ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Πάνω από ένα χρόνο απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

Να κηρύξουν τη δική τους «στάση πληρωμών» κάλεσε τους εργαζόμενους χτες το πρωί ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Είμαστε εδώ και 13 μήνες απλήρωτοι. Κοντεύω 50 χρονών και περιμένουμε τη σύνταξη της μάνας μου για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς ή το νοίκι. Εκεί μας κατάντησαν...». «Ο άντρας μου μπήκε με έμφραγμα στην εντατική και δεν μου έδωσαν ούτε ένα μισθό για τα έξοδα». «Πέρασε το παιδί μου σε πανεπιστήμιο στην επαρχία και δεν έχω τίποτα να του δώσω να πάει να σπουδάσει».

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα λόγια των εργαζομένων στο Γηροκομείο Αθηνών, οι οποίοι περιέγραφαν το αδιέξοδό τους στο Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που περιόδευσε χτες το πρωί στο Γηροκομείο. Οι περίπου 200 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πάνω από ένα χρόνο, ενώ 26 απολύθηκαν μέσα στο καλοκαίρι γιατί είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Αλλοι μηνύθηκαν γιατί προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, καταγγέλλει το σωματείο Προσωπικού ιδιωτικών κλινικών και συναφών χώρων.

Κι ενώ όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι βιώνουν στο πετσί τους τη «στάση πληρωμών», φτάνει στα σπίτια τους το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς. «Δεν έχουμε να πληρώσουμε, δεν πρέπει να πληρώσουμε, δε θα πληρώσουμε. Μας ζητάνε 400 ευρώ. Ο ένας μου γιος τώρα πέρασε σε σχολή στην επαρχία, ο άλλος είναι στην Α' Λυκείου. Δίνω στο φροντιστήριο 280 ευρώ το μήνα. Μόνο ο μισθός της γυναίκας μου μπαίνει στο σπίτι. Πέρα του ότι έχουμε κόψει τα πάντα, είναι και η ανασφάλεια ότι κάτι μπορεί να συμβεί και να μην έχουμε κάτι στην άκρη...», λέει ο Γιάννης που εργάζεται ως νοσοκόμος.

Ο Ν. Σοφιανός μιλώντας με τους εργαζόμενους τους κάλεσε να παλέψουν συλλογικά, να πιέσουν. «Ερχονται καθημερινά νέα μέτρα. Η λογική του εκβιασμού δε θα σταματήσει. Πρέπει άμεσα να εκφραστεί με οργανωμένο τρόπο η απειθαρχία, η άρνηση πληρωμών. Και ταυτόχρονα να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι τις ανάγκες τους σε όλα τα επίπεδα. Στη λογική του φόβου, του «κάτι μπορεί να γλιτώσω ατομικά» κινδυνεύεις να τα χάσεις όλα. Μόνο σε ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας - πρόνοιας μπορεί να ενταχθεί και να λειτουργήσει το Γηροκομείο, ώστε και οι εργαζόμενοι και οι ηλικιωμένοι να είναι εξασφαλισμένοι».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Κατάληψη για τα βάρβαρα μέτρα

Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων άρχισε χτες το πρωί και συνεχίζεται σήμερα η κατάληψη του υπουργείου Υγείας για τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης με τα χαράτσια, την εργασιακή εφεδρεία και τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Μόνο οι εργαζόμενοι στην κεντρική υπηρεσία και τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας απ' τις περικοπές στους μισθούς το 2011 έχασαν 460.595.684 ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). «Η εργασιακή εφεδρεία - απόλυση οδηγεί σε ανεργία χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας.

Ιδιαίτερη στιγμή αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας ήταν η διαμαρτυρία σωματείων απ' τα νοσοκομεία Μεταξά, Τζάνειο, Αττικόν, Κρατικό Νίκαιας και Θριάσιου, που με δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια έκαναν πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αργά το απόγευμα έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ του Σωματείου με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Νίκο Πολύζο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Σε καρικατούρα κατέληξε τελικά η πανελλαδική συγκέντρωση των σωματείων που οργάνωσε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, στο θέατρο «Αλφα» στην Αθήνα. Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ πρότεινε να μιλήσουν μόνο οι παρατάξεις και στη συνέχεια να γίνει πορεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι εκπρόσωποι των σωματείων ζήτησαν να έχουν αυτοί το λόγο, θέση με την οποία συμφώνησαν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

ΡΗΤΙΝΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κινητοποίηση έξω από το Γενικό Λογιστήριο

Με συγκέντρωση έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι ρετσινοσυλλέκτες της Εύβοιας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στις επιμέρους «εξειδικεύσεις» που έχουν να κάνουν με την πολιτική αφανισμού του δικού τους κλάδου, με τις τρανταχτές μειώσεις πάνω στο ήδη κουτσουρεμένο επίδομα από τον κρατικό προϋπολογισμό, με τις κυβερνητικές βλέψεις για την εξαίρεση από τα λίστα με τα ΒΑΕ.

Το «παρών» στη χτεσινή κινητοποίηση έδωσε ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκεί βρέθηκαν και εκπρόσωποι ταξικών σωματείων και του ΠΑΜΕ. Στο πλευρό τους και η ΠΑΣΥ, ο εκπρόσωπος της οποίας Στ. Λιαγκάκης τόνισε ότι η κατεύθυνση του αγώνα είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής, και αυτό γιατί με «φτιασιδώματα δεν λύνονται τα προβλήματα».

«Διεκδικούμε το 100% των χρημάτων που μας οφείλουν, όχι άλλη ανεργία», έγραφαν στο πανό τους οι ρητινοσυλλέκτες της Εύβοιας που συναντήθηκαν χτες με εκπρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τους ...παρέπεμψε στο «αρμόδιο» υπουργείο Περιβάλλοντος, με γενικόλογες αναφορές ότι θα «εξετάσουν» το ζήτημα, αν και στα λόγια παραδέχονται το γεγονός ότι το χορηγούμενο επίδομα είναι «ευτελές».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
Σήμερα οι τρίωρες στάσεις εργασίας

Σήμερα να «νεκρώσουν» οι τόποι δουλειάς, να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι μαζικά και μαχητικά στις τρίωρες στάσεις εργασίας, στην αρχή της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας, στέλνοντας έτσι μήνυμα στην εργοδοσία πως δε θα κάνουν ούτε βήμα πίσω απ' την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Με αυτό το σύνθημα η ταξική Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, προετοιμάζεται μέχρι και την τελευταία μέρα. Αλλωστε, η επιτυχία των τρίωρων στάσεων, θα αποτελέσει και προπομπό για την επερχόμενη 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία στις 11 Οκτώβρη, με το ίδιο θέμα.

Ολες αυτές τις μέρες η ταξική διοίκηση της Ομοσπονδίας έχει, κυριολεκτικά, «οργώσει» τους τόπους δουλειάς. Χτες, έγιναν συζητήσεις και περιοδείες σε μεγάλους εργασιακούς χώρους όπως η «ΙΝΦΟΡΜ ΛΥΚΟΣ» και η «ΙΡΙΔΑ», ενώ της προηγούμενες μέρες έγιναν, ανάμεσα στις άλλες, σε «ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ», «ΦΗΜΗ-ΠΑΚ», «ΣΚΑΓΙΑΣ» κλπ.

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Γίνεται η απεργία, αναβλήθηκε η συγκέντρωση

Η διαμαρτυρία θα γίνει στις 30 Σεπτέμβρη 2011 στο υπουργείο Υγείας, ώρα 1 μμ

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις μονάδες Ειδικής Αγωγής και στις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, αλλά αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα στο υπουργείο Υγείας συγκέντρωση, ώρα 1 μμ, που είχαν ανακοινώσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

Η αναβολή της συγκέντρωσης έγινε λόγω της 24ωρης απεργίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η κάλυψη των απεργιών στους παραπάνω χώρους γίνεται με αποφάσεις του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών χώρων, το Σωματείο Εργαζομένων Μονάδων, Ιδρυμάτων, Σχολείων Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει τη μεθεπόμενη Παρασκευή, 30 Σεπτέμβρη 2011, στο υπουργείο Υγείας, ώρα 1 μμ. Προσυγκέντρωση θα γίνει στην Ομόνοια στις 12 το μεσημέρι.

  • Αντιπροσωπεία της ΣΕΑAN και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων θα παρευρεθεί στη σημερινή συγκέντρωση του ΜΑΣ στην Ομόνοια, ώρα 12 το μεσημέρι.
Χωρίς φροντίδα 3.000 ασθενείς με άνοια

Χωρίς φροντίδα κινδυνεύουν να μείνουν 3.000 ασθενείς που πάσχουν από διάφορες μορφές άνοιας, εξαιτίας των περικοπών των κονδυλίων σε φορείς πρόνοιας. Οι 3.000 ανοϊκοί ασθενείς - εκ των οποίων το 50% πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ (Alzheimer) - είναι κυρίως ηλικιωμένοι. Καλύπτονται από 12 κέντρα ημέρας, που τα λειτουργούν μη κερδοσκοπικά σωματεία στα πλαίσια του προγράμματος «Ψυχαργώς». Οι περικοπές σε ποσοστό πάνω από 50% σε διάφορους φορείς φέρνουν σε αδιέξοδο τα κέντρα ημέρας, με αποτέλεσμα εκτός από τους ασθενείς να κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο και 200 εργαζόμενοι επιστήμονες σε αυτά. Ηδη οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι περισσότερο από δύο μήνες. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Αλτσχάιμερ. Την ίδια στιγμή, η επιστήμη καταγράφει σημαντικές προόδους στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ ΒΟΛΟΥ
Συγκροτείται Λαϊκή Επιτροπή

Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής δημιουργήθηκε στη Νέα Ιωνία Βόλου. Η Επιτροπή καλεί σε συγκέντρωση, αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Γερμανικών (Πρόνοια) για να παρθούν αποφάσεις οργανωμένης, μαζικής παρέμβασης ενάντια στα χαράτσια και για τη συγκρότηση της Λαϊκής Επιτροπής.

ΠΣΟ
Παγκόσμια μέρα στήριξης του αγώνα του ΠΑΜΕ

Συνεχίζουν να φτάνουν μηνύματα αλληλεγγύης στο ΠΑΜΕ από όλο τον κόσμο με αφορμή τη μέρα στήριξης του αγώνα του και των Ελλήνων εργαζόμενων, ενάντια στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ. Τη μέρα στήριξης πρότεινε η Συνδικαλιστική Ομάδα της Κολομβίας στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Μηνύματα έχουν στείλει η Γενική Ενωση Παλαιστίνιων Εργατών, η Συνομοσπονδία Εργατών Κούβας, η Ενωτική Πανπακιστανική Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων, Συνδικάτα Μπαγκλαντές, Εθνικό Συνδικάτο Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αλγερίας, Συνδικάτο Οικιακών Βοηθών του Ιράν, Συνδικαλιστική Ενωση Συνεταιριστών και Εργαζομένων στις Μεταφορές, Μέτωπο Εργατών - Αγροτών Δομινικανής Δημοκρατίας. Επίσης τις προηγούμενες μέρες μηνύματα έστειλαν συνδικάτα της Ισπανίας και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Βραζιλίας.

Σήμερα έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις αλληλεγγύης τόσο στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Μπογκοτά, όσο και σε άλλες πρεσβείας ανά τον κόσμο.

Στη χώρα μας ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΣΟ Βαλεντίν Πάτσο θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων στο εργοστάσιο του «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ», στις 12 το μεσημέρι, μεταφέροντας την αλληλεγγύη του παγκόσμιου συνδικαλιστικού κινήματος στους εργάτες της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ