ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διευρύνεται η δράση μη επανδρωμένων αεροσκαφών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η μυστική υπηρεσία πληροφοριών, η διαβόητη CIA, συνεχώς «αναβαθμίζεται» υπό το πρίσμα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και ειδικά στα χρόνια του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καθώς η εστίαση της στρατιωτικής δράσης επικεντρώνεται σε «παραστρατιωτικές λύσεις»: επιλεκτικές δολοφονίες, ευρύτατες μυστικές επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων σε ξένες χώρες, ευρύτατη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών κλπ.

Κομβικό ρόλο σε αυτή την «αναβάθμιση» της δράσης της CIA - και δεν είναι τυχαία η «αλλαγή ηγεσιών» στο Πεντάγωνο και τη CIA, όπου ο επικεφαλής της CIA Λίον Πανέτα ανέλαβε την ηγεσία του Πενταγώνου και ο στρατηγός Πετρέους έγινε επικεφαλής της CIA - είναι η δράση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτός των βομβαρδισμών επιλεγμένων στόχων έχει το ρόλο να «ανοίγει» το δρόμο για τη δράση των επίλεκτων μονάδων. Για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ συνεχίζουν να κατασκευάζουν μυστικά βάσεις για μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ώστε να πλήττουν «εχθρούς» στη Σομαλία και την Υεμένη, σύμφωνα με δημοσιεύματα της αμερικανικής εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ». Ηδη μία τέτοια βάση κατασκευάζεται στην Αιθιοπία, καθώς και σε μία ακόμη χώρα στην αραβική χερσόνησο, προφανώς στη Σαουδική Αραβία, αν και η χώρα δεν κατονομάζεται. Διεξάγονται επίσης συνομιλίες για τη χρήση αεροδρομίου στις Σεϊχέλες - επί του παρόντος χρησιμεύει ως βάση για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτελούν περιπόλους πάνω από τη Σομαλία, από το 2009.

Τα σχέδια αυτά θα σημάνουν νέες εκατόμβες νεκρών σε πολλές πλέον χώρες, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Οχι στην έκδοση στη Γερμανία της Τουρκάλας συνδικαλίστριας

Με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, εκ μέρους της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, επισήμανε τα εξής:

«Την ημέρα, 16/9/2011, συζητήθηκε στον Αρειο Πάγο η έκδοση στη Γερμανία της συνδικαλίστριας από την Τουρκία, Gulaferit Unsal, η οποία κατηγορείται αποκλειστικά για τις πολιτικές της ιδέες και τη δράση της, χωρίς να της αποδίδεται καμία αξιόποινη πράξη του κοινού Ποινικού Δικαίου. Συγκεκριμένα, η Gulaferit Unsal κατηγορείται ότι τα έτη 2002-2003 (δηλαδή πριν 8 και παραπάνω χρόνια) ανέπτυξε στη Γερμανία πολιτική δράση υπέρ πολιτικού κόμματος που περιλαμβάνεται στην "αντιτρομοκρατική" λίστα της ΕΕ και συμμετείχε σε καμπάνιες αλληλεγγύης, ενώ στην Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει πολιτικό άσυλο - γεγονός που καθιστά παράνομη την έκδοσή της, σύμφωνα με το προσφυγικό δίκαιο - και έχει ξεκινήσει απεργία πείνας,

Η τυχόν παράδοσή της στη Γερμανία θα δρομολογήσει την περαιτέρω έκδοσή της στην Τουρκία, όπου διώκεται για τη συνδικαλιστική και πολιτική της δράση, ως πρόεδρος του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων της Αγκυρας και ιδιαίτερα για τον αγώνα της ενάντια στα "λευκά κελιά" της Τουρκίας, στα οποία υπήρξε κρατούμενη και απεργός πείνας μαζί με το σύζυγό της.

Πώς τοποθετείται το Συμβούλιο στην προσπάθεια έκδοσης και δίωξης της Gulaferit Unsal για τις ιδέες της και την πολιτική της δράση, δεδομένου ότι η αντιτρομοκρατική νομοθεσία της ΕΕ (ευρωτρομονόμος, ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, παρακολούθηση προσωπικών δεδομένων) ολοένα και πιο ανοιχτά στρέφεται ενάντια στις ανεπιθύμητες για την ΕΕ ιδέες και πολιτική δράση;».

ΤΣΕΧΙΑ
Σύστημα Υγείας «δύο ταχυτήτων»

ΠΡΑΓΑ.--

Σύστημα Υγείας δύο ταχυτήτων θα εφαρμοστεί στην Τσεχία, δηλαδή θα υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα στη «βασική» και στην «πρόσθετη» περίθαλψη, σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση που ενέκρινε πρόσφατα (6/9) η κάτω βουλή της χώρας. Σύμφωνα με το νόμο, ο εργαζόμενος που αναζητά υψηλότερο από το μέσο επίπεδο περίθαλψης θα πληρώνει επιπλέον χρήματα, ενώ παράλληλα αυξάνεται από 60 σε 100 κορόνες τα ημερήσια νοσήλια στα νοσοκομεία. Φάρμακα άνω των 50 κορονών δε θα πληρώνονται από τα ταμεία, ενώ οι τιμές των φαρμάκων θα καθορίζονται με κριτήρια «ανταγωνισμού».

Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών «ODS», νεοφιλελεύθερο «TOP 09» και το Κόμμα Δημοκρατικών Υποθέσεων «VV») υπερψήφισαν τη μεταρρύθμιση, ενώ οι «αντιπολιτευόμενοι» Σοσιαλδημοκράτες - κόμμα που βρισκόταν για 20 χρόνια στην εξουσία εφαρμόζοντας μια αντιλαϊκή πολιτική με σφοδρές ιδιωτικοποιήσεις της κρατικής βιομηχανίας και κατάργηση αρκετών κατακτήσεων που υπήρξαν από την περίοδο του σοσιαλισμού - την καταψήφισαν. Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας - Μοραβίας καταψήφισαν το νομοσχέδιο και σημειώνουν πως θα προσφύγουν στο συνταγματικό δικαστήριο καθώς έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα της χώρας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Μήνυση κατά του πολυεθνικού ομίλου μεταλλευμάτων «Αnglo American» κατέθεσαν χτες στο Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου δικηγόροι Νοτιοαφρικανών 450 πρώην χρυσωρύχων που δούλευαν σε ορυχεία της εταιρείας στη Ν. Αφρική επειδή έπαθαν πνευμονική λοίμωξη εξαιτίας του κάκιστου συστήματος εξαερισμού στα ορυχεία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ελεύθεροι αφέθηκαν, χθες, μετά από δύο χρόνια φυλάκισης οι δύο νεαροί Αμερικανοί που είχαν συλληφθεί για παράνομη είσοδο σε ιρανικό έδαφος μαζί με μία φίλη τους, που αφέθηκε ελεύθερη πριν από μερικούς μήνες. Οι δύο κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία. Για την απελευθέρωσή τους καταβλήθηκαν 500.000 δολάρια για τον καθένα, όπως είχε γίνει και με την Αμερικανίδα. Ηδη, οι δύο νεαροί εγκατέλειψαν την Τεχεράνη για το Ομάν. Το ζήτημα είχε εξελιχθεί σε μέγα θέμα τριβής μεταξύ Ιράν - ΗΠΑ, οι οποίες έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Το 83% των Γερμανών είναι δυσαρεστημένοι με τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την Αγκελα Μέρκελ, ενώ ο πολιτικός χάρτης διαμορφώνεται, σύμφωνα με το εκλογικό βαρόμετρο του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων FORSA για λογαριασμό του περιοδικού «Stern» και του δικτύου RTL: Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) 3%, Πράσινοι 20%, Σοσιαλδημοκράτες - SPD 28%, Χριστιανοδημοκράτες - CDU/CSU 31% και «Η Αριστερά» - Die Linke 9%.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων, ενώ ακόμα 1,2 εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, στις επαρχίες, Σετσουάν, Σαανζί, και Ενάν. Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότερα από 120.000 σπίτια έχουν καταρρεύσει, ενώ οι ζημιές από τις πλημμύρες υπολογίζονται στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό των 6,9 ρίχτερ, που σημειώθηκε στα Ιμαλάια την Κυριακή, πλήττοντας το Νεπάλ, την Ινδία και το Θιβέτ, ενώ οι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους για περαιτέρω αύξηση του αριθμού των θυμάτων.

ΤΟΚΙΟ.-- Το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων, αρκετές καταστροφές από ισχυρότατες βροχοπτώσεις αλλά και προβλήματα στις συγκοινωνίες προκάλεσε χτες το πέρασμα του τυφώνα Ρόκε πάνω από την κεντρική Ιαπωνία.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Στις 27 του μήνα θα συνεδριάσει η Βουλή της Σλοβενίας για να επικυρώσει τη συμφωνία της 21ης Ιούλη για το μηχανισμό του ευρωπαϊκού ταμείου «διασώσεων» (EFSF) ανακοίνωσε χτες Σλοβένος αξιωματούχος ένα 24ωρο μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπορούτ Παχόρ και το άνοιγμα του δρόμου για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

ΥΕΜΕΝΗ
Σκηνικό εμφύλιου πολέμου

ΣΑΝΑ'Α.--

Ούτε λίγες ώρες δεν τηρήθηκε, τελικά, η εκεχειρία που επιτεύχθηκε, χθες τα ξημερώματα, ανάμεσα στις, προσκείμενες στον επί δεκαετίες ισχυρό άνδρα της χώρας Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, δυνάμεις και σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αλλά και τμήματα του στρατού που έχουν συνταχθεί μαζί τους. Το σκηνικό του εμφύλιου είναι πλέον πραγματικότητα, σε μια σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα σε δυνάμεις της άρχουσας τάξης που χειραγωγεί το λαό που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, από όλμους που έπληξαν την κατασκήνωση των διαδηλωτών στην πλατεία Αλλαγής, αλλά και τις θέσεις στρατευμάτων που έχουν συνταχθεί μαζί τους και βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και 15 τραυματίστηκαν, αλλά το «αλ Τζαζίρα» ανέφερε ότι οι απώλειες είναι μεγαλύτερες, χωρίς να προσδιορίζει αριθμό. Την ίδια ώρα, καραβάνια αμάχων εγκατέλειπαν την Σάνα'α αναζητώντας καταφύγιο στην ύπαιθρο καθώς τόσο χθες όσο και την Τρίτη, οπότε σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας με αποτέλεσμα σχεδόν όλη η πόλη να μετατραπεί σε πεδίο μάχης.

Το σκηνικό εμφύλιας όξυνσης που διαμορφώνεται ενέτεινε η είδηση της αποχώρησης του εκπροσώπου του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου μία μέρα μετά την άφιξή του, λόγω, όπως φέρεται να δήλωσε ο ίδιος, της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας για τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Σάλεχ. Πρόκειται για το πολλοστό ναυάγιο στις διαμεσολαβήσεις, που επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο οποίος, τουλάχιστον, μέχρι χθες το βράδυ παρέμενε στη Σάνα'α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ