ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Στο πόδι για την κινητοποίηση της ΠΑΣΥ

Την Κυριακή 6 του Νοέμβρη το συλλαλητήριο

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι εξορμήσεις και συγκεντρώσεις των κλιμακίων της ΠΑΣΥ σε όλη την Ηπειρο εν όψει του συλλαλητηρίου ενάντια στο ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ», που πραγματοποιεί την Κυριακή 6 του Νοέμβρη και ώρα 12 το μεσημέρι μπροστά από τη γαλακτοβιομηχανία.

Περιοδεύοντας στις συνοικίες και τα καφενεία των χωριών, όπου αλλού ζει και δρα η φτωχή και μεσαία αγροτιά, απευθύνουν κάλεσμα μαζικής και δυναμικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο, σημειώνοντας με έμφαση τη σημασία του αγώνα για την ανατροπή των κυβερνητικών μεθοδεύσεων. Πρόκειται για μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση διεκδίκησης, για να μπει φρένο στην ιδιωτικοποίηση μιας μεταποιητικής βιομηχανικής μονάδας που αποτελεί δημιούργημα των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων. Μιας παραγωγικής μονάδας που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.

Στις εξορμήσεις γίνεται πλούσιος και γόνιμος διάλογος για τις αιτίες που οδήγησαν και την «ΔΩΔΩΝΗ» να βγει στο σφυρί, για τις συνέπειες που θα έχει το ξεπούλημα, για την πρόταση της ΠΑΣΥ, την προοπτική του αγώνα κόντρα στη διαχείριση και τη συναίνεση.

Στα Γιάννενα, το Σαββατοκύριακο κλιμάκια της ΠΑΣΥ με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα και τον Νίκο Μωραΐτη πήγαν σε Ροδοτόπι, Λαψίστα, Πετσάλι, Νεοχώρι, Ζίτσα, Πρωτόπαππα, Παλιορί, Λευκοθέα, Κληματιά.

Χτες, οι περιοδείες συνεχίστηκαν σε Σερβιανά, Κουτσελιό, Μουζακαίους, Χαροκόπι σε Αυγό, Κρυφοβό, και Μπιζάνι.

Συνέχεια δίνεται σήμερα σε Μπάφρα, Νεοκαισάρεια.

Ολο και περισσότεροι αγροτοκτηνοτρόφοι ψιλιάζονται ότι η θέση των «γαλαζοπράσινων» συνδικαλιστών στο αγροτικό κίνημα της περιοχής και όχι μόνο για σύσταση κεφαλαίου, ώστε η ΔΩΔΩΝΗ να περάσει στα «ηπειρωτικά χέρια» ή στους «φυσικούς φορείς», εννοώντας τους συνεταιρισμούς και άλλους φορείς παροπλίζει τον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα. Αποτελεί το «τυρί» για να γίνουν συνένοχοι στη «φάκα» ξεπουλήματος, αφού μεταξύ άλλων οι συνεταιριστικές ενώσεις μετατρέπονται πια σε ισχυρές καπιταλιστικές ανώνυμες εταιρείες.

Γίνεται περισσότερο διακριτό στη φτωχομεσαία αγροτιά ότι η πάλη ενάντια στο ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ» δεν μπορεί και δεν είναι αποσπασμένη από την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που επιδιώκει τη συγκέντρωση και τον έλεγχο της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ΠΑΣΥ αναδεικνύει την ανάγκη ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ να συνδέεται με την προοπτική η μεγάλη ιδιοκτησία στη γη, ή οι επιχειρήσεις επεξεργασίας, τυποποίησης αγροτικών κτηνοτροφικών προϊόντων, οι επιχειρήσεις που παράγουν μέσα και εφόδια να μετατραπούν σε κρατική λαϊκή ιδιοκτησία που πλάι σε αυτό ο παραγωγικός συνεταιρισμός των φτωχομεσαίων αγροτών θα μπορεί να οργανώσει την αγροτική παραγωγή προς όφελος των διατροφικών αναγκών του λαού για φθηνά και υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΒΡΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
Απλήρωτοι οι καλλιεργητές ηλιόσπορου

Απλήρωτοι παραμένουν στην πλειοψηφία τους οι χιλιάδες καλλιεργητές ηλιόσπορου στον Εβρο, καθώς οι βιομήχανοι βιοντίζελ καθυστερούν την καταβολή των χρημάτων παραβιάζοντας τα συμβόλαια που υπέγραψαν με τους παραγωγούς. Μόλις ένα μικρό μέρος των καλλιεργητών έχει πληρωθεί το 30% των χρημάτων, αν και οι αγρότες θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί για το σύνολο της παραγωγής ήδη από το Σεπτέμβρη. Στον Εβρο, καλλιεργούνται περίπου 120.000 στρέμματα ηλιόσποροι. Φέτος η παραγωγή ανά στρέμμα ήταν χαμηλή, μόλις 150-200 κιλά, εξαιτίας της ανομβρίας. Η τιμή πώλησης της παραγωγής έχει οριστεί στα 42,5 λεπτά το κιλό.

Οπως καταγγέλλουν οι αγρότες, οι βιομήχανοι, μέσω των τοπικών μεσαζόντων τους (ιδιωτών γεωπόνων και Ενώσεων) απειλούν ότι θα πληρώσουν μετά το τέλος του χρόνου. Μάλιστα, διαδίδεται ότι, για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά, δε θα υπογράψουν συμβόλαια με τους καλλιεργητές. Οι αγρότες, που εγκατέλειψαν την καλλιέργεια καλαμποκιού εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής και της εξευτελιστικά χαμηλής τιμής στο προϊόν, και με προτροπή των κυβερνήσεων, στράφηκαν στην καλλιέργεια του ηλιόσπορου για την παραγωγή βιοκαυσίμων, βλέπουν ότι και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα, την απλήρωτη σοδειά και την ασυδοσία των βιομηχάνων.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «η ΕΝΟΤΗΤΑ», με ανακοίνωσή της, σημειώνει:

«Για άλλη μια φορά, οι σκληροί ανταγωνισμοί μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, που λυμαίνονται κυριολεκτικά την παραγωγή βιοντίζελ και τις επιδοτήσεις του, με τις πλάτες φυσικά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φέρνουν σε απελπιστική κατάσταση τους καλλιεργητές ηλιόσπορου της περιοχής μας.

Η ΟΑΣΕ και η ΠΑΣΥ έγκαιρα είχαν προειδοποιήσει τους αγρότες πως δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες ότι η συμβολαιική γεωργία θα έλυνε τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η κύρια αιτία που ξεκληρίζει από το χωράφι τη μικρομεσαία αγροτιά είναι η πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ, που θέλει να παραδώσει τη γη, την παραγωγή, τη μεταποίηση και την εμπορία των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων σε μια χούφτα πολυεθνικών και νεομεγαλοτσιφλικάδων καταστρέφοντας και βγάζοντας από τη μέση τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους».

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «η ΕΝΟΤΗΤΑ» καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει «να σφυρίζει αδιάφορα» και άμεσα να παρέμβει για να πληρωθούν οι αγρότες στο σύνολο του ηλιόσπορου που παρέδωσαν και σύμφωνα με τα συμβόλαια που υπέγραψαν.

Καλεί ακόμα τους καλλιεργητές ηλιόσπορου να βρίσκονται σε ετοιμότητα, να κρατούν ζεστές τις μηχανές των τρακτέρ , για να ματαιώσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις τα σχέδια που υπάρχουν για να πληρωθούν ίσως το 2012. «Φτάνει πια. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε μια αντιαγροτική πολιτική, που μας κατάντησε να αδυνατούμε πια να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους πιστωτές και τις οικογένειές μας», αναφέρει.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΔΕΗ
Νέο ωράριο από σήμερα

Νέο, τμηματικό, ωράριο ισχύει από σήμερα, 1η του Νοέμβρη, για το νυχτερινό ρεύμα. Θα ξεκινάει από τις 3.30 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 5.30 το απόγευμα και στη συνέχεια, από τις 2 μετά τα μεσάνυχτα έως και τις 8 το πρωί. Το νέο ωράριο θα ισχύσει έως τις 30 του Απρίλη του 2012.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΗΛΙΟΣ»
«Χέρι» σε δημοτικές εκτάσεις με αόριστα «οφέλη»

Τον «πατριωτισμό» των... δημάρχων στοχεύει η κυβέρνηση για να προχωρήσει το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ», ώστε τα γερμανικά και άλλα ενεργειακά μονοπώλια να «σκάσουν» στα κέρδη και έτσι να εξυπηρετηθεί και η... εθνική οικονομία (τους). Με επιστολή του προς τους δημάρχους, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης, τους καλεί να προσφέρουν κατάλληλες εκτάσεις που δε χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη αιολικών και κυρίως φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Το ενδιαφέρον είναι - όπως προκύπτει και από την πρόσκληση του υπουργείου - ότι δε γίνεται κουβέντα για λεφτά, μόνο μια γενικόλογη αναφορά σε «εύλογα» (αυτό γράφεται στο δελτίο Τύπου) «αντισταθμιστικά οφέλη», όπως «θέσεις εργασίας»! Κάτι που προφανώς συμβαίνει για να μειωθεί κι άλλο το - έτσι κι αλλιώς προαναγγελθέν ως χαμηλό - μίσθωμα προς τους πλουτοκράτες που θα μας κάνουν τη «χάρη» να πλουτίσουν σε βάρος μας.

Οι δήμαρχοι καλούνται να προσφέρουν δημοτικές εκτάσεις όπως «γη χαμηλής παραγωγικότητας, κατά προτίμηση μεγαλύτερη των 500 στρεμμάτων, που ο Δήμος σας δεν αξιοποιεί για καμία χρήση και θα μπορούσε να διαθέσει με τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία (θέσεις εργασίας, κ.ά.)».

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Μισό πάγιο όταν «κόβεται» το τηλέφωνο

Σύσταση προς τις εταιρείες παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών να χρεώνουν το μισό αντί για ολόκληρο το τίμημα του μηνιαίου παγίου στους πελάτες τους που τους έχουν διακόψει προσωρινά την πρόσβαση λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών απηύθυνε ο Συνήγορος του Καταναλωτή που έγινε αποδέκτης σωρείας σχετικών καταγγελιών. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές που απευθύνθηκαν στο Συνήγορο του Καταναλωτή κατήγγειλαν ότι παρότι η πρόσβασή τους έχει διακοπεί προσωρινά λόγω απλήρωτων λογαριασμών χρεώνονται κανονικά τα μηνιαία τέλη. Ο Συνήγορος έκρινε ότι η τιμολόγηση των συνδρομητών σ' αυτή την περίπτωση θα πρέπει να περιορίζεται στις υπηρεσίες στις οποίες έχουν πραγματική πρόσβαση και να μην επεκτείνεται σε υπηρεσίες η παροχή των οποίων ήταν μεν αρχικά συμφωνημένη, όμως στην πορεία έχει προσωρινά διακοπεί. Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό του Συνηγόρου, εάν περιορίζεται η δυνατότητα χρήσης του εύρους των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών χωρίς, όμως, ταυτόχρονα να αναπροσδιορίζεται το αρχικό τίμημά τους κατά τρόπο που να ανταποκρίνεται στο υπαρκτό μέγεθος της επιτρεπόμενης πρόσβασης, τότε οι οικονομικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στους συνδρομητές μπορούν να χαρακτηριστούν ως υπέρμετρες και καταχρηστικές σύμφωνα με το νόμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ