ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Απάντηση στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασιακή εφεδρεία

Με αφορμή το κατάπτυστο δελτίο Τύπου, που εξέδωσε ο συνδυασμός «Συμμαχία για τον Πειραιά» (υποστηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), με την υπογραφή του Γιάννη Καρδαρά, δημοτικού συμβούλου του εν λόγω συνδυασμού στο Δήμο Πειραιά, με το οποίο έφτασε να κατηγορεί το συνδυασμό του ΚΚΕ ότι «δεν καταδικάζει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας» η «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δελτίο Τύπου τονίζει:

«Ο συνδυασμός "Συμμαχία για τον Πειραιά" που τον στηρίζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε δελτίο Τύπου που υπογράφει ο δημοτικός του σύμβουλος Γιάννης Καρδαράς στο Δήμο Πειραιά, με το οποίο επιδίδεται σε χυδαίο αντικομμουνισμό και σε πλήρη διαστρέβλωση των θέσεων του συνδυασμού "Λαϊκή Συσπείρωση" του ΚΚΕ.

Είναι αναγνωρισμένοι οι αγώνες του ΚΚΕ και των εκπροσώπων του στους δήμους, όπως και στο Δήμο Πειραιά, για μόνιμη σταθερή εργασία των εργαζομένων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Αυτή την ολοκάθαρη θέση καταθέσαν ολοκληρωμένα οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ στο δημοτικό συμβούλιο, κάνοντας σαφές με αποφασιστικό τρόπο ότι είναι ενάντια σε κάθε απόλυση. Η "λάσπη" που ρίχνει ο συνδυασμός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζει τους εκπροσώπους του ΚΚΕ να μην καταδικάζουν το μέτρο της εφεδρείας, επειδή αρνήθηκαν να συμφωνήσουν με ψήφισμα που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιστρέφει πάνω του.

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να απολογηθούμε σε δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που έχουν στηρίξει ανοιχτά δημάρχους και δημοτικές αρχές που πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν στο ξεθεμελίωμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με την επιβολή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, τις δίμηνες, 4μηνες και 8μηνες συμβάσεις, τη μερική απασχόληση, τις απολύσεις εργαζομένων και συνολικά σε κάθε αντεργατικό και βάρβαρο μέτρο.

Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση, αυτοί που βάζουν πλάτη για να περάσει η αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική και είναι γνωστά "τα έργα και οι ημέρες τους" σε μια σειρά συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπου έφτασαν να προσυπογράφουν ακόμα και τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, να εμφανίζονται ότι είναι υπερασπιστές των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ παλεύουν αταλάντευτα στη γραμμή της πιο πλατιάς συσπείρωσης των εργαζομένων δημόσιου - ιδιωτικού τομέα κόντρα στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας, για την παρεμπόδιση συνολικά των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου που είναι η πηγή για τα βάσανα που γονατίζουν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

Σχετικά με τη δήλωση αποχώρησης από το ΠΑΣΟΚ της ΠΑΣΚ σιδηροδρομικών

Με χτεσινή ανοιχτή επιστολή τους προς τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές με τα ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚ Σιδηροδρομικών και μέλη του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν: «Αποχωρούμε από το σημερινό ΠΑΣΟΚ και ως φυσικά μέλη πλέον, καθώς πριν από λίγους μήνες είχαμε διαχωρίσει τη θέση μας από την κυβέρνηση και την πολιτική που ασκεί».

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρουν ότι «το σημερινό ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση ακύρωσαν τις βασικές αρχές του Κινήματος» και προσθέτουν πως μέσα στη διετία που πέρασε «παρότι χάσαμε σχεδόν 40% από τους μισθούς μας», «παρότι εκδιώχτηκε το 40% του προσωπικού», «σηκώσαμε τα μανίκια» για να λειτουργήσει ο σιδηρόδρομος, ομολογώντας ότι έχουν βάλει πλάτη στην κυβερνητική πολιτική.

Σχολιάζοντας την παραπάνω εξέλιξη ο Πέτρος Παναγούλιας, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, υπεύθυνος του ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών, δήλωσε:

«Επιβεβαιώνουν τη θέση του ΠΑΜΕ, ότι μέχρι και σήμερα στήριξαν και στηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές. Αρα, όλα όσα λέμε, ότι οι ηγεσίες αυτές είναι Δούρειος Ιππος μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα στους εργαζόμενους, επαληθεύονται. Κάτω από την πίεση του ταξικού κινήματος, την αγανάκτηση και την οργή των εργαζομένων εξαναγκάζονται σε μια κίνηση αποφυγής, προσπαθούν να ξεφύγουν χωρίς όμως να λένε την πραγματική αλήθεια στους εργαζόμενους: Οτι τόσο του ΠΑΣΟΚ, του παλιού και του σημερινού, όσο και της ΝΔ μαζί και της ΕΕ - για την οποία δε λένε κουβέντα - οι πολιτικές τους ήταν και είναι να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία των τραπεζών και του κεφαλαίου, και όχι μόνο για τους δανειστές, όπως λένε στην επιστολή τους. Να ισοπεδώσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και να τους οδηγήσουν σε εργασιακό μεσαίωνα. Γνώριζαν ότι από το 1990 μέχρι και σήμερα, το ΠΑΣΟΚ έχει υπογράψει όλες τις Συνθήκες της ΕΕ (Μάαστριχτ, Λισαβόνα κ.λπ.), που προβλέπανε αυτά που σήμερα ζει ο ελληνικός λαός, όπως για παράδειγμα στο χώρο μας την απελευθέρωση των μεταφορών και την ιδιωτικοποίηση του σιδηρόδρομου.

Το ΠΑΜΕ Σιδηροδρομικών καλεί και σήμερα όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουν σε κάθε τόπο δουλειάς τον αγώνα τους για την παρεμπόδιση και ανατροπή αυτών των πολιτικών. Λύση και διέξοδος υπάρχει και μπορεί να δώσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που στοχεύει να περάσει η εξουσία στο λαό, για λαϊκή οικονομία που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού και της κοινωνίας. Διαχρονικά καλούσαμε τους εργαζόμενους να μην εμπιστευτούν αυτές τις ηγεσίες για το ρόλο που παίζουν. Το ίδιο τους καλούμε να κάνουν και τώρα. Εμπιστοσύνη πρέπει να έχουν στις δικές τους δυνάμεις και στον οργανωμένο αγώνα τους. Ολοι οι σιδηροδρομικοί στην απεργία στις 19 Οκτώβρη και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Απόπειρα εκτόνωσης της αγωνιστικής διάθεσης

Ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν η χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Χ. Καστανίδη με την ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ - μετά από πρωτοβουλία του πρώτου - για το θέμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους δήμους που συνεχίζονται με αποκλεισμό γκαράζ και ΧΥΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός επιχειρώντας να εκτονώσει την αγωνιστική διάθεση, είπε ότι θα προσπαθήσει να υπάρξει πάγωμα των δανείων των εργαζομένων στους ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο Χ. Καστανίδης δήλωσε την «κατανόησή» του για το γεγονός ότι θίγονται μισθολογικά οι εργαζόμενοι που είναι στις κατηγορίες Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (που αποτελούν πλειοψηφία στους δήμους) και θα δει πώς θα τους ...διευκολύνει. Η κάθετη αρνητική απάντηση των συνδικαλιστών στα όσα τους παρουσίασε ο υπουργός και η δήλωσή τους ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, έφερε την έμμεση απειλή εκ μέρους του Χ. Καστανίδη ότι «αύριο θα είναι μια διαφορετική μέρα». Κάτι που ερμηνεύτηκε από συνδικαλιστές ως απειλή λήψης κατασταλτικών μέτρων κατά της κινητοποίησης.

Ανακοίνωση για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες εξέδωσε η ΔΑΣ ΟΤΑ. Σε αυτήν επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της μετά τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας εκτοξεύει και νέες απειλές για την καταστολή του αγώνα μας. Ξεκίνησε με συκοφαντίες, συνέχισε με τους Εισαγγελείς με δήθεν ενδιαφέρον για τη δημόσια Υγεία, σπέρνει φήμες για επιστράτευση, κ.λπ. Από κοντά και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός με χτεσινές δηλώσεις του καθώς και ορισμένοι δήμαρχοι ζήτησαν την παρέμβαση του εισαγγελέα, επικαλούμενοι νόμους και συντάγματα, τα οποία όμως ξεχνούν όταν είναι να υπερασπίσουν δικαιώματα των εργαζομένων.

Καλούμε τους συναδέλφους με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τον αγώνα, περιφρουρώντας με μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες, συσκέψεις, δημιουργία επιτροπών αγώνα, τους χώρους δουλειάς, αναπτύσσοντας την αλληλεγγύη με όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ – ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Συγκέντρωση σήμερα στην Κλαυθμώνος

Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Ομοσπονδιών και Σωματείων στους οργανισμούς και τους φορείς του δημοσίου καλούν σε μαζική συμμετοχή στη κινητοποίηση που διοργανώνουν σήμερα στην πλατεία Κλαυθμώνος στη 1 το μεσημέρι και την πορεία που θα ακολουθήσει στη Βουλή με ταυτόχρονες απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν την ανάγκη στις 19 Οκτώβρη να νεκρώσει κάθε εργασιακός χώρους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και επανέλαβαν τη πρόταση που έχουν κάνει εδώ και καιρό σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να μετατραπεί σε 48ωρη η πανελλαδική πανεργατική απεργία. Κατήγγειλαν ακόμα, τη προσπάθεια διάφορων υπουργών και διοικητών οργανισμών να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους υποστηρίζοντας ότι θα τους εξαιρέσουν από την εφεδρεία, ότι θα τους μεταθέσουν ή ότι αυτοί που θα απομείνουν μετά την εφεδρεία και τις συγχωνεύσεις δε θα έχουν πρόβλημα!

Συνεχίστηκαν και χτες στη Θεσσαλονίκη, οι καταλήψεις στα δημαρχεία και τα δημοτικά γκαράζ των Δήμων Θερμαϊκού και Ευόσμου - Κορδελιού. Οι εργαζόμενοι του Δήμου Ευόσμου - Κορδελιού συμμετείχαν μαζικά και στην κατάληψη του ΧΥΤΑ της Μαυροράχης, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τα σωματεία εργαζομένων στους δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Απεργούν σήμερα και αύριο

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Το Σάββατο μετά την απεργία θα γίνει νέα σύσκεψη για να προγραμματίσουν την παραπέρα δράση τους. Συγκεκριμένα, απεργούν μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ.

Σήμερα θα γίνει κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής θα μπουν λεωφορεία που θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί από όλα τα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ, το αμαξοστάσιο των τρόλεϊ στον Κόκκινο Μύλο, το σταθμό του Μετρό στα Σεπόλια, τους σταθμούς του ηλεκτρικού στην Ειρήνη και τον Πειραιά.

Επίσης, οι μηχανοδηγοί στον ΟΣΕ αποφάσισαν να πάνε σε απεργία στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ