ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Κοπτοραπτική στις πλάτες του χρεοκοπημένου λαού

Συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ η τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου - τρόικας

Τώρα να σημάνει ξεσηκωμός, με παλλαϊκή συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ
Τώρα να σημάνει ξεσηκωμός, με παλλαϊκή συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ
Μέχρι αργά χτες βράδυ κράτησαν οι συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών με τους εταίρους της κυβέρνησης σε ΕΕ και ΔΝΤ, που από κοινού και μέσω τηλεδιάσκεψης επιχείρησαν την οριστικοποίηση των νέων μέτρων - εφιάλτη για τα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κανονική πληρωμή των τοκοχρεολυτικών δόσεων προς τους πιστωτές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να προχωρήσει η ελληνική ελεγχόμενη χρεοκοπία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014». Δηλαδή κυβέρνηση και τρόικα σχεδιάζουν από τώρα το οριστικό γονάτισμα των λαϊκών νοικοκυριών, για όλα τα επόμενα χρόνια. Οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης - τρόικας θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ, ενώ «οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας».

Στο τραπέζι τέθηκε το σύνολο των μέτρων που θα τσακίσουν παραπέρα τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για να σωθεί το κεφάλαιο. Κλιμάκια της τρόικας είχαν εγκατασταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του υπουργείου Οικονομικών και μελετούσαν τα διάφορα κονδύλια και τις επιπτώσεις των μέτρων. Κυβέρνηση και τρόικα εξέταζαν τα διάφορα σενάρια για απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, κλείσιμο κρατικών φορέων και οργανισμών, με βάση τους αριθμούς και τις αντίστοιχες δαπάνες.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί Κυβερνητική Επιτροπή, στην οποία ο Ευ. Βενιζέλος θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των τηλεδιασκέψεων που είχε χτες και προχτές.

Μετά και τις αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, και τα επιτελεία της τρόικας (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) τα πρόσθετα πακέτα για το 2011, σε συνέχεια αυτών που ήδη έχουν ανακοινώσει, φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ. Για το 2012 αμπαλάρουν ακόμη 5 δισ. ευρώ, συνολικά, δηλαδή, τα πρόσθετα πεσκέσια στην πλουτοκρατία (2011 - 2012) φτάνουν στα 7 δισ. ευρώ.

Απειλές και ελιγμοί

Για να περάσουν αυτά τα μέτρα και μπροστά στο φόβο να πάρει γενικευμένα χαρακτηριστικά η οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και απειθαρχία, η κυβέρνηση επιστρατεύει ωμούς εκβιασμούς για χρεοκοπία και στάση πληρωμών, ανακυκλώνει σενάρια για πρόωρες εκλογές και διαρρέει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για να εκτονώσει και να ενσωματώσει τη λαϊκή πίεση. Χτες, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Α. Τόλκας, διέψευσε δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διενέργεια δημοψηφίσματος με ερώτημα «υπέρ ή κατά της λύσης μέσα στο ευρώ ή εναντίον αυτής». «Δεν έχουμε συζητήσει τέτοιο θέμα», δήλωσε στο «Ρόιτερ» ο Α. Τόλκας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης στρατηγικών επιλογών της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε: «Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ είναι μία αμετάκλητη και θεμελιώδης εθνική επιλογή την οποία ο ελληνικός λαός προστατεύει με τις θυσίες του γιατί γνωρίζει πόσο πολύτιμη είναι». Στην αναγωγή των δημοψηφισμάτων σε παράγοντα νομιμοποίησης της πολιτικής, αντίστοιχο των εθνικών εκλογών, προχώρησε και ο υπουργός Εσωτερικών, Χ. Καστανίδης.

Ενιαία αντιλαϊκά

Χτες και ενώ στο παρασκήνιο αναζωπυρώνονται τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, συναντήθηκε εκτάκτως ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Βουλής, Φ. Πετσάλνικο. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα του Φ. Πετσάλνικου, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό σχετικά με το κείμενο που ετοιμάζουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την κρίση, και το οποίο θα σταλεί σε όλα τα Κοινοβούλια της Ευρώπης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε και το θέμα των δημοψηφισμάτων, αλλά και οι ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2012 και τα νέα άγρια μέτρα.

Σίγουρος για την ψήφιση των σφαγιαστικών μέτρων από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γ. Μαγκριώτης, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Αθήνα 9,84». «Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι αποφασισμένη. Εχει πάρει "στην πλάτη της" πάρα πολλά μεγάλα θέματα, μέσα σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες θα συνεχίσει την προσπάθειά της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Οικονόμου, σε συνέντευξη στο «Βήμα Fm», τόνισε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «θα κάνουν το αυτονόητο» και θα «στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση», αφού, όπως σημείωσε, «δεν μπορούμε να έχουμε προσωπικές στρατηγικές και μικροκομματικές περιχαρακώσεις».

Τα μέτρα που συζητάνε

Στα σενάρια που εξετάζονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ στην τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, σύμφωνα με πληροφορίες, διοχετευμένες από κυβερνητικούς παράγοντες, προβλέπονται μέτρα όπως:

  • Μαζικά λουκέτα και απολύσεις και στο στενό δημόσιο τομέα. Τουλάχιστον 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι μπαίνουν άμεσα σε «καθεστώς εφεδρείας», τον προθάλαμο της απόλυσης.
  • Οι 150.000 «απομακρύνσεις» δημοσίων μέχρι το 2015 - ήδη προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα - αναθεωρούνται προς τα πάνω.
  • Από την 1η Γενάρη του 2012 βάζουν μπροστά και τις μειώσεις για τις συντάξεις του ΟΓΑ.
  • Τσεκούρι μπαίνει και στις κύριες συντάξεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Μέσα στις προδιαγραφές τους είναι η μείωση όλων των συντάξεων για ποσά πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα (!). Δήθεν «εναλλακτικά» ή σε συνδυασμό με το προηγούμενο, μπαίνουν άλλα «αντισταθμιστικά μέτρα», όπως η μείωση του εφάπαξ, νέα χαράτσια κ.ά.
  • Κατάργηση των συντάξεων για όσους είναι μικρότεροι των 55 χρόνων.
  • Παραπέρα καρατόμηση και όλων των επικουρικών συντάξεων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, επίσης και των αναπηρικών συντάξεων.
  • Τρανταχτές ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους για το πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών, πάνω και από αυτές που ψήφισαν μόλις πριν από λίγους μήνες με το μεσοπρόθεσμο. Η αναβάθμιση της ληστείας ξεκινά από τις 15 του Οκτώβρη, με την έναρξη της χειμερινής περιόδου.
  • Πετσόκομμα της λίστας με τα ΒΑΕ.
  • Μειώσεις μισθών, μέχρι και 50%, στο δημόσιο τομέα με την εφαρμογή του «ενιαίου μισθολογίου», από τον Οκτώβρη.
  • Ανοιγμα του Ασφαλιστικού, με στόχο τη νέα αύξηση των ηλικιών συνταξιοδότησης.
  • Επέκταση των «επιχειρησιακών συμβάσεων» στον ιδιωτικό τομέα.
  • Στους πέντε δρόμους πετάνε τους συμβασιούχους και στους λεγόμενους ΟΤΑ, με την πολιτική των μαζικών απολύσεων να συνεχίζεται. Για πρόσθετες «εξοικονομήσεις», συντομεύουν και την εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος απολύσεων.

Για το 2012, ετοιμάζουν ομοβροντία με νέα φορομπηχτικά πακέτα. Για το σκοπό αυτό καταθέτουν μέσα στον Οκτώβρη το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για να το ψηφίσουν με το νέο κρατικό προϋπολογισμό. Ανάμεσα σε άλλα προχωρούν σε:

  • Καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους κατά επιπλέον 50%, στα 4.000 ευρώ! Μηδενισμό του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Συρρίκνωση ή κατάργηση στις ήδη κουτσουρεμένες «φοροελαφρύνσεις» (δαπάνες για νοίκια, φροντιστήρια, στεγαστικά δάνεια κ.ά.).
  • Νέας κοπής αντικειμενικά κριτήρια, σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων.
  • Αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, προκειμένου να ανεβάσουν προς τα πάνω στο χαράτσι που εισπράττουν μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κ.ά.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μην περάσουν οι απειλές

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει: «Οι εκβιασμοί, οι απειλές, η τρομοκρατία σε βάρος του λαού δεν πρέπει να περάσουν. Η οργανωμένη λαϊκή άρνηση πληρωμής των χαρατσιών στους τόπους δουλειάς και στις συνοικίες πρέπει να είναι το πρώτο χαστούκι, το πρώτο βήμα μιας μεγάλης λαϊκής αντεπίθεσης. Κυβέρνηση και τρόικα δεν συζητούν μόνο τα νέα μέτρα ακρωτηριασμού εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων αλλά και το πώς θα αλυσοδέσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα, που μπορεί να τους βάλει εμπόδια, να ανατρέψει την πολιτική τους που οδηγεί το λαό μόνιμα στη φτώχεια και την ανασφάλεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ