ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο αντικομμουνισμός επίθεση ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα

Ανακοίνωση για την επίθεση με μολότοφ στην έδρα του ΚΚ Ουρουγουάης

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την επίθεση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚ Ουρουγουάης:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση με βόμβα μολότοφ ενάντια στην έδρα της ΚΕ του ΚΚ Ουρουγουάης που εκδηλώθηκε τα χαράματα της 24ης Οκτώβρη στο Μοντεβιδέο. Είναι η δεύτερη επίθεση στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΟυ μέσα σε ένα μήνα.

Το γεγονός αυτό έρχεται σε μια περίοδο που ο αντικομμουνισμός κλιμακώνεται σε όλο τον κόσμο, καθώς βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, που εντείνονται η ιδεολογική πίεση, η καταστολή, οι διώξεις, τα πολύμορφα εμπόδια ενάντια σε κομμουνιστικά κόμματα και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα στη Λατινική Αμερική.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του προς το ΚΚ Ουρουγουάης απέναντι σε αυτές τις επιθέσεις και επαναλαμβάνει την ανάγκη παρόμοια γεγονότα να συναντούν την αποφασιστική καταδίκη από τους εργαζόμενους, γιατί ο αντικομμουνισμός αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες».

ΛΙΒΥΗ
Αρχίζουν νέες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ

Μετά το φερόμενο τερματισμό στρατιωτικών δράσεων ξεκινάει η νέα φάση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης

Οι πανηγυρισμοί μπορεί να συνεχίζονται αλλά για το λαό έρχονται νέες περιπέτειες με τη νέα ηγεσία
Οι πανηγυρισμοί μπορεί να συνεχίζονται αλλά για το λαό έρχονται νέες περιπέτειες με τη νέα ηγεσία
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη αποφάσισε, χτες, ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας αίροντας την ισχύ της απόφασης 1973, που είχε ληφθεί, κατά πλειοψηφία, στα μέσα Μάρτη και προέβλεπε τη «χρήση όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία (δήθεν) των αμάχων στη Λιβύη», ανοίγοντας το δρόμο στην ιμπεριαλιστική επέμβαση. Αυτό, φυσικά, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ακόμη και στρατιωτικά, αποχωρούν από τη χώρα.

Με τη χτεσινή απόφαση αίρεται η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, αλλά και όλες οι αεροπορικές ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη βορειοαφρικανική χώρα, οι οποίες, σύμφωνα με στοιχεία της Συμμαχίας, καταμετρούσαν 10.000 πλήγματα και 26.000 εξόδους. Ηδη, αρκετά αεροσκάφη από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επιστρέψει στις χώρες τους. Τυπικά, οι επιχειρήσεις θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου. Για το θέμα θα συνεδριάσει, για να λάβει τελικές αποφάσεις σήμερα, και το ΝΑΤΟ.

Τόσο ο Βρετανός όσο και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών έσπευσαν να μιλήσουν για μια «νέα εποχή για τη Λιβύη», δηλώνοντας ότι «θα βρεθούν νέοι τρόποι για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου». Υπενθυμίζεται ότι ώρες νωρίτερα, ο επικεφαλής του Συμβουλίου, Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, είχε δημοσίως ζητήσει την παράταση της «επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη μέχρι το τέλος χρόνου» μέχρι να σταθεροποιηθεί το επίπεδο ασφάλειας και να εξουδετερωθούν όλοι οι υποστηρικτές του Καντάφι.

Η συγκεκριμένη έκκλησή του αποτελεί, ήδη, τη βάση μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης, στην οποία, προφανώς, δε θα συμμετάσχει επισήμως το ΝΑΤΟ, αλλά χώρες - μέλη του που έχουν άμεσα οικονομικά συμφέροντα στη χώρα ή επιδιώκουν να αποκτήσουν, μαζί με άλλες χώρες της περιοχής, που έχουν, ήδη, εμπλακεί ενεργά. Στόχος της επιχείρησης θα είναι η εκπαίδευση συγκροτημένου στρατού υπό τις εντολές του Συμβουλίου (κάτι που σημαίνει βέβαια ότι θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των συνιστωσών του για την άσκηση εξουσίας) και ο εντοπισμός μεγάλων ποσοτήτων σημαντικού οπλισμού από το οπλοστάσιο Καντάφι, που ακόμη αγνοείται.

Αλλωστε, εντός Λιβύης, βρίσκονται ακόμη, κατά επίσημη παραδοχή του Λονδίνου, της Ουάσιγκτον και του Παρισιού, «ειδικοί στρατιωτικοί σύμβουλοι», αλλά και «πολλοί στρατιώτες και αξιωματικοί του Κατάρ», όπως παραδέχτηκε, προχτές, ο αρχηγός ΓΕΣ του εμιράτου, προαναγγέλλοντας ότι η χώρα του θα ηγηθεί της «νέας στρατιωτικής αποστολής στη Λιβύη».

Σίριαλ με τον Σαΐφ αλ Ισλάμ

Ο επιζών, εντός Λιβύης, γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, διαπραγματεύεται τους όρους παράδοσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), επέμειναν, χτες, εκπρόσωποι του Μεταβατικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι ζητά αεροσκάφος που θα μεταφέρει στη Χάγη τον ίδιο και τον πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, αλ Σανούσι, που βρίσκεται μαζί του. Τα σενάρια για το πού ακριβώς βρίσκεται ο Σαΐφ πληθαίνουν τόσο στον αραβικό όσο και στον αφρικανικό Τύπο με τα επικρατέστερα να τον φέρουν είτε να βρίσκεται στη νότια Λιβύη, προστατευόμενος ενός ισχυρότατου αρχηγού της φυλής Τουαρέγκ της ερήμου, είτε έτοιμος να περάσει τα σύνορα του Νίγηρα είτε να έχει, ήδη, περάσει στο Μάλι.

Σύμφωνα, πάντα, με νοτιοαφρικανικές εφημερίδες, αεροσκάφη είναι έτοιμα και στο Γιοχάνεσμπουργκ και στο Σαρτζάκ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κατά τις ίδιες πηγές, δε, ομάδες Νοτιοαφρικανών μισθοφόρων βρίσκονταν και βρίσκονται γύρω από τα μέλη της οικογένειας Καντάφι που κατάφεραν να διαφύγουν, στο πλευρό του Σαΐφ.

Παρ' όλα αυτά, το ενδεχόμενο παράδοσης του Σαΐφ στο ΔΠΔ (εκκρεμεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης) δεν είναι βέβαιο ότι το θέλουν ακόμη και όσοι φαίνονται να τον καταδιώκουν. Ο γιος Καντάφι υπήρξε ο σύνδεσμος του καθεστώτος του πατέρα του με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και γνωρίζει πολλά για το πώς και ποιος συνεργάστηκε, υπήρξε σύμβουλος, διαμεσολάβησε για συμφωνίες με το αζημίωτο και πολλές άλλες πληροφορίες που πολλοί δεν θα ήθελαν να δημοσιοποιηθούν. Η όλη ιστορία μοιάζει να λαμβάνει διαστάσεις «σκληρού παζαριού».

ΙΤΑΛΙΑ
Κινητοποιήσεις εν αναμονή νέων μέτρων

ΡΩΜΗ.--

Τα συμφωνηθέντα της Συνόδου Κορυφής σε ό,τι αφορά την Ιταλία περιλαμβάνουν σειρά μέτρων στο όνομα της μείωσης σε διάστημα δύο ετών του χρέους της χώρας, που αντιστοιχεί στο 120% του ΑΕΠ, σε 113% του ΑΕΠ το 2014. Ετσι έως τις 15 Νοέμβρη η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρουσιάσει «τους άξονες του σχεδίου για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης» της χώρας, κάτι που θα σημάνει ουσιαστικά νέα βάρβαρα μέτρα και μνημόνια για να καλυφθούν οι ζημιές της πλουτοκρατίας και να επανακάμψει η υψηλή κερδοφορία της. Ηδη κάποια μέτρα έχουν ανακοινωθεί, όπως είναι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια έως το 2026, η απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», η διευκόλυνση των εργοδοτών σε απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στον ιταλικό Τύπο διαρρέουν και άλλα ενδεχόμενα μέτρα, όπως είναι η υποχρεωτική μετάθεση των δημοσίων υπαλλήλων, η οριστική απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, οι αποκρατικοποιήσεις που αναμένεται να εξασφαλίσουν 15 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη τριετία κ.ά.

Εξαιτίας της λαϊκής αγανάκτησης οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις «Cgil», «Cisl» και «Uil» - που χρόνια συμμετέχουν στον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» - αναγκάζονται να δείξουν αγωνιστικό πρόσωπο προτείνοντας κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα, χωρίς να έχει διευκρινιστεί πότε. Πάντως για σήμερα Παρασκευή αναμένεται συγκέντρωση στη Ρώμη από συνταξιούχους που διαμαρτύρονται κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης που έχει φέρει μειώσεις στις συντάξεις τους και έχει αντίκτυπο στη δημόσια πρόνοια. Στα ίδια πλαίσια κυμαίνεται και η στάση του λεγόμενου αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος» και άλλων δυνάμεων όπως του «Κόμματος των Αξιών» κ.ά. που απλά προτείνουν άλλους τρόπους διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος. Ταυτόχρονα όσες ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις υπάρχουν στο εργατικό κίνημα και κυρίως σωματεία βάσης προετοιμάζονται επίσης για κινητοποιήσεις.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Πορεία νέων κατά της ανεργίας και της φτώχειας

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Πολύωρη πορεία κατά της ανεργίας και της φτώχειας, που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους Νοτιοαφρικανούς εργαζόμενους και φοιτητές, πραγματοποιεί το τελευταίο 48ωρο στους δρόμους του Γιοχάνεσμπουργκ και της Πρετόρια η Ενωση Νεολαίας του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANCYL).

Στην πορεία που πραγματοποίησαν για ώρες χτες στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ χιλιάδες νεαροί Νοτιοαφρικανοί διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της συνεχιζόμενης μεγάλης κοινωνικο-οικονομικής ανισότητας στη χώρα, απαιτώντας τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση και τους οικονομικούς φορείς της Ν. Αφρικής για την καταπολέμησή της. Ανάλογη διαδήλωση αναμένεται σήμερα στην Πρετόρια για τη δυσχερή θέση της νεολαίας στη χώρα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αμερικανικές επιθέσεις

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους στο Βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Αξιωματούχοι του Πακιστάν, παρά τις δηλώσεις υποκρισίας περί δήθεν απαγόρευσης των αμερικανικών επιθέσεων, υπερασπίζονται εμμέσως τη νέα επίθεση, σημειώνοντας ότι οι νεκροί είναι «μαχητές των Ταλιμπάν» και μεταξύ αυτών δύο διοικητές των ισχυρότερων ενόπλων ομάδων.

Την ίδια στιγμή η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, σε δηλώσεις της υποστήριξε ότι η δύναμη της αλ Κάιντα έχει μειωθεί σημαντικά και ήδη έχει εξαρθρωθεί όλη η παλιά ηγεσία. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ τόνισε ότι το Πακιστάν είναι κλειδί για την ήττα της αλ Κάιντα, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να εξαλείψει τα καταφύγια των Ταλιμπάν που βρίσκονται στο έδαφός του.

Χτες στο Αφγανιστάν ομάδα «μαχητών» επιτέθηκε σε κτίρια που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες από κατοχικούς στρατιώτες και αξιωματούχους στην Κανταχάρ, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν απώλειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ