ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /40
Να τους σταματήσουμε

Το πλατύ κίνημα για την οργανωμένη άρνηση και ανυπακοή στο χαράτσι της έκτακτης εισφοράς και στο χαράτσι για τα ακίνητα, χτίζεται μέρα με τη μέρα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Η δυναμική που δημιουργείται τραβά όλο και περισσότερους εργαζόμενους, ανθρώπους του μόχθου, εργατικές λαϊκές οικογένειες στη δράση. Την περασμένη Τετάρτη 21 του μήνα, σε όλες τις πόλεις της χώρας κατέβηκαν χιλιάδες εργάτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σωματείου τους. Πολλοί άνθρωποι που για πρώτη φορά έκαναν το βήμα και έστειλαν το μήνυμα: «Μπορούμε να τους σταματήσουμε»! Ομως, στους χώρους δουλειάς, ορισμένοι συνδικαλιστές έδρασαν και δρουν με στόχο να «σπάσουν» αυτόν τον αγώνα, να ρίξουν το ηθικό των εργαζομένων την ώρα που αποφασίζουν να μην πληρώσουν, να μην κάνουν άλλες θυσίες για το κεφάλαιο.

Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Εκεί, όπου συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, είτε με εκβιασμούς, είτε με εκφοβισμούς, ακόμα και με απειλές, προσπάθησαν και προσπαθούν να βάλουν φρένο στην αγωνιστική διάθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων. Το παράδειγμα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Στη Γενική Συνέλευση όταν είδαν ότι η πρόταση του ΠΑΜΕ για οργανωμένη άρνηση πληρωμής του χαρατσιού της έκτακτης εισφοράς υιοθετείται από όλους τους εργαζόμενους, διέδιδαν ότι όποιος δεν πληρώσει το χαράτσι θα μπει στη λίστα της εργασιακής εφεδρείας, δηλαδή οδεύει προς την ανεργία! Επιπλέον, σε πολλούς χώρους δουλειάς, στελέχη της ΠΑΣΚΕ, αλλά και της ΔΑΚΕ, καλούν τους εργαζόμενους να πληρώσουν το χαράτσι κάνοντας την περιβόητη «Δήλωση Ρητής Επιφύλαξης» για να διεκδικήσουν στα δικαστήρια τα χρήματά τους, σπέρνοντας αυταπάτες περί δικαίωσης από την αστική Δικαιοσύνη. Ομως το χειρότερο είναι ότι με τέτοια επιχειρήματα ωθούν τους εργαζόμενους να πληρώσουν καλλιεργώντας κλίμα υποταγής στην αντιλαϊκή πολιτική.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος. Συνδικαλιστές που πρόσκεινται σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΝ, και ΚΚΕ(μ-λ) στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, ύστερα από μια μαζική Γενική Συνέλευση, μπορεί μεν να συμφώνησαν στην πρόταση, ωστόσο, έβαζαν ζητήματα όπως: «είναι μια συμβολική κίνηση», «αργά ή γρήγορα θα τα πληρώσουμε»... Και έτσι δημιουργούν προϋποθέσεις να σπάσει η ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ενώ στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στα Γιάννενα, η παράταξη του ΚΚΕ (μ-λ) έκανε λόγο για «κόλπο του ΠΑΜΕ» και πως «δεν δημιουργεί κίνημα αυτή η πράξη». Τέτοια «επαναστατικότητα»...

Παρ' όλα αυτά, οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται. Αυτό δείχνει ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για να αποκρουστούν τα χειρότερα που έρχονται το επόμενο χρονικό διάστημα. Γιατί ο οργανωμένος αγώνας - ακόμα και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και με πολλά εμπόδια - μπορεί να γίνει πραγματική ασπίδα προστασίας της ζωής και της επιβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών. Αυτός ο αγώνας πρέπει να στεριώσει σε ακόμα περισσότερους τόπους δουλειάς, σε γειτονιές και πόλεις, να κλιμακωθεί με τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται μεθαύριο Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη. Μπροστά στους εργαζόμενους, στο λαό, υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας, να υποταχτεί στη λογική υπονόμευσης του αγώνα του, όπως θέλουν συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και των «αριστεριστών». Ο άλλος, να ακυρώσει με αγωνιστική δράση τα αντιλαϊκά μέτρα σαν τα χαράτσια, και μπορεί να το κάνει. Θα είναι ρήγμα νικηφόρο, που ανοίγει το δρόμο και για επόμενες νικηφόρες μάχες. Αυτόν το δρόμο μπορεί και πρέπει να ακολουθήσεις.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

«Κοινή πορεία» και σύγκρουση

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε «κοινή πορεία» για να «προχωρήσουν στις επόμενες βδομάδες σαρωτικές αλλαγές που θα προκαλέσουν ανατροπές στις ζωές συντριπτικής μερίδας των πολιτών» καλούν για ακόμα μια φορά κυβέρνηση και ΝΔ τα χτεσινά «Νέα» στο κύριο άρθρο τους, το οποίο καταλήγει ως εξής: «Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία, με τις εσωτερικές της αντιθέσεις, δεν αντέχει μόνη να σηκώσει αυτό το βάρος. Το ίδιο προφανές είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα μπορεί να παραμείνει απλός παρατηρητής. Και επειδή οι εκλογές, σ' αυτή τη φάση, θα αποτελούσαν επικίνδυνο πείραμα, απαιτείται από την παρούσα Βουλή συνεργασία και συνεννόηση. Αυτό δεν σημαίνει σώνει και καλά συγκυβέρνηση, αλλά κοινή και συντεταγμένη πορεία στους βασικούς άξονες που θα καθορίσουν τη σωτηρία της χώρας». Για πολλοστή φορά είναι φανερό ότι το μήνυμα δεν απευθύνεται κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα, γιατί απλά ο στόχος δεν είναι η επίτευξη συναίνεσης και συστράτευσης μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ. Αυτή είναι δεδομένη και εκφράζεται καθημερινά στην πράξη. Η ΝΔ υπερψηφίζει όλα σχεδόν τα νομοσχέδια που υλοποιούν τα βάρβαρα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, αποφεύγει οποιαδήποτε ακόμα και φραστική αντιπαράθεση που να χαλάει το κλίμα σύμπνοιας, καλεί το λαό να πληρώσει αγόγγυστα τα χαράτσια και να πειθαρχήσει και εφαρμόσει τους αντιλαϊκούς νόμους, στέκεται απέναντι από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Με άλλα λόγια η ηγεσία της ΝΔ βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια σταθερά σε συντεταγμένη και κοινή πορεία με την κυβέρνηση για την υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων. Αυτό που ανησυχεί τα επιτελεία της αστικής τάξης είναι ότι η δεδομένη και έμπρακτη πολιτική συναίνεση μεταξύ των κομμάτων του κεφαλαίου δεν «μεταφράζεται» - ούτε πρόκειται - σε συναίνεση και υποταγή του λαού. Αντίθετα η σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική απ' όπου και αν προέρχεται διαρκώς μεγαλώνει.

Παραμύθια...

Εκτός από «κούρεμα» του χρέους η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται στον λαό ότι θα κουρέψει και τα κέρδη των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου. Οπως δήλωσε χτες ο Αλ. Τσίπρας απ' τη Θεσσαλονίκη: «Αυτό που απαιτείται είναι κούρεμα στα κέρδη των Τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι, για να έχουμε σχολειά, να έχουμε νοσοκομεία, να έχουμε μισθούς και συντάξεις. Η απάντηση είναι μία. Να τους στείλουμε στην εφεδρεία όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί αλλιώς θα στείλουν στην εφεδρεία ολόκληρη την κοινωνία. Να τους διώξουμε πριν χρεοκοπήσουν την Ελλάδα για τα καλά».

Λέει δηλαδή στον λαό ότι αν «απολύσει» με την ψήφο του αυτή την κυβέρνηση και την αντικαταστήσει με μια άλλη, κατά προτίμηση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, τότε όλα του τα προβλήματα θα λυθούν, αφού αυτή η κυβέρνηση θα βάλει βαθιά το χέρι στην «τσέπη» του κεφαλαίου, θα τα πάρει και θα τα δώσει σαν άλλος Ρομπέν των Δασών, στους φτωχούς και αναξιοπαθούντες. Αλλά άλλο η πραγματική ζωή και μάλιστα στον καπιταλισμό και άλλο τα παραμυθάκια για μικρά παιδιά. Πώς ακριβώς η όποια κυβέρνηση θα βάλει χέρι στα κέρδη του κεφαλαίου; Αγνοεί η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΕΕ, την οποία τόσο υπολήπτεται και όπου βρεθεί κι όπου σταθεί διακηρύττει σαν «ατού» τη συμμετοχή της χώρας σε αυτήν, απαγορεύει ρητώς και διά ροπάλου ακόμα και σκέψεις που μπορεί να ζημιώσουν τα κέρδη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου; Αγνοεί ότι όσο αυτό κρατά στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας, τα βασικά μέσα παραγωγής, όσο εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη εργασία, θα καρπώνεται τον πλούτο που παράγεται, όχι μόνο ανενόχλητο αλλά και με ολοένα και περισσότερες διευκολύνσεις για να είναι ολοένα και μεγαλύτερος ο πλούτος που θα καρπώνεται;

Οχι, δεν τα αγνοεί η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αυτά. Συνειδητά αποκοιμίζει τον λαό με το «παραμύθι» του εξανθρωπισμένου καπιταλισμού.

Δεκανίκι...

Ο Θ. Μαργαρίτης, μέλος της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε χτες στο πλαίσιο συνέντευξής του στο web radio της «Ζούγκλας»: «Από μόνες τους οι εκλογές δεν πρόκειται να δώσουν καμιά διέξοδο στην κρίση όσο το πολιτικό σύστημα πορεύεται με αυτόν τον τρόπο. Οσο δηλαδή οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν κάνουν τη δουλειά τους και όσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης επενδύουν στην καταστροφή ή επιλέγουν να "χαϊδεύουν αυτιά"»!

Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα οι κύριοι της νεότευκτης ΔΗΜΑΡ! Που ανερυθρίαστα ισχυρίζονται ότι οι κυβερνώντες δεν κάνουν τη δουλειά τους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης «χαϊδεύουν αυτιά»! Ξέρει καλύτερα, όμως, ο ελληνικός λαός αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που τόσο «χαϊδεύει» η ΔΗΜΑΡ, κάνει τη δουλειά της. Ξέρει πως την κάνει και πολύ καλά μάλιστα για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί, του μεγάλου κεφαλαίου. Για τις δικές του ανάγκες τσαλαπάτησε κάθε ανάγκη της εργατικής λαϊκής οικογένειας και την όποια δυνατότητα είχε να την ικανοποιήσει. Για τις ανάγκες της πλουτοκρατίας καρατόμησε δικαιώματα κατακτημένα με αίμα, βύθισε μεγάλο μέρος του λαού στην ανέχεια και την αγωνία. Ο λαός ξέρει, επίσης, ότι η κυβέρνηση στο έργο της αυτό είχε και συνεργάτες. Συναινετικά πέρασαν τα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα, με την ψήφο της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. στη Βουλή, με την κατ' ουσίαν στήριξή τους, παρά τους καυγάδες για τα μάτια του κόσμου. Βοήθεια είχε η κυβέρνηση κι από δυνάμεις όπως η ΔΗΜΑΡ που συστηματικά αποπροσανατολίζουν τον λαό απ' τη διέξοδο που πρέπει να ανοίξει με την πάλη του και εξωραΐζουν τον καπιταλισμό.

Ας μη νομίζουν, λοιπόν, ότι κοροϊδεύουν κανέναν.

Σχεδιασμένος αποπροσανατολισμός...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ λόγο, όλοι πρέπει να ασχοληθούμε με τις παρασκηνιακές πληροφορίες περί τού «τι θα γίνει»! «Συντεταμένη χρεοκοπία», «κούρεμα 50%», «ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών». Μερικές μόνον από τις φράσεις που κυριαρχούν στα μέσα ενημέρωσης.

Φυσικά, πάνε πακέτο με τις αποκλειστικές τους πληροφορίες, τις μοναδικές τους συνεντεύξεις και τους περισπούδαστους αναλυτές τους.

Αυτούς που μπορεί να διαφωνούν στο ποιο σενάριο θα επικρατήσει, συμφωνούν, όμως, στο ότι πρέπει ασυζητητί να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Στο μεταξύ, όμως, το «κούρεμα» γίνεται, μόνο που δεν αφορά το δημόσιο χρέος, αλλά τις συντάξεις, τους μισθούς και τα λαϊκά εισοδήματα.

Και η χρεοκοπία, επίσης, συντελείται στα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Μάλιστα, κάθε άλλο παρά ...συντεταγμένη είναι.

Οσο για τα «χαράτσια» - που, βέβαια, επιτείνουν την κατάσταση - είναι σαφές ότι όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα πολλαπλασιαστούν κιόλας. Γι' αυτό μας διαβεβαιώνει - με τον τρόπο του - κάθε κυβερνητικός παράγοντας.

Ομως όχι, εμείς δεν πρέπει να ασχοληθούμε με αυτήν την πραγματικότητα. Να την αντιμετωπίσουμε και να την ανατρέψουμε. Αντίθετα, πρέπει να αγχωθούμε για το ποιο ακριβώς σενάριο των ισχυρών της ΕΕ και των ΗΠΑ θα επικρατήσει.

Να μαντέψουμε τι λέγεται πίσω από κλειστές πόρτες, σε τηλεδιασκέψεις ή σε συσκέψεις οικονομικών παραγόντων διεθνούς επιπέδου. Να οιωνοσκοπήσουμε, να μαντέψουμε, να προβλέψουμε.

Και πάνω από όλα να φοβόμαστε ένα αβέβαιο αύριο, επιφυλάσσοντας για τον εαυτό μας το ρόλο αυτού που ...πληρώνει. Να γίνουμε άβουλα όντα, που, όταν θα μας το ζητάνε, θα πηγαίνουμε να καταθέτουμε στις εφορίες και στις τράπεζες ό,τι έχει απομείνει από το εισόδημά μας.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλωστε, όπως λέει και ο Μόσιαλος, αυτό είναι το ...«πατριωτικό μας καθήκον»: Να σκάμε και ...να τα σκάμε.

Μόνο που έρχεται η ώρα, που κάτι θα ...σκάσει κι αυτό θα είναι η λαϊκή αγανάκτηση. Μόνο που αυτήν τη φορά θα είναι ακόμη πιο έμπειρη και πιο σοφή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ