ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Συγχωνεύονται μονάδες ΙΚΑ με Κέντρα Υγείας

Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή σε 24 νομούς της χώρας

Με τη συγχώνευση 50 υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ με αντίστοιχα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) στα πλαίσια της λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα αρχίσουν οι ανατροπές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Οι συγχωνεύσεις των μονάδων του ΙΚΑ με τα Κέντρα Υγείας αναφέρθηκαν χτες από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμο Βουδούρη στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των υπουργών Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, όπου έγινε παρουσίαση των σταδίων λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Ο Γ. Κουτρουμάνης είπε ότι άρχισε ήδη η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ στην οδό Γερανίου 19 με τη μεταφορά εκεί 60 ατόμων, θα χρησιμοποιηθεί κοινό συνταγολόγιο για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ, θα ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και ότι από την 1/1/2012 ο ΕΟΠΥΥ θα έχει δικό του προϋπολογισμό που τον τοποθέτησε σε 8 δισ. ευρώ. Οσο δηλαδή θα κλείσουν οι δαπάνες Υγείας των τεσσάρων ταμείων το 2011, που είναι μειωμένες κατά 2,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009 (εκ των οποίων τα 1,7 δισ. ευρώ είναι περικοπές σε φάρμακα).

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι στα πλαίσια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ θα γίνει διασύνδεση με τα 230 συνολικά Κέντρα Υγείας και ανέφερε ότι αυτή η διασύνδεση αρχίζει πιλοτικά με τη λειτουργική ένταξη 50 ΚΥ στον ΕΟΠΥΥ και χωρίς να αποσπώνται από τα νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση έδωσε έναν κατάλογο με 46 ΚΥ που κατανέμονται ως εξής: Στην Αττική 11 (Βύρωνα, Καπανδριτίου, Κορωπίου, Λαυρίου, Μαρκοπούλου, Νέας Μάκρης, Σπάτων, Μεγάρων, Βάρης, Ελευσίνας και Σαλαμίνας). Στη Θεσσαλονίκη 8 (Διαβατών, Ευόσμου, Κουφαλίων, Λαγκαδά, Χαλάστρας, Θέρμης Μαδύτου και Μηχανιώνας). Στο Ηράκλειο 4 (Αγίας Βαρβάρας, Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Μοιρών). Στην Καβάλα 2 (Χρυσούπολης και Ελευθερούπολης). Στον Εβρο 2 (Ορεστιάδας και Σουφλίου). Ακόμα, εντάσσονται και 19 Κέντρα Υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο ΕΟΠΥΥ θα έχει δικές τους υγειονομικές υπηρεσίες και αν θα καταργηθούν υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ ο Γερ. Βουδούρης είπε: «Εχουμε καταλήξει ότι κατ' αρχήν δεν πρόκειται να καταργηθούν μονάδες οι οποίες δεν έχουν κοντά τους ένα ΚΥ ώστε να συγχωνευτούν» Ωστόσο, όμως, αμέσως ήταν αποκαλυπτικός: «Θα υπάρξουν συγχωνεύσεις, οι οποίες βελτιώνουν, θεαματικά, ένα ΚΥ. Αναφέρω ως παράδειγμα το ΚΥ Μαρκοπούλου Αττικής, το οποίο από 12, για παράδειγμα, γιατρούς, που έχει σήμερα και 30 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό, φτάνει να αποκτά 35 περίπου γιατρούς, να έχει νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό που μεταφέρεται από τη μονάδα και να λειτουργεί...».

Φαίνεται δηλαδή ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από συγχωνεύσεις να καλύψει τη γύμνια της ΠΦΥ, με ένα ελάχιστο πακέτο παροχών, που θα περιλαμβάνει ο νέος κανονισμός παροχών. Οι πρώτες μονάδες του ΙΚΑ που θα συγχωνευτούν είναι εκείνες που είναι σε ενοικιασμένα κτίρια και υπολογίζονται σε περισσότερες από τις μισές. Μάλιστα, τις ελλείψεις γιατρών στα περιφερειακά ΚΥ θα τις καλύψει μέσω των συμβεβλημένων ιδιωτών γιατρών του με τον ΕΟΠΥΥ, στα πλαίσια της νέας νομοθετικής ρύθμισης για την Πρόνοια, που προβλέπει ότι μπορούν να κάνουν ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας τους.


ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
«Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις»

Σε «Ευαγγελισμό» και υπουργείο Υγείας συγκεντρώθηκαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε Υγεία - Πρόνοια

Από την πορεία στους δρόμους γύρω από τον «Ευαγγελισμό»
Από την πορεία στους δρόμους γύρω από τον «Ευαγγελισμό»
Για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα και για σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα συμμετέχουν οι ταξικές δυνάμεις στους υγειονομικούς στην πανελλαδική απεργία των γιατρών. Χτες το πρωί το σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε Υγεία - Πρόνοια πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου.

Οπως είπε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου, οι πολιτικές της κυβέρνησης στην Υγεία «χαντακώνουν» τους υγειονομικούς, τους μικροεπαγγελματίες, τους απολυμένους, όλα τα φτωχά και μεσαία εισοδήματα, που δεν θα μπορούν ούτε στο νοσοκομείο να πάνε. Ταυτόχρονα οδηγούνται σε βίαιη προλεταριοποίηση οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, οι οποίοι ένα δρόμο έχουν: Τη συστράτευση με το λαϊκό κίνημα. Αναφερόμενος στους λόγους που «έβγαλαν τους υγειονομικούς στο δρόμο» είπε: Οι τεράστιες περικοπές που θα ξεκινήσουν από 1η Οκτώβρη, το νέο μισθολόγιο - «φτωχολόγιο», οι μηδενικές προσλήψεις, ότι όλο και περισσότεροι δεν έχουν να πληρώσουν ούτε καν στα επείγοντα, τα νοσοκομεία γίνονται κέντρα «διακίνησης ναρκωτικών». Ο ΕΟΠΥΥ θα σημάνει ελάχιστο επίπεδο παροχών με ελάχιστες αμοιβές στους γιατρούς. Επιπλέον αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις γιατρών λέγοντας πως πρέπει να ενισχυθούν τα περιφερειακά νοσοκομεία, ορισμένα κεντρικά, αλλά κυρίως τα Κέντρα Υγείας.

Στην κινητοποίηση χαιρέτισε ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ενώ παραβρέθηκε και μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου. Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους γύρω από το νοσοκομείο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, δώστε κρατικές επιχορηγήσεις».

Στο υπουργείο Υγείας

Εξω από το υπουργείο Υγείας συγκεντρώθηκαν οι υγειονομικοί της Αττικής χτες το πρωί στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε Υγεία - Πρόνοια καλούσαν με το πανό τους σε «λαϊκή συμμαχία - αντεπίθεση» για «αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους». Χαιρετίζοντας την κινητοποίηση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, τόνισε πως «μήτρα» των αντιλαϊκών κυβερνητικών αποφάσεων είναι η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας. Το ΚΚΕ, είπε, στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, την αθρόα πρόσληψη γιατρών σε όλα τα επίπεδα. Η πολιτική στην Υγεία φανερώνει τη φύση του καπιταλισμού και κάλεσε ο αγώνας των υγειονομικών να συναντηθεί με τον αγώνα της εργατικής τάξης.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ασθενείς και υγειονομικοί να απαντήσουν στον εκβιασμό

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την Υγεία - Πρόνοια:

«Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Υγεία - Πρόνοια αποτελεί άλλον έναν αδίστακτο εκβιασμό για τους ασθενείς των λαϊκών στρωμάτων και τους υγειονομικούς, άλλο ένα βήμα για την επέκταση της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας και Πρόνοιας. Οι ασθενείς θα οδηγούνται αναγκαστικά να πληρώνουν στα πλαίσια της ολοήμερης επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, για να καλύπτουν τις ελλείψεις αυτών των μονάδων σε γιατρούς.

Επίσης χτυπάει ένα μεγάλο μέρος των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, ιδιαίτερα των νέων, που και αυτοί οδηγούνται εκβιαστικά σε μερική και πρόσκαιρη εργασία με τη σύναψη σύμβασης εργασίας μίας ημέρας την εβδομάδα, για να συμπληρώσουν τις αποδοχές τους από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ολα αυτά αποτελούν προμήνυμα για επέκταση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και του τρόπου αμοιβής των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, με κριτήριο την αποδοτικότητα και τη συμβολή τους στα κέρδη των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Η παροχή υπηρεσιών από τα δημόσια κέντρα φροντίδας και αποκατάστασης, που η κυβέρνηση τα εντάσσει τώρα στα δημόσια νοσοκομεία, θα πληρώνεται από τα ήδη λεηλατημένα από το κεφάλαιο και το κράτος ασφαλιστικά ταμεία και από την τσέπη των ασθενών. Προβλέπεται επίσης η παραχώρησή τους στους Δήμους και στους ιδιώτες επιχειρηματίες για εκμετάλλευση. Ο εκσυγχρονισμός, το νοικοκύρεμα και ο εξορθολογισμός του συστήματος Υγείας - Πρόνοιας που επικαλείται η κυβέρνηση αποτελούν την αποκριάτικη μάσκα απόκρυψης των αντιλαϊκών μέτρων και εξαπάτησης των ασθενών και των υγειονομικών.

Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με ένα ισχυρό, ταξικό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία που θα διεκδικεί και θα επιβάλλει δωρεάν, σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας για όλους, με αναβαθμισμένα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας πανελλαδικά. Προσλήψεις υγειονομικών με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με εισαγωγικό μεικτό μισθό στους γιατρούς 2.000 ευρώ. Ενταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων στο δημόσιο σύστημα με συνυπολογισμό στο μισθό τους τα χρόνια προϋπηρεσίας. Με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας 6ωρο - 5ημερο - 30ωρο και 1 εφημερία την εβδομάδα. Με αφορολόγητο εισόδημα 40.000 ευρώ στο ζευγάρι και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ