ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σιγοβράζει η ένταση...

ΝΑΤΟικοί στα φυλάκια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο
ΝΑΤΟικοί στα φυλάκια στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο
BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο όπου παραμένουν ισχυρές ΝΑΤΟικές δυνάμεις και μπλόκα των Σέρβων που διαμαρτύρονται για την εμφάνιση Κοσσοβάρων Αλβανών τελωνειακών στα διοικητικά όρια Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου.

Χτες, Ελληνες και Αμερικανοί στρατιώτες της ΝΑΤΟικής δύναμης ΚFOR χρησιμοποίησαν μπουλντόζα για να απομακρύνουν μερικές από τις πέτρες που χρησιμοποίησαν Σέρβοι διαδηλωτές για να κλείσουν έναν από τους δρόμους που οδηγούν στο μεθοριακό πέρασμα Γιάρινιε. Ο Μπράνκο Μίνιτς, εκπρόσωπος των Σέρβων της περιοχής, σχολίασε πως οι πέτρες μπορεί εύκολα να αντικατασταθούν με νέες και ότι το μπλόκο θα ενισχυθεί και πάλι μέσα στο επόμενο διάστημα...

Ωρες μετά ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) Φαρίντ Ζαρίφ μετέβη σε ένα από τα οδοφράγματα των Σέρβων κοντά στο Γιάρινιε προσπαθώντας να τους πείσει να τα διαλύσουν και να σταματήσουν να αντιδρούν «μόνον και μόνον γιατί βρίσκεται ένας Αλβανός τελωνειακός» στο φυλάκιο... Οι Σέρβοι του ανταπάντησαν πως είναι απλώς απαράδεκτο να υπάρχουν τελωνειακοί υπάλληλοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, γιατί δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του και ως εκ τούτου ούτε και στοιχεία, όπως τα σύνορα, που φανερώνουν κρατική υπόσταση. Σημείωσαν έτσι ότι δεν υπάρχουν σύνορα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και ότι δεν πρόκειται να ενδώσουν και να υποταχθούν στις αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μπόζινταρ Ντέλιτς διαμήνυσε χτες ότι σφάλουν όσοι νομίζουν πως οι Σέρβοι θα ανταλλάξουν τα εθνικά συμφέροντα στο Κοσσυφοπέδιο με την ένταξη στην ΕΕ. Πάντως, η ΕΕ στέλνει από Δευτέρα στο Βελιγράδι τον μεσολαβητή Ρόμπερτ Κούπερ, προκειμένου να πείσει τους Σέρβους διαπραγματευτές με επικεφαλής τον Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών με τους Κοσσοβάρους Αλβανούς. Εντούτοις, οι Σέρβοι έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συνεχίσουν τις συνομιλίες εάν προηγουμένως δεν λυθεί η κρίση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο...

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Προκλητικές ενέργειες της KFOR στο Κόσσοβο

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη

Για την πρόσφατη εξέλιξη της άμεσης επέμβασης του ΝΑΤΟ και της EULEX σε μεθοριακό φυλάκιο στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο, η οποία πυροδότησε επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της περιοχής, έκανε λόγο στην Ερώτησή του προς το Συμβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης.

Στην εν λόγω Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής:

«Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν οι προκλητικές ενέργειες της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, KFOR, μετά τη νέα επίθεση ενάντια σε ειρηνικούς Σέρβους διαδηλωτές, στις 27/9/2011, στο μεθοριακό φυλάκιο Γιάρινιε στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Με το πρόσχημα ότι βρίσκονταν "σε αυτοάμυνα", οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις άσκησαν ωμή ένοπλη βία κατά των Σέρβων πολιτών, χρησιμοποιώντας βόμβες κρότου - λάμψης και δακρυγόνα, ενώ τους πυροβόλησαν με λαστιχένιες σφαίρες, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 ατόμων. Πληροφορίες μάλιστα μιλούν για τραυματίες από πραγματικές σφαίρες, ενώ οι δυνάμεις της KFOR απειλούν με συλλήψεις και πυροβολισμούς όποιον πλησιάσει το φυλάκιο ή επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει τις εναλλακτικές οδούς που οδηγούν στη Σερβία.

Τα παραπάνω σοβαρά γεγονότα έχουν οδηγήσει στη διακοπή των συνομιλιών μεταξύ των Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, ενώ οι συγκρούσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στα ανάλογα επεισόδια του καλοκαιριού. Παρατηρητές κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αρχή ενός νέου πολέμου του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Πώς τοποθετείται το Συμβούλιο στα παραπάνω γεγονότα, με δεδομένη την ευθύνη και άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της EULEX, που πυροδοτούν επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της περιοχής;».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Η «ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή δεν έχει τερματιστεί και η κατάσταση παραμένει ευάλωτη στους καταυλισμούς όπου διαμένουν οι εκτοπισμένοι», 18 μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα, δήλωσε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Βαλερί Αμος προσθέτοντας ότι η χώρα εξακολουθεί να έχει επείγουσες ανάγκες στέγασης, σίτισης, πόσιμου νερού και βελτίωσης της υγιεινής στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ._ Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε νέες αμερικανικές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στην περιοχή Μπαγάρ, χωρίς να διευκρινίζεται η ταυτότητα των θυμάτων.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ._Ισλαμιστές ένοπλοι της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» επιτέθηκαν χτες στη μεθοριακή σομαλική πόλη Ντόμπλε (κοντά στα σύνορα με την Κένυα) αναλαμβάνοντας τον έλεγχό της για αρκετές ώρες. Αποχώρησαν αφού σκότωσαν αρκετούς κυβερνητικούς στρατιώτες αλλά και αμάχους.

ΥΕΜΕΝΗ
Νεκρός ο Αουλάκι από Αμερικανούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΑΝΑ'Α.--

Σκοτώθηκε, χτες, σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ, στο έδαφος της Υεμένης, ο Ανουάρ αλ Αουλάκι, ηγετικό στέλεχος της «Αλ Κάιντα» στην αραβική χερσόνησο. Η επίθεση έγινε κατά δύο οχημάτων στην οδική αρτηρία ανάμεσα στο Μααρίμπ και στην Τζουφ. Μαζί με τον Αουλάκι αναφέρθηκε ότι «σκοτώθηκαν και συνεργάτες του», μεταξύ των οποίων κατονομάστηκε μόνο ο Σαμίρ Κχαν, πακιστανικής καταγωγής Αμερικανός υπήκοος. Και ο Αουλάκι ήταν υεμενίτικης καταγωγής Αμερικανός πολίτης και είχε στοχοποιηθεί στο λεγόμενο «αντιτρομοκρατικό πόλεμο».

Τόσο ο Ομπάμα όσο και η βρετανική και άλλες ηγεσίες έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για τη δολοφονία του. Φυσικά, πρόκειται, όπως και όλη η οργάνωση - φαντομάς «Αλ Κάιντα» και ο επίσης δολοφονημένος ηγέτης φέτος στο Πακιστάν Μπιν Λάντεν, για πρώην συνεργάτες των ΗΠΑ, εκπαιδευμένους από τη CIA, όταν χτυπούσαν κάθε προσπάθεια των λαών να ξεφύγουν από το σκοταδισμό, όπως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Αφγανιστάν ή τη νότια Υεμένη, που όταν πήγε να γίνει Λαϊκή Δημοκρατία την έπνιξαν επίσης στο αίμα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκρηξη στην Αττάλεια

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της χθεσινής έκρηξης στα περίχωρα της Αττάλειας στην Τουρκία. Οπως γνωστοποίησε ο κυβερνήτης της Αττάλειας, Ρετζέπ Γιουκσέλ, η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Γκεϊνούκ, σε κατοικημένη περιοχή, η οποία ωστόσο βρίσκεται μακριά από τα τουριστικά θέρετρα. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η έκρηξη πραγματοποιήθηκε κοντά σε τμήμα της στρατοχωροφυλακής, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης και οι αρχές δηλώνουν ότι ερευνούν το περιστατικό, χωρίς να αναφέρονται σε πιθανούς ενόχους.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνεδρίαση του τουρκικού Κοινοβουλίου, μετά την απόφαση των βουλευτών του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), να ορκιστούν και να προχωρήσει η διαδικασία. Στόχος της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μέχρι τον Ιούνη του 2012 να έχει προχωρήσει και στη σύνταξη του νέου Συντάγματος και στην έγκριση του, χωρίς ωστόσο αυτό να αναμένεται να προσθέσει κάτι στα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.

ΧΙΛΗ
Υποσχέσεις μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

«Οι φοιτητές παραμένουν στο δρόμο», εκεί που βρίσκονται εδώ και πέντε μήνες είναι το μήνυμα των διαδηλώσεων της Πέμπτης σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φοιτητών. Παρά την καταστολή και το σχέδιο διάλυσης των συγκεντρώσεων εκ μέρους των καραμπινιέρων σχεδόν 150 χιλιάδες φοιτητές, εργαζόμενοι, μαθητές και πανεπιστημιακοί διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, την Κονσεπσιόν, το Βαλπαραΐσο και άλλες πόλεις της Χιλής, για μία «δωρεάν δημόσια και ποιοτική Παιδεία».

Μετά την ολοκλήρωση των προχθεσινών κινητοποιήσεων οι εκπρόσωποι των φοιτητών συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας, Φελίπε Μπούλνες, με μοναδικό αντικείμενο την παράδοση της πρότασης της κυβέρνησης, μία πρόταση που θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 5 Οκτώβρη. Μία ώρα αργότερα παρουσιάστηκε με διάγγελμα από τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα. Είναι μία βελτιωμένη εκδοχή προηγούμενων προτάσεων που η βασική της πρόβλεψη είναι η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 7,2%, αύξηση που θα συμπεριληφθεί και στον προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2012. Στο πλαίσιο της αύξησης των δαπανών, 11,6 δισ. δολάρια θα προστεθούν στα 4 δισ. που ήδη έχουν προταθεί την τετραετία. Η πρόταση ωστόσο δεν εμπεριέχει τις μεταρρυθμίσεις αυτές που οι φοιτητές θεωρούν βασικές, δηλαδή την κατοχύρωση της δημόσιας Παιδείας και τον οριστικό τερματισμό του «εκπαιδευτικού απαρτχάιντ» που διατηρείται από τη χούντα του Πινοτσέτ.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Λαϊκές διαδηλώσεις

ΚΑΪΡΟ._

Χιλιάδες Αιγύπτιοι κατέκλυσαν χθες την πλατεία Ταχρίρ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα αλλά και κεντρικά σημεία άλλων πόλεων καταγγέλλοντας, για άλλη μια φορά, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, που έχει τα ηνία της χώρας από την αποχώρηση Μουμπάρακ και μετά, ότι δεν έχει προχωρήσει καθόλου τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες είχε υποσχεθεί ούτε σε επίπεδο ατομικών και πολιτικών ελευθεριών, ούτε στο επίπεδο των εργασιακών συνθηκών και των μισθών. Η χθεσινή διαδήλωση αποτέλεσε την κορύφωση αλλεπάλληλων απεργιακών κινητοποιήσεων, τις τελευταίες βδομάδες, από δημόσιους υπάλληλους, καθηγητές, εργαζόμενους στις δημόσιες μεταφορές και γιατρούς.

Κύριο σύνθημα των διαδηλωτών ήταν η άμεση άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και όλων των απαγορεύσεων που τη συνοδεύουν, η οποία ισχύει κανονικά από την περίοδο Μουμπάρακ αφήνοντας περιθώριο ανεξέλεγκτης δράσης στις δυνάμεις ασφαλείας. Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης να τερματιστούν οι συλλήψεις αντιφρονούντων, οι φυλακίσεις και τα στρατοδικεία κατηγορώντας το στρατό ότι συνεχίζει την ίδια πολιτική με τον Μουμπάρακ. Ενα άλλο από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών ήταν η κατάργηση του υπάρχοντος εκλογικού νόμου, που προβλέπει ότι το 1/3 των εδρών προορίζεται για ανεξάρτητους, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο διευκολύνει την εκλογή «δήθεν ανεξάρτητων» πρώην στελεχών του κόμματος του Μουμπάρακ, των οποίων τον απόλυτο αποκλεισμό από τις εκλογές απαιτεί η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων από όλο το φάσμα. Παρόλα αυτά, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» δεν συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση λόγω και των υπόλοιπων αιτημάτων με τα οποία δεν συναινούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ