ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Παρέμβαση στη ΔΕΗ για το χαράτσι στα ακίνητα

Από τη χτεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ
Από τη χτεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ
Δυναμική παρέμβαση έκανε χτες στη διοίκηση της ΔΕΗ η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απαιτώντας να μην κοπεί το ρεύμα σε καμιά εργατική και λαϊκή οικογένεια που δε θα πληρώσει το χαράτσι για τα ακίνητα που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση μέσω των λογαριασμών του ρεύματος.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, ισχυρίστηκε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ είναι αναγκασμένη να τον εφαρμόσει. Προφανώς η διοίκηση δεν ενδιαφέρεται - πέρα από την τήρηση της νομιμότητας - πώς ένας εργάτης και η οικογένειά του θα επιβιώσουν από αυτήν την κατάσταση. Ακόμα, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Βεβαίως αν η άρνηση πληρωμής των λογαριασμών πάρει μαζικά χαρακτηριστικά, η ΔΕΗ θα αδυνατεί να επιβάλει διακοπή ρεύματος».

Μετά τη συνάντηση, ο Δήμος Κουμπούρης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, δήλωσε πως «δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα χαράτσια. Θα βγούμε και θα αγωνιστούμε με αποφασιστικότητα για να δώσουμε απάντηση αντίστασης και ανατροπής στις πολιτικές του κεφαλαίου, της ΕΕ, της κυβέρνησης, της τρόικας». Επίσης, ο Ηλ. Σταμέλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ανέφερε: «Μην τολμήσουν να πειράξουν εργαζόμενους της ΔΕΗ και των εργολαβικών συνεργείων οι οποίοι θα αρνηθούν να γίνουν ιμάντες υλοποίησης των αντεργατικών επιλογών γιατί πραγματικά θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων».

«Να τους αλλάξουμε τα φώτα»

Σε δελτίο Τύπου που έβγαλε το ΠΑΜΕ για τη συνάντηση επισημαίνονται τα εξής:

«Το ΠΑΜΕ απαίτησε η Διοίκηση της ΔΕΗ να μην επιχειρήσει να κόψει το ρεύμα σε κανέναν εργαζόμενο, συνταξιούχο, άνεργο, νέο, αυτοαπασχολούμενο που δε θα πληρώσει το χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση μέσω των λογαριασμών της. Ακόμη, να μην προσπαθήσουν να επιβάλουν κυρώσεις σε κανέναν εργαζόμενο της ΔΕΗ που δε θα εφαρμόσει τις εντολές για να ρίξουν στο σκοτάδι τον εργατόκοσμο.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε ότι η Διοίκηση θα εφαρμόσει το νόμο της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι "βεβαίως αν η άρνηση πληρωμής των λογαριασμών πάρει μαζικά χαρακτηριστικά, η ΔΕΗ θα αδυνατεί να επιβάλει διακοπή ρεύματος".

Απέναντι στη δήλωση του προέδρου ότι θα εφαρμόσει το νόμο, απαντάμε με το "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του άνεργου, του αυτοαπασχολούμενου, του φτωχού αγρότη, που πρέπει να κάνουν πράξη με οργανωμένη την άρνηση καταβολής των χαρατσιών και αλληλεγγύη.

Να οργανωθούν σε κάθε τόπο δουλειάς, στο χωριό, παντού και να έρθουν σε επαφή με τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς, τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. "Να τους αλλάξουμε εμείς τα φώτα".

Την Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. όλοι και όλες με τις οικογένειές μας στο Σύνταγμα ενάντια στην τροπολογία πληρωμής των χαρατσιών μέσα από τη ΔΕΗ».


ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Εξαρχής καταδικασμένοι 500.000 καταναλωτές

Η ρύθμιση ακυρώνει τη δυνατότητα διευκολύνσεων προς πελάτες της ΔΕΗ που δεν μπορούν να πληρώσουν καν το ρεύμα

Τουλάχιστον 500.000 πελάτες της ΔΕΗ είναι καταδικασμένοι εκ των προτέρων, εάν επιτραπεί στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το μέτρο για τα νέο χαράτσι στα ακίνητα, καθώς έχουν ήδη σημαντικές δυσκολίες έως και πλήρη αδυναμία εξόφλησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος! Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ κάνει λόγο για «χαριστική βολή» στην πολιτική των διευκολύνσεων της επιχείρησης προς κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες και καταναλωτές που εκδηλώνουν αδυναμία πληρωμής του λογαριασμού τους.

Στην ανακοίνωση της συνδικαλιστικής οργάνωσης σημειώνεται ότι σε ετήσια βάση, η ΔΕΗ προχωρά με απλές διαδικασίες σε διευκολύνσεις αποπληρωμής των λογαριασμών για 320.000 υπέργηρους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους και άλλες κατηγορίες. Με τη ρύθμιση για τον ειδικό φόρο, ακυρώνεται ουσιαστικά η δυνατότητα διευκόλυνσης αποπληρωμής για όλο το ποσό του λογαριασμού. Εάν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν οι 175.000 καταναλωτές στους οποίους κόπηκε το ρεύμα τους πρώτους 8 μήνες του 2011, ο συνολικός αριθμός των καταναλωτών που στα σίγουρα δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς φτάνει το μισό εκατομμύριο. Να σημειωθεί ότι 60.000 δεν έκαναν αίτηση επανασύνδεσης. Για την πλειονότητα των ανθρώπων που σήμερα δεν μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ, η επιβολή του ειδικού φόρου ακινήτων αποτελεί σίγουρη καταδίκη στο σκοτάδι.

Δίπλα σε αυτό το μισό εκατομμύριο ανθρώπους, θα προστεθούν εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη που κατορθώνουν να πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά δεν έχουν να πληρώσουν τον ειδικό φόρο. Η ΓΕΝΟΠ σημειώνει ότι «η προωθούμενη τροπολογία για το τέλος ακινήτων υποχρεώνει τη ΔΕΗ να εισπράττει άμεσα τις δόσεις για το τέλος ακινήτων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για όλους εκείνους που μέχρι σήμερα μπορούσαν να ζητήσουν με απλές διαδικασίες ένα διακανονισμό».

Αναφέρει ακόμη ότι «επειδή οι έξι δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν μέσα στο επόμενο 12μηνο, αυτό σημαίνει ότι θα είναι αδύνατη η πραγματοποίηση οιουδήποτε διακανονισμού σχεδόν για έναν ολόκληρο χρόνο εάν στο μεταξύ δεν επιβληθούν νέα «χαράτσια» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ».

Σχετικά με την προχειρότητα του κυβερνητικού μέτρου, η ΓΕΝΟΠ επισημαίνει ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να στείλει πάνω από 190.000 λογαριασμούς ανά ημέρα, με συνέπεια να χρειαστούν 5 μήνες για τις δύο δόσεις του 2011. Ανάλογα, οι 4 δόσεις του 2012 θα αποστέλλονται έως τους πρώτους μήνες του 2013. Προσθέτει, ακόμη, ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εφικτό να κοπεί η παροχή ρεύματος, καθώς οι μετρητές βρίσκονται σε απροσπέλαστους χώρους και εάν πολλοί καταναλωτές αρνηθούν την είσοδο στα συνεργεία, «θα χρειαστούν "στρατιές εισαγγελέων" και απεριόριστες διμοιρίες ΜΑΤ», για να εφαρμοστεί το αντιλαϊκό μέτρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ