ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
«Ανάπτυξη» κερδών, αύξηση ανεργίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η διατήρηση των ποσοστών ανεργίας σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα είναι ίσως ο σοβαρότερος λόγος ανησυχίας για το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης στις μεγάλες οικονομίες, πριν ακόμα ξεπεραστούν οι συνέπειες της προηγούμενης. Τον κώδωνα του κινδύνου, για νέα άνοδο της ανεργίας και το 2012, έκρουσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) με έκθεσή της προς τους ηγέτες του «G20», των είκοσι οικονομικά ισχυρότερων χωρών του κόσμου. Συγκεκριμένα, η ΔΟΕ προβλέπει ότι στις χώρες του «G20», αν ο ρυθμός ανάπτυξης την επόμενη χρονιά πέσει κάτω από 1%, τότε ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά 20 εκατομμύρια!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΚΘΕΣΗ αναφέρεται ότι στις χώρες του «G20», λόγω της κρίσης, χάθηκαν από το 2008 ως σήμερα πάνω από 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Στο «G20» ανήκουν οι: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κορέα, Μεξικό, Ρωσία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Τουρκία, Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Σαουδική Αραβία.

Αν και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της σημερινής κατάστασης, παρέχοντας υποστήριξη σε όλα τα αντεργατικά μέτρα, υιοθετώντας πλήρως το δόγμα περί «ανταγωνιστικότητας», εμφανίζεται τώρα να ανησυχεί για τον αριθμό των ανέργων.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα προκειμένου να αντιστραφεί η επιβράδυνση στην αύξηση της απασχόλησης», προειδοποίησε ο διευθυντής της ΔΟΕ, Χουάν Σομάβια, τονίζοντας ότι «η δημιουργία απασχόλησης πρέπει να γίνει κορυφαία προτεραιότητα της μακροοικονομικής πολιτικής».

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ, θα χρειαστεί ρυθμός αύξησης της απασχόλησης της τάξης του 1,3% το χρόνο στη συνέχεια, προκειμένου η απασχόληση να επιστρέψει στα προ της κρίσης επίπεδα ως το 2015. Ενας τέτοιος ρυθμός αύξησης της απασχόλησης θα διασφαλίσει τη δημιουργία 21 εκατ. θέσεων εργασίας ετησίως, οι οποίες είναι αναγκαίες τόσο για την αναπλήρωση των θέσεων που χάθηκαν από το 2008 όσο και για την απορρόφηση των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Ομως, λόγω της αναιμικής ανάπτυξης που παρατηρείται σήμερα σε αρκετές οικονομίες του «G20», υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ρυθμός αύξησης απασχόλησης να υποχωρήσει κάτω από το 1%. Αν αυτός υποχωρήσει στο 0,8% - κάτι που είναι πολύ πιθανό - τότε αναμένεται, ως τα τέλη του 2012, να προστεθούν άλλα 20 εκατομμύρια άνεργοι στους ήδη υπάρχοντες και μόνο στις χώρες του «G20».

Τέλος, στην έκθεση της ΔΟΕ επισημαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός των ανέργων σ' όλο τον κόσμο παραμένει στα 200 εκατομμύρια, δηλαδή αμετάβλητος και παρά την όποια ανάκαμψη της οικονομίας.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Η σκοτεινή πλευρά της ανάκαμψης

Με ρυθμό ελαφρώς υψηλότερο απ' ό,τι αναμενόταν «έτρεξε» η αμερικανική οικονομία κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, χάρη στις καταναλωτικές δαπάνες και (κυρίως) στην αύξηση των εξαγωγών οι οποίες ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με την τελική εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,3%, έναντι 1% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Η αναθεώρηση αυτή ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη του αναμενόμενου, καθώς οι αναλυτές τοποθετούσαν την αύξηση του ΑΕΠ στο 1,2%. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,4%.

Τα στοιχεία δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία όσον αφορά το μέλλον και ειδικότερα την αποφυγή μιας νέας ύφεσης.

Εξάλλου τα σχετικά πρόσφατα στοιχεία (13 Σεπτέμβρη) αποδεικνύουν ότι η όποια αναιμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας ούτε από μείωση της ανεργίας συνοδεύεται, ούτε από βελτίωση του επιπέδου ζωής των εργαζομένων. Το αντίθετο.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ποσοστά που σοκάρουν, καθώς 46 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό που ανέρχεται στο 15,1% του πληθυσμού.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό συγκαταλέγεται στο υψηλότερο επίπεδο φτώχειας από τη δεκαετία του '50, όταν δηλαδή ξεκίνησαν να τηρούνται επίσημα στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Επίσης, ο αριθμός των πολιτών στις ΗΠΑ που δεν έχει καθόλου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανέρχεται στα 50 εκατομμύρια, ενώ μείωση 2,3% παρουσιάζει και το μέσο εισόδημα σε σχέση με πέρσι.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), από τις 34 χώρες που παρακολουθεί, συγκαταλέγει τις ΗΠΑ σταθερά στην κορυφή των χωρών του αναπτυγμένου κόσμου με κριτήριο το ποσοστό της φτώχειας, ενώ ψηλότερα στην κατάταξη βρίσκονται μόνο τρεις χώρες: Η Χιλή, το Ισραήλ και το Μεξικό.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Ο πληθωρισμός στη Γερμανία ανήλθε το Σεπτέμβρη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έφτασε το Σεπτέμβρη στο 2,6%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού που έχει καταγραφεί στη χώρα από το Σεπτέμβρη του 2008, όποτε είχε φτάσει το 2,9%, όπως επισήμανε η Στατιστική Υπηρεσία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βιομηχανία στον τομέα της άμυνας, η «BAE Systems», ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κατά 3.000 το εργατικό της δυναμικό στη Βρετανία, επικαλούμενη τις μικρότερες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως, που σήμαναν τη μείωση των παραγγελιών για τα μαχητικά αεροσκάφη που κατασκευάζει. Η «BAE Systems», η οποία έχει ήδη απολύσει περίπου 15.000 εργαζόμενους διεθνώς τα τελευταία δύο χρόνια, ανακοίνωσε μείωση των προ φόρων κερδών της το πρώτο εξάμηνο φέτος τον Ιούλιο.

«ΝΟΚΙΑ» - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Τα σχέδιά της για το κλείσιμο μιας μονάδας στη Ρουμανία ανακοίνωσε η φινλανδική εταιρεία «Nokia», ενώ παράλληλα μελετά και το κλείσιμο περισσότερων μονάδων της στη Φινλανδία, την Ουγγαρία και το Μεξικό. Οι κινήσεις αυτές θα κοστίσουν συνολικά τις θέσεις εργασίας περίπου 3.500 υπαλλήλων της εταιρείας. Η μεγάλη εταιρεία κατασκευής συσκευών κινητών τηλεφώνων ανακοίνωσε παράλληλα ότι σκοπεύει να συγκεντρώσει τις δραστηριότητες ψηφιακού περιεχομένου και τις εμπορικές δραστηριότητες ανάπτυξης σε Βερολίνο, Βοστώνη και Σικάγο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ