ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Παρατημένα τα εργαστήρια για παιδιά με ειδικές ανάγκες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα του ΕΕΕΕΚ Πυλαίας

Τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στην πλειοψηφία των Ειδικών Εργαστηρίων Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Θεόδωρος Ιγνατιάδης, Σοφία Καλαντίδου προς την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

«Εδώ και τρεις βδομάδες έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά και παραμένουν τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στην πλειοψηφία των ΕΕΕΕΚ (Ειδικά Εργαστήρια Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης) της χώρας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 1ουΕΕΕΕΚ Πυλαίας Ν. Θεσσαλονίκης, όπου από τους 36 εκπαιδευτικούς που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία του σχολείου και των εργαστηρίων του έχουν τοποθετηθεί μόλις 10, ενώ από τους τρεις φροντιστές που χρειάζονται (Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό) δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη κανένας.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι 39 από τους 51 μαθητές που έχουν εγγραφεί να παραμένουν ακόμη στο σπίτι, καθώς στο σχολείο δεν υπάρχει προσωπικό φροντίδας για να αναλάβει την καθαριότητα και τη σίτισή τους. Η διεύθυνση του σχολείου αναγκάστηκε να επιλέξει μόνο τους 12 μαθητές που αυτοεξυπηρετούνται καλύτερα, ενώ οι υπόλοιποι θα μπορέσουν να ξεκινήσουν μόνο εφόσον γίνουν οι απαραίτητες τοποθετήσεις προσωπικού. Σε αυτές τις συνθήκες, είναι αυτονόητο ότι δεν επιτελείται εκπαιδευτικό έργο, αλλά ουσιαστικά φύλαξη των μαθητών, και μάλιστα ελλιπής, με σοβαρές επιπτώσεις στην ίδια την ασφάλειά τους.

Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη σοβαρά προβλήματα σχετικά με τη μετακίνηση των μαθητών.

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου παρουσιάζουν σύνθετες - πολλαπλές αναπηρίες (16 σε αναπηρικό καρότσι), διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή (αυτισμό) κ.λπ.

Οι γονείς των μαθητών αντιμετωπίζουν σοβαρότατες δυσκολίες. Περιμένοντας να ξεκινήσουν τα παιδιά τους κανονικά τη φοίτησή τους, πρέπει να λύσουν το πρόβλημα της φύλαξης και της φροντίδας τους, οπότε αναγκάζονται να προσλάβουν κατ' οίκον φροντιστές ή ακόμη και να εγκαταλείψουν την εργασία τους. Οι επιπτώσεις στο εισόδημα αυτών των ήδη πολύ επιβαρυμένων οικογενειών είναι τεράστιες», επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Και ρωτούν: «Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου άμεσα να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό σε όλες τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της χώρας;

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να ξεπεραστούν οι πολύ σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή στα ειδικά σχολεία και να έχουν όλοι οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δωρεάν πρόσβαση στο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό που χρειάζονται;

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στα ειδικά σχολεία;»

ΝΙΚΑΙΑ
«ΟΧΙ» στη χορήγηση ναρκωτικών στα νοσοκομεία

Συγκέντρωση φορέων χτες ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας υποκαταστάτων στο νοσοκομείο της Νίκαιας

Νέο μαζικό «ΟΧΙ» στη δημιουργία μονάδας υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο της Νίκαιας, είπαν χτες βράδυ κάτοικοι, γονείς, μαθητές και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν στην είσοδο του νοσοκομείου μαζικοί φορείς της πόλης, αντιδρώντας στη λειτουργία της μονάδας στο νοσοκομείο και η οποία μάλιστα θα γειτνιάζει με δύο σχολεία. Οι γονείς και οι μαθητές και των δύο σχολείων, μέσα από γενικές συνελεύσεις έχουν ήδη πάρει αποφάσεις, όχι μόνο κατά της εγκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο της Νίκαιας, αλλά και ενάντια στα υποκατάστατα σε όλα τα νοσοκομεία και υπέρ της ενίσχυσης των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης.

Το θέμα έθεσαν στη προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νίκαιας οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όπου φάνηκε το διπλό πρόσωπο του δημάρχου Γ. Ιωακειμίδη (ΠΑΣΟΚ). Ενώ αρχικά είχε ταχθεί υπέρ της λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ τις απογευματινές ώρες, κάτω από την πίεση των αντιδράσεων άλλαξε στάση και τάχθηκε κατά. Αρνήθηκε όμως να πάρει θέση και εναντίον του νέου νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά που προωθεί την αποποινικοποίηση της χρήσης.

«Οχι στην κρατική διακίνηση ναρκωτικών από τα δημόσια νοσοκομεία. Ούτε στο κρατικό της Νίκαιας, ούτε και πουθενά αλλού», τόνισε μιλώντας στη συγκέντρωση ο Παναγώτης Κατηφές, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών. «Θέση αδιαπραγμάτευτη, θέση που εκφράζει σήμερα τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Θέση που είναι στόχος πάλης για τους μαζικούς φορείς της περιοχής, τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, των μαθητών και των γονιών τους από τα σχολεία της περιοχής. Θέση που πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε εργατικής και λαϊκής οικογένειας».

«Σήμερα, πρόσθεσε, η ίδρυση Μονάδας Υποκατάστασης στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας είναι ένας μόνο κρίκος από τη γενικότερη επίθεση που έχει εξαπολύσει η Κυβέρνηση απέναντι στη νέα γενιά. Είναι απόρροια του πρόσφατου νομοθετικού εκτρώματος που από κοινού στηρίζουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ.-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, εναρμονίζοντας την πολιτική τους με την στρατηγική της ΕΕ και στο θέμα των ναρκωτικών» και επισήμανε: «Η επιλογή της κυβέρνησης να ανοίξει στα Νοσοκομεία μονάδες χορήγησης μεθαδόνης, θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τα νοσοκομεία που υπολειτουργούν αλλά και για τις κοινότητες και τα προγράμματα που ασχολούνται με την πρόληψη και την απεξάρτηση. Αυτό γίνεται σήμερα που καταργούνται χιλιάδες κλίνες από τα νοσοκομεία, που κλείνουν κλινικές σ' αυτά. Με την επιλογή αυτή η κυβέρνηση κρύβει τις δικές της ευθύνες για τη απουσία ενιαίας πολιτικής πρόληψης - θεραπείας - επανένταξης, διαιρώντας έτσι τις πιάτσες της χρήσης μέσα στα νοσοκομεία».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για το νέο σχολείο και την πρόταση του ΚΚΕ

Εκδήλωση έγινε προχτές στη Σταυρούπολη

Με συμμετοχή, γονιών, εκπαιδευτικών και νεολαίας, πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ, στο πολιτιστικό κέντρο «Χρήστος Τσακίρης» στη Σταυρούπολη, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με θέμα «Το "νέο σχολείο" και η πρόταση του ΚΚΕ για την εκπαίδευση». Εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Νοτάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Οπως σημείωσε, η εκπαίδευση συνδέεται με τη στρατηγική ανάπτυξης μιας χώρας και αναπόφευκτα είναι ταξική, γιατί η στρατηγική ανάπτυξης εξυπηρετεί κάθε φορά τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης και όχι τα συμφέροντα όλων. Σ' αυτό το πλαίσιο προωθούνται και οι αλλαγές στα σχολεία, προκειμένου να «κουμπώσουν» την εκπαίδευση στις νέες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις. «Στόχος αυτού του "νέου σχολείου", του "Καλλικρατικού σχολείου", είναι η παράδοση στην αγορά εργασίας των νέων ανθρώπων ως φτηνό ευέλικτο και ευάλωτο εργατικό δυναμικό», είπε.

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ, ανέφερε: «Το σχολείο που έχουμε ανάγκη ο λαός για τα παιδιά του και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, είναι το 12χρονο Ενιαίο και Δωρεάν που θα παρέχει βασικές γνώσεις σε όλα ανεξαρτήτως τα παιδιά, που θα εξασφαλίζει να μην υπάρχει κανένας μαθητής έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία. Θα δίνει στέρεα γνώση, εφόδια για τη ζωή, θα αναπτύσσει την κριτική σκέψη. Θα είναι ένα σχολείο της επιστημονικής γνώσης και όχι της διαστρέβλωσης της αλήθειας. Πάνω σ' αυτό το σχολείο θα βασίζεται μετά η επαγγελματική ειδίκευση και η είσοδος σε ΑΕΙ. Σ' ένα τέτοιο σχολείο δεν θα περισσεύει κανένας δάσκαλος. Αυτό το σχολείο θα προκύψει μέσα από μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές. Αντιστοιχεί σε μια άλλη οικονομία και γι' αυτό σε μια άλλη εξουσία. Τη λαϊκή».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ στη Γερμανία

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Γερμανίας της ΚΝΕ στις 8 και 9 Οκτώβρη διοργανώνει στο Μόναχο της Γερμανίας διήμερο εκδηλώσεων στα πλαίσια του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», όπου θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 8/10

Εκδήλωση, με θέμα «Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς - Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Θ. Χιώνης. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Κυριακή 9/10

Επίσκεψη στο κολαστήριο - στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, όπου και θα γίνει εκδήλωση για την τοποθέτηση πλακέτας προς τιμήν του κομμουνιστή ηγέτη Νίκου Ζαχαριάδη, Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ την περίοδο 1931 - 1956.

Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Θ. Χιώνης και θα διαβαστεί η Απόφαση αποκατάστασης του Ν. Ζαχαριάδη, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο 5ο Τεύχος της ΚΟΜΕΠ και μετά τη διεξαγωγή της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ για το Β' Τόμο της Ιστορίας του, που αφορά στην περίοδο 1949-1968.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ