ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Σήμερα η τρίωρη στάση εργασίας

Συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας στη 1 μ.μ.

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν σήμερα, Πέμπτη 13 Οκτώβρη, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 μ.μ. και σε συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας στη 1 μ.μ., οι μεταλλεργάτες της Αττικής, μετά από κάλεσμα που απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην άγρια αντιλαϊκή πολιτική και στην εντεινόμενη επίθεση της εργοδοσίας, όπως αυτή εκφράζεται με τις απολύσεις, την απλήρωτη εργασία κλπ., στον κλάδο.

«Η απάντηση πρέπει να είναι η οργάνωση της πάλης των μεταλλεργατών μέσα από τα ταξικά τους σωματεία στον κλάδο με συντονισμένο αγώνα, να απαντήσουν στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης», υπογραμμίζεται σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν: Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Ελευσίνας «Η ΜΑΣΣΙΝΑ», Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών Πλοίων, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, Εργοστασιακή Επιτροπή Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Συσπείρωση Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, Εργατοϋπαλληλική Ενότητα ΕΑΣ Υμηττού και Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στο εργοστάσιο «ΜΑΛΤΕΖΟΣ».

Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στα «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» αποκαλύφθηκαν για μια ακόμη φορά. Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο των ΕΑΣ στον Υμηττό η «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) πρότεινε τη συμμετοχή των εργαζομένων των ΕΑΣ στη σημερινή τρίωρη στάση εργασίας. Η πλειοψηφία αρνήθηκε ευθέως να συμμετάσχει στην κινητοποίηση. Οι εκπρόσωποί της, μάλιστα, δήλωσαν πως συμμετέχουν μόνο στις κινητοποιήσεις των «ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων» (σ.σ. ΓΣΕΕ).

Ασφαλώς, για τους θιασώτες του κυβερνητικού συνδικαλισμού μέσα στο εργατικό κίνημα, δεν αποτελεί λόγο κινητοποίησης η άγρια αντεργατική και αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, το χτύπημα των μισθών, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, οι απολύσεις, κλπ., αλλά το αν πήρε απόφαση η ΓΣΕΕ ή όχι...

Στο μεταξύ, αγωνιστικό κάλεσμα στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή 3ωρη στάση εργασίας, απευθύνει με ανακοίνωσή της αγωνιστική παράταξη «Εργοστασιακή Επιτροπή» Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Επισημαίνει την άμεση και επιτακτική ανάγκη: «Να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τα "φονικά" μέτρα. Να αποφασίσουν οι ίδιοι να μην πληρώσουν τα χαράτσια. Να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις για τα Ναυπηγεία και για ολόκληρη τη Ναυπηγική Βιομηχανία. Να προετοιμαστούν με τις αποφάσεις τους για μαζική σκληρή αντίδραση στην άθλια πολιτική του ΠΑΣΟΚ και των συμμάχων του».

Ποινές φυλάκισης σε συνδικαλιστές

Σε πολύμηνη φυλάκιση καταδικάστηκαν χτες δυο συνδικαλιστές. Οι Πέτρος Κεφαλάς και Νίκος Μπέσης στις 13/4/2006 ως υπάλληλοι της εταιρείας G4s (πρώην Wackenhat), συμμετείχαν (κατόπιν απόφασης του κλαδικού τους σωματείου - Σύνδεσμος Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων) στην πανελλαδική απεργία που είχε προκηρύξει για εκείνη τη μέρα το ΠΑΜΕ. Προπαγανδίζοντας την ανάγκη συμμετοχής στην κινητοποίηση, το πρωί της μέρας εκείνης έξω από τα γραφεία της εταιρείας, κατηγορήθηκαν από την εργοδοσία για παράνομη βία, διατάραξη οικιακής ειρήνης και ηθική αυτουργία σε φθορά ξένης περιουσίας. Δυο μήνες μετά, η εταιρεία απέλυσε κιόλας τον Κεφαλά.

Χτες, έγινε η δίκη και το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη, ως αλήθεια, μόνο όσα υποστήριξε η εργοδοσία και οι μάρτυρές της, αγνοώντας την αλήθεια όπως την κατέθεσαν οι κατηγορούμενοι εργαζόμενοι και οι μάρτυρες υπεράσπισης, καταδίκασε σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών τον Μπέση, και εφτάμηνη τον Κεφαλά. Δόθηκε αναστολή στην ποινή και ασκήθηκε έφεση.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει για το θέμα:

«Η επιχείρηση G4s, πρώην Wackenhat άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων, οι οποίοι με άλλους εργαζόμενους περιφρουρούσαν την απεργία που είχε προκηρυχθεί.

Η Δικαιοσύνη, για άλλη μια φορά, αποδέχθηκε μονομερώς τις δήθεν αλήθειες και τα όσα είπε η εργοδοσία και αγνόησε προκλητικά τις αλήθειες και τους ισχυρισμούς των εκπροσώπων των εργαζομένων και τους καταδίκασε. Για άλλη μια φορά έδειξαν εισαγγελέας και δικαστές την εχθρότητα στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους.

Στον πόλεμο που διεξάγεται αυτήν την περίοδο, ενάντια στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους, από το μεγάλο κεφάλαιο, την κυβέρνηση, την ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ., την τρόικα, την ΕΕ, και οι συγκεκριμένοι δικαστές στάθηκαν στο πλευρό τους, επιχειρώντας με τις αποφάσεις τους να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνιμα και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Οι ίδιοι μιλούν για την απαξίωση της δικαιοσύνης, όμως με τη στάση τους οι ίδιοι απαξιώνονται στη συνείδηση του λαού και "κερδίζουν" τον όποιο χαρακτηρισμό τους αποδίδεται.

Καλούμε τους εργαζόμενους να οργανωθούν στους χώρους δουλειάς, στα σωματεία τους, να ενισχύσουν την ενότητά τους και με τους ταξικούς αγώνες, να ακυρώσουν κάθε μηχανισμό του σάπιου και βάρβαρου συστήματος που κάνει τη ζωή μας κόλαση».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Καταγγέλλει την απόλυση εργαζόμενου

Την εργοδοσία της εταιρείας «ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ - ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ», που απέλυσε 56χρονο εργάτη, τρία μόλις χρόνια πριν βγει στη σύνταξη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. «Η αντεργατική, αδίστακτη πολιτική της εταιρείας στον εργαζόμενο είναι χαρακτηριστική», τονίζει το Συνδικάτο και σημειώνει πως πριν την απόλυση του είπε ότι ...δεν κάνει (!) και του πρότεινε να υπογράψει σύμβαση 6ωρου ώστε να παίρνει λιγότερα και να τον κρατήσει μέχρι τη σύνταξη. Ωστόσο, λίγο μετά, τον απέλυσε. Ολα αυτά, σημειώνει η Ενωση Λιθογράφων, ενώ η εταιρεία μέσα στην κρίση προχωρά σε νέες επενδύσεις (πήρε νέα 8χρωμη μηχανή) και έχει κέρδη για να βγάλει ακόμη περισσότερα, ενώ έφτιαξε και νέο εργοστάσιο στα Καλύβια Μαρκόπουλου.

Η εργοδοσία, επισημαίνεται σε άλλο σημείο, «θα πάρει απάντηση από τους εργαζόμενους του κλάδου». Υπογραμμίζει, δε, πως «η στάση της εργοδοσίας ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θέλει να καταργήσει κάθε δικαίωμα, να γυρίσουμε σε εργασιακό μεσαίωνα, χωρίς συμβάσεις, χωρίς ωράρια και δικαιώματα». Και τονίζει: «Η ανάπτυξη για την ανταγωνιστικότητά τους και τα κέρδη της εργοδοσίας μας γυρίζει αιώνες πίσω. Τώρα να βάλουμε εμπόδια στην επίθεσή τους. Οργανωμένα να παλέψουμε για ανάπτυξη σχεδιασμένη για τις λαϊκές ανάγκες χωρίς τους καπιταλιστές και τα κέρδη τους. Τώρα η εργοδοσία της ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΥΔΑΚΗΣ να πάρει πίσω την απόλυση», καταλήγει.

Λαϊκή συγκέντρωση στο δήμο Πετρούπολης

«Ως διοίκηση του ΚΚΕ στο δήμο Πετρούπολης δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους λαϊκούς ανθρώπους της περιοχής μας, στον αγώνα για ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής, μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος». Αυτό τόνισε χτες σε ανοικτή λαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία «Ηρώ» με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου ο Θώμας Κοτσαμπάς δήμαρχος Πετρούπολης, με αφορμή τις επιπτώσεις στις παρεχόμενες από το δήμο υπηρεσίες εξαιτίας των άγριων περικοπών.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι είμαστε αντιπολίτευση απέναντι στην Περιφέρεια, στην κυβέρνηση, στην ΕΕ. Η πολιτική μας γραμμή, βάζοντας στο κέντρο της προσοχής τις ποικιλόμορφες σύγχρονες λαϊκές ανάγκες δεν "χωρά" μέσα στον "Καλλικράτη" και την πολιτική της κυβέρνησης», σημείωσε ο δήμαρχος Πετρούπολης. Και συνέχισε: «Βεβαίως, δεν έχουμε την αυταπάτη πως επειδή είμαστε κομμουνιστές θα κάνουμε την Πετρούπολη σοσιαλιστική νησίδα. Μπορεί να έχουμε τη διοίκηση του δήμου αλλά την εξουσία την έχει η αστική τάξη. Εμείς, από την πλευρά μας, βάζουμε εμπόδια στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και παλεύουμε για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας. Για το σκοπό αυτό έχουμε πάρει και ανάλογα μέτρα όπως είναι η κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, η μείωση ή και κατάργηση των συνδρομών σε τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, η μείωση δημοτικών τελών ή και η κατάργησή τους όπου είναι αυτό δυνατό σε αδύναμες λαϊκές οικογένειες».

Γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση πραγματοποιεί σήμερα το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος) και απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν μαζικά στις εργασίες της.

Κατάληψη στην ΕΥΑΘ

Σε νέα κατάληψη των κεντρικών γραφείων της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης στην οδό Τσιμισκή, προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, στην εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του κτιρίου από τις 6 το πρωί και με τη βοήθεια του Συνδικάτου Οικοδόμων και του ΠΑΜΕ, την έκλεισαν με τούβλα.

Η κατάληψη συνεχίστηκε μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι. Με την κίνησή τους αυτή, οι εργαζόμενοι, ακύρωσαν και πάλι τη διενέργεια διαγωνισμού για την εκχώρηση έργων της ΕΥΑΘ σε εργολάβους. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της ΕΥΑΘ και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, Δημήτρης Βασιλειάδης, προανήγγειλε συνέχιση των κινητοποιήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ