ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα στην άγρια καταστολή

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Μαζικές συλλήψεις και καταστολή ήταν η απάντηση της κυβέρνησης του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα και κατά τη χτεσινή ημέρα κινητοποιήσεων φοιτητών και μαθητών, κινητοποιήσεις με αίτημα τη «δημόσια δωρεάν και ποιοτική Παιδεία», που οδεύουν προς τη συμπλήρωση έξι μηνών.

Περισσότεροι από 20 φοιτητές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας και προσπάθεια συμβολικής κατάληψης του υπουργείου Παιδείας στο κέντρο της πρωτεύουσας της Χιλής Σαντιάγο, ενώ η συγκέντρωση των μαθητών και η προσπάθεια να πραγματοποιήσουν πορεία στη λεωφόρο Αλαμέδα, κατά το σύνηθες, αντιμετωπίστηκε με ακόμη πιο βάρβαρο τρόπο από τους Καραμπινιέρους. Από νωρίς χτες το πρωί συγκρούσεις και οδοφράγματα είχε αναφερθεί σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας κατά τις συγκεντρώσεις και προσυγκεντρώσεις φοιτητών και μαθητών.

Την επόμενη εβδομάδα, στις 18 και 19 Οκτώβρη, έχουν προγραμματιστεί πανεθνικές κινητοποιήσεις με τη σύμπραξη και στήριξη και της εργατικής Ομοσπονδίας CUT.

Τέλος, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του μη δεσμευτικού δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στη Χιλή το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, και σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», το 93,2% των συμμετεχόντων τάχθηκε υπέρ της θέσπισης «δωρεάν δημόσιας και ποιοτικής Παιδείας».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κλιμάκωση του αγώνα των φοιτητών

Μαζική διαδήλωση φοιτητών έγινε προχτές στην Κολομβία
Μαζική διαδήλωση φοιτητών έγινε προχτές στην Κολομβία
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Με καταλήψεις και αποχή επ' αόριστο κλιμακώνουν οι φοιτητές τον αγώνα τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Νόμου 30 του 1992 για την Ανώτατη Παιδεία, που προωθεί η κυβέρνηση του αντιδραστικού προέδρου Χοσέ Μανουέλ Σάντος, και έχει προκαλέσει την οργή των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Μεταρρύθμιση που προωθεί και νομιμοποιεί την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Παιδείας, καθώς επιβάλλει τις «επενδύσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων» στα δημόσια πανεπιστήμια.

Η κλιμάκωση του αγώνα των φοιτητών, που έχει διάρκεια αρκετών εβδομάδων, αποτελεί συνέπεια της καταστολής εκ μέρους της αστυνομίας των διαδηλώσεων της Τετάρτης σε πολλές πόλεις της Κολομβίας, που είχε και ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός φοιτητή στο Κάλι. Βασικό αίτημα των φοιτητών είναι η υπεράσπιση της δημόσιας Παιδείας, ενώ στο πλευρό τους έχουν και τα εργατικά συνδικάτα.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας των φοιτητών της Κολομβίας Χάιρο Ριβέρα, με δηλώσεις του στο ράδιο «Caracol» απέρριψε την έκκληση του αντιπροέδρου Αρχελίνο Γκαρσόν για «διάλογο», τονίζοντας ότι διάλογος μπορεί να γίνει υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση θα αποσύρει τη μεταρρύθμιση. Προοπτική που έχει απορρίψει κατηγορηματικά η κυβέρνηση, κάτι που επανέλαβε και ο υφυπουργός Παιδείας, Χαβιέρ Μποτέρο.

ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Βασανιστήρια από τους «αντικαθεστωτικούς»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Εκθεση - καταπέλτης για τη συμπεριφορά και τη στάση των δυνάμεων του Μεταβατικού Συμβουλίου απέναντι σε συλληφθέντες δημοσιοποίησε, χτες, μετά τις σχετικές παρόμοιες καταγγελίες άλλων οργανώσεων, ακόμα και η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με τα όσα δόθηκαν στη δημοσιότητα, στην Τρίπολη, στη Ζαουίγια και τη Μιζράτα διαπιστώθηκαν εκτεταμένα βασανιστήρια και κακοποιήσεις σε βάρος 300 συλληφθέντων, που φέρονται να συνεργάζονταν με το καθεστώς Καντάφι.

Οι μαρτυρίες αναφέρουν πολύ σκληρά βασανιστήρια, που συχνά δεν έχουν παρά εκδικητικό χαρακτήρα, ενώ αναρίθμητες είναι και οι περιπτώσεις κρατήσεων χωρίς να υπάρχει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος των κρατουμένων.

Εκπρόσωπος του Μεταβατικού Συμβουλίου αρκέστηκε να επαναλάβει ότι υπάρχει δέσμευση για απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς φυσικά να αναφέρει κανένα μέτρο. Πόσο μάλλον, που είναι πλέον πασιφανές ότι το Μεταβατικό Συμβούλιο είναι κατακερματισμένο και οι διάφορες δυνάμεις που αποτέλεσαν το «αντικαθεστωτικό μέτωπο» διαγκωνίζονται για θέσεις εξουσίας και ο καθένας ελέγχει ένα ξεχωριστό τμήμα ενόπλων.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι μάχες στη Σύρτη, όπου επίσης αυτοδιαψεύδεται σχεδόν καθημερινά το Μεταβατικό Συμβούλιο. Παρά, λοιπόν, τις θριαμβολογικές δηλώσεις περί κατάληψης της Σύρτης, διαψεύδουν τα γεγονότα καθώς όπως μεταδίδουν και ανταποκριτές, οι εστίες αντίστασης των φιλο-κανταφικών δυνάμεων παραμένουν και μάλιστα τα τελευταία 24ωρα έχουν υποχρεώσει σε μικρές υποχωρήσεις τους ενόπλους του Μεταβατικού Συμβουλίου. Κάποιοι αξιωματούχοι του Συμβουλίου υποστήριζαν, χθες, ότι συνελήφθη στη Σύρτη ο γιος του Καντάφι, Μουτασίμ, κάτι, όμως, που δεν επιβεβαιώνεται.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η χειραγώγηση από τον αστικό Τύπο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το κόλπο της «έγκριτης» εφημερίδας Wall Street Journal και ναυαρχίδας του ομίλου του Ρούπερτ Μέρντοχ ήταν απλό και βέβαια αποκαλυπτικό των πρακτικών του αστικού Τύπου, που χειραγωγωγεί τις λαϊκές συνειδήσεις σε όλο τον κόσμο. Τι έκανε η WSJ; «Επειθε» ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεργαστούν αγοράζοντας κρυφά χιλιάδες φύλλα σε τιμή ευκαιρίας παραπλανώντας αναγνώστες και διαφημιζόμενους για την πραγματική κυκλοφορία της και ως αντάλλαγμα δημοσίευε άρθρα που προωθούσαν τις δραστηριότητές τους ενώ συνάμα οι εταιρείες «σπονσοράριζαν» σεμινάρια για φοιτητές που θα αναδειχθούν οι ...μελλοντικοί ηγέτες του κεφαλαίου!

Εγκέφαλος της κομπίνας ήταν ο Αντριου Λάνγκχοφ, διευθυντής Ευρώπης της «Dow Jones», «μαμάς» εταιρείας της WSJ, ο οποίος παραιτήθηκε ενώ η απάτη, που αποκαλύφθηκε χθες από τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», συντονιζόταν από το Λονδίνο και αφορούσε την ευρωπαϊκή έκδοση της WSJ η οποία κυκλοφορεί σε ΕΕ, Ρωσία και Αφρική. Το 2010, η απάτη ενίσχυσε κατά 41% την κυκλοφορία της ευρωπαϊκής έκδοσης της WSJ - 31.000 από τα συνολικά 75.000 φύλλα.

Ενδεχομένως ανάλογη τακτική ή παραλλαγή αυτής, θα ακολουθούσε και για την έκδοσή της στις ΗΠΑ. Πρόκειται για πάγια τακτική των αστικών εφημερίδων, που επιβάλλονται στην κοινή γνώμη, ως «έγκριτες» και «αντικειμενικές» ούτως ώστε να επιτελούν στο ακέραιο το ρόλο τους ως ταγοί του κεφαλαίου.

Αν και η αποκάλυψη δεν είναι ουσιαστικά αποκάλυψη, σε συνδυασμό με το σκάνδαλο με τις υποκλοπές και πάλι από τον όμιλο Μέρντοχ που οδήγησε στην παύση της κυκλοφορίας της εφημερίδας «News of the World» καθώς και σε μηνύσεις εναντίον θυγατρικών της «News Corp» που κατηγορούνται ότι «εισέβαλαν» στους υπολογιστές ανταγωνιστών τους και τους έκλεβαν πελάτες, αποτελεί μέρος του «πολέμου» που μαίνεται στο χώρο των αστικών ΜΜΕ.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εκδήλωση για τους «5»

Εκδήλωση για τους 5 Κουβανούς πατριώτες που για 13 χρόνια κρατούνται παράνομα στις ΗΠΑ, διοργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο πρέσβης της Κούβας Λουίς Πράδο. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Συντονισμένη αντιιμπεριαλιστική πάλη

Στις 17 και 18 Οκτώβρη συνέρχεται το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης στις Βρυξέλλες για μια διπλή συνεδρίαση του τμήματος Ευρώπης και της Γραμματείας του. Η μεγάλη συμμετοχή αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων και κινημάτων από 28 χώρες (Βραζιλία, Κούβα, Βενεζουέλα, Καναδάς, ΗΠΑ, Πορτογαλία, Γερμανία, Ελλάδα, Παλαιστίνη, Ιράν, Βιετνάμ, Ινδία, Νεπάλ, Βέλγιο, Τουρκία, Γεωργία, Ισπανία, Κύπρος, Γαλλία, Δανία, Νορβηγία, Αυστρία, Κονγκό, Νότια Αφρική, Τσεχία, Ιρλανδία, Σερβία και Φινλανδία) όλων των ηπείρων επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον και την ανησυχία για τις εξελίξεις που στιγματίζονται από την έντονη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού, ιδιαίτερα σε περίοδο διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, αλλά και την ανοδική πορεία του ΠΣΕ στη δράση του σε όλες τις γωνιές του κόσμου.

Στη σύνοδο των Βρυξελλών το ΠΣΕ θα συζητήσει και θα σχεδιάσει την πορεία του προς το επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο το 2012. Στη σύνοδο θα συμμετάσχει το σύνολο της Γραμματείας του ΠΣΕ με επικεφαλής την πρόεδρο Σοκόρο Γκόμες και τον Γενικό Γραμματέα Θανάση Παφίλη. Από την ΕΕΔΥΕ θα συμμετάσχει πολυμελής αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρόεδρο Σταύρο Τάσσο και τη Γενική Γραμματέα Βέρα Νικολαΐδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ