ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΕΛΛΗΝΑ ΥΠΕΞ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προωθώντας τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης ισχυρίστηκε χτες, σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι», πως η Αθήνα δε δέχεται έντονες πιέσεις να αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου, σπεύδοντας ωστόσο να εκφράσει έντονες ανησυχίες για την αύξηση της έντασης στην περιοχή από τα τέλη Ιούλη, με αφορμή την προσπάθεια των Κοσσοβάρων Αλβανών αστυνομικών να καταλάβουν τα τελωνειακά φυλάκια κοντά στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία.

Πρόσθεσε εντούτοις ότι η μη αναγνώριση του προτεκτοράτου «δεν εμποδίζει την Ελλάδα να εργάζεται για την προσέγγιση των δύο πλευρών και να υποστηρίζει το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας», ισχυριζόμενος ότι ο διάλογος «θα πρέπει να αποτελέσει το πλαίσιο επίλυσης όλων των διενέξεων».

Φυσικά, ο διάλογος που επικαλείται ο υπουργός έχει άμεση σχέση με την επιδίωξη, όλη η περιοχή να ενταχθεί στις δομές της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, ζήτημα στο οποίο πρωτοστατεί η ελληνική κυβέρνηση για τα συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας. Ετσι ερωτηθείς εάν η Σερβία δικαιούται να πάρει το καθεστώς προς ένταξη στην ΕΕ, ο Στ. Λαμπρινίδης απάντησε καταφατικά και θύμισε την ελληνική πρωτοβουλία για ένταξη των Βαλκανίων στην ΕΕ ως το 2014 (γνωστή ως «Ατζέντα 2014» με αφορμή την 100ή επέτειο έναρξης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου).

Ο Στ. Λαμπρινίδης χτες είχε επαφές με τη σερβική πολιτική ηγεσία, με Σέρβους και Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Σήμερα αναμένεται να μεταβεί στην Πρίστινα, όπου θα συναντηθεί με την ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών.

ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικές τριβές και διαβουλεύσεις

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνονται οι ενδο-ιμπεριαλιστικές τριβές με αντικείμενο μια νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τις εξελίξεις στη Συρία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε, χθες, με το Ρώσο ομόλογό του, στη Μόσχα, και, όπως φαίνεται, ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν αυτό.

Ο Αλέν Ζιπέ ανέβασε περαιτέρω τους τόνους κατηγορώντας τη συριακή ηγεσία για «διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» και απείλησε με περαιτέρω κυρώσεις. Αναγνώρισε τις ρωσικές διαφωνίες, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι «τελικά, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Μόσχα θα συμφωνήσει».

Αντίθετη εκτίμηση φάνηκε να έχει ο Σεργκέι Λαβρόφ. Γνωστοποίησε ότι και η Μόσχα έχει καταθέσει σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο εμπεριέχει έκκληση για άμεσο τερματισμό της βίας εκατέρωθεν και για έναρξη διαλόγου. Επανέλαβε, επίσης, τη ρωσική δυσφορία για την επιβολή από την ΕΕ εμπάργκο στην αγορά συριακού πετρελαίου, αν και η συριακή ηγεσία αποπειράθηκε να υποβαθμίσει τις συνέπειες για τη συριακή οικονομία, λέγοντας ότι «θα κλείσει συμφωνίες με άλλες χώρες».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε ότι ο ΓΓ Ναμπίλ αλ Αράμπι θα μεταβεί στη Δαμασκό το Σάββατο, μετά το αίτημα της συριακής ηγεσίας να αναβληθεί η προγραμματισμένη για χθες επίσκεψή του. Η Δαμασκός δεν είχε προβεί σε σχόλιο, μέχρι χθες βράδυ. Από τα γραφεία του Αραβικού Συνδέσμου διέρρευσε ότι ο αλ Αράμπι θα μεταφέρει πρόταση 13 σημείων για αποκλιμάκωση, δρομολόγηση άμεσων μεταρρυθμίσεων και τερματισμό της βίας. Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα αξιολογηθούν σε έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, στις 13 Σεπτέμβρη, για το ζήτημα.

Εντός Συρίας, συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες σχετικά με το γίνεται στη Χομς. Αντικαθεστωτικές οργανώσεις ανέφεραν ότι ο στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του, αλλά επιβεβαίωναν και καταγγελίες για αντίποινα από αγνώστους κατά οικογενειών αλαουιτών, οι οποίοι, κατά πλειοψηφία, αποτελούν τις ειδικές δυνάμεις του καθεστώτος. Συνολικά, φέρονται, χθες, να σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι και να τραυματίστηκαν 20, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός πιέζει για να επισκεφτεί και μυστικά σημεία κράτησης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το κόστος του «προγράμματος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας» που θα παρουσιάσει σήμερα στο Κογκρέσο ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα ανέλθει στα 300 δισ. δολάρια, θα βασισθεί στη μείωση της φορολογίας της εργασίας, στις επενδύσεις σε υποδομές και σε επιχορηγήσεις σε πολιτείες και δήμους, ενώ θα καλυφθεί από την εξοικονόμηση πόρων με άλλα μέτρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Αρμόδια επιτροπή της Βουλής της Ουγγαρίας έδωσε την Τρίτη το «πράσινο φως» για την άρση της βουλευτικής ασυλίας του πρώην πρωθυπουργού Φέρεντς Τζιούρτσιανι, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ανάκριση και τη δίωξή του από τη Γενική Εισαγγελία. Ο Τζιούρτσιανι κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και πρόκλησης ζημιάς στο κράτος 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ό,τι αφορά την αμφισβητούμενη αγοραπωλησία οικοπέδων στην περιοχή Βέλενσερ έξω από τη Βουδαπέστη με στόχο τη δημιουργία ουγγρικού «Λας Βέγκας».

MOΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Απελευθερώθηκαν χτες μία πενταμελής οικογένεια Δανών και το διμελές πλήρωμα του σκάφους της που είχε καταληφθεί από τον περασμένο Φλεβάρη από Σομαλούς πειρατές. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από λύτρα 3.000.000 δολαρίων...

ΓΕΝΕΥΗ.-- Αύξηση 20% παρουσιάζουν τα κρούσματα καρκίνου μέσα στην τελευταία δεκαετία, ανακοίνωσε χτες το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καρκινική Ερευνα, προσθέτοντας ότι περίπου 2.800.000 καρκινοπαθείς προστίθενται κάθε χρόνο εξαιτίας σύνθετων περιβαλλοντικών παραγόντων και ανθυγιεινών τρόπων ζωής (έλλειψη άσκησης, παχυσαρκία, άγχος).

ΣΟΥΗΔΙΑ
Αίτηση πτώχευσης από την «Saab»

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία «Saab» κατέθεσε χτες αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα, προκειμένου, όπως υποστήριξε, να εισέλθει σε διαδικασία αναδιοργάνωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η «Saab» και η ιδιοκτήτρια εταιρεία, η ολλανδική «Swedish Automobile) (πρώην Spyker, που εξαγοράστηκε στις αρχές του 2010 από την «SAAB), δήλωσαν ότι ο σκοπός της «προταθείσας εθελοντικής διαδικασίας αναδιοργάνωσης είναι να διασφαλιστεί η βραχυπρόθεσμη σταθερότητα, προσελκύοντας ταυτόχρονα επιπρόσθετη χρηματοδότηση».

Σημειώνεται πως εδώ και μήνες οι 3.700 εργαζόμενοι της «Saab» παραμένουν απλήρωτοι, ενώ η παραγωγή στο κυριότερο εργοστάσιό της, στο Τρολχάταν της Δυτικής Σουηδίας, έχει σταματήσει από τον Απρίλη. Επίσης τα δύο προηγούμενα χρόνια χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν απολυθεί σε εργοστάσια στην Ευρώπη, αλλά και στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ.

ΡΩΣΙΑ
Νέο αεροπορικό δυστύχημα

ΓΙΑΡΟΣΛΑΒ.--

Αεροσκάφος «Γιάκοβλεφ» («Yak-42») συνετρίβη χτες το μεσημέρι λίγο μετά την απογείωσή του κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης Γιάροσλαβ, 300 χλμ. βορειοανατολικά της Μόσχας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 43 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δύο επιζώντες.

Το αεροσκάφος μετέφερε τα μέλη της ομάδας χόκεϊ Λοκομοτίβ, που είχε κατακτήσει το εγχώριο πρωτάθλημα τρεις φορές στο πρόσφατο παρελθόν (1997, 2002, 2003), στο Μινσκ της Λευκορωσίας για την έναρξη των αγώνων Πρωταθλήματος Ηπειρωτικής Λίγκας Χόκεϊ. Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στους νεκρούς, εκτός από τους Ρώσους παίκτες, συγκαταλέγονται και παίκτες της ομάδας από τη Σουηδία, την Πολωνία, την Ουκρανία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Γερμανία, τη Λευκορωσία και τη Λετονία.

Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, ωστόσο ορισμένα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως το αεροσκάφος προσέκρουσε σε κεραία φάρου, στη συνέχεια ανεφλέγη και κατέπεσε. Το αεροσκάφος ανήκε στο στόλο της ρωσικής ιδιωτικής εταιρείας «Γιακ Σέρβις» (1993), εταιρεία που παρέχει αεροπορικές υπηρεσίες σε πρόσωπα της ...υψηλής κοινωνίας. Ωστόσο, από το 2009 η εν λόγω εταιρεία είχε καταγγελθεί για ανεπαρκή μέτρα ασφάλειας. Το συγκεκριμένο δυστύχημα έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ ο τομέας των αερομεταφορών ιδιωτικοποιήθηκε και δημιουργήθηκαν εταιρείες που δρουν ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα συχνά δυστυχήματα.

ΣΟΥΔΑΝ - ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Ενταση της αντιπαράθεσης

XAΡΤΟΥΜ.-- Η σουδανική κυβέρνηση προχώρησε χτες σε ένα ακόμη βήμα αντιπαράθεσης με το «ανεξάρτητο» από τον Ιούλη Νότιο Σουδάν, ανακοινώνοντας χτες πως δεν αναγνωρίζει πλέον ούτε καν την ύπαρξη του μεγάλου αντιπολιτευόμενου κόμματος «SPLM-Βορράς» που προέρχεται από το ομώνυμο Σουδανικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα (SPLM) στο νότο, έχοντας προηγουμένως εξαπολύσει μπαράζ συλλήψεων κατά μελών του κόμματος.

Αφορμή γι' αυτήν την εξέλιξη έδωσαν οι νέες συγκρούσεις στρατού - αυτοχθόνων υποστηρικτών του κινήματος στις πολιτείες Νότιο Κορντοφάν (έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Ιούνη) και Μπλε Νείλος (ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες), όπου η κυβέρνηση του ισλαμιστή (βορειο) Σουδανού Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ έσπευσε ήδη να επιβάλει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για να πατάξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Μάλιστα, ο Μπασίρ προχώρησε στην αυθαίρετη καθαίρεση του κυβερνήτη της πολιτείας του Μπλε Νείλου, Μάλικ Αγκαρ, επειδή είχε εκλεγεί ως υποψήφιος του κόμματος «SPLM».

Μέσα σε όλα αυτά, το Νότιο Σουδάν απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά των συγκρούσεων που επεκτείνεται πλέον κατά μήκος των συνόρων με το βορρά, ανακοινώνοντας χτες πως θα μεταφέρει την πρωτεύουσά του από την πόλη Τζούμπα στο κέντρο της νέας ανεξάρτητης χώρας, στην πόλη Ραμσιέλ στην πολιτεία των Λιμνών. Οι εξελίξεις στην περιοχή - όχι τυχαία πλούσιας σε ορυκτό πλούτο - είναι το άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε» που σιγοντάρουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ