ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επέστρεψαν τα εντάλματα πληρωμής στις εφορίες

Από την κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Ευόσμου - Κορδελιού στην Εφορία Αμπελοκήπων
Από την κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Ευόσμου - Κορδελιού στην Εφορία Αμπελοκήπων
Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή της «εισφοράς αλληλεγγύης» επέστρεψαν στις εφορίες οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, οι συνταξιούχοι, που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα των Λαϊκών Επιτροπών Ευόσμου - Κορδελιού και Τούμπας - Τριανδρίας. Οι κάτοικοι του Ευόσμου συγκεντρώθηκαν από τις 7 το πρωί στην Εφορία Αμπελοκήπων και οι κάτοικοι του Κορδελιού, την ίδια ώρα, στην Εφορία Νέας Ιωνίας. Μαζικά, παρέδωσαν στους προϊσταμένους τα κουτιά όπου είχαν συγκεντρώσει τα χαράτσια και το κείμενο, με το οποίο δήλωναν την άρνησή τους να πληρώσουν, το οποίο συνοδεύονταν με τις υπογραφές τους.

Ο εργαζόμενος λαός της Τούμπας συγκεντρώθηκε έξω από την Εφορία Τούμπας στις 10.30 το πρωί. Εκεί, μπροστά στην είσοδο, έκαψαν τα χαράτσια και στη συνέχεια παρέδωσαν στον προϊστάμενο της εφορίας το κείμενο άρνησης πληρωμών που υπογράφονταν από όλους.

Οι Λαϊκές Επιτροπές συνεχίζουν τη συγκέντρωση ενταλμάτων πληρωμής και υπογραφών, μέσα από περίπτερα και τραπεζάκια που έχουν στήσει σε κεντρικά σημεία των δήμων.

Το κείμενο αναφέρει:

«Εμείς, που στην κατάσταση υπογράφουμε, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, δηλώνουμε ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε τα χαράτσια που λάβαμε γιατί: Μας μειώσατε τους μισθούς μας έως και 40%, πολλοί από εμάς αυτή τη χρονική στιγμή είμαστε άνεργοι, σαν αυτοαπασχολούμενοι λόγω της κρίσης κλείσαμε τα μαγαζιά μας και δεν μπορούμε ούτε τις βασικές ανάγκες της οικογένειάς μας να καλύψουμε, σαν συνταξιούχοι με σύνταξη πείνας και τις περικοπές που έγιναν τόσο στη σύνταξη, αλλά και στην Υγεία αδυνατούμε να πληρώσουμε τα νέα χαράτσια».

  • Το βράδυ της Κυριακής, στην πλατεία του Ευόσμου πραγματοποιήθηκε νέα μαζική συνέλευση της Λαϊκής Επιτροπής μέσα από την οποία αποφασίσθηκε να συνεχισθεί η προσπάθεια και να κλιμακωθεί με νέες πρωτοβουλίες, ώστε να εκφραστεί καθολικά η άρνηση του λαού να κάνει άλλες θυσίες για την πλουτοκρατία. Η συνέλευση πλαισιώθηκε με συναυλία από την ορχήστρα του ΠΑΜΕ και μαθητικά σχήματα σχολείων που συσπειρώνονται στο ΣΑΣΘ.
Αγωνιστικός αναβρασμός

Πλούσιες δραστηριότητες και κινητοποιήσεις ενάντια στα χαράτσια προγραμματίζονται σε όλη τη χώρα. Αναλυτικά:

Σήμερα, Τρίτη 27 Σεπτέμβρη

Στο Ηράκλειο, στην περιοχή Ατσαλένιο, πλατιά λαϊκή συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στην Πέλλα, στις 11 π.μ., συγκέντρωση στην Εφορία Εδεσσας.

Αύριο, Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη

Στο Ηράκλειο, στις 11 π.μ. έξω από την Α' ΔΟΥ Ηρακλείου για να επιστραφούν οργανωμένα τα εντάλματα πληρωμής της έκτακτης εισφοράς.

Στα Χανιά, στις 10 π.μ., έξω από την Εφορία Χανίων.

Στο Τυμπάκι (Ηρακλείου Κρήτης), στην κεντρική πλατεία, πλατιά σύσκεψη ΠΑΜΕ και ΠΑΣΥ, στις 7 μ.μ.

Στο Ρέθυμνο, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στην Εφορία.

Στην Καβάλα, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στην Εφορία.

Στην Αλεξανδρούπολη, στις 10.30 π.μ., στην Εφορία.

Στη Δράμα, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στην Εφορία.

Στην Ξάνθη, στις 12 μ., συγκέντρωση στην Εφορία.

Στην Πέλλα, στις 11 π.μ., στις Εφορίες Σκύδρας και Γιαννιτσών.

Στην Πτολεμαΐδα, στις 7 π.μ., κατάληψη στην Εφορία.

Στη Βέροια, στη 1 μ.μ., συγκέντρωση στην Εφορία.

Στη Φλώρινα, στις 9 π.μ., αποκλεισμός της Εφορίας.

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνει συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη

Στα Γιάννενα, στις 10 π.μ., κινητοποίηση στην Εφορία.

Στην Κέρκυρα, στις 9 π.μ., στην Εφορία.

Στην Πρέβεζα, στις 7.30 π.μ., στην Εφορία.

Στο Αγρίνιο, στις 12 το μεσημέρι, στην Εφορία.

Στις Σέρρες, στις 10 π.μ., επιστρέφουν τα χαράτσια και κινητοποίηση στην Εφορία.

Την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη

Στην Κομοτηνή, στις 9 π.μ., συγκέντρωση στην Εφορία.

Στην Καβάλα, στις 10 π.μ., στις δύο Εφορίες, επιστροφή χαρατσιών.

Στο Κιλκίς, στις 11 π.μ., συγκέντρωση στην Εφορία.

  • ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Κινητοποιήσεις στις Εφορίες του νομού, αύριο, Τετάρτη, μεθαύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, προετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και στους Νομούς Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Παρέμβαση για τους ανέργους

Μαζική παρέμβαση στον ΟΑΕΔ Κερατσινίου έγινε χτες από τη Λαϊκή Επιτροπή Περάματος, ανοίγοντας τη συζήτηση με τους ανέργους που βρίσκονταν στις ουρές. Σύμφωνα με στοιχεία του τοπικού γραφείου, καθημερινά για αιτήσεις και επίδομα, περνούν από εκεί πάνω από 400 άνεργοι, υπάρχουν μέρες που φτάνουν και τους 600, ενώ η τάση είναι διαρκώς αυξητική. Η αύξηση των επιδοτούμενων σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είναι 30% και όπως ειπώθηκε από τους υπαλλήλους, ακόμα δεν έχουν απολυθεί οι εποχικοί εργαζόμενοι, αυτοί δηλαδή που εργάζονται στον επισιτισμό και τον τουρισμό.

Ο Γιώργος Χειράκης άνεργος της Ζώνης, με δύο μικρά παιδιά ήταν ένας από αυτούς που περίμεναν στην ουρά. Εχει να δει μεροκάματο από τον περασμένο Μάη, και όπως είπε «Ζούμε με την αλληλεγγύη των συγγενών και το επίδομα που παίρνω από δω. Τώρα μου ήρθε να πληρώσω 270 ευρώ, τον κεφαλικό φόρο, και περιμένω το χαράτσι της ΔΕΗ για τα ακίνητα. Ενα σπίτι κατάφερα να φτιάξω με τόσα χρόνια δουλειάς και τώρα θέλουν να μου το πάρουν. Ας το πάρουν, δεν πρόκειται να πληρώσω τίποτα. Δεν μπορώ, αλλά και να τα είχα δεν θα τους έδινα μία. Ας πάνε να τα πάρουν από τους εφοπλιστές που χρόνια τώρα μας πίνουν το αίμα και τους επιδοτούμε από πάνω. Τέρμα! Ο,τι τους δώσαμε, δώσαμε, τώρα όλοι στους δρόμους».

Εστειλαν το χαράτσι σε νεφροπαθή με 85% αναπηρία!

Ακόμη και σε νεφροπαθείς που κάνουν μέρα με τη μέρα αιμοκάθαρση έστειλε το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς η κυβέρνηση.

Οπως καταγγέλλει στο «Ρ» ο Γιάννης Σεχρεμέλης, πρόεδρος του συλλόγου Νεφροπαθών Λιβαδειάς, ο οποίος πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και έχει αναπηρία 85%, «φορολογούν ακόμα και την αναπηρική σύνταξη και το επίδομα απολύτου ανικανότητας, το οποίο ξεκινάει από 15 ευρώ και φτάνει τα 420 ευρώ το μήνα. Εγώ μετά από 32 χρόνια δουλειάς παίρνω αναπηρική σύνταξη 1.100 ευρώ μικτά και μου ζητάνε να πληρώσω φόρο "αλληλεγγύης" 530 ευρώ! Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν κόψει και τις επικουρικές συντάξεις στους ανάπηρους, σε μένα συγκεκριμένα κατά 4%, δηλαδή κατά 387 ευρώ». Σε όλη την Ελλάδα οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου υπολογίζονται στις 12.000.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευπαθή κοινωνική ομάδα, ασθενείς που ταλαιπωρούνται και σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να γλιτώσουν την ίδια τους τη ζωή. «Ολη η οικογένεια του νεφροπαθή είναι επί ποδός. Σημαίνει ότι μπορεί να χάνουν συχνά μεροκάματα για να μας συνοδεύουν στην αιμοκάθαρση. Πας για αιμοκάθαρση και δεν ξέρεις πώς θα γυρίσεις. Χρειαζόμαστε διαρκή φροντίδα, την οποία φυσικά δεν έχουμε από το κράτος. Επιπλέον, πρέπει να κάνουμε καλή διατροφή. Εγώ κάνω γύρω στα 15 χρόνια αιμοκάθαρση και τουλάχιστον το 1/3 του χρόνου το περνάμε στο νοσοκομείο. Την ίδια στιγμή, η αιμοκάθαρση σου προσθέτει και άλλες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, ζάχαρο, ρευματοειδείς αρθρίτιδες. Αυτό σημαίνει επιπλέον έξοδα, ταλαιπωρία και φροντίδα για τους ασθενείς», σημειώνει.

Σύσκεψη λογιστών

Σε σύσκεψη σήμερα, Τρίτη, στις 7 το απόγευμα καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματίες, τους λογιστές και εφοριακούς, τους φοιτητές - σπουδαστές η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ενωση Λογιστών Αθήνας, ο Σύλλογος Λογιστών Πειραιά και η Επιτροπή Νέων Λογιστών Αθήνας. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών Αθήνας (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Τα θέματα της σύσκεψης είναι: Δράση για τα άμεσα προβλήματα, πιστοποίηση και επιπτώσεις σε νέους εργαζόμενους - χαράτσια για την πιστοποίηση, νόμος - πλαίσιο για την Παιδεία στην υπηρεσία των επιχειρηματιών, ιδιωτικοποίηση των ΔΟΥ - παράδοση σε ελεγκτικές εταιρείες και μεγάλα ελεγκτικά γραφεία. Ανοιγμα επαγγέλματος.

Πανθεσσαλονίκεια σύσκεψη

Πανθεσσαλονίκεια σύσκεψη με θέμα την οργάνωση του αγώνα για την προστασία των ανέργων, οργανώνουν σήμερα, Τρίτη 27 Σεπτέμβρη, οι Γραμματείες Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7 το απόγευμα, στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (υπόγειο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ