βέγγο.

Εργαστήρι κατασκευής κούκλας.

Παιδότοπος: Παράσταση Καραγκιόζη με τον Αγάπιο Αγαπίου, εργαστήρι με χειροτεχνίες και μουσικά παιχνίδια.

Περίπτερο εργασίας: 7 μ.μ., συζήτηση με θέμα: «Εργατική αντεπίθεση και λαϊκή συμμαχία: Η απάντηση του ταξικού εργατικού κινήματος στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης - Οι θέσεις του ΚΚΕ».

Περίπτερο μαθητών: 7 μ.μ. συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Παιδεία και η οργάνωση του αγώνα με την έναρξη της νέας χρονιάς».

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις

Στην Πάτρα μιλά το Σάββατο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Την ίδια μέρα, ομιλίες μελών του ΠΓ σε κεντρικές πόλεις

«Ο δικός σου δρόμος, για τις δικές σου ανάγκες, με το ΚΚΕ, για το Σοσιαλισμό», το κάλεσμα προς τη νεολαία για αντεπίθεση και ανατροπή που απευθύνει η ΚΝΕ μέσα από το 37ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που ολοκληρώνει αυτές τις μέρες το μεγάλο του ταξίδι σε όλη τη χώρα.

Εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις ενώ την επόμενη βδομάδα, στις 15 - 16 - 17 Σεπτέμβρη, πραγματοποιούνται οι κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα, στο «πάρκο Τρίτση» στο Ιλιον.

Στις εκδηλώσεις στην Πάτρα το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 9.15 μ.μ., θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Την ίδια μέρα, ομιλίες από μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα γίνουν σε άλλες πόλεις. Αναλυτικά:

Πάτρα

Διήμερες εκδηλώσεις αύριο Παρασκευή και Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στο Κάστρο, από τις 7.30 μ.μ. Αύριο: Αφιέρωμα στην Σωτηρία Μπέλλου από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Θεατρική Παράσταση: «Το φως που καίει» του Κ. Βάρναλη από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Συναυλίες: Δ. Τσακνής. Π. Θαλασσινός. Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα «Για το σχολείο των αναγκών μας». Μαθητικά συγκροτήματα. Λαϊκό γλέντι με τον Σ. Πανταζόπουλο. Συζήτηση με θέμα: «Η Ιστορία του ΚΚΕ όπλο στα χέρια του λαϊκού κινήματος» - ομιλητής ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη δεύτερη μέρα: Αφιέρωμα στην Μ. Δημητριάδη από το μαθητικό συγκρότημα της ΚΝΕ. Κεντρική ομιλία από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Παρουσίαση του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» - ομιλήτρια Ειρήνη Ακαρέπη, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Αφιέρωμα στον Κ. Βάρναλη από το μαθητικό συγκρότημα της ΚΝΕ. Αφιέρωμα στον Θανάση Βέγγο. Μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα. Συναυλίες: Λάκης Παπαδόπουλος - Γιάννης Γιοκαρίνης, Πετρολούκας Χαλκιάς.

Γιάννενα

Αύριο Παρασκευή και Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στο πάρκο Λιθαρίτσια. Αύριο: Αφιέρωμα στον ηρωικό γραμματέα της ΟΚΝΕ Χρήστο Μαλτέζο, συναυλία από τους «BackAlley 121» και άλλα νεανικά συγκροτήματα, αφιέρωμα στον ποιητή Κ. Βάρναλη, έντεχνη μουσική, λαϊκό γλέντι. Τη δεύτερη μέρα: Θα μιλήσει ο Στ. Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συζήτηση για την Ιστορία του ΚΚΕ, με ομιλητή τον Διον. Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μαθητικό θεατρικό δρώμενο, συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα, αφιέρωμα στο διεθνιστικό εργατικό τραγούδι και παραδοσιακό γλέντι.

Ηράκλειο

Αύριο Παρασκευή και Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στο Κομμένο Μπεντένι. Αύριο: Μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό κίνημα στο Ηράκλειο. Συναυλίες με τους: Υπόγεια Ρεύματα, Αλμα, Μάνο Παπαδάκη, ερασιτεχνικά μαθητικά συγκροτήματα και παρουσίαση του βιβλίου «Ανθρωπος αυτός ο γίγας». Τη δεύτερη μέρα: Θα μιλήσει ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στην Ιστορία του ΚΚΕ, συναυλίες, κρητικό γλέντι από τον Γιώργη Ξυλούρη, λαϊκό γλέντι.

Χανιά

Αύριο Παρασκευή και Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στην Ανατολική Τάφρο. Αύριο: Συναυλίες από τους «one night band», συγκρότημα της ΚΝΕ, συγκρότημα του Βογιατζή, συγκρότημα του Γ. Μυλωνάκη και Γ. Σκευάκη. Θεατρικό δρώμενο για το σχολείο. Τη δεύτερη μέρα: Θα μιλήσει ο Τηλ. Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης θεατρικό με έργα του Βάρναλη από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Συναυλία Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος. Λαϊκό γλέντι.

Αγρίνιο

Αύριο Παρασκευή και Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στο δημοτικό πάρκο. Αύριο: Μαθητικά συγκροτήματα, χαιρετισμός εκ μέρους της ΚΝΕ, συζήτηση για την οικονομική κρίση με τον βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο, συναυλία και λαϊκό γλέντι. Τη δεύτερη μέρα: Θα μιλήσει ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης συναυλίες, μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Κ. Βάρναλη, παραδοσιακοί χοροί, λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι.

Λαμία

Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Διάκου. Θα μιλήσει ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης βιντεοπροβολή για τη δράση του ΔΣΕ στη Ρούμελη, αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο, εκθέσεις, παιδότοπος, σκάκι, λαϊκό γλέντι.

Φωτεινό παράδειγμα για τους αγώνες τού σήμερα

Τα μέλη της ΚΝΕ και οι φίλοι της Οργάνωσης, που θα επισκεφτούν το χώρο του Φεστιβάλ στην Αθήνα, θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν «δίπλα» στην Ιστορία του ΚΚΕ σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Μια Ιστορία αλλιώτικη από αυτήν που μαθαίνουν στα σχολεία, βγαλμένη μέσα από αγώνες και θυσίες. Την Ιστορία του ΚΚΕ, που με λύσσα οι αστοί και τα παπαγαλάκια τους προσπαθούν να τη διαστρεβλώσουν, ρίχνοντας τόνους λάσπης και βρωμιάς.

Σε μια περίοδο που έχει την σφραγίδα μιας οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης, που τσεκουρώνεται κάθε λαϊκό δικαίωμα και κατάκτηση, η ΚΝΕ και το ΚΚΕ προβάλλουν στο λαό και τη νεολαία πως υπάρχει διέξοδος, πως πρέπει να εμπιστευτούν το ΚΚΕ, που διαθέτει υπερενενηντάχρονη πείρα, πρωτοστατώντας πάντα στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες στη χώρα μας.

Είναι ευκαιρία χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, νέοι από λαϊκές οικογένειες να έρθουν σε επαφή με υλικά που είχαν παρουσιαστεί στην Εκθεση Ιστορίας των 90 χρόνων του ΚΚΕ πριν από 3 χρόνια στη Νίκαια, που τώρα θα εκτεθούν προσαρμοσμένα και εμπλουτισμένα στο χώρο του Φεστιβάλ. Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ προγραμματίζουν το πέρασμά τους από το συγκεκριμένο χώρο στο Φεστιβάλ, μαζί με τους φίλους της Οργάνωσης, με τους χιλιάδες που βρεθήκαμε πλάι - πλάι στους πλούσιους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Για την κάθε ΟΒ, είτε είναι μαθητική, είτε φοιτητική, είτε κλαδική, θα είναι παρακαταθήκη, τόσο για την ίδια όσο και για τον κόσμο που απευθύνεται, η επαφή με την Ιστορία του ΚΚΕ.

Η προβολή και ειδικά η γνώση της Ιστορίας του ΚΚΕ, που είναι συνυφασμένη με την Ιστορία του ίδιου του εργατικού - λαϊκού κινήματος στη χώρα μας, δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση των κομμουνιστών να την μελετούν και να βγάζουν συμπεράσματα από αυτήν. Κάθε συνειδητοποιημένος εργάτης και εργάτρια, κάθε νέος και νέα από λαϊκή οικογένεια, πρέπει να έρθει σε επαφή με την Ιστορία του ΚΚΕ. Να γνωρίσει την ιστορική αλήθεια για την περίοδο της Αντίστασης για το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ, που ήταν «τέκνα» του ΚΚΕ. Να γνωρίσει την ιστορική αλήθεια για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ), που ο τρίχρονος αγώνας του (1946-1949) αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα. Να αντλήσει έμπνευση και μαχητικό πνεύμα από τους χιλιάδες που δε λύγισαν στα ξερονήσια, στις φυλακές και στα κρατητήρια της Ασφάλειας. Να διαλέξει την ανυπακοή, το δρόμο της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, τη στράτευση με το ΚΚΕ, όπως έκαναν τόσοι και τόσοι μένοντας πιστοί στα ιδανικά και τις αξίες του ΚΚΕ ακόμα και μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Οι ηγετικές μορφές όπως του Νίκου Ζαχαριάδη και του Νίκου Μπελογιάννη, ειδικά για κάθε νέο κομμουνιστή και εργάτη, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα απαράμιλλης πίστης στο δίκιο του αγώνα της τάξης μας και του Κόμματός μας.

Η Ιστορία του ΚΚΕ αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τους αγώνες τού σήμερα, στην πάλη της εργατικής τάξης για το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό, για την Ελλάδα της Λαϊκής Εξουσίας - Οικονομίας, που αποδεσμευμένη από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των διευρυμένων αναγκών της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της.

Η έκθεση φωτογραφίας που θα υπάρχει στο Φεστιβάλ παρουσιάστηκε σε δημόσιες εκδηλώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη προς τιμήν των 90 χρόνων του ΚΚΕ. Παρουσιάζεται και σε αυτό το Φεστιβάλ συμπληρωμένη με ταμπλό που αφορούν την τριετία 2008-2011.

Για την επίσκεψη στην Εκθεση Ιστορίας του ΚΚΕ, οι ενδιαφερόμενοι θα απευθυνθούν στις Οργανώσεις της ΚΝΕ. Στο χώρο θα βρίσκονται στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που θα βοηθήσουν στην ξενάγηση.


Ακης ΠΟΥΛΟΣ
Μέλος του ΣΠ Αττικής της ΚΝΕ

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έγκλημα κατά της νεολαίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τη συνέντευξη Τύπου του Μ. Παπαϊωάννου για το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του υπογραμμίζει:

«Με το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει το έγκλημα κατά της νεολαίας, ειδικά των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Καθώς αυτή καθιστά απαγορευτικά και παράνομα τα δικαιώματα των νέων στην εργασία, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, επιχειρεί τη νομιμοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών και να γίνουν κοινωνικά αποδεκτά η τοξικοεξάρτηση και ο αλκοολισμός. Επαίσχυντη πράξη αποτελεί η μείωση των ποσών για την απεξάρτηση, ταυτόχρονα με την εμπορευματοποίησή της, καθώς εκχωρείται σε ιδιώτες, για να κερδοσκοπούν και απ' αυτή τα μεγάλα ιατρικά κέντρα.

Αυτό είναι το νέο και το σύγχρονο στον καπιταλισμό. Ο λαός δεν πρέπει να τα αποδεχτεί, αντίθετα έχει ευθύνη και πρέπει να ξεσηκωθεί για να το εμποδίσει και να το ματαιώσει».

Σε άλλες πόλεις

Τις επόμενες μέρες γίνονται επίσης οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα Πέμπτη

-- Αμφισσα, πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ομιλητής Γ. Κοτρόγιαννος, μέλος του ΓΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ.

Αύριο Παρασκευή

-- Λιβαδειά, Κρύα, ομιλητής Α. Βενιζέλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Κομοτηνή, πάρκο της Περιφέρειας.

-- Καβάλα, πάρκο Φαλήρου.

-- Φλώρινα, κεντρική πλατεία, ομιλητής Αντ. Τσάκωνας, μέλος του ΓΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Λάρισα, πλατεία Φρουρίου, 9 μ.μ., ομιλητής Π. Σπήλιος, γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

Σάββατο 10 Σεπτέμβρη

-- Ρέθυμνο, δημοτικό κήπο.

-- Χαλκίδα, παραλία (μνημείο Εθνικής Αντίστασης), ομιλητής Κ. Παπαδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Κέρκυρα, πάνω πλατεία, ομιλητής Δημ. Λιάσκος, μέλος του ΓΠ Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

-- Μυτιλήνη, ομιλητής Φάνης Παρρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ