ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ισχυρή έκρηξη στην Αγκυρα

Ισχυρή ήταν η χτεσινή έκρηξη στην Αγκυρα
Ισχυρή ήταν η χτεσινή έκρηξη στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες στην Αγκυρα, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα 34 να τραυματιστούν, ενώ σημειώθηκαν και υλικές ζημιές σε κτίρια και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Η έκρηξη που συγκλόνισε την τουρκική πρωτεύουσα και έχει έντονα τα στοιχεία μιας τυφλής επίθεσης προήλθε από παγιδευμένο αυτοκίνητο, στην περιοχή Κιζιλάι, στο κέντρο της πόλης. Οι τουρκικές αρχές αναφέρονται σε «τρομοκρατική επίθεση», με τις έρευνες να στοχοποιούν κυρίως Κούρδους, «αριστεριστές» και ενδεχόμενα ισλαμιστές «αντάρτες», που φέρονται να έχουν πραγματοποιήσει ανάλογες ενέργειες και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Σε δηλώσεις ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Ιμπέρ Σαχίν, υποστήριξε ότι στόχος των δραστών ήταν να έχουν όσο το «δυνατόν περισσότερα θύματα» και για αυτό επέλεξαν μία περιοχή με μεγάλη κίνηση, στην οποία βρίσκονται το γραφείο του Ρ. Ερντογάν και κυβερνητικά κτίρια. Η περιοχή εκκενώθηκε, ενώ στην επίθεση αναφέρθηκε και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, από τη Γερμανία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, κάνοντας λόγο για απάνθρωπες τακτικές με στόχο αμάχους, καταδικάζοντας την «τρομοκρατία» και τις συγκεκριμένες πρακτικές.

Την ίδια στιγμή τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ αποκαλύπτουν συνομιλίες μεταξύ της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και της ηγεσίας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) στη Νορβηγία. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρονται σε καταγεγραμμένο υλικό, στη συνάντηση του Οσλο, συμμετείχε ο επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν και ο αναπληρωτής διευθυντής, Αφέτ Γκιουνές. Οι αξιωματούχοι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών εμφανίζονται να συζητούν με τα καταζητούμενα, στην Τουρκία, ανώτερα στελέχη του ΡΚΚ, Σαμπίτ Οκ, Ζουμπεΐρ Αϊντάρ και Μουσταφά Καρασού. Η «Χουριέτ» αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι ο Χ. Φιντάν λέει πως ενεργεί ως απεσταλμένος του Τούρκου πρωθυπουργού, ενώ σημειώνει ότι επρόκειτο για την πέμπτη συνάντηση. Το οπτικοακουστικό υλικό εξαφανίστηκε από το διαδίκτυο λίγο μετά τη διαρροή.

ΡΩΣΙΑ
Απορρίπτει ΝΑΤΟική παρουσία στην Αρκτική

Καθώς φουντώνει ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για την ενέργεια στην Αρκτική και «ακονίζονται τα μαχαίρια» για τη διανομή του πλούτου, στις 20 Σεπτέμβρη στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Αρκτικό Φόρουμ αφιερωμένο στα οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, στην αλλαγή του κλίματος. Στο Φόρουμ συζητήθηκε το θέμα της εξόρυξης των ενεργειακών πόρων στην περιοχή του βόρειου πόλου και το ζήτημα των εκεί θαλάσσιων συνόρων. Στις εργασίες του Φόρουμ, μεταξύ άλλων, πήραν μέρος ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Ισλανδίας, Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντον Βασίλιεφ, πρέσβη επί ειδικών θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η χώρα του θεωρεί πως δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα για την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Αρκτική. Οπως υπογράμμισε ο ίδιος, η ρωσική πλευρά θεωρεί πως στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή δεν υπάρχουν κάποια προβλήματα για τη λύση των οποίων θα χρειαζόταν η παρουσία στρατιωτικής δύναμης. Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας και η ζήτηση για νέες πηγές ενέργειας καθιστούν απαραίτητη τη σύναψη νέων και σαφέστερων διεθνών συμφωνιών για την κατανομή των φυσικών πόρων της Αρκτικής και τη χρήση της, πρόσθεσε ο ίδιος. Ωστόσο, πρόσθεσε, μόνον οι χώρες του Συμβουλίου της Αρκτικής - και όχι ξένοι οργανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ ή η Ευρωπαϊκή Ενωση - θα πρέπει να θέσουν τις βάσεις για τις συμφωνίες αυτές. «Η Αρκτική θα πρέπει να χρησιμοποιείται απ' όλους... όμως εμείς που ζούμε εκεί θα πρέπει να θέσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού», τόνισε ο Α. Βασίλιεφ.

Το Συμβούλιο της Αρκτικής είναι ένα διακυβερνητικό φόρουμ όπου συμμετέχουν Καναδάς, Δανία, Γροιλανδία, Νήσοι Φερόες, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ρωσία, Σουηδία και ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πρέσβης χαρακτήρισε υπερβολικές τις εκτιμήσεις για έναρξη της διαδικασίας στρατιωτικοποίησης της Αρκτικής, αν κι υποστήριξε πως η Ρωσία θα αναγκαστεί να φυλάξει στο εξής τα βόρεια σύνορά της. «Τα βόρεια σύνορά μας ως τα σήμερα ήταν κλειστά, εξαιτίας του πάγου και της δριμύτητας του κλίματος ... Ομως οι πάγοι εξαφανίζονται και δεν μπορούμε να αφήσουμε 20.000 χιλιόμετρα χωρίς επιτήρηση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνουμε ανυπεράσπιστοι», δήλωσε ο Βασίλιεφ, ωστόσο κάλεσε η Αρκτική να θεωρηθεί έδαφος «ελεύθερο» από τα πυρηνικά όπλα.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Εχασε χτες την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση του Σλοβένου πρωθυπουργού Μπορούτ Παχόρ έπειτα από πολύμηνες διαφωνίες με τους κυβερνητικούς εταίρους και τις παραιτήσεις υπουργών. Στην 90μελή Βουλή, 51 βουλευτές ψήφισαν κατά της κυβέρνησης και μόλις 36 υπέρ. Ως εκ τούτου, δεν έπεισε ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού ότι δεν θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές, γιατί οι «επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, όσον αφορά στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης»...

TOKIO.-- Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας διαβεβαίωσε χτες ότι κανένα ευαίσθητο δεδομένο δε διέρρευσε μετά την κυβερνοεπίθεση εναντίον της «Mitsubishi Heavy Industries» (MHI), μιας από τις μεγαλύτερες πολεμικές εταιρείες της Ιαπωνίας, παραδέχτηκε ωστόσο ότι θα ζητηθεί η επανεξέταση των συστημάτων ασφαλείας του εταιρικού δικτύου υπολογιστών. Εντούτοις, η εφημερίδα «Γιομιούρι Σιμπούν» υποστηρίζει πως η κυβερνοεπίθεση με στόχο την MHI επέτρεψε στους κυβερνο-πειρατές να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με τα πυρηνικά εργοστάσια και τον στρατιωτικό εξοπλισμό που κατασκευάζει η εταιρεία...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Νέα επίθεση εναντίον σιιτών πραγματοποιήθηκε χτες στην Κουέτα του Πακιστάν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 26 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 12 να τραυματιστούν, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου.

ΤΟΚΙΟ.-- Πάνω από 1.300.000 Ιάπωνες κλήθηκαν χτες να εκκενώσουν τα σπίτια τους ενόψει του τυφώνα «Ρόκε», ο οποίος συνοδεύεται από ανέμους 144 χλμ την ώρα και σφοδρές βροχοπτώσεις που δημιουργούν πλημμύρες και κατολισθήσεις σε περιοχές της κεντρικής Ιαπωνίας, με την πόλη Ναγκόγια και τη Χερσόνησο Κίι να αντιμετωπίζουν τους περισσότερους κινδύνους. Ο «Ρόκε» είναι ο 15ος τυφώνας που πλήττει την Ιαπωνία από την αρχή του χρόνου.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Σε απεργία οι εκπαιδευτικοί της Μαδρίτης

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Σε απεργία βρίσκονται από χτες οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ισπανική πρωτεύουσα, τη Μαδρίτη, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των δαπανών για την Παιδεία. Οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν απεργία στα περισσότερα από τα 300 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την οποία θα συνεχίσουν και σήμερα και πιθανόν και αύριο. Σύμφωνα με τη συνδικαλιστική οργάνωση των εκπαιδευτικών, το 65% των καθηγητών της Μαδρίτης συμμετείχαν στην απεργία ενώ στα περίχωρα της πρωτεύουσας ο αριθμός έφτασε το 85%. Πάντως, τις προσεχείς μέρες αναμένονται και άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών σε όλη την Ισπανία.

Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται ενάντια στη μείωση της χρηματοδότησης της περιφερειακής κυβέρνησης για την Παιδεία, που θα χειροτερέψει την ποιότητα της εκπαίδευσης σε μια χώρα όπου σχεδόν το 30% των μαθητών παρατάνε το σχολείο και όπου η ανεργία στους νέους έχει φτάσει στο 45%. Με πρόσχημα την εξοικονόμηση 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι ωρομίσθιοι δε θα τοποθετηθούν σε σχολεία, αρκετοί εκπαιδευτικοί θα απολυθούν και όσοι απομείνουν θα εξαναγκαστούν να εργάζονται περισσότερες ώρες, μειώνοντας έτσι το χρόνο προετοιμασίας τους για να διδάξουν, αλλά και το χρόνο με τους μαθητές και τους γονείς. Επιπλέον, εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού των εκπαιδευτικών θα δημιουργηθούν πολυάριθμα τμήματα μαθητών.

Με το σύνθημα «Οχι στις περικοπές! Η εκπαίδευση δεν είναι δαπάνη, αλλά επένδυση» διοργανώθηκε χτες το βράδυ διαδήλωση στο κέντρο της Μαδρίτης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Με ατζέντα Μεταναστευτικό, σχέσεις με ΕΕ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος είχε συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανκελα Μέρκελ και τον Γερμανό ομόλογο του Κρίστιαν Βουλφ, με βασικά ζητήματα στην ατζέντα τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, την πορεία της χώρας στην ΕΕ, καθώς επίσης και τους Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία. Ο γερμανικός Τύπος σημειώνει ότι στις συναντήσεις θα θιγόταν επίσης η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η επιθετική πολιτική της στα Βαλακάνια και την ανατολική Μεσόγειο, χωρίς ωστόσο να γίνουν επίσημες κοινές δηλώσεις.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επαναβεβαίωσε το στόχο της Αγκυρας για πλήρη ένταξη στην ΕΕ, απορρίπτοντας οποιαδήποτε μορφή προνομιακής ή εταιρικής σχέσης, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δε θα εγκαταλείψει το «στρατηγικό στόχο της ένταξης». Σε δηλώσεις του ο Α. Γκιουλ σημείωσε ότι η «Τουρκία είναι σε θέση να βοηθήσει την Ευρώπη ειδικά στην παρούσα περίοδο "κρίσης"», όντας μία οικονομία η οποία παρουσιάζει οικονομική ανάπτυξη και μία χώρα με βιομηχανική παραγωγή. Ο Κ. Βουλφ υποστήριξε από την πλευρά του ότι η Γερμανία υποστηρίζει τη «διεξαγωγή δίκαιων ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις οποίες το αποτέλεσμα θα είναι ανοιχτό», προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει προσπάθειες, όπως και η ΕΕ.

Σύμφωνα με μήνυμα του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Σέιμπερτ, Μέρκελ και Γκιουλ συμφώνησαν όσον αφορά τους Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία ότι πρέπει να γνωρίζουν τη γερμανική γλώσσα για την καλύτερη ένταξή τους στην κοινωνία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Γκιουλ, Βερολίνο και Αγκυρα υπέγραψαν συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης των προϊόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ