ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΒΕ
Δε θα θυσιαστούμε για τη σωτηρία των δημίων μας

Παρέμβαση της ΠΑΣΕΒΕ για τα κυβερνητικά μέτρα

Καθήκον και πράξη αλληλεγγύης για όλους είναι η ενιαία, οργανωμένη λαϊκή άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, τονίζει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), σε ανακοίνωσή της για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ έχει ως εξής:

«Η πλούσια σε λεξιλόγιο ελληνική γλώσσα αδυνατεί να βρει τις κατάλληλες λέξεις που θα χαρακτηρίσουν τα μέτρα που το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - μονοπωλίων ετοιμάζουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνουν για ψήφιση στη Βουλή τον ερχόμενο μήνα.

Αφού επέβαλαν τα νέα φοροχαράτσια, το "Τέλος Επιτηδεύματος", την "Εισφορά Αλληλεγγύης", την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, τον κεφαλικό - χαράτσι στα ακίνητα, που αδυνατούμε να πληρώσουμε...

Τώρα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο:

Καταργούν ή καρατομούν τις "φοροελαφρύνσεις" των λαϊκών νοικοκυριών (όπως δαπάνες για νοίκια, φροντιστήρια, τόκους στεγαστικών δανείων, υγεία κ.λπ.).

Μειώνουν το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ και εξαναγκάζουν τον συνταξιούχο των 400 ευρώ (δηλαδή 14 ευρώ τη μέρα) να πληρώνει φόρο, και με το διεστραμμένο μυαλό τους, του ζητούν από πάνω να αποδείξει(..!) συλλέγοντας αποδείξεις ότι ξοδεύει το 50%, δηλαδή 7 ευρώ τη μέρα για την επιβίωσή του τη στιγμή που, με δικά τους στοιχεία, πάνω από το 60% του εισοδήματος ενός νοικοκυριού πηγαίνει σε έμμεσους και άμεσους φόρους...

Κι όλα αυτά τη στιγμή που προκλητικά μειώνουν τους φορολογικούς συντελεστές για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, απαλλάσσουν τους μεγαλοξενοδόχους και βιομήχανους από το "ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας", ετοιμάζουν την περαιτέρω μείωση της φορολογίας τους και δρομολογούν τις "Ειδικές Οικονομικές Ζώνες".

Δηλαδή, οι "Ειδικοί" φορολογικοί παράδεισοι για το μεγάλο κεφάλαιο, όπου χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και με μηδενική φορολογία των κερδών τους θα λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας...

Αυτή είναι η πολιτική των μονοπωλίων. Αποδεικνύουν περίτρανα ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούν. Η "ανεξέλεγκτη" χρεοκοπία των αυτοαπασχολούμενων, των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων είναι εδώ.

Η επίθεση της κυβέρνησης στα εισοδήματά μας, "όσο οι αριθμοί δεν ανακάμπτουν", θα συνεχίζεται με στόχο να θωρακιστούν η ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών.

Αυτή η πολιτική είναι ο μονόδρομος για τα μονοπώλια. Μονόδρομος για το λαό είναι να πληρώσει την κρίση το μεγάλο κεφάλαιο. Ούτε δεκάρα τσακιστή σ' αυτούς που δημιούργησαν την κρίση. Αρνούμεθα να θυσιαστούμε για τη σωτηρία των δημίων μας. Η ενιαία και οργανωμένη λαϊκή άρνηση πληρωμής των χαρατσιών γίνεται καθήκον και πράξη αλληλεγγύης για όλους».

ΠΕΡΑΜΑ ΘΡΑΚΗΣ
Ξεπουλάνε τα κοιτάσματα χρυσού

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει σε ιδιώτες το δικαίωμα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος χρυσού στο Πέραμα Θράκης, επιβεβαίωσε εκ νέου χτες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Σπύρου Χαλβατζή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος μετέφερε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και των μαζικών φορέων της περιοχής, ζητώντας την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας προς όφελος του λαού και όχι σε βάρος του περιβάλλοντος και των εργαζομένων.

«Η ανάπτυξη θα γίνει με ιδιωτικές επενδύσεις είτε Ελλήνων επιχειρηματιών, είτε επιχειρηματιών που θα φέρουν κεφάλαια από άλλες χώρες και καλώς να ορίσουν αυτές οι επενδύσεις», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γ. Παπακωνσταντίνου, ξεκαθαρίζοντας τις κυβερνητικές προθέσεις, προσθέτοντας πως «η συντεταγμένη πολιτεία βάζει κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Ετσι γίνεται σε όλο τον κόσμο». Παράλληλα, κάλεσε το ΚΚΕ να απαντήσει στο αν επιθυμεί ή όχι την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, υποστηρίζοντας πως δημιουργεί εντυπώσεις περί προσπεράσματος της τοπικής κοινωνίας.

«Είναι κεντρική επιλογή του ΠΑΣΟΚ η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, εντάσσεται στο στόχο της συγκέντρωσης των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εδώ εντάσσεται και αυτή η απόφαση», τόνισε ανταπαντώντας ο Σπύρος Χαλβατζής, σημειώνοντας πως «όλα αποφασίζονται, όλα γίνονται για την υψηλή κερδοφορία του κεφαλαίου». Απαντώντας στον υπουργό Περιβάλλοντος σημείωσε ότι «στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής, και ασφαλώς μιας άλλης εξουσίας, μιας λαϊκής εξουσίας και οικονομίας μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και φυσικά ο ορυκτός πλούτος. Αλλά να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού, λαμβάνοντας υπόψη και παίρνοντας εκείνα τα μέτρα που θα προστατεύσουν το περιβάλλον, θα προστατεύσουν την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής». Εξήγησε ότι «η λήψη τέτοιων μέτρων έχουν οικονομικό κόστος και αυτό το οικονομικό κόστος οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις το αποφεύγουν κάθε φορά». Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι «θα ενισχυθεί η πάλη των εργαζομένων με ενιαίο, συντεταγμένο και συντονισμένο αγώνα για να αποτραπεί αυτό το έγκλημα».

ΠΟΕΥΓΤΠ
Να μην ιδιωτικοποιηθεί η «ΔΩΔΩΝΗ»

Την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών (ΠΟΕΥΓΤΠ).

Η Ομοσπονδία εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους και παραγωγούς, στον αγώνα που κάνουν να μην περάσει η επιχείρηση στα χέρια ιδιωτών. Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Η πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ ένα στόχο έχουν τη μονοπώληση του κλάδου των τροφίμων από 5-6 ομίλους. Αυτό θα είναι καταστροφικό για όλους μας εργάτες - παραγωγούς - καταναλωτές». Η ΠΟΕΥΓΤΠ καλεί τα ταξικά συνδικάτα, τους αγροτικούς συλλόγους, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη λειτουργία του εργοστασίου «ΔΩΔΩΝΗ» σε κοινό αγώνα.

Η ΠΟΕΥΓΤΠ εξέδωσε επίσης ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει τη μη χρηματοδότηση της Γαλακτοκομικής Σχολής στα Γιάννενα.

ΠΑΚΕΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Για... ορεκτικό «φρουτάκια» - ΟΠΑΠ

Κλιμάκωση για 5 δισ. ευρώ στο ερχόμενο 4μηνο

Με πανωπροίκι στον ΟΠΑΠ τις τζογομηχανές, τα διαβόητα «φρουτάκια», καθώς και με τη χρονική επέκταση των δικαιωμάτων του στα διάφορα «στοιχήματα» (Πρότο, Τζόκερ, Λόττο κ.ά.) κλιμακώνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το πρόγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, για τα 50 δισ. ευρώ που σχεδιάζουν να παραδώσουν στα μονοπώλια. Σε επόμενη φάση ο ΟΠΑΠ μαζί και τα πρόσθετα «περιουσιακά» στοιχεία θα εκχωρηθεί σε ξένους ή και ντόπιους μεγαλοεπιχειρηματίες του τζόγου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την ΟΠΑΠ ΑΕ, το αντίτιμο για τα παραπάνω διαμορφώνεται στα 935 εκατ. ευρώ, συγκεκριμένα στα 560 εκατ. ευρώ για την απόκτηση άδειας εγκατάστασης για 35.000 λεγόμενα παιγνιομηχανήματα («φρουτάκια») και στα 375 εκατ. ευρώ για τη δεκαετή επέκταση των «δικαιωμάτων» του από το έτος 2020 (που λήγουν) μέχρι και το 2030.

Οπως προκύπτει, στα 16.000 ευρώ (!) αποτιμώνται τα δικαιώματα για την κάθε τζογομηχανή, από αυτές που θα «απλώσουν» στις λαϊκές γειτονιές της φτώχειας, της μαζικής ανεργίας, εκεί όπου συχνάζει η νεολαία, ποσά που, όπως φαίνεται, είναι το τίποτα μπροστά σε αυτά που περιμένουν να αρπάξουν από τα θύματά τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τζόγου.

Μέχρι το τέλος του 2011, κυβέρνηση και τρόικα, υπολογίζουν να έχουν εκχωρήσει στα μονοπώλια κρατική περιουσία ύψους 5 δισ. ευρώ. Πέρα από τον ΟΠΑΠ, για το ερχόμενο τετράμηνο, στο σφυρί προγραμματίζουν να βγάλουν: ΕΥΑΘ (40%), Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (σύμβαση επέκτασης), ΟΛΘ (ποσοστό 23,3%), Κρατικά Λαχεία, «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (99,8%), Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (34%), ΔΕΠΑ (55%), ΔΕΣΦΑ (31%), ΤΡΑΙΝΟΣΕ (100%), ΛΑΡΚΟ (55,2%), ΟΔΙΕ (100%), άδειες κινητής τηλεφωνίας, Καζίνο Πάρνηθας (49%), ΕΛΒΟ (72,6%). Επίσης, κομμάτια από το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπως και κρατική ακίνητη περιουσία.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Εκτακτη συνέλευση για την απεργία στις 19 του Οκτώβρη

Με θέμα τη μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 19 του Οκτώβρη, με κλείσιμο όλων των συνεργείων επισκευής αυτοκινήτου και μαζική επιστροφή των χαρατσιών, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Ν. Αττικής καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση όλους τους μηχανικούς αυτοκινήτων της Αθήνας. Η ΓΣ θα πραγματοποιηθεί στις 6 Οκτώβρη στα γραφεία του συλλόγου (Αλαμάνας 7 - Ακαδημία Πλάτωνος) στις 7 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ