ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Αναβαθμίζει τη στρατιωτική της παρουσία η Τουρκία

Απέπλευσε χτες από τη Σμύρνη το ερευνητικό Πίρι Ρέις

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Αν. Μεσόγειο, στο πλαίσιο των γενικότερων ανταγωνισμών για τις πηγές ενέργειας
Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην Αν. Μεσόγειο, στο πλαίσιο των γενικότερων ανταγωνισμών για τις πηγές ενέργειας
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Αναχώρησε χτες από τη Σμύρνη το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις, με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο, υπό τη σκέπη δηλώσεων ότι αν ζητηθεί, θα υποστηριχθεί από δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, σε συνέχεια των απειλών με αφορμή την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία προχωρά στην ενίσχυση της ναυτικής της παρουσίας στη Μεσόγειο, με τρία υποβρύχια, που απέπλευσαν ήδη και σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» έχουν ικανότητα να παραμείνουν στην περιοχή για δύο μήνες περίπου. Παράλληλα, αποπλέουν και πολεμικά πλοία, με προορισμό περιοχές που η Τουρκία «θεωρεί χωρικά της ύδατα» και ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ, έξι ναυτικά μίλια από τις ακτές της Πάφου. Ωστόσο, υποστηρίζεται ότι δε θα υπάρξει επέμβαση ή ενόχληση των γεωτρήσεων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντηση που είχε με το γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, υποστήριξε ότι η Τουρκία θα «κάνει ένα βήμα πίσω», αν οι Ελληνοκύπριοι σταματήσουν τις προσπάθειες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ισχυρίστηκε ότι η Αγκυρα τάσσεται υπέρ μιας συμβιβαστικής λύσης του Κυπριακού, κατηγορώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι πλήττει τις συνομιλίες. Ανάλογη στάση κράτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός και το βράδυ της Πέμπτης, στην ομιλία του στη ΓΣ του ΟΗΕ, λέγοντας ότι «αν συνεχιστούν οι έρευνες θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου ισχυρίστηκε ότι το ψευδοκράτος θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με τη βοήθεια της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα δεν εισέβαλε στην Κύπρο το 1974, αλλά έσωσε τους Τουρκοκύπριους, χαρακτηρίζοντας μάλιστα προκλητικά «πραγματική κατοχή» την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Ο γγ του ΟΗΕ από την πλευρά του ζήτησε από τον Ρ. Ερντογάν αποφυγή των εντάσεων στην περιοχή και ειρηνική διευθέτηση των όποιων διαφορών. Το ζήτημα των τουρκικών απειλών εναντίον της Κύπρου αναμενόταν να τεθεί από το Δ. Χριστόφια στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους διέψευσε δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι Ελληνοκύπριοι ετοιμάζονται για πόλεμο, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μία ειρηνική λύση όλων των προβλημάτων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αλλά και Κυπριακής Δημοκρατίας - Τουρκίας.

Στη μέγκενη και οι στρατιωτικοί

Περικοπές στους μισθούς, ύψους 30% καταγγέλλει ο ΣΥΣΜΕΔ

Τις συνέπειες της αντιλαϊκής λαίλαπας ζουν καθημερινά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω των μειώσεων στους μισθούς των στελεχών και της επίθεσης στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Για παράδειγμα, ένας αντισυνταγματάρχης, από τα 1.631 ευρώ καθαρές αποδοχές το μήνα, μέχρι το τέλος του 2011 θα φθάσει να αμείβεται με 1.276 ευρώ.

Αντίστοιχες είναι οι μειώσεις και στους ενδιάμεσους βαθμούς: ταγματάρχης από 1.429 στα 1.112 ευρώ, λοχαγός από τα 1.311 στα 1.006 ευρώ, υπολοχαγός από τα 1.212 στα 947 ευρώ, ανθυπολοχαγός από τα 1.177 στα 854 ευρώ, ανθυπασπιστής από 1.190 στα 915 ευρώ, αρχιλοχίας από 1.077 στα 831 ευρώ, επιλοχίας 1.027 στα 781 ευρώ, λοχίας από 901 στα 677, δεκανέας από 774 στα 602 καθαρές μηνιαίες αποδοχές.

Οι μειώσεις αυτές μέσα στα 2011 προέρχονται από τις ίδιες αιτίες που μειώνουν το εισόδημα συνολικά των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, δηλαδή, τη μηνιαία κράτηση 2% δήθεν υπέρ των ανέργων, τη μηνιαία κράτηση 1% υπέρ του ΟΑΕΔ, τη μείωση 10% του επιδόματος ειδικής απασχόλησης, την αύξηση του παρακρατούμενου φόρου λόγω μείωσης αφορολόγητου, ενώ αναμένονται και αναδρομικές κρατήσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2011.

Τη δραματική κατάσταση που έχουν περιέλθει τα μόνιμα στελέχη όπως και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, περιγράφει ο Σύνδεσμος Υποστήριξης και Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ), που μέλη του είναι εν ενεργεία στελέχη και από τους τρεις κλάδους. Στην τελευταία ανακοίνωσή του σημειώνει πως σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων οι στρατιωτικοί έχουν χάσει 30% των αποδοχών τους.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Από σήμερα στην Κωνσταντινούπολη

Με τη συμμετοχή Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου

Ξεκινάει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η 2η συνάντηση των κινημάτων ειρήνης από την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο. Στη συνάντηση συμμετέχουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης. Η αποστολή της ΕΕΔΥΕ αποτελείται από τον Σταύρο Τάσσο, πρόεδρο, Νίκο Ζώκα, αντιπρόεδρο, Ελένη Παπαδοπούλου, οργανωτική γραμματέα και Γ. Χαβατζά, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Επίσης, συμμετέχουν 80 φίλοι των Επιτροπών Ειρήνης από όλη τη χώρα.

Το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, εκπροσωπούν ο Γιαννάκης Σκορδής, πρόεδρος, ο Χρίστος Κουρταλλάρης, ΓΓ και ο Αμπντουλάχ Κορμακχζάν, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Η συνάντηση γίνεται σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, το οποίο εκπροσωπεί ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του. Στο σημερινό πρόγραμμα, περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων και συναυλία φιλίας με Ελληνες και Τούρκους καλλιτέχνες. Από την Ελλάδα συμμετέχει το συγκρότημα του Βασίλη Κασούρα.

Χωρίς αφεντικά!

«Στο σημείο που βρισκόμαστε ο καλύτερος δρόμος είναι να μαζέψουμε όλο μας το χρέος σε μια τράπεζα και να τους πούμε, τόσα μπορούμε να σας δίνουμε κάθε χρόνο. Και μετά να δουλέψουμε. Να ξαναμάθουμε να δουλεύουμε, αυτό μας χρειάζεται. Να πούμε δεν θα ξαναδανειστούμε. Θα δουλεύουμε και θα ζούμε από αυτά που παράγουμε. Είναι κατάντια να δανείζεται ο Ελληνας για να ζήσει».

Αυτά, μεταξύ άλλων, δήλωσε χτες στο ρ/σ «Βήμα» ο Γ. Καρατζαφέρης, σιγοντάροντας τη δηλητηριώδη προπαγάνδα της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων, με την οποία προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι τα δάνεια πήγαν σ' αυτόν και όχι στην πλουτοκρατία και άρα τώρα καθήκον του είναι να υποστεί αδιαμαρτύρητα τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων για να μειωθεί το χρέος. Μάλιστα, ο Γ. Καρατζαφέρης πάει αυτή την προπαγάνδα ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι τα δάνεια ήταν αναγκαίο κακό, εφόσον ο λαός τεμπέλιαζε! Και λέει πως αν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά, τότε δε θα υπάρχει πλέον ανάγκη για νέα μέτρα.

Ψεύδεται ασύστολα και κοροϊδεύει το λαό. Το κράτος των αστών με το ένα χέρι έπαιρνε τα δάνεια και με το άλλο τα κατέθετε απευθείας σ' αυτούς. Ούτε δεκάρα τσακιστή δεν κατευθύνθηκε στο λαό, για την κάλυψη δικών του αναγκών. Ενώ τα λαϊκά δικαιώματα συρρικνώνονταν, αντιστρόφως ανάλογα γιγαντώνονταν τα προνόμια, οι φοροαπαλλαγές, οι ενισχύσεις και οι επιχορηγήσεις στην πλουτοκρατία. Ακόμα και σήμερα, τα δάνεια κατευθύνονται πίσω στους δανειστές και το κεφάλαιο. Δεν καλύπτουν ανάγκες όπως μισθοί, συντάξεις, δαπάνες για Παιδεία, Υγεία κ.λπ., που έχουν άλλωστε μειωθεί δραστικά.

Ο λαός δεν απόλαυσε ούτε καν ψίχουλα απ' τον ασύλληπτο πλούτο που ο ίδιος με τα χέρια του παρήγαγε. Γιατί η Ελλάδα διαθέτει εργάτες εξειδικευμένους, σημαντικό επιστημονικό δυναμικό, αστείρευτες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Ολοι αυτοί οι κατά τον Καρατζαφέρη «τεμπέληδες» δούλεψαν και δουλεύουν σκληρά, αλλιώς η αστική στατιστική τους δε θα κατέγραφε στο παρελθόν τέτοιους ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ, για τους οποίους κομπάζουν το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Αυτόν τον πλούτο, όμως, που θα μπορούσε να καλύψει σύγχρονες και πραγματικές λαϊκές ανάγκες, τον καρπώθηκαν οι κηφήνες της πλουτοκρατίας, συσσωρεύοντας κεφάλαια που τώρα αδυνατούν να επενδύσουν με αντίστοιχες και μεγαλύτερες αποδόσεις, γι' αυτό υπάρχει κρίση.

Κάτι ακόμα. Πράγματι, ο ελληνικός λαός μπορεί να ζήσει απ' τη δουλειά του, έχει τη δύναμη, τη γνώση, την εμπειρία, που σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και του πλούτου της χώρας, μπορούν να την καταστήσουν αυτάρκη σε μια σειρά βασικά προϊόντα, να θρέψουν το λαό, να του εξασφαλίσουν μια καλή ζωή. Μόνο που αυτό προϋποθέτει τα μέσα παραγωγής να γίνουν ιδιοκτησία του. Να φύγουν απ' τη μέση οι κεφαλαιοκράτες. Να τα θέσει ο ίδιος ο λαός σε λειτουργία με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος των καπιταλιστών. Αυτό σημαίνει άλλη εξουσία, λαϊκή. Αυτή είναι η πραγματική διέξοδος για το λαό και όχι το «σκύψε το κεφάλι και δούλευε περισσότερο για τους καπιταλιστές», όπως τον καλεί να κάνει ο ΛΑ.Ο.Σ.


Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ