ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΥΠΠΟ-Τ
Χρήσιμα συμπεράσματα για τους εργαζόμενους

Eurokinissi

Με το σύνθημα «Οχι στα χαράτσια και την εφεδρεία, ούτε ένα ευρώ στην πλουτοκρατία», συμμετείχαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού (ΥΠΠΟ-Τ) και στη χτεσινή κινητοποίηση στην είσοδο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ-Τ.

Κλειστοί παρέμειναν και χτες οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία σε όλη τη χώρα λόγω της απεργίας, από την οποία οι εργαζόμενοι στο υπουργείο μπορούν και πρέπει να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα και για το ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, στην προκειμένη περίπτωση της διοίκησης της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕ - ΥΠΠΟ). Η Ομοσπονδία - ενώ η οργή των εργαζομένων στο υπουργείο «βράζει» - συνεδρίασε μακράν της Γενικής Συνέλευσης της κατάληψης, την περασμένη εβδομάδα, παρά την απαίτηση των συγκεντρωμένων, και προσπάθησε να επιβάλει στην απεργία ένα εντελώς αποπροσανατολιστικό πλαίσιο «πάλης».

Το ΠΑΜΕ πάλεψε - και στο δρόμο και στις γενικές συνελεύσεις - να συσπειρώσει τους εργαζόμενους στο πλαίσιο πάλης του, το μόνο που απαντά ουσιαστικά στις σημερινές ανάγκες του κινήματος, διαλύει τις αυταπάτες που επιχειρεί να σπείρει ο οπορτουνισμός και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός και δίνει οργανωμένη διέξοδο με προοπτική, στην αγανάκτηση και το θυμό.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΥΠΠΟ-Τ καλούν τους εργαζόμενους «με συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, να αρνηθούμε συλλογικά και οργανωμένα να πληρώσουμε την κρίση της πλουτοκρατίας, τα χαράτσια, να αντισταθούμε στις απολύσεις, στη λεηλασία μισθών και συντάξεων». Τονίζουν ότι «η ίδια η ζωή, πλέον, αποδεικνύει περίτρανα πως φιλολαϊκή λύση στα πλαίσια της καπιταλιστικής ανάπτυξης δεν υπάρχει. Υπάρχει και άλλος δρόμος. Ο δρόμος που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι των μονοπωλίων».

Τους καλούν σε «συσπείρωση με το ΠΑΜΕ, λαϊκή συμμαχία, μέτωπο εργατοϋπαλλήλων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μικροεμπόρων, νεολαίας, για να ανοίξει λαϊκή διέξοδος σε οικονομία και εξουσία».

Εξάλλου, συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις σε διάφορα μέρη της χώρας πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της απεργίας από τους εργαζόμενους στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Στην Αθήνα οι αρχαιολόγοι ανέβηκαν προχτές στην Ακρόπολη σε σιωπηλή διαμαρτυρία. Σε Καρδίτσα και Βόλο καταλήφθηκαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων. Σε Κόρινθο και Πάτρα οι εργαζόμενοι έκλεισαν τα γραφεία των Εφορειών Αρχαιοτήτων και πραγματοποίησαν συνελεύσεις, ενώ στη Ρόδο επί δύο μέρες καταλήφθηκε η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Βραβεία Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας

Με την απονομή των βραβείων του έκλεισε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου - Πολιτισμού Πάτρας - «13ο Διεθνές Πανόραμα», που διοργάνωσε το «Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο», σε συνεργασία με το διαδικτυακό περιοδικό «Cineek magazine - on line περιοδικό Εναλλακτικού Πολιτισμού» (www.cineek.gr).

Τα βραβεία και οι διακρίσεις - και για το Διαγωνισμό Φωτογραφίας για Πατρινούς φωτογράφους με θέμα «Κλικ στα ΣΥΝ και ΠΛΗΝ της πόλης μου» - είναι τα εξής: 1ο βραβείο Χριστίνα Καραντώνη «Αντιθέσεις - διαζεύξεις - Συζεύξεις». 2ο βραβείο Μαρία Αρβανιτοπούλου «Απόδοση του θαλασσίου μετώπου της Πάτρας, στους Πατρινούς». 3ο βραβείο Νικόλαος Στεργιόπουλος «Αντιθέσεις εκ Πατρών». Ειδική διάκριση Γιάννης Πατρώνης «Πάτρα - φυλακισμένη πόλη, Πάτρα - ανοιχτή πόλη». Ειδική διάκριση Νίκος Χριστοδουλόπουλος «Σκοτώνουν τα νεοκλασικά όταν γεράσουν;».

Αναμνηστικά διπλώματα έλαβαν οι: Μαρία Κανελοπούλου «Η πραγματική εικόνα για το λιμάνι της Πάτρας». Νέλλη Ρόδη «Η ζωή σε στάση - Η ζωή σε κίνηση». Χαρά Κωστοπούλου «Περάσματα». Αικατερίνη Τσιρμπέα «Μια ματιά έξω από το παράθυρο...». Αντωνία Κουκουβέλου «Ανοιγμα στη Θάλασσα». Ολες οι φωτογραφικές σειρές, μαζί με τις βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν σε 38 ελληνικές πόλεις.

Τα βραβεία του Διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος: Καλύτερη ταινία μικρού μήκους «Leap in Time» Andreas Reisenbauer, Αυστρία. Animation «The freedom» Artan Maku, Αλβανία. Ντοκιμαντέρ: «The Infinite Jest» David Munoz, Ισπανία. Video art «The Art-Qaeda Project» Wei-Ming Ho, Ταϊβάν. Video dance «Dream on me» John Bush, ΗΠΑ. Διακρίσεις: «Black & White Rule» Maya Zack, Ισραήλ. «The Micro Debt» Tom Heinemann Δανία, «Voices» Filiz Isik Bulut, Τουρκία κ.ά.

Στο Ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα, Βραβείο ταινίας μεγάλου μήκους: «45 τετραγωνικά» Στράτου Τζίτζη. Α' Μικρού Μήκους: «The happy life» Μίνου Νικολακάκη. Β' Μικρού Μήκους: «Αναστασία» Γιάννη Κόκκαλη - Ευθυμίας Καραβά. Ντοκιμαντέρ: «Οδός Σφακτηρίας» Μαριάννας Οικονόμου. Video art: «Μουρμουρίσματα» Σταυρούλας Χαντζή. Animation: «Η ιστορία του κλεμμένου χρόνου» Σοφίας Παπαχρήστου. Καλύτερης μαθητικής δημιουργίας: «Αντί...» Αναστασίας Νούτση. Καλύτερης ταινίας για την καταγγελτική ανάδειξη της καταστροφής της τοπογεωγραφίας: «1.000 χαμένες μπάλες του γκολφ» Βαγγέλη Καλαϊτζή. Διακρίσεις: «Θετικές ιστορίες» Δημήτρη Παπαθανάση, Χάρη Σταθόπουλου, Δημήτρη Αντζού, Θανάση Τότσικα, Δημήτρη Μπαβέλλα. «W4 crisis» Κώστα Εφήμερου. «Εντυπος χρόνος» Δημήτρη Γιαννικόπουλου. «Πάτρα, πράσινη πόλη... περίπου» Παναγιώτη Φαφούτη. «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς» Χρήστου Νικολέρη. «Με τη φλόγα της γης...» Αθανάσιου Μπακαστάθη. «Barriers» Γιώργου Τσιρογιάννη - Αναστασίας Μαστρακούλη. «Το ασανσέρ» Μαριάννας Παπακώστα. «Οδυσσέας» Βαχάγκ Καραπετιάν.

Μουσική πράξη ... στη Θεσσαλονίκη

Συνάντηση έξι σπουδαίων μουσικών σε μια μουσική πράξη ...αξιώσεων, σήμερα και αύριο (9μμ), στο «Μύλο club» (Ανδρέου Γεωργίου 56, περιοχή Σφαγεία, 2310 510081), στη Θεσσαλονίκη. Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Χρήστος Θηβαίος, μαζί με δύο χαρισματικές ερμηνεύτριες, τις Ρίτα Αντωνοπούλου και Αννα Λινάρδου, και με τη συνοδεία του Θύμιου Παπαδόπουλου (πνευστά) και του Θοδωρή Οικονόμου (πιάνο) παρουσιάζουν ένα εξαιρετικό πρόγραμμα. Πασίγνωστα τραγούδια των δύο δημιουργών, συγκλονιστικές, δραματικά επίκαιρες, δημιουργίες του Θάνου Μικρούτσικου από τη «Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ», το «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου», τραγούδια του «Σταυρού του Νότου» και τραγούδια άλλων δημιουργών συνθέτουν ένα υπέροχα δυνατό πρόγραμμα.

Αφιέρωμα στον Οδ. Ελύτη

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» και το Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, θα παρουσιάσουν αύριο (9μμ, είσοδος ελεύθερη), στο Δημαρχιακό Μέγαρο, το ποιητικό-θεατρικό αφιέρωμα στον ποιητή «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά», στα πλαίσια των 46ων «Δημητρίων». Μια πολυφωνική προσέγγιση στο έργο «Μαρία Νεφέλη», από τους ηθοποιούς της Πειραματικής Σκηνής, Εφη Σταμούλη και Δημήτρη Ναζίρη, σε συνεργασία με τους φοιτητές του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ Αντωνία Βισβίκη, Ελισάβετ Καρακασίδου, Νάγια Καρακώστα, Θανάση Κριτσάκη, Νικόλα Νικητάκη, Ματίνα Παγουλάτου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Νίκο Ράμμο, Κώστα Ραμπαβίλα, Σίσσυ Σαμαροπούλου, Χρυσούλα Φλαμπούτογλου, Δημήτρη Φουρλή, Δήμητρα Χαϊνά και Δημήτρη Χατζηθεοδοσίου. Καθοριστικός συντελεστής της παράστασης η μουσική που έγραψε και θα εκτελέσει ζωντανά ο Κώστας Βόμβολος. Κίνηση Στέλλας Μιχαηλίδου, σκηνοθετική επιμέλεια Νικηφόρου Παπανδρέου.

Τζαζ μαραθώνιος, αύριο (8.15μμ) στον «Παρνασσό» (Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8), με 6 συναυλίες. Δώδεκα σημαντικοί μουσικοί της ελληνικής τζαζ και τρεις ταλαντούχοι νέοι προσκαλούν σε μια βραδιά με αυτοσχεδιασμούς, πρωτότυπες συνθέσεις και ελεύθερα τροποποιημένα τζαζ στάνταρντ. Καλλιτεχνική επιμέλεια του πιανίστα - συνθέτη Γιώργου Ψυχογιού. Συμμετέχουν Δημήτρης Φαρμάκης, «Finger Prints» (Kinga Sito - Μάριος Κωστάκης), Γιάννης Κασέτας, Γιώργος Σπανός, Περικλής Τριβόλης, Νίκος Τερζάκης, Χρήστος Ασωνίτης, Γιάννης Παπαδόπουλος, Περικλής Τριβόλης trio (Περικλής Τριβόλης, Τάκης Πατερέλης, Κώστας Χριστοδούλου), Γιώργος Ψυχογιός, Μάνος Λούτας, Σεραφείμ Μπέλλος, Σόλης Μπαρκής, Γιώργος Ξανθάκος.

Μ' ένα τρυφερό τραγούδι επιστρέφουν στη δισκογραφία οι «KollektivA», το συγκρότημα με την έντονη παρουσία στην ελληνική ροκ μουσική σκηνή και τις αξιόλογες συνεργασίες. «Αγάπη είναι να μένεις» τιτλοφορείται το νέο τους digital single (κυκλοφορεί από τη «Lyra»), στο οποίο συμμετέχει η ηθοποιός Κατερίνα Τσάβαλου. Στίχοι Φάνη Μαργαρώνη, μουσική του συγκροτήματος.

Ποιήματα από την ανθολογία του αξέχαστου εκδότη άγνωστων ή παραγκωνισμένων έντεχνων και παραδοσιακών λογοτεχνικών κειμηλίων μας Φίλιππου Βλάχου που περιλάμβανε παραδοσιακά γαμήλια τραγούδια θα διαβάσει ο ηθοποιός Γιώργος Μοσχίδης, στις 17/10 (8μμ) στις εκδόσεις «Γαβριηλίδη» (Αγίας Ειρήνης 17, μεταξύ Αθηνάς και Αιόλου). Θα μιλήσει η λαογράφος Μιράντα Τερζοπούλου.

Το 4ο ετήσιο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο (LGFF) (17-25/10) στο «Westbourne Studios», θα περιλάβει αφιερώματα στους Νίκο Κούνδουρο, με προβολή της ταινίας του «Μπάιρον, μπαλάντα για ένα δαίμονα» (1992) και Μιχάλη Κακογιάννη, με προβολή της ταινίας του «Βυσσινόκηπος» (1999), εργαστήρια κλπ. Επίσης, θα προβληθεί το άγνωστο στο ευρύ κοινό ντοκιμαντέρ για την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο (1975), με την Μελίνα Μερκούρη, που παραχώρησε το Αρχείο της ΕΡΤ. Θα προβληθεί και ταινία του ηθοποιού Νίκου Καλογερόπουλου, παρουσία του. Το φεστιβάλ θα λήξει με απονομή των βραβείων «Οδυσσέας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ