ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤ
Πήρε πίσω την παραχώρηση εγκαταστάσεων στην Αντιτρομοκρατική

Μετά από παρέμβαση εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών

Κάτω από τη δυναμική αγωνιστική παρέμβαση των ναυτεργατών εν ενεργεία και συνταξιούχων, χτες το πρωί η διοίκηση του ΝΑΤ, στη διάρκεια της συνεδρίασής της, αναγκάστηκε να απορρίψει, κατά πλειοψηφία, το αίτημα - πρόκληση της Ελληνικής Αστυνομίας να της παραχωρηθούν οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού (ΝΙΕΝ) στα Μελίσσια, για την εκπαίδευση της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ)!

Το σήμα στους ναυτεργάτες για τη μεθόδευση που είχε στηθεί σε βάρος της περιουσίας τους έδωσαν οι αγωνιστικές ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ). Η ανταπόκριση των ναυτεργατών ήταν άμεση και λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης είχαν ήδη κατακλύσει τον πρώτο όροφο του κτιρίου, όπου βρίσκεται η αίθουσα του διοικητικού συμβουλίου.

Από τους ναυτεργάτες διαμηνύθηκε «κάτω τα χέρια από τα Ταμεία μας και τα περιουσιακά τους στοιχεία», ενώ, όπως ειπώθηκε στη διάρκεια της παρέμβασης από τον πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου, η επιχείρηση της λεηλασίας της περιουσίας του ΝΑΤ εντάσσεται στη βάρβαρη επίθεση που έχουν εξαπολύσει κεφάλαιο, κυβέρνηση, τρόικα σε βάρος της εργατικής τάξης, των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ναυτεργάτες ήταν και το εξής περιστατικό που διαδραματίστηκε μπροστά στους συγκεντρωμένους μέσα στην αίθουσα του ΔΣ του ΝΑΤ: Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ κατήγγειλε ότι με την εφαρμογή του άρθρου 44, που μειώνει την κρατική επιχορήγηση του ΝΑΤ κατά 50 εκατ. ευρώ για το 2011, το Νοέμβρη το Ταμείο δεν θα έχει να καταβάλει τις συντάξεις, για να δοθεί η απάντηση από τον πρόεδρο του ΝΑΤ Χρ. Φωτίου: «Περίπου έτσι είναι»!

Οι παραπάνω ναυτεργατικές Ενώσεις και η Επιτροπή Ανέργων καλούν τους ναυτεργάτες σε συσπείρωση, οργάνωση και αγώνα. Σημαντικός σταθμός στη δράση των ναυτεργατών είναι η σημερινή Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ στις 10.30 το πρωί, αλλά και η μαζική συμμετοχή των ναυτεργατών το απόγευμα στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με σύσκεψη των ναυτεργατών την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη στις 10.30 το πρωί στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ και από εκεί συντεταγμένα θα γίνουν παρεμβάσεις σε Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, ΝΑΤ, ΔΟΥ Πλοίων, παραδίδοντας τα χαράτσια.

Νεκρός ναυτεργάτης σε «δελφίνι»

Σε αυτό το «δελφίνι» έχασε τη ζωή του ο άτυχος ναυτεργάτης
Σε αυτό το «δελφίνι» έχασε τη ζωή του ο άτυχος ναυτεργάτης
Στις εκατόμβες που έχει «ανοίξει» το εφοπλιστικό κεφάλαιο για την ενίσχυση της κερδοφορίας του χτες προστέθηκε ένας ακόμα ναυτεργάτης. Πρόκειται για τον α' μηχανοδηγό Γιώργο Λαδά, ο οποίος χτες έμεινε στον τόπο από ηλεκτροπληξία στο επιβατηγό - υδροπτέρυγο (Ε/Γ - Υ/Γ) πλοίο «ΦΛΑΪΝΓΚ ΝΤΟΛΦΙΝ ΑΘΗΝΑ» του οποίου ήταν μέλος πληρώματος. Το «δελφίνι» ανήκει στην εταιρεία AEGEAN ΦΛΑΪΝΓΚ ΝΤΟΛΦΙΝ και έχει άλλα δύο υδροπτέρυγα, το «ΕΡΑΤΩ» και το «ΒΕΝΟΥΣ», το οποίο στις 5 Αυγούστου είχε μείνει από βλάβη στη κύρια μηχανή.

Από τα πρώτα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά η έλλειψη των μέτρων ασφαλείας, η κατάσταση του 20χρονου «δελφινιού» (έτος κατασκευής 1991), το οποίο όπως όλα δείχνουν ήταν υποσυντήρητο, αλλά και η ελλιπής σύνθεση πληρώματος στο μηχανοστάσιο δημιούργησαν το «εκρηκτικό» μείγμα που είχε ως αποτέλεσμα το φονικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά, ο ναυτεργάτης βρισκόταν στο μηχανοστάσιο μπροστά στον ηλεκτρολογικό πίνακα, ο οποίος ήταν ανοιχτός που σημαίνει ότι διενεργούσε εργασίες. Εσκυψε, ακούμπησε το κεφάλι του στο πηνίο (σύμφωνα με λιμενικούς είχαν μείνει απάνω στο πηνίο τρίχες από τα μαλλιά του) με αποτέλεσμα να μείνει στον τόπο. Το «κακό» έγινε λίγο μετά τις 11 το πρωί. Προφανώς ο ναυτεργάτης προσπαθούσε να προετοιμάσει το πλοίο για τον προγραμματισμένο του απόπλου στις 12 το μεσημέρι με προορισμό την Αίγινα. Οπως βεβαιώθηκε, στο ναυτεργάτη δεν είχαν παρασχεθεί ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας όπως κατάλληλα παπούτσια, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες της «γείωσης».

Οπως καταγγέλθηκε από συναδέλφους του, το μηχανοστάσιο δεν ήταν σε καλή κατάσταση και ο ναυτεργάτης όπως και οι συνάδελφοί του «έφτυναν αίμα» για να είναι το πλοίο εν πλω. Επιπλέον, στην κατάσταση πληρώματος στο μηχανοστάσιο θα έπρεπε μαζί με τον α' μηχανικό να υπάρχουν δύο μηχανοδηγοί, όμως ήταν ένας. Και συνολικά στην ίδια κατάσταση φαίνεται το πλήρωμα να αποτελείται από 8 ναυτεργάτες όμως όπως δηλώθηκε από τα ίδια τα μέλη του πληρώματος ο συνολικός τους αριθμός ήταν 6.

Ο γραμματέας της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» Νίκος Σκούρας σε δήλωσή του ανέφερε ότι η βασική αιτία που ο ναυτεργάτης στάλθηκε στον τάφο είναι η έλλειψη μέτρων ασφαλείας και τόνισε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η οργάνωση, η συσπείρωση και ο αγώνας των ναυτεργατών ενάντια στην πολιτική που επιτίθεται με μανία σε βάρος της εργατικής λαϊκής οικογένειας και αυξάνει το βαθμό εκμετάλλευσης και στα καράβια».

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑ
Καταργείται ο εξειδικευμένος χαρακτήρας του

Από τη χθεσινή κινητοποίηση έξω από το ογκολογικό νοσοκομείο του ΙΚΑ
Από τη χθεσινή κινητοποίηση έξω από το ογκολογικό νοσοκομείο του ΙΚΑ
Ενάντια στη συγχώνευση των νοσοκομείων και στην πολιτική που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, πετώντας στο δρόμο ασθενείς και εργαζόμενους διαδήλωσαν χτες το πρωί έξω από το Ογκολογικό Νοσοκομείο το ΙΚΑ οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας μαζί με μαζικούς φορείς της Αθήνας, την ΟΓΕ, συνταξιούχους και εργαζόμενους. Με πανό που έγραφε «Οχι στις καταργήσεις νοσοκομείων» και «Δεν χρωστάμε τίποτα, αρνούμαστε να πληρώσουμε τα χαράτσια» διαδήλωσαν για δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλους.

Με την ένταξη του Ογκολογικού Νοσοκομείου του ΙΚΑ στο ΕΣΥ και τη διοικητική του συγχώνευση με το νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», η κυβέρνηση μεθοδεύει την κατάργησή του ως εξειδικευμένο ογκολογικό κέντρο για τον έλεγχο, την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του μαστού και γενικά των ογκολογικών ασθενών.

Αλληλεγγύη στο ΠΑΜΕ από Ισπανία και Βραζιλία

Την αλληλεγγύη τους στην εργατική τάξη της Ελλάδας και τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που πρωτοστατούν εδώ και μήνες στους αγώνες ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, εκφράζουν 10 συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ισπανίας κυρίως από την Καταλονία, που συσπειρώνονται στην Ενωτική Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία.

Την αλληλεγγύη στον αγώνα των Ελλήνων εργαζομένων με πρωτοπόρο το ΠΑΜΕ εκφράζει και η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Βραζιλίας, που σημειώνει: «Στηρίζουμε την πάλη αυτή ενάντια στη φτώχεια, στην ανεργία, στην ισοπέδωση δικαιωμάτων που φέρνει η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση με το ΔΝΤ και την ιμπεριαλιστική ΕΕ».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Αύριο οι τρίωρες στάσεις εργασίας

Στο «φουλ», μέχρι την τελευταία στιγμή, δουλεύουν οι «μηχανές» της ταξικής Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου για την επιτυχία των αυριανών τρίωρων στάσεων εργασίας (στην έναρξη της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας), διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Χτες, πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις και συζητήσεις σε δεκάδες εργασιακούς χώρους στην Αττική, όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου, όπως στις εταιρείες «ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ», «ΦΗΜΗ-ΠΑΚ», «ΣΚΑΓΙΑΣ», «INTERTRADE» κ.λπ. Να σημειωθεί πως όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει μια σειρά από συσκέψεις με σωματεία και σωματειακές επιτροπές σε όλη την Ελλάδα. Σε Αττική, Βόλο, Φθιώτιδα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και αλλού, η Ομοσπονδία έδωσε και δίνει τη μάχη της ταξικής ενότητας του κλάδου, έτσι ώστε οι αυριανές τρίωρες στάσεις εργασίας να αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα για να σπάσει η αδιαλλαξία της εργοδοσίας, να υπογραφούν ικανοποιητικές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Οι δυνάμεις της Ομοσπονδίας προετοιμάζονται ταυτόχρονα και για την επιτυχία της 24ωρης πανελλαδικής κλαδικής απεργίας, που έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία στις 11 του Οκτώβρη για την υπογραφή των συμβάσεων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Απάντηση με κατάληψη στα βάρβαρα μέτρα

Σήμερα και η πανελλαδική διαμαρτυρία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία

Με κατάληψη του κτιρίου στην οδό Αριστοτέλους, από σήμερα το πρωί, οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Υγείας εκφράζουν την αντίθεσή τους στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης.

Την απόφαση για κατάληψη πήραν χτες οι εργαζόμενοι στο υπουργείο στη Γενική Συνέλευση που συγκάλεσε το Σωματείο των εργαζομένων. Στη Γενική Συνέλευση καταγγέλθηκαν τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης για τα χαράτσια, την εργασιακή εφεδρεία και την καταβαράθρωση μισθών και συντάξεων. Η απόφαση για την κατάληψη εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.

  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) οργανώνει σήμερα για το ίδιο θέμα πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στο θέατρο «Αλφα» (Πατησίων 37 και Στουρνάρη). Μετά τη σύσκεψη, θα ακολουθήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στο υπουργείο Υγείας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ