ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ζητάει διασφάλιση της «κοινωνικής ομαλότητας»

Πρωτοβουλίες για ενσωμάτωση του λαϊκού κινήματος ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την απέχθειά του για το οργανωμένο, συνειδητό και ταξικά προσανατολισμένο κίνημα και την ανησυχία του μήπως η λαϊκή οργή πάρει ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, εξέφρασε χτες ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε μια περίοδο που οξύνεται η ταξική πάλη, που ολοένα και περισσότεροι λαϊκοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα της κυρίαρχης αστικής πολιτικής και καταγράφουν βήματα χειραφέτησης, ο Αλ. Τσίπρας ανησυχεί για την «κοινωνική συνοχή» και την «ομαλότητα», αναπαράγοντας από τη δική του μπάντα την προπαγάνδα περί «συναίνεσης» που αναμασούν τα αστικά κόμματα, επισείοντας μάλιστα τον κίνδυνο της «εκτροπής». Σ' αυτό το πνεύμα, εγκαλεί την κυβέρνηση, γιατί με τις αποφάσεις της τορπιλίζει την «κοινωνική συνοχή» και «εκφυλίζει τη δημοκρατία»!

Με αυτό το στόχο, την ενσωμάτωση δηλαδή της λαϊκής δυσαρέσκειας, εξέθεσε στον Κ. Παπούλια την εκτίμηση του κόμματός του ότι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία «αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος, καθώς επίσης και η άμεση αλλαγή της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής προϋπόθεση για την κοινωνική ομαλότητα», αναζωπυρώνοντας ταυτόχρονα αυταπάτες πως είναι δυνατόν στο πλαίσιο της εξουσίας των μονοπωλίων, σε κρίση ή ανάπτυξη, να εφαρμοστεί πολιτική προς όφελος του λαού.

Ο ίδιος παρότρυνε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δράσει καταλυτικά στην κατεύθυνση εκτόνωσης της λαϊκής οργής και κατευνασμού του κινήματος, λέγοντας πως οφείλει «στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και όσων το Σύνταγμα επιτάσσει», να πάρει πρωτοβουλίες «ώστε να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας (...) το Σύνταγμα και τους νόμους και την εθνική ακεραιότητα της πατρίδας μας».

Σε υπόμνημα που κατέθεσε στον Κ. Παπούλια, ο Αλ. Τσίπρας διαπιστώνει ότι η χώρα «έχει να αντιμετωπίσει και ένα τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας» και εγκαλεί την κυβέρνηση για επιλογές «που αποδεικνύονται εγκληματικές γιατί καταστρέφουν την παραγωγική και κοινωνική συνοχή, τη συλλογική απαίτηση για δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, τη δημοκρατική αυτονομία διακυβέρνησης και κυριαρχίας, τον εσωτερικό πυρήνα των συνταγματικών εγγυήσεων για τη λειτουργία του πολιτεύματος και την κοινωνική αποστολή του κράτους».

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα ανάγει σε κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα τη σωτηρία και την εύρυθμη λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος, επειδή ακριβώς δεν έχει στρατηγική εναντίωσης στα μονοπώλια και την εξουσία τους. Γι' αυτό οι «λύσεις» που προτείνει είναι παραλλαγές της διαχείρισης που ασκούν τα αστικά κόμματα. Στην ουσία, τη δική τους προπαγάνδα περί συναίνεσης στηρίζει, στο όνομα του να διατηρηθεί η «κοινωνική συνοχή», να ενσωματωθούν δηλαδή οι λαϊκές αντιδράσεις πριν γίνουν επικίνδυνες για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Με τον ίδιο στόχο, προτρέπει για ακόμα μία φορά τον Κ. Παπούλια να παρέμβει «ώστε να αποκατασταθεί κοινωνική ηρεμία, να προστατευτεί η λαϊκή κυριαρχία», σαν να υπήρξε ποτέ λαϊκή κυριαρχία, η οποία μάλιστα να χρήζει και προστασίας.

Στοχευμένος αποπροσανατολισμός

Ο Αλ. Τσίπρας παρέδωσε στον Κ. Παπούλια και την «Κοινή έκκληση για τη σωτηρία των λαών της Ευρώπης», που υπογράφεται κατά βάση από στελέχη των κομμάτων που συμμετέχουν στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και επιπλέον από πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες κ.λπ., απ' την Ελλάδα και χώρες της Ευρώπης. Στο κείμενο, οι οπορτουνιστές καταγγέλλουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επειδή «δεν οργανώνουν τη συλλογική άμυνα των ευρωπαϊκών εθνών απέναντι στις "αγορές", αλλά προσπαθούν να τις καθησυχάσουν», την ώρα που αυτές επιδιώκουν τη «διάλυση των ευρωπαϊκών κρατών».

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΕΑ ισχυρίζονται ότι είναι άλλο πράγμα οι καπιταλιστικές αγορές, και άλλο οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις, αποσπώντας την οικονομία από την πολιτική, με σαφή στόχο να θολώσουν τον πραγματικό αντίπαλο στα μάτια του λαού, που δεν είναι άλλος από τα μονοπώλια και την εξουσία τους, όπως αυτή εκφράζεται και μέσα από το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ. Με τον ίδιο στόχο και για να διασώσουν το σύστημα που τους θρέφει, μιλούν για «αρρύθμιστο καπιταλισμό - καζίνο», για «τράπεζες βαμπίρ» που «μετέτρεψαν τη δική τους κρίση σε κρίση δημόσιου χρέους» και για «διεθνή του Χρήματος» που «θέτει την Ευρωπαϊκή Ενωση προ του διλήμματος είτε να μετατραπεί σε δικτατορία των αγορών, είτε να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Παρέμβαση για πιο επιθετική συναίνεση

Με άρθρο του στον Τύπο παρουσιάζει σαν μονόδρομο την εξαθλίωση του λαού για να σωθεί το κεφάλαιο

Τη δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου, που θα συγκροτούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, με στόχο την προώθηση των οδυνηρών για τα λαϊκά στρώματα καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που προβλέπονται από το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τον εφαρμοστικό νόμο, αλλά και τις νέες βαρύτατες δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη νέα δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτώβρη, μέτρα τα οποία θα αποτελούν την πυξίδα της αστικής πολιτικής διαχείρισης για τις επόμενες δεκαετίες (!), ζητά ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, με άρθρο - παρέμβαση που δημοσιεύτηκε στα χθεσινά «Νέα».

Παράλληλα, επιχειρεί να παρουσιάσει σαν ωφέλιμη για το λαό την ελεγχόμενη χρεοκοπία που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες, με «κούρεμα» τμήματος του κρατικού χρέους κατά 50% και ομολογεί, έστω και έμμεσα, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα υποστούν ζημιές από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων που διακρατούν σήμερα. Με το άρθρο, ο Ευ. Βενιζέλος επιχειρεί να εκφράσει τη συλλογική επιθυμία της άρχουσας τάξης, για πιο επιθετική συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, καθώς έχει γίνει κατανοητό πλέον ότι αυτή είναι αναγκαία για να τσακιστεί το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και να εφαρμοστεί, διά πυρός και σιδήρου, το βάρβαρο πρόγραμμα εξαθλίωσης του ελληνικού λαού.

Ο υπουργός Οικονομικών επιστρατεύει για μία ακόμη φορά την κινδυνολογία, υποστηρίζοντας ότι «η χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους, που, δυστυχώς, δεν συνειδητοποιεί, γιατί ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής της εκπροσώπησης και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, έχει την επιλογή να παίζει "εν ου παικτοίς"». Στη συνέχεια, επιτίθεται κατά της «ελληνικής κοινωνίας» - των εργαζομένων, δηλαδή, και του λαού - την οποία κατηγορεί ότι «...δείχνει να απαντά με λάθος τρόπο σε λάθος ερωτήματα και να αγνοεί κρίσιμα δεδομένα που απορρέουν από το συσχετισμό και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Για να στηρίξει το αίτημα για πιο επιθετική συναίνεση, ο υπουργός αναφέρει ακόμα ότι «βλέποντας τα πράγματα αναδρομικά, είναι προφανές ότι θα έπρεπε να έχουν τεθεί με άλλους όρους τα ζητήματα αμέσως μετά τις εκλογές του 2009», καθώς «το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε μια ευθύνη, δυσανάλογα μεγάλη», η ΝΔ «επιχειρεί να αντλήσει τα όποια οφέλη από τη φθορά που προκαλεί στην κυβέρνηση η διαχείριση της κρίσης και η δυσαρέσκεια από την εφαρμογή των σκληρών, αλλά αναγκαίων σωστικών μέτρων», ενώ «πάνω σε αυτόν τον καμβά οργανώθηκε με την βοήθεια των μικρότερων κομμάτων και μεγάλου μέρους των ΜΜΕ, μια απόλυτα αδιέξοδη εικόνα»!

Αρα, τι χρειάζεται; Αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και συστράτευση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, με κοινή γραμμή πλεύσης την προάσπιση της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη. Με αφορμή την υλοποίηση των νέων σκληρών μέτρων που περιλαμβάνονται στη νέα δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτώβρη, ζητά «ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο», προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση όλων εκείνων των μέτρων που λεηλατούν τη ζωή του λαού. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει «μια υποχρεωτική προεκλογική δέσμευση όλων των κομμάτων, ή έστω των λεγόμενων "κυβερνητικών" κομμάτων, πως όλα όσα αποφασίστηκαν στις 26 Οκτωβρίου είναι αποδεκτά και σεβαστά από όλους, είναι το ελάχιστο που μπορεί να συμβεί όπως δείχνει η εμπειρία της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας».

Συνεπής στην υπεράσπιση του γενικού συμφέροντος της αστικής τάξης, προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές που έχουν κάνει κόλαση τη ζωή του λαού θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και στο μέλλον, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις που θα μεσολαβήσουν.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνομιλίες στη Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Χωρίς εκπλήξεις ολοκληρώθηκε την Κυριακή η πρώτη μέρα των συνομιλιών για το Κυπριακό, που διεξάγονται στη Νέα Υόρκη και αναμενόταν να ολοκληρωθούν χτες το βράδυ, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σύμφωνα και με δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφανου Στεφάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε από τις δύο πλευρές να καταβάλουν γνήσια προσπάθεια στο διήμερο των συνομιλιών, προκειμένου να ξεπεραστούν τα σημαντικά εμπόδια που υπάρχουν στα βασικά κεφάλαια των συνομιλιών. Οπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι οι εντατικές συνομιλίες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, ενώ ο Ντ. Ερογλου επιμένει σε χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλος του χρόνου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκκρεμές εντός διαχείρισης ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει για τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα: «Η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση δείχνουν ότι η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι πανικόβλητη μπροστά στην άνοδο του ταξικού εργατικού - λαϊκού κινήματος και ταυτόχρονα επιχειρεί να καλλιεργήσει στο λαό το φόβο.

Εκείνοι που έκαναν σημείο αναφοράς τους το Δεκέμβρη του 2008 και την Κερατέα, μιλώντας για εξεγέρσεις, έρχονται τώρα να επαναλάβουν τα ίδια που νύχτα μέρα ακούγονται από τα μεγαλοαστικά κόμματα περί κοινωνικής συνοχής και δημοκρατικής ομαλότητας. Αποδεικνύουν έτσι ότι η πολιτική τους είναι ένα εκκρεμές στο πλαίσιο πάντα της διαχείρισης του συστήματος. Εκείνο που φοβούνται είναι το συνειδητό κίνημα που έχει στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Επιβεβαιώνουν ότι θέλουν και τις εκλογές ως μέσο εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης και για να διαχειριστούν την καπιταλιστική κρίση και όχι ως ένα μέσο που μπορεί να επιφέρει ένα βαθύ ρήγμα στο αστικό πολιτικό σύστημα. Κοινωνική συνοχή δεν μπορεί να υπάρχει σε μια ταξική κοινωνία. Αν υπάρξει, θα σημαίνει υποταγή του λαού για να τον λιώσει ο οδοστρωτήρας των μονοπωλίων και η πολιτική που τα υπηρετεί».

Νέα δημοσκόπηση

Την πρόθεση ψήφου των κομμάτων καταγράφει νέα δημοσκόπηση της «Κάπα Research» για το «Βήμα της Κυριακής». Σύμφωνα με την έρευνα, η επιρροή των κομμάτων έχει ως εξής: ΝΔ 22,2%, ΠΑΣΟΚ 14,7%, ΚΚΕ 9,1%, ΛΑ.Ο.Σ. 6,3%, ΣΥΡΙΖΑ 5,1%, Δημοκρατική Αριστερά 4,2%, Οικολόγοι Πράσινοι 3,4%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,6%. Η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 26,5%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ